Nattali.ka Nattali.ka komentáře u knih

☰ menu

Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

(SPOILER) Na knihu jsme se velmi těšila, mám ráda tematiku ohledně pečení a "hygge" stylu, ale tohle mě zklamalo. Bylo to nezáživné, linka s papuchalkem mi přišla docela dětinská, ovšem nakonec můžu říct, že to byla vlastně jedna z těch příjejmnějších linek příběhu. Taky zakazování péct svůj chlaba a tajnosti s tím, protože na ostrově chleba může péct jen jedna stará paní v obchodě. Příběh mi přišel zdlouhavý, neosobní, vše je zmiňováno okrajově a děj není plynulý. Banální dialogy, někdy nelogické, úsečné (možná chyba překladu?). Zápletka s ženatým rybářem byla zvláštně nevysvětlena, tragický konec rybářské lodi dejme tomu, ale Hackleův úprk zpět do Ameriky před domyšlenou neopětovanou láskou jsem tedy taky nějak nepochopila, to už jsem četla z donucení, ať knihu dokončím a můžu vzít jinou...

16.04.2024 2 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

(SPOILER) Taková sladká průměrná oddechovka, které se dobře a rychle čte, velmi prvoplánová. Jedinné co mi vadilo bylo, že hlavní hrdina vůbec nepůsobí jako ten nesympatický, zákeřný kolega jak je hrdinkou vykreslován. Naopak je od začátku hodný a dělá laskavosti, je jasné, že má Aaron o Catalinu už v úvodu zájem, bije to do očí, takže příběh vůbec nevypráví o opaku, jako bylo zamýšleno.

10.04.2024 3 z 5


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

(SPOILER) Opět pěkná kniha autorky tentokrát o krasobruslení. Kniha je jako ostatní knihy autorky poměrně zdlouhavá, ale líbí se mi autorčin styl psaní a to, že příběh nebyl tak úplný přechod od nenávisti k lásce skrz jiskření a chemii jako u většiny těchto knih, ale od pozvolného "nepřátelství" k toleranci a přátelství až v lásku. Na happyend a to až se konečně dají dohromady se člověk opravdu načeká a příjde to až po těch 400stránkách. Na to že hrdinům bylo oběma ke 30 jejich handrkování, nadávky, neustálé grimasy nebo ukazování prostředníčků bylo docela pubertální. Kniha má opět nulovou zápletku, což mi zase nijak extra sice nevadilo, ale chybělo mi vysvětlení, proč si Ivan celou tu situaci s novou partnerkou na zástup vymyslel. Nechápu důvod té údajné nenávisti mezi postavami když byli i rodinní přátelé. Jinak ale hodnotím pozitivně a ráda si přečtu něco dalšího od této autorky.

03.03.2024 4 z 5


Princezna a hráč Princezna a hráč Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Fajn oddechovka na víkend, ale pro mě takový ten typ knihy, o které za pár měsíců budu vědět, že jsem četla, ale nebudu vědět, o čem byla. Líbila se mi trošku více než předchozí díl ze série, zápletka těhotenství byla zajímavější. I zde samozřejmě autorka nezapomene zmínit, ne hradby ale tentorkát ocelové nebo obranné zdi kolem srdce. Opět se setkáváme s motivem špatného dětství a tudiž Tuck nechtěl děti, ale když se Francesca přizná a vše praskne tak si hned druhý den po chvilce přemýšlení vše rozmyslí a přehodnotí svůj život. Oceňuji vedlejší zápletku s Francescinou rodinou. Největší bizár ovšem bylo vytetování si jména Francesca jako důkaz lásky.

17.02.2024 3 z 5


Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Začátek knihy a seznámení hlavních bylo zvláštní, jak dějově, tak zvláštně napsáno. Nova na mě v úvodu působí jako lehká holka, když si ji v podstatě Ronanův kamarád objedná pro něj a ona s ním stráví noc. Poté je jasné, o co v té knize půjde a chemie mezi postavami jiskří hned od začátku. Samozřejmě co by to byla za slaďárna, kdyby nebyly zmíněny hradby, které si hrdina vystavěl kolem srdce. Recenzi píšu zpětně asi po měsíci a musela jsem si přečíst anotaci, o čem tahle kniha vlastně byla, takže za mě takový ten průměr, na který brzy zapomenu. Jako oddechovka na víkend pro vypnutí hlavy fajn.

17.02.2024 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Zajímavá kniha, trošku mi trvalo se začíst a některé pasáže mi přišly poměrně zdlouhavé nebo zbytečné. Jendou za čas si ráda tento styl knih přečtu, fascinuje mě ta myšlenka paralelních životů a různých vesmírů, které se zakládají na našicch rozhodnutích. Mrzelo mě, že vlastně nemá moc příběh a po čase mě to střídání životů přestalo bavit a tušila jsem, jak to skončí. Ocenila bych alespoň nějaký pořádný epilog, jak hlavní hrdinka pokračovala ve svém životě, poté co dostala druhu šanci.

