Komentáře knihy Křišťálové království

Vampirosa
01.03.2026

Poslední díl mi trvalo nějakou dobu sehnat, takže jsem měla od příběhu ze světa Tryllů poměrně velkou pauzu. Chvilku tedy zabralo se na postavy znova naladit a do děje ponořit, ale čtení mě bavilo od začátku až do konce.

Bryn se nevzdává a nebojuje jenom za svou rodinu a přátele, ale zůstává věrná i svému království, které chce po dechberoucích odhaleních osvobodit od vlivu podvodníků a vrahů. Hlavní hrdinka není špatná, ale více jsem si oblíbila vedlejší postavy (třeba Tilda byla skvělá). Bryn se do všeho vrhá moc hrrr a všichni s ní mají svatou trpělivost a vycházejí jí vstříc. Také byla na můj vkus až příliš zdatná a probojovávala se skrz silné nepřátele s nečekanou lehkostí.

Ono celkově se spousta věcí vyřešila nepřirozeně snadno a k přesvědčení druhých stačila mnohdy pouhá slova bez důkazů. Stejně tak souboje nepůsobily úplně uvěřitelně.

Děj je v podstatě o tom, že hlavní hrdinka pobíhá po světě, shání informace, komunikuje s vladaři, přimotá se občas do nějakého souboje a sem tam jí někdo nabídne pomocnou ruku. Laskavost ostatních mi přišla trošku přehnaná, ale přeci jen jsou to trolové, tak dost možná smýšlejí jinak.

V tomhle musím autorku pochválit - moc se mi líbí jiné pojetí trolů než jaké je známe třeba z dívčích záchodků v Bradavicích :) Svět je originální, království a rody rozmanité a jejich fungování mezi obyčejnými lidmi zajímavé.

Příběh je lehce opředený romantickou linkou a sama jsem byla zvědavá, s kým Bryn skončí. Samotný závěr byl pro mě smutný, ale ne nečekaný.

Knížka má na můj vkus hodně krátké kapitoly, ale věřím, že někomu naopak budou vyhovovat. Celkově mám smíšené pocity, protože se mi to četlo fakt dobře, ale asi autorka míří spíš na mladší čtenáře, protože přes veškeré komplikace se některé události odehrávaly nad očekávání dobře.

hana.v
18.06.2025

Celou sérii jsem přečetla asi za týden. Hltala jsem stránku po stránce a nechtěla jsem, aby kniha skončila a zároveň jsem potřebovala mít co nejrychleji dočteno, abych věděla, jak to všechno dopadne. Závěr byl takový hořkosladký, i když chápu, že když je válka, tak by to bylo bez ztrát divné. I tak mi z toho bylo smutno. Ale celkový dojem je naprosto fantastický.

deedulka
06.05.2024

Pěkný závěr trilogie plný akce a napětí. Příběh jsem hltala a užívala si každou stránku, kam to Bryn zase zavane a s kým bude spolupracovat. Možná to bylo i tím, že jsem měla na čtení víc času a mohla jsem se na to víc soustředit. Každopádně za mne kvalitní zakončení, i když bych těch ztrát trochu ubrala, aby to nebylo tak hořké.

Artep071
31.01.2024

Bylo to skvělé, poutavé, napínavé a akční.
Přesto mě mrzí že některé postavy neměli prostor víc vyniknout. Ten konec byl smutný, asi jsem si přála aby to dopadlo celkově jinak. :)

Trilogii jsem si užila a trolí svět mě nadchl.

kindlova42
28.12.2023

Četla jsem v angličtině, asi po dvou letech co jsem četla první dva díly v češtině. I přesto se mi tento díl četl dobře a rychle, ovšem určitě by bylo lepší číst celou triologii najednou.
Za mě teda měla postava Konstantina větší potenciál, který nebyl úplně využit, ale líbila se mi zápletka s královnou a její minulostí.
Uvažuju, že si přečtu i Trylle sérii :)

Fiso
13.07.2023

Musím říct, že mě tato série opravdu bavila, a určitě bylo dobře, že jsem se k ní vrátila. Až budu mít čas tak se vrhnu na Trylle.

M.C.SMITH
24.06.2023

Tato série má krásné obálky, ty mne také upoutaly na první pohled a proto jsem si knihy pořídila.
Člověk by neměl soudit knihy podle obalu.
Série mi nesedla, musela jsem se ke čtení přemlouvat a zdolání další stránky pro mne bylo malou oslavou.
Tuto sérii jsem přečetla stěží a vím jistě, že se k ní už nikdy nevrátím. Je to škoda, ale něco mi na knihách nesedělo. Trollové asi nebudou mí oblíbenci.

