Když nám rodiče ničí život

Když nám rodiče ničí život https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132518/kdyz-nam-rodice-nici-zivot-132518.jpg 4 28 11

Kniha Susan Forwardové je určena všem dětem, jimž bylo neustále předkládáno, že za nic nestojí a nikdy ničeho pořádného nedosáhnou. Je určena těm dospělým, kteří se po návštěvě u rodičů musí dát dohromady, protože jsou z ní naprosto zdeptaní. A je určena i rodičům. Rodičům vybíjejícím si své komplexy na vlastním dítěti, a to jak fyzicky, tak citově. Možná že jim kniha konečně otevře oči.... celý text

Literatura naučná Rodina
Vydáno: , Motto
Originální název:

Toxic parents , 2008


více info...

Přidat komentář

Mr.Diktator
22.02.2021 3 z 5

Pár zajímavých myšlenek. Chvílemi se to až příliš opakovalo. Určitě budou i lepší knížky o těchto tématech.

Bakana
23.09.2020 5 z 5

Jak se tak koukám kolem sebe a bavím se s přáteli, kolegy atd., přijde mi, že asi jen každý desátý dospělý má bezproblémový vztah se svými rodiči. Velká většina z nás, mě nevyjímaje, si z dětství neseme větší či menší traumata, která se různým způsobem odrážejí na vztahu k našim rodičům a bohužel i k ostatním lidem. Někdy nám tyto staré bolesti dokáží dost komplikovat život, a to nemluvím o tom, že se člověk dost natrápí a napřemýšlí sám o sobě a vyčítá si, že takto by se přece cítit neměl, takto by přece reagovat neměl...!
Takže pokud patříte mezi většinu, rozhodně doporučuji si knihu přečíst. Já se dozvěděla dvě zásadní věci: 1) někteří lidé prožili v dětství peklo a já jsem na tom ještě dost dobře, v podstatě výborně 2) rodičům nemusím odpustit.
1. část knihy je výčet různých vážných rodičovských pochybení včetně příkladů z terapeutické praxe autorky. No a ta druhá je v podstatě dost podrobný návod, jak se s traumaty z dětství vypořádat. I když si taky myslím, že pro skutečně vážné případy je tato kniha nedostačující a bez dobrého psychologa se to neobejde.


GYROTOURBILLON
22.08.2020 5 z 5

Ano, tuto knihu jsem potřebolal přečíst a spousta mi řekla. Bohužel , ne každý znás má to štěstí dobrých rodičů..Jasně , rodiče si vybírat nemůžem.
Vím , jaké to je být rodiči pouze tolerován. Každý krok od mých 18 let byl dle nich špatný. Radost z obyčejných věcí z jejich strany neexistuje ( k vl. dětem)
Historie ukázala , že jsem tu vlastně neplánovaně i nechtěně , alespoň ze strany táty. Není jedinného prvku ve kterém jsme s tátou za jedno. I v jeho vyšším věku není mnoho věcí , čím ho potěšit..Mamka (učitelka ve školce ,nyní již v důchodu) mu ve všem podlehla , radši odevzdávála dětem lásku za prachy ve školce, o nich básnila , k nám se ale mnoho neprojevovala.. Veškeré positivní záležitosti jsem získal od babičky a dědy z její strany a časem i potvrzení , co jsem již uvedl , když jste neplánovaní..Právě b+d mi pomohli vše pochopit, i když je to nepochopitelný pro lidi , které tento můj problém zaujal.
V knize je to poměrně podobně popsané..