17.02.2024 4 z 5


Žár a led Žár a led Simona Ahrnstedt

(SPOILER) Hodnotím lepším průměrem, kniha se mi líbila více než předchozí díl, ale i přesto první díl byl za mě nejlepší. Tady se hrdina vyrovnává s PTSD z předchozího dílu, který se mi moc nelíbil těmi vyhrocenými nereálnými situacemi, tak i tady je trošku drama, např. Tomovo braní spravedlnosti do vlastních rukou co se týkalo kyberšikany nebo Ambřino pátrání a požár domu bylo trošku moc. Hlavní postavy mi byly ale celkem sympatické. Oceňuji zařazení polární záře, to celou atmosféru studeného severu pěkně podtrhlo. Každopádně mi to ze začátku přišlo zdlouhavé a musela jsem si zvyknout na vyprávění z pohledu 3.osoby, vadilo mi vykání hlavních hrdinů, i po tom co se sblížili (možná jen chyba překladu). Ale můžu to s klidným svědomím zařadit do romantiky, protože se to neobešlo bež věty "nikdy jsem nic podobného necítil..." :D

05.02.2024 3 z 5


Nové sliby Nové sliby Lilly Lucas

(SPOILER) Pěkné pokračování první knihy, navázala jsem ihned na tu předchozí a samozřejmě už od první knihy víme, co se zde bude odehrávat. Tentokrát nepůjde o rychlé vzplanutí vášně ale změna přátelství v lásku. Budu se opakovat, ale pro mě prostě toto téma (vznik lásky z celoživotního přátelství) není uvěřitelné a je až skoro nereálné řekla bych. Děj byl velmi přeslazený a docela kýč, hlavně ta náhlá změna z proutníka na věrného přítele "žili spolu šťastně až do smrti". Postavy mi byly sympatické, četlo se to dobře, ale předchozí díl se mi líbil trošku víc.

26.01.2024 3 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

(SPOILER) Pěkná romantická kniha s jasným závěrem hned během čtení první kapitoly, ale osobně mám stejně tyto oddechová knihy ráda. Možná už nejsem úplně cílovka, protože to na mě působilo místy trošku pubertálně (neuvážené pití atd.). Na to, že měla být hlavní hrdinka au-pair, tak se to paradoxně v knize téměř nevyskytuje. No a v zápletce se mi Lena trošku zprotivila, přišlo mi to dost sobecké, když Ryanovi bránila vrátit se alespoň částečně k práci, kterou miloval, byť by odjel do Evropy, navíc když ona se za pár měsíců stejně plánovala vrátit zpět do Německa. Chyběl mi konec, ale s postavami se ještě okrajově setkáváme v navazující knize. Oddechovka fajn, líbilo se mi prostředí, kde se děj odehrává ale hodnotím lepším průměrem.

26.01.2024 3 z 5


Ty nejsi moje spřízněná duše Ty nejsi moje spřízněná duše Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Pěkná oddechovka jako předchozí díl, tady bylo mezi postavami možná více chemie, ale předchozí díl se mi líbil asi trošku víc. Giselle mi přišla trošku náruživá, na to jaká to byla "počestná" dívka, nějak mi to nešlo dohromady s její povahou - jak se chovala a její psaní knihy. Závěr s její stáží a tím, že nejela mi přišel trošku sobecký a zvláštní, když celý život toužila odjet do Švýcarska a když se jí dostane příležitosti nakonec to zahodí. Průměrná slaďárna na víkend.

20.01.2024 3 z 5


Ty nejsi můj Romeo Ty nejsi můj Romeo Ilsa Madden-Mills

Pěkná oddechovka, sympatické a vtipné seznámení postav, taková kniha na víkend. Zápletka trošku vyhrocená situace, jako by autorka nevěděla, co vymyslet a usmíření během divadelního představení trošku přeslazené klišé.

20.01.2024 3 z 5


Rivalové Rivalové Vi Keeland

Nenáročné čtení, na mě poněkud vulgární, směr příběhu jasný hned od začátku, nic v knize není překvapením, ale to se zde dalo očekávat. Ničím se ta kniha neodlišovala od ostatních podobných, z mého pohledu mi ničím neutkví v paměti. Proměna hlavního hrdiny z alkoholického sukničkáře v romantika byla pěkná, byť lehce nepravděpodobná, ale tak splní to účel nenáročného čtení.

16.01.2024 3 z 5


Kulti Kulti Mariana Zapata

Opět poměrně dlouhá kniha od této autorky, a tentokrát mi zpočátku docela zdlouhavá přišla, na rozdíl od mé první knihy Srdcem proti zdi. Opět v knize nebyla skoro žádná zápletka a trošku mě mrzel ten krátký konec. Bylo to trošku přeslazené nakonec s těmi fanouškovskými dopisy z dětství, ale bylo fajn, že opět zde převažuje láska nad vášní. Nebyla to kniha, kde by se postavy na sebe hned "vrhy", ale zase celých 400 stran probíhalo hlavně přátelství. Četlo se to dobře, ikdyž nějsem zrovna fanoušek fotbalu, překvapila mě ta proměna Kultiho a líbilo se mi, jak k Sal postupně změnil své chování. Jedinné co mi ze začátku dost vadilo byly pořád ty slova o "hovnech".

