Natálie740 Natálie740 komentáře u knih

☰ menu

Skleněný trůn 1–7 (box) Skleněný trůn 1–7 (box) Sarah J. Maas

Má knihovnička, nyní lépe řečeno domácí knihovna, se pyšní sbírkou těchto úžasných knih, které jsem přečetla jedním dechem za velmi krátký čas. Tuto sérii doporučuji každému, kdo má rád fantasy.

05.11.2022 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Nemám slov. Silný, dojemný a velmi pravdivý příběh ženy, kterou válka zničila do posledního kousku.

01.07.2021 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Stejně jako díly předešlé ani tento nezklamal. Kniha, od které se člověk neodtrhne dokud ji celou nepřečte. Laťka stále stoupá a já jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál. Taky se nemůžete dočkat dalšího dílu?!

20.06.2021 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Citlivý příběh velice silné a milující ženy Anny, která na své cestě životem našla nejednu překážku. Vidíme, že i v těch nejhorších časech se dobří lidé dokáží semknout a navzájem si pomoct. Heřmánkové údolí byla první kniha, kterou jsem si od autorky přečetla, ale určitě není poslední.

02.03.2021 5 z 5


Audience Audience Václav Havel

Ačkoliv jsou absurdní dramata známá cyklickými pasážemi a nesmyslným dějem, Havlova Audience mě příjemně překvapila. I přesto, že tento žánr není můj šálek kávy, jsem knihu přečetla za chvíli. Na konci se začarovaný kruh opakujících se pasáží rozuzlí a překvapí vás změna a pointu celého dramatu.

01.03.2021 4 z 5


Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Silný a dojemný příběh aneb poslední "diplomová práce" studenta a milovaného profesora. V knize najdete spoustu otázek o životě a smrti, nad kterými se nejednou zastavíte. Jeden svůj oblíbený odstavec bych si dovolila citovat:
„Tolik lidí vede nesmyslný život. Potácejí se jako v polospánku, i když vynakládají spousty energie na činnost, která jim připadá důležitá. Je to tím, že se honí za nesprávným cílem. Smysl svému životu vtiskneš tehdy, zasvětíš-li jej lásce k bližnímu. Věnuj se lidem ve svém okolí. Soustřeď se na něco, co ti poskytne smysl a určí cíl.“

Skvělá kniha! Hvězdičku ubírám za občasné příliš dlouhé pasáže, kterými jsem se musela doslova prokousat.

28.12.2020 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Druhý díl skvěle navázal na vysokou laťku prvního dílu. Knihu máte přečtenou za několik hodin a nemůžete se dočkat pokračování. Tento fantasy svět vtáhne do děje snad úplně každého. Skvělá kniha!

25.12.2020 5 z 5


Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

Stejně jako hlavní hrdina knihy, jsem i já sváděla nelehký boj, především se stylem psaní. Mnohdy se v díle objevovala příliš dlouhá souvětí a kvůli absenci dialogů děj ztrácel spád. Navázání vztahu mezi hrdiny bylo náhlé a uspěchané, celkově mi jejich přemýšlení přišlo až moc naivní.
Nakonec jsem celou knihu dočetla a i přes některé nesrovnalosti se mi líbila. Věřím, že jsme o tomto autorovi neslyšeli naposledy a dočkáme se pokračování.

15.12.2020 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Díky skvělému hodnocení a recenzím jsem se bála zklamání, které by mohlo přijít, kdyby kniha nesplnila má až příliš vysoká očekávání. Avšak opak byl pravdou a kniha má očekávání daleko předčila. Toto úžasné dílo je přesně šálek kávy každého, kdo miluje fantasy svět a vše, co je s ním spojeno. Do knihy se už během prvních kapitol začtete tak, že se od ní nedokážete odpoutat a skončíte na poslední stránce během pár hodin. Mě osobně už stihl lapit mezi své řádky i díl druhý a věřte, že i ten stojí za přečtení.

09.11.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

(SPOILER) Knihu jsem přečetla jedním dechem, zanechala ve mně mnoho myšlenek a pocitů nad smutným osudem Barborky. Moc se mi líbil způsob, jakým nám byly situace vypravovány: z pohledu Barborky, ale také z pohledu matky, která si myslela, že dělá všechno správně. Bohužel se nedokázala empaticky vžít do pocitů své dospívající dcery, která zrovna v tomto komplikovaném období potřebovala podporu jako sůl. Dívka měla pocit, že cokoliv, co udělá je špatně a že rodičům působí pouze starosti. Nepomáhal tomu ani fakt, že byla neustále srovnávána se svou, v očích rodičů, perfektní sestrou. Čtenář získá naději v dobrý konec, když se do situace vkládá Frederik, učitel výtvarné výchovy. Je pro Barborku jediným útočištěm a podporuje jí v její vášni, malování. I přesto, že si rodiče myslí, že je jejich jednání oprávněné a pouze výchovné, nakonec to Barborce ublíží natolik, že ze strachu z výprasku vyletí z okna jako ta černá vrána, kterou tak ráda kreslila. Vyletí z okna tam, kde už nikdy nepocítí strach ani bolest...

Jsem si jistá, že jsme se všichni zamysleli nad osudem Barborky i nad osudy blízkých, kteří bez ní museli nadále žít a obviňovat se za to, co se jí stálo. Ale přitom stačilo tak málo, aby vše dopadlo úplně jinak. Jedno objetí, pochvala, podpora...
Někdy i malým úsměvem můžete někomu zachránit život.

31.10.2020 5 z 5


Obrana Mozarta Obrana Mozarta Otomar Kvěch

Knihu jsem dostala jako dárek za výhru v hudební soutěži. Jakožto člověk, který hraje na nespočet nástrojů jsem brala jako svou povinnost si tuto knihu přečíst.
Autor v knize nepíše pouze o Mozartovi, ale také vysvětluje samotnou hudbu a termíny, které se s ní neodmyslitelně vážou.
Nemyslím si, že je kniha pro každého, ale minimálně milovníkům hudby se líbit bude, ať už jen kvůli nádhernému přebalu.

24.10.2020 3 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

V knížce jsem viděla spoustu slov, především slova o lidské krutosti, zoufalství a nenávisti, avšak také o naději, lidskosti a lásce. Kniha byla velmi čtivá a žádná část mi nepřišla nijak zdlouhavá. Liesel jsem si, spolu s jejími blízkými, oblíbila už od samotného začátku. Proto se čtení posledních stránek neobešlo bez slz.
Vidíme, že i ti nejlepší lidé plní lásky se před válkou neschovají a Smrti neutečou...

18.03.2020 5 z 5


Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Knihu jsem poprvé četla s babičkou, když mi bylo 5 let, krásné příběhy obyčejné rodiny na venkově, život v souladu se zvířaty, klukoviny a rodinná pohoda. Ke knížce jsem se vrátila po mnoha letech díky dobrovolnictví u seniorů, kteří milují poslouchat tento krásný příběh, který jim taktéž připomíná jejich mladí a tehdejší bezstarostný život. Knihu jsem onehdy přečetla i se svým mladším bratříčkem, který byl z knihy nadšen a kdo ví, možná se k ní po letech, jako teď já, vrátí i on.

09.03.2020 5 z 5


Padnout a vstát Padnout a vstát Estelle Maskame

Narozdíl od mnoha čtenářů byla tato knížka první, kterou jsem od autorky četla. Neměla jsem žádná očekávání a knížka mě, i přes počáteční obavy, neskutečně překvapila. Líbilo se mi pozorovat, jak se jednotlivé postavy vyvíjejí, vypořádávají se se ztrátou milovaných. Díky realistickému smýšlení postav vás každá kapitola vtáhne do děje a skončíte na poslední stránce ani nevíte jak. Na konci pointa, zvrat, překvapení. Smutný a zároveň šťastný konec.
„Život je moc krátký na to, abychom mohli mrhat časem.”

01.02.2020 5 z 5


Príď sa so mnou rozlúčiť Príď sa so mnou rozlúčiť Cynthia Hand

Jak už mnozí napsali, autorka žádné city nevnucuje a nechává vás postupně se vžít do celého dění. Na samotném konci mě kniha doslova dostala, pointa byla velice silná. Autorka věděla o čem je řeč (stejnou situací si také prošla), proto čtenář věří každému slovu. Nebudu lhát, nad knihou mi ukápla nejedna slza, mně samotné to otevřelo ránu a vlastní pocity po smrti mé velice blízké osoby.
„Smrt je všude kolem nás. Jen si jí nevšímáme. Dokud nemusíme."

21.11.2019 5 z 5


Křišťálové království Křišťálové království Amanda Hocking

Včera jsem skoro jedním dechem dočetla po přečtení prvního dílu i druhý a poslední. Všechny tři díly se mi četly úžasně, až na některé nesmyslné konání postav jsem se do děje plně vžila.
(Spoilery)
Románku Ridleyho s Bryn jsem fandila od začátku do konce. Podle mého názoru si Konstantin zasloužil lepší konec, i když chápu, že zakomponovat ho do života Bryn by bylo těžké, protože jak už víme, Konstantin jí miloval a umřel pro ní. Musím zdůraznit, že mi přišla smrt Ember celkem nesmyslná, (Kdyby Dalilah nepřišla neozbrojená před člena Hödragenu, který tasil kord, tak by jí Ember nemusela zachraňovat a umřít. Ještě když se tohle všechno dělo při probíhající válce.)
Nicméně už od prvního dopisu od Ember na začátku třetího dílu jsem nějak věděla, že umře a dopisy pro Bryn budou připomínkou.
Možná jsem čekala, že konec bude delší, že se stane ještě něco víc po bitvě a to mě asi i trochu zklamalo. Ikdyž jsme se nevyhnuli úmrtí hlavních postav, myslím si, že knihy byly zakončeny šťastným koncem.

28.10.2019 4 z 5