Damato
07.08.2019 3 z 5

Měla jsem šťastné dětství, nepařila jsem ani zdaleka mezi týrané děti... přesto ale věty: " jsi hrozná, koukni na ..., jak se snaží a ty nic..." se mnou dost zamávaly a do dnes je slyším. Bohužel jsem i já takhle ve výchově svých dětí " zabředla", ale kdo z rodičů se občas takhle nezachoval? I tady platí...."Kdo jsi bez viny , hoď kamenem" . Přesto, že si teď říkám, že bych spoustu věcí ve své výchově u svých dětí udělala jinak a zachovala bych chladnou hlavu, nevím- občas dostali kluci na zadek, ale pak jsem v noci stála u jejich postýlek a bulela, že jsem se neudržela. Na druhou stranu- škoda každé rány, která padne vedle- Makarenko měl v něčem taky pravdu. Nic se nemá přehánět. Ani přílišná tvrdost, ani přílišná velkorysost , hraničící s naprostým flegmatismem nevychová vyváženého člověka a kdo z nás by chtěl místo vyrovnaného dítěte uzlíček nervů větrem se klátící.
Na druhou stranu i já , ve své dospělosti , vidím chyby svých rodičů a je mi jasné, že výchova je prostě velká dřina.

1Pomněnka
20.02.2019 5 z 5

Kniha nazývá věci pravými jmény, čímž vnáší světlo do temných míst v mezilidských vztazích a pomáhá bránit se arogantnímu a jedovatému jednání.

HáTa94
10.06.2018 5 z 5

Knihu jsem četla v rámci studia. Avšak číst ji není vůbec jednoduché. Pro ty, jejichž dětství bylo takové, jaké má být, bude zajisté zajímavá. Pro ty, jejichž dětství takové nebylo, bude těžké číst její řádky, ale nadruhou stranu jim může napomoci pochopit jisté věci, nebo si je spíše uvědomit. Neznamená to však, že se s nimi díky této knize dokáží vyrovnat. Na to je zapotřebí vlastní odhodlání k tomu, aby člověk překonal své problémy a často také pomoc odborníka. Každopádně bych ji doporučila všem. Tedy i těm, kteří problémy uvedené v knize řešit nemusí. I ti se mohou setkat s někým, kdo takové problémy má, a to mu může pomoci daného člověka pochopit.

Kalear
28.10.2016 5 z 5

Autorka velmi výstižně popisuje, co s psychikou dospělého člověka udělá týrání ze strany rodičů v dětství a nabízí návody, jak se s tím vypořádat. Kniha může pomoct nejenom samotným dětem jedovatých rodičů, ale i jejich přátelům nebo partnerům.

marijam
13.10.2015

Dotýká se mě to velmi intenzivně, autorka je otevřená a věřím jejím klientům, autentické příběhy rozeznívají struny v mém srdci i solar plexu. Bezmoc dítěte tváří v tvář "mocnému" "dospělému" , který je ve skutečnosti nemocný a nedospělý. Jinak by přece vládl sám sobě a snažil se žít v ctnosti, však když neví sám se sebou si rady či zvíře v sobě nechá vládnouti má dítě státi se obětním beránkem . Velmi poučná kniha, která má tu sílu přinést katarzi a osvobození zraněným dětem v nás i jejich trýznitelům - když budou schopni nechat lásku působit a na místo tvrdého kamene uprostřed hrudi nechají bít měkké, soucitné a oddané srdce, srdce oddané sama sobě, svému vlastnímu rodu, své vlastní krvi, jež každým úderem říká ano vyrovnanému, spokojenému a sebevědomému dítěti. Po přečtení knihy cítím smutek za nenaplněné a zklamané naděje dospělých dětí svých nedospělých rodičů, kterým ve většině případů, když už v sobě najdou tu sílu a a odhodlání podívat se pravdě do očí, nezbývá nic jiného, než se nakonec se zatvrzelými rodiči , kteří chtějí za každou cenu setrvat ve lži, nadobro rozejít. Děkuji autorce za její odvahu a odhodlání pomáhat účinně nejen přímo, ale i prostřednictvím vyprávění autentických příběhů.

Petůnius
13.12.2013 5 z 5

Kniha o citlivých záležitostech, citlivě i napsaná (což u těchto nebývá nutně samozřejmostí). Jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

Zmiu
31.10.2013 4 z 5

Hodně drsná kniha, ale myslím, že dost potřebná.

zuzanaf
29.04.2013

Pro mě naprosto nepostradatelná učebnice, jak se vyléčit z chybné výchovy mých rodičů.