Mr.Diktator Mr.Diktator komentáře u knih

☰ menu

Radost z mála Radost z mála Francine Jay

Jednoduché obecně známé rady, jsou i lepší knížky na tohle téma, ale pár dobrých myšlenek.

29.08.2021 3 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Skvělé dialogy, jen tak na ně nezapomenu. Úžasně zachycená jemnost a hluboký smutek otce a syn vychovávaný za neustálého čekání na smrt, k tomu zajímavě zachycený popis zničené krajiny. Už jen kvůli těm dialogům doporučuji.

26.08.2021 4 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Jsem moc ráda, že jsem si to poslechla jako audioknihu i když, to nebylo příliš napínavé. Zajímavý úplně jiný úhel pohledu na svět, zároveň filosofie některých tuláků byla překvapující stejně jako styl myšlení. V některých směrech my to trošku přiotevřelo oči.

26.08.2021 3 z 5


Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Neuvěřitelně tajuplé a mystické příběhy bez zbytečného rozuzlení, vtáhly mě až zuřivě do děje a přečteno jedním dechem.
Celé se to neslo nádechem záhad.

22.08.2021 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Zajímavý nápad, ze začátku na mě působilo trochu nezvykle zasazení do skutečného světa. Ale i přesto, je příběh opravdu napínavý a rozhodně si přečtu další díly.

15.07.2021 4 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Velmi stručně vysvětlena celá politika nejvýznamnějších oblastí světa, jen pro rychlou velmi základní orientaci. Určitě mi to otevřelo v mnoha ohledech oči a motivovalo k tomu, víc se zajímat o světovou politiku.

08.05.2021 4 z 5


Zkoumání lidského rozumu Zkoumání lidského rozumu David Hume

Zajímavé názory ohledně náboženství, velmi pokrokové.

04.05.2021 3 z 5


Šaty chodicí, Každodennost a symbolika ve šlechtickém šatníku raného novověku Šaty chodicí, Každodennost a symbolika ve šlechtickém šatníku raného novověku Milena Hajná

Velký důraz na kontext kolem módy (důležitost, postavení, symbolika). Spíše než věnování se módním výstřelkům v zemích a rozlišení jednotlivých kratších etap, je knížka uchopena jako celek a zabývá se svatebním, vdovským, dětským oblečením a jeho důležitosti.

29.04.2021 3 z 5


Od krinolíny k džínsům Od krinolíny k džínsům Jana Skarlantová

Jednoduše pochopitelně napsaná. Jen mi vadili autorky neustálé odbočky a na konci kapitol zamyšlení. Kromě kapitol o 20. století mě knížka i docela bavila. Takový obecný úvod, mrzí mě, že k tomu nebylo mnohem více fotek a obrázků, ale s ohledem na dobu vydání...

27.04.2021 2 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Až nelegálně čtivé. Celý dokonale promyšlený svět je ještě lepší a objevují se nové zajímavé skupiny lidí, hlavní hrdinové si mě už konečně získali. Na rozdíl od první knížky je konflikt mnohem zajímavější a napínavější. Poslední třetina knížky skvěle vrcholí. Úplně si dokážu představit boží apokalyptický film, akčnější verzi Mad Maxe.

20.04.2021 5 z 5


Dějiny odívání: Barok a rokoko Dějiny odívání: Barok a rokoko Ludmila Kybalová

Velmi výrazně chyběli ilustrace k popisovaným oděvům a vložené fotky oděvů byli jen obecné a nepomohli představě o tehdejší módě. Též chyběla nějaká sumarizace, shrnutí do bodů či důraz na rozdíly mezi obdobími nebo zeměmi. A tak mi to celé splynulo v jeden celek bez nějaké určité představy.

19.04.2021 2 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Hodně silné poselství, knihy jsou největší bohatství lidstva. Jen mi trvalo dostat se do příběhu a nebylo to dostatečně napínavé. Ve stylu 1984, akorát méně promyšlené, ale i přesto nelituju přečtení.

18.04.2021 3 z 5


Slzy pouště Slzy pouště Halima Bashir

Strhující příběh neustálého příkoří a nespravedlnosti. Vyhrocená politická situace v Súdánu očima poškozené menšiny. Knížka se lehce dotýká druhé strany mince migrační krize.

15.04.2021 4 z 5


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Potvrdila jsem si, že mě krimi nebaví ani středověké...

04.04.2021 2 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Líbilo se mi zasazení světového dění do Čech, hodně barvitý popis a pěkně vylíčená drsná doba pomocí hrubšího jazyka. Úžasně do detailů promyšlený svět. Rozhodně čtivé, akorát jsem se malinko nesžila s postavami a úplně jsem se nedostala do konfliktu ale třeba v dalších dílech. Rozhodně se nejedná o první a poslední autorovu knížku, kterou se chystám číst.

01.04.2021 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Až překvapivě čtivé a kvalitně napsané. Líbí se mi snaha autorky čerpat z historických pramenů a zajímavě přiblížit další pro mě neznámou část Moravy.

17.03.2021 3 z 5


Když nám rodiče ničí život Když nám rodiče ničí život Susan Forward

Pár zajímavých myšlenek. Chvílemi se to až příliš opakovalo. Určitě budou i lepší knížky o těchto tématech.

22.02.2021 3 z 5


Úvod do evoluční biologie Úvod do evoluční biologie Jaroslav Flegr

Vyhovuje mi, že to není klasický středoškolský formát učebnice a dá se to číst jako beletrie :D doprovod k přednáškám.

12.01.2021 4 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Už jen kvůli tomu, že autor neodkázal na studie a jeho důvod... Donekonečna mluvil obecně a kroužil kolem témat a neřekl žádnou specifickou novou informaci ani nic nerozvedl. Nelíbilo se mi věnování mnoha tématům velmi povrchně a celé to bylo v duchu zbytečných informací (vývoj dětí je důležitý, naslouchat lidem je důležité, musíme být na ostatní milý, usmívat se je hezký)....

05.01.2021 2 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Dle mého názoru příliš optimistické, některé věci se neustále opakovali a mnoho informací je všeobecně známo (média vybírají jen šokující negativní zprávy, některé grafy jsou zkresleny neodfiltrovanými jevy, naše všeobecné závěry jsou neověřeny aktuálními fakty). Otázky životního prostředí autor elegantně obešel, navíc je viděl, že kniha je psaná z pohledu lékaře a ne ekologa.
V některých věcech mi kniha otevřela oči a ukázala mi jiný pohled, ale stále jsem vůči mnoha věcem skeptická.

09.12.2020 3 z 5