Pozor, Toxo!

Pozor, Toxo! https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102045/bmid_pozor-toxo-Rmo-102045.jpg 4 38 8

Podtitul: Tajná učebnice praktické metodologie vědy Prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., v knize „Pozor, Toxo! Tajná učebnice praktické metodologie vědy“ popisuje historii objevů týkajících se vlivu parazita Toxoplasma na lidskou psychiku, chování a dokonce i vzhled. Doživotní a zatím nevyléčitelná nákaza tímto parazitem postihuje zhruba třetinu obyvatel Česka, v některých zemích Evropy a zejména v Jižní Americe je však nakažena více než polovina obyvatelstva. Dvě dekády výzkumu, prováděného především na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale také na špičkových amerických a britských pracovištích (Stanford, Baltimore, Oxford), ukázaly, že toxoplasma ovlivňuje společenskost, podezřívavost a svědomitost nakažených osob, prodlužuje jejich reakční doby, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody a u žen ovlivňuje pravděpodobnost narození potomka mužského pohlaví. Nejnovější výzkumy rovněž ukazují, že toxoplasmóza může být zodpovědná také za vznik schizofrenie a možná i Parkinsonovy choroby. Jaroslav Flegr ve své nové knize zúročil své zkušenosti s popularizací vědy i své více než dvacetileté zkušenosti z přednášení praktické metodologie vědy pro posluchače biologie na pražské přírodovědecké fakultě. První vydání. Edice Galileo, svazek 48 (v knize je uvedeno stejné pořadí 48 jako v knize "První lidé" - A.Gibbons).... celý text

Přidat komentář

hu_87
18.01.2019 4 z 5

Četlo se to dobře, i když se to dalo stěsnat na mnohem méně stránek. Občas nabývám dojmu, že autor má vysvětlení i pro něco, co vyžaduje bližší zkoumání.

pismeno
10.11.2018 4 z 5

Ta jedna hvězdička dolu za trochu moc sebestřednosti a amerického stylu úspěšné sebeprezentace ... což je prostě autorův styl ... jedna z nik sebeprezentace, kterou je možno v ekosystému vědy k úspěšnému přežití zaujmout (a nějaká forma sebeprezentace je pro úspěšného vědce nutná). To mě občas rušilo a občasná sebeironie odkazující na tento styl to nestačila kompenzovat. Jinak ovšem samá plus. Hodně zajímavého. Nejen o toxoplazmóze.

Některé námitky proti autorovým postupům staví na tom, že používá moc statistiky. Ano, používá statistiku a umí. Pokud mohu posoudit. Kdo se někdy seznámil s trochou statistiky v technickém a vědeckém měření, ví jak je mocná, je -li správně použitá.

Někdy to vypadá, že má vysvětlení na všechno. Ale je nutno rozlišovat hypotézu (doměnku) a teorii (něco, co už jde považovat za něco nějak potvrzeného, otestovaného) a příběh (třeba v oblasti evoluce se často vyprávějí příběhy, protože konkrétní průběhy známé mnohdy být nemohou, i když se dá dosti přesně vymezit, že něco tak nějak muselo být, ... ale nikdo tam nebyl, když se to stalo, žádný přímý záznam ... klasický vědecký test a predikce se na to dá udělat těžko).

On na ty rozdíly mezi dohadem a něčim potvrzeným upozorňuje ... je to třeba číst, co je co. Navíc to neni úplně primárně vědecký text. Je populárně vědecký.

Líbilo. Máme tu patrnou pozitivní deviaci, v biologii. Nejen p.Flégra.


KočkomilkaJana
06.11.2018 5 z 5

Vtipné podaní "jak se dělá věda", jak se dají interpretovat výsledky, jakou roli hraje náhoda. Jaká nuda jsou analýzy. Ovšem ve výsledku jde o vtipně napsané fakta, které hrají velkou roli v tom, kdo kdy umře + nějaký ty zmínky o manipulační teorii, vojácích a fixlování, myších a dravcích, těhotných a králících. Doporučuji i lidem mimo obor!

StrYke
30.11.2017 3 z 5

Knížka je hezky psaná, ale začal jsem díky ní zpochybňovat většinu autorových závěrů a teorií. Vypadá to totiž, že si vždy najde vysvětlení takové, jaké chce, a tam, kde chce.

bulat
01.12.2016 3 z 5

Tie rádobyvtipné autorove komentáre mi už občas liezli na nervy, hlavne keď po 25-ty raz odkazoval nato, ako vyvrátil Darwinovu teóriu. Kniha je dosť rozvláčna, myslím, že daná problematika by sa zmestila do podstatne menšej brožúry. Až mám neblahý pocit, že autorov honorár sa odvíjal od počtu popísaných stránok...

Jujkyna
06.09.2016 5 z 5

Přečteno jedním dechem! Zajímavé a čtivé, nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Knížku jsem příhodně četla mezi pauzami u sveho vyzkumu a dosti mi otevřela oči ohledně vyhodnocování dat a statistiky (její důležitosti) obecně. Rozhodně stojí za přečtení! :)

Valerian
02.11.2014 4 z 5

Tuto knihu i s podpisem autora jsem vyhrál v soutěži na jeho stránce Pokusní králíci. Už dříve jsem shlédl několik přednášek pana profesora, které se týkaly jeho teorie zamrzlé plasticity, díky kterým jsem se začal účastnit výzkumů na této stránce probíhajících. I tato kniha mne velice zaujala, zejména proto, že sám na sobě pozoruji některé z příznaků, jako profesor Flegr, než zjistil, že je nakažen toxoplasmou. Navíc jsem Rh-negativní, takže by mě celkem zajímalo, jestli tu latentní toxoplasmózu mám.

Varvara
11.06.2013

Mám ji teprve rozečtenou, ale zdá se to být super kniha pro ty, které zajímá nejen toxoplazmóza, manipulační teorie a biologie vůbec, ale taky jak asi vypadá takový vědecký výzkum v praxi.