Volání Cthulhu 1
kniha od: Howard Phillips Lovecraft
KoupitKoupit eknihu
Sebrané spisy Howarda Phillipse Lovecrafta III/1 Příběhy a novely z let 1926 - 1927 Třetí svazek souborného beletristického díla H. P. Lovecrafta obsahuje povídky a romány z let 1926 - 1930, z autorova nejproduktivnějšího období. Vzhledem k jeho obsáhlosti je svazek rozdělen do dvou částí. Zároveň se čtenář mimo jiné seznámí s povídkou Volání Cthulhu, která stojí na počátku neutuchajícího zájmu o lovecraftovskou mytologii, jež ovlivňuje novou generaci autorů, pokračující v rozvíjení Lovecraftových bizarních motivů. Příběh Případ Charlese Dextera Warda, je přibližně v polovině přerušen, aby si i dnešní Lovecraftův obdivovatel mohl vychutnat rozpoložení čtenáře magazínu Weird Tales v roce 1941, který tehdy našel román rovněž rozdělený do dvou čísel a musel si celé dva měsíce počkat na pokračování....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96755/big_volani-cthulhu-1-jlw-96755.jpg 4.4398Sebrané spisy Howarda Phillipse Lovecrafta 3.
Žánr:
Literatura světová, Horory, Povídky
Vydáno: 2011, Plus
Komentáře (41)
Kniha Volání Cthulhu 1

Má první osobní zkušenost s tímto ikonickým "hororovým" spisovatelem. Moc se mi líbí myšlenka chronologického řazení jeho tvorby, díky kterému lze pozorovat jeho vývoj, čím byl v jaké době inspirovaný a jak postupně budoval své vlastní, nanejvýš komplikované mysteriózní universum. Ze zvědavosti jsem si pustil pár audiopovídek z pera H. P. Lovecrafta z období jeho ranější tvorby (Slavnost, Pes, V hrobce...), kdy nešla upřít jeho inspirace E. A. Poem. V tomto spisu pak povídky postupně ztrácejí na své syrové "hororovosti" a začínají se ztrácet někde v mysterióznu, na což jsem si musel nějakou dobu zvykat. Je nutné říci, že H. P. Lovecraft měl neskutečný spisovatelský um a stylistika jeho děl je prostě skvělá. Na druhou stranu je ale čtení jeho textů namáhavé a osobně jsem se musel vždy plně soustředit, abych děj vnímal. Povídky, které mě bavily (ikonické Volání Cthulhu, Pickmanův model a hlavně první část Případu Charlese Dextera Warda) jsem si tak velmi užil, ale méně zajímavé povídky (Stříbrný klíč a bohužel kvůli chvílemi zdlouhavým popisům také i Snové putování k neznámému Kadathu) byly chvílemi utrpení číst. Původně jsem nezamýšlel se na nějakou dobu k Lovecraftovi vracet, kvůli nedokončení Případu Ch. D. Warda, který mě bavil ze všech povídek zdaleka nejvíce, však zvažuji přečtení dalšího dílu spisů.

Dvousvazkový třetí díl sebraných spisů představuje vrcholné období Lovecraftovy tvorby. Krátké povídky jsou vystřídány delšími, dále novelami, a dokonce i dvěma krátkými romány. (Druhý román až ve čtvrtém díle.) V novele Putování k neznámému Kadathu vrcholí Snový cyklus a povídka Volání Cthulhu naplno otevírá cyklus Mýtu Cthulhu, kterým se autor proslavil. Nemění se jen délka jednotlivých příběhů, ale i jejich zasazení. Autor zvolna opouští žánr dobrodružné a mystické fantasy a přes horor se dostává až ke kosmickému hororu, který často spadá do žánru science-fiction. Nechybí i nějaký ten humor, kterým Lovecraft docela překvapuje, viz Tamtéž.

Krasojízda pokračuje, děsně si užívám nejen to, že po letech zase čtu Lovecrafta, ale především to, že ho díky sebraným spisům čtu chronologicky a je nesmírně zajímavé vidět, jak pracoval. Jak se během těch (velmi, velmi málo) let vyvíjel, jak se vracel k oblíbeným motivům, navazoval na své vlastní příběhy, jeden nápad zpracovával několikrát, dokud ho nevybrousil k dokonalosti. Jedním z vrcholů téhle knihy a Lovecraftovy tvorby celkově je rozhodně Snové putování k neznámému Kadathu, v němž mistrova fantazie pracuje minimálně na 200 %. Následující Případ Dextera Warda je zase neskutečně strhující a jeho přerušení v polovině považuji za dokonale ďábelský žert. Zkrátka skvělá, řekl bych snad až povinná četba. A to jsem se ani nezmínil o titulní povídce, o lahůdkách typu Pickmanův model nebo o ilustracích Františka Štorma.

U této série Lovecraftových povídek neuškodí mít přečtené dva předchozí svazky. I když to není podmínkou. Lovecraft zde propojil několik starších povídek s novější tvorbou. Kniha obsahuje pouhých 7 povídek, vázaných hlavně na jednu osobu.
Více než v předchozích povídkách je zde jasněji identifikována hranice mezi světