Úvod do evoluční biologie

Úvod do evoluční biologie https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34205/bmid_uvod-do-evolucni-biologie-zwM-34205.jpg 4 33 6

Dílo je zamýšleno jako základní učební text i jako referenční příručka pro neodbornou veřejnost. Kniha je určena nejen studentům vysokých škol, ale také učitelům a studentům škol středních, a to jako pomocný učební text biologie.

Přidat komentář

JulianaH.
03.02.2024 5 z 5

Proč samičky vrabců a strnadů preferují při „manželských nevěrách“ staré samce? Jaké máme důvody domnívat se, že by jíly mohly být živé? Jak to, že vítězství „našeho“ fotbalového týmu může zvýšit náš reprodukční úspěch? Čemu se v evoluční biologii říká „procházka mrtvého muže“? A proč jsou nositeli mutací, tj. zdrojem evolučních novinek na úrovni druhu, v drtivé většině samci?

Málo vědeckých disciplín má to štěstí, že do nich existuje podobně čtivý, obsažný a kompetentní „úvod“. Na 530 stranách vlastního textu se autor zabývá genetickými fenomény pohánějícími evoluci (mutace, tahy, drift a draft...), vznikem a zánikem druhů, pohlavním rozmnožováním a výběrem, ale také genezí života a polemikou s kreacionisty.

Pan profesor je prvořadě geniální vědec. Evoluce mnohdy funguje neskutečně kontraintuitivně, v autorově podání ale její principy nakonec vyznívají logicky. Kromě toho je ovšem i výborný vysokoškolský pedagog, spisovatel a popularizátor, jemuž nedělá obtíže vymýšlet kreativní názvy pro dosud nepojmenované jevy („model božích mlýnů“, například). Píše lehkým perem, takže všechny kapitoly, které nešly moc hluboko do genetiky, jsem četla s potěšením. Mnozí biologové, na rozdíl od humanitních vědců, používají pro zvířata zájmeno „kdo“, nikoli „co“, a prof. Flegr není výjimkou, což také oceňuji. :)

Jediné, co beru jako zápor (ovšem v téhle bichli se to projevuje méně než v páně profesorových univerzitních přednáškách), je přístup k „překonaným“ paradigmatům. Jako by měl potřebu lysenkisty nebo (neo)lamarckisty ne jen vyvrátit, ale naprosto „potřít“, občas s použitím argumentů ad parsonam. Na druhou stranu se v knize objevují i jména jako Adolf Portmann nebo Pierre Teilhard de Chardin, a to v poměrně neutrálním kontextu, takže zcela nesnášenlivý vůči vědeckým alternativám neodarwinismu text není.

A citace:
„Část druhů se [po přírodní katastrofě] v biotopech znovu objeví až po velmi dlouhém období, během kterého po nich v paleontologickém záznamu nezbyly žádné stopy. Tyto druhy označujeme termínem lazarské. Na rozdíl od biblického Lazara v jejich případě nevíme, kdo a proč je povolal zpět k životu, výsledky radioizotopového datování však ukazují, že osobní intervenci Ježíše Krista je možné s velkou jistotou vyloučit.“

Mr.Diktator
12.01.2021 4 z 5

Vyhovuje mi, že to není klasický středoškolský formát učebnice a dá se to číst jako beletrie :D doprovod k přednáškám.


StrYke
05.01.2019 5 z 5

Jak tu bylo řečeno, pro člověka, který se příliš neorientuje v biologických pojmech alespoň na středoškolské úrovni může být tato učebnice náročnější, jako studijní materiál ke zkoušce je ale nedocenitelná.

mikina12
07.07.2017 4 z 5

Zajímavá, ale těžká četba

vitek.sk
03.01.2015 5 z 5

Tuto knihu od Flegra jsem zvolil jako základní odbornější seznámení s problematikou evoluční biologie. Ze zpětného pohledu to možná byla chyba a měl jsem raději sáhnout po Sobeckém genu od R. Dawkinse. Kniha je totiž pro nebiologa poměrně náročná na čtení, četl jsem ji snad 2 měsíce a mnohé pasáže musel číst vícekrát, abych se chytil a abych porozuměl některým pojmům. Trochu mi vadily i občasné méně přesné informace související s fyzikou a astronomií. A také některé nepříliš vypovídající statistiky (statistika z 50 osob aj.). Naopak oceňuji, že se autor krotil v propagaci své teorie zamrzlé plasticity. Kniha jako celek byla velmi zajímavá, poučná a jsem rád, že jsem ji přečetl, pouze bych ji asi nedoporučil úplným začátečníkům s evoluční biologií a doporučil bych jim spíše začít u Dawkinse a k této knize sáhnout až později. Za mne ovšem jasných 5 hvězd.

TheRaven
31.08.2012 5 z 5

Flegrova "malá evolučka" je ideální literaturou pro ty, které děsí autorova rozsáhlá monografie, a přesto by rádi dostali komplexní představu o tom, co je náplní oboru evoluční biologie, která už se dávno nespoléhá při vysvětlování evolučních fenoménů pouze na přirozený výběr. V knize jsou vybrány nejdůležitější kapitoly z původní "velké evolučky" a chybí pouze ty, které pro vyčerpávající představu o oboru nejsou natolik zásadní. Kniha také postrádá citace a mnoho ilustračních obrázků, což však nebrání pochopení textu. Pro ty, kteří již četli původní monografii, přináší Úvod do evoluční biologie jen minimum nových informací, mnohé pasáže byly převzaty téměř beze změn. Avšak velkou výhodou je právě přehlednost, menší rozsah a vypíchnutí nejdůležitějších skutečností bez jakéhokoliv zkreslení. Tato kniha tedy může i pro takového čtenáře fungovat jako velmi příjemná opakovací literatura, která pomůže urovnat nabyté znalosti.

Štítky knihy

evoluce evoluční biologie úvod do ...

Autorovy další knížky

Jaroslav Flegr
česká, 1958
2006  83%Zamrzlá evoluce
2007  83%Úvod do evoluční biologie
2011  87%Pozor, Toxo!
2005  93%Evoluční biologie
2015  76%Evoluční tání aneb o původu rodů

Kniha Úvod do evoluční biologie je v

Právě čtených2x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce33x
Chystám se číst32x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x