12.01.2024 3 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Moc pěkná kniha, ano je docela zdlouhavá, ale mi to vůbec nevadilo a vnitřní monology Vannesy mě neobtěžovaly. Je fajn, jak se člověk postupně seznamuje s postavami a prožívá to, jak si k sobě nacházejí cestu. Celá kniha je spíše o vznikajícím přátelství a lásce, než o vášni. Zápletka tam sice není skoro žádná, ale v kontrastu s těžkým dospíváním postav mi to vůbec nevadilo a přála jsem jim štastný happyend.

09.01.2024 4 z 5


Vánoční lásky Vánoční lásky Vi Keeland

Ideální čtení na vánoce nebo vánoční prázdniny. Jednotlivé romantické příběhy, nenáročné, bez výraznějších zápletek. Některé příběhy se mi líbily více, jiné méně, někdy jsem se i zasmála, účel na vánoční dovolenou to splnilo.

06.01.2024 4 z 5


Na Vánoce o den více Na Vánoce o den více Christina Lauren

(SPOILER) Pěkné pohodové čtení na Vánoce. Oceňuji, že konec není jasný hned od začátku a čtenář neví, proč se tato situace děje a jaký je její důvod. Také čtenář spolu s hlavní hrdinkou tápe, co se má změnit a je fajn, že nevíme se kterým z bratrů hrdinka tedy skončí. Kniha ale vlastně má téměř nulovou zápletku, čtenáři jsou pouze celou dobu napjatí, zda se děj opět nevrátí na začátek, ale ono nic a zápletkou nakonec je pouze to, že si hrdina potřebuje srovnat myšlenky po tak rychlém vzplanutí vášně a lásky s kamarádkou z dětství. Je to možná až moc přeslazené, ale nic konkrétního mi na knize nevadilo, četla se velmi dobře, kapitoly jsou krátké a svižné.

06.01.2024 3 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Mám tuto autorku velmi ráda a proto jsem se těšila na její další příběh. Z knihy opět sálá pohoda, takže se skvěle čte ráda se k autorce stále vracím. Dějová linka se točí hlavně kolem psů, což není úplně mé gusto, a proto mě tato kniha oproti ostatním tolik nezaujala. Psi jsou sice super ozvláštněním, je s nimi hodně legrace, ale i přesto mi příjde, že se ve 2/3 knihy skoro nic nedělo. Na druhou stranu to tak možná mělo působit a čtenář má vnímat ten kontrast hektického Londýna, útěk do malé vesničky, kde život plyne pomaleji a hlavni hrdinka jej stíhá žít. Takže hodnotím trošku hůře než sérii útěků, které jsou pro mě srdcovkou a v této knize mi navíc chyběl konec.

06.01.2024 3 z 5


Rovnice lásky Rovnice lásky Christina Lauren

Pohodová oddychovka s jasným koncem, docela originální myšlenka ale příběh je velmi nereálný. Kniha na jeden víkend, neurazí, jedinné co mi vadilo bylo vykání hlavních hrdinů ačkoli už spolu randili, působilo to na mě dost rušivě.

06.01.2024 3 z 5


Zasnežený Notting Hill Zasnežený Notting Hill Julie Caplin

Pěkná oddechovka, postavy sympatické, příběh místy až lehce přeslazený, ale to byl asi záměr k navození vánoční atmosféry. Trošku mi vadilo místy střídání vykání a tykání hlavních postav - možná chyba v překladu, ale vykali si i po tom, co se líbali, což při čtení působí zvláštně. Zápletka v podobě návratu manželky se dal očekávat, ale ocenila bych delší závěr. Hodnotím průměrně.

14.12.2023 3 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

(SPOILER) Druhý díl knihy podobně jako první zbytečně zdlouhavý a natahovaný možná ještě více než předchozí, děj se rozjede až v posledních 100 stránkách, kdy se Sage konečně svěří se svou minulostí o zneužívání. První 2/3 knihy se točí stále kolem vztahu Sage a Lucy, zlomené srdce z dvoutýdenního vztahu a nestálé řešení jejich vztahu jakože jsou bývalí partneři mi přišlo až komické, ale tak pro cílovku teenagerů to může být blízké téma. Závěr sice končí kladně, ale přišlo mi to uspěchané, vyhrocená situace a najednou po tolika letech trápení policie to vše přijala a vyřešila během odpoledne. Knihy mají potenciál, ale myslím, že rozdělení do dvou dílů jim jen uškodilo, polovina by se dala vypustit, čekala jsem to lepší dle hodnocení. Díky motivu a tématu knihy přidávám hvězdičku.

06.11.2023 2 z 5