Napůlanděl
11.03.2022

(SPOILER) Já nevím...Na to, že to má být finále...Během čtení jsem se musela ujistit, že kniha nemá další pokračování, protože mi to nepřišlo jako schylování se ke konci a rozuzlení a k happy endu.
Také mi přišlo, že autorka se zde až moc snažila zakomponovat do milostné linky někoho třetího...na mě trochu pozdě.
Jinak je kniha naprosto super a celkově se mi svět líbil, autorka to hezky vykreslila a popsala. Postavy jsou jednodušší a hlavní hrdinka Bryn mi občas lezla na nervy svým chováním. Co se týče Konstantina, tak toho jsem si v tomto díle velmi oblíbila.

Napůlanděl
04.03.2022

Bryn dostane nabídku od Konstantina, kterou nemůže odmítnout…A tak se s Konstantina stává její přítel, který jí objasní celou situaci ještě lépe a Bryn zjistí, že je to horší než to působí…Bryn postupně zjišťuje všechny lži o kaninských vládcích. Teď jenom musí přijít na to jak svůj svět zachránit a jak očistit své jméno, protože je považována za vražedkyni a zrádkyni.

No…Na to, že to to je poslední díl, tak jsem měla občas problém uvěřit tomu, že to bude opravdu konec. Byla jsem za půlkou knihy a musela jsem si na Goodreads ověřit, zda kniha nemá ještě nějaké díly…Sice napětí v knize bylo, ale nebylo to pro mě ono a ani z hlavní hrdinky nevyzařovalo nějaké napětí a stres, který by naznačoval, že se blíží rozuzlení a ukončení příběhu…

Jinak co se týče postav, tak jsem si v tomto díle zamilovala Konstantina, u kterého jsem zaznamenala zlepšení…Bryn byla občas stále nesnesitelná, ale nevadilo mi to…Plus trochu mi vadilo, že autorka přidala novou postavu a na konci jako kdyby na ni zapomněla - už nebyla zmíněna…Nebo jsem si možná nevšimla…Ocenila bych prostě nějakou větší informaci o této postavě…

Konec byl předvídatelný. Autorka ten milostný trojúhelník vyřešila dost radikálně a bylo mi to docela líto, ale Ridley také není špatný…

4/5 hvězdiček...Není to špatná kniha…Ale něco tomu chybělo.

MarkétaI.
31.12.2021

V tomto dílu najdeme napětí, akci, ale i trošku romantiky.
Předchozí díly jsem hodnotila plným počtem hvězdiček a ani Křišťálové království nebude výjimka.
Celá série se mi moc líbila a ráda se k ní budu vracet.

miruska810
06.11.2021

Z celej trilógie je tento diel najkvalitnejší. Stále sa niečo deje, minimum zbytočného zdržovania, zaujímavá zápletka. Ako celok mňa ten príbeh však toľko neoslovil. Ak by bola prvá aj druhá kniha podobná svojím spádom tej tretej, tak by som si snáď možno aj pamätala čo vlastne bolo v prvom dieli a to som ho čítala mesiac dozadu. Veľmi mi vadila Brynina prudkosť, nevychovanosť a to, ako s ňou bol každý trpezlivý. Ja už by som s ňou rozhodne kamoška nebola :D a aj to, ako mala skoro nadprirodzenú silu a porazila takmer každého, kto sa jej postavil do cesty. Mladší čitatelia ju možno ocenia viac. :-)

LadyCotton
05.09.2021

Za mě nejlepší díl z celé trilogie. Kniha se četla rychle, trojka měla i nějaký ten děj. Ačkoliv jsem už od nějaké cca 50 stránky prvního dílu "věděla" jak to celé dopadne, musím uznat, že mne autorka mile překvapila - sice ano, dopadlo to přesně tak jak jsem si myslela ale autorka nedala celé vyústění příběhu jen tak zadarmo :-)
Nemyslím si, že trilogii bude ještě někdy v budoucnu číst, ale i tak mne relativně bavila.

barbb8k
28.06.2021

Recenze na celou sérii (bez spoilerů)!
Do prvního dílu jsem se pustila s nulovým očekáváním, což bylo nakonec dobře, protože ne, že by ta knížka byla nějaká špatná, ale takto jsem si ji aspoň víc užila.
Svět, ve kterém se celý příběh odehrává je dokonalý, zamilovala jsem si ho už hned na začátku.
Děj se začal rozjíždět už v prvních kapitolách a postupně začal být lepší a lepší. Jediné co mj trošku vadilo, byl konec třetího dílu. Podle mě byl dost zrychlený a zmatený.

Úplně nejvíc na těchto knihách miluju jejich postavy a romantickou linku.
Charaktery všech postav jsem si hrozně oblíbila, protože nikdo nebyl jednotvarný, všichni měli dobré i špatné vlastnosti.

Nevím, co mám napsat jako negativa. Nic mě nenapadá, jedině co, tak že celá série mě neoslovila natolik, abych jí dala plný počet hvězdiček.
Mrazivý oheň - 3/5⭐
Políbená ledem - 3/5⭐
Křišťálové království - 4/5⭐

neubam02
04.05.2021

Ukazuje se, že příběh není až tak povrchní, ale vcelku promyšlený a postupně do sebe začíná zapadat. Celou dobu jsem si říkala... bude s Ridleym, bude s Konstantinem, bude s Ridleym, bude s Kontantinem. Hrozně se to mění a Bryn nejspíš ani sama neví, co chce. Například se Ridley nehezky podíval a ona hned řekla, že už neví, co k němu cítí... o pár stránek dál se na ni hezky podívá a už ho zase miluje :D. Od vysvětlení, proč se Ridley choval tak divně jsem čekala něco víc, ale jsem ráda, že skončila s tím, s kým skončila. Poslední třetinu knihy jsem probrečela. Bohužel zemřela spousta skvělých postav.

Fortuna7
05.02.2021

Kniha mě do půlky moc bavila. Bylo to zase něco jiného, než předchozí díly, ale po půlce to šlo z kopce. Děj se opakoval, byl předvídatelný a ještě to celé zakončila naprosto brutální bitva. Nějaké to násilí mi v knihách nevadí, ale tady ho bylo opravdu HODNĚ!
S každým dílem se série trochu zhoršuje...

ydnac
01.09.2020

Další hezká pohádka :-) Mně se líbila celá série, znovu jsme v novém světě a hezky se to četlo.

Ella161
12.08.2020

Celá série je prostě skvělá. Zdá se mi, že každý další díl je o něco lepší, než předchozí. Naskytnou se nám zde zvraty, které bych nečekala, několik intrik a konečně ten konec, kdy se dozvíme, jak to všechno dopadne.
Jako hezké zpestření byla romantická linka. Ridleymu a Bryn jsem fandil od prvního dílu, kde se jejich city probíraly nejvíce.
Za všechny tři díly jsem si oblíbila nespočet postav, ať už těch špatných či dobrých. Je těžké vzít na vědomí, že se s nimi musím rozloučit. Hlavně s Konstantinem, kterého jsem si oblíbila nejvíce. Bylo mi hned jasné, že je v něm něco víc, než “zlo”. Dozvíte se proč to všechno dělal, ale nemyslím si, že by Vás to nějak překvapilo. Už ze začátku druhého dílu jsem měla takové tušení. Líbilo se mi, jak byl vůči Bryn ochranářský a nápomocný. Ty dva tvořili skvělý tým. Miluju jejich společné chvilky, kdy si vyměňují názory nebo se jen tak škádlí.
Vím, že si sérii přečtu znova, takže nejsem ani tak moc smutná, že je opouštím. Spíš se těším, až se k nim opět vrátím.

allita99
04.08.2020

super. přečtěte si to. fakt dobrá kniha

denniys
11.03.2020

Nutno uznat, že série má jednoznačně vzestupnou tendenci..závěrečný díl je nejlepší..ale tak to má být...možný spoiler : baví mě část s dopisy od Ember..dokud je nemá hlavní hrdinka jak získat, jsou vážně dobrý..jinak se děj ke konci vážně dobře rozjel a nebylo to vůbec marné..škoda, že až na konci...tenhle díl = konečně zasloužená čtyřhvězda

alenkacermi
20.02.2020

Pěkné zakončení série. Plno dobrodružství, nových světů, přátelství, intrik. I mně ale přišlo, že některé postavy možná zemřeli proto, aby to nebyl úplný slaďák. A konec byl nějaký uspěchaný, klidně bych snesla víc. Přesto to bylo velmi dobré čtení a knihy mají moc hezké obálky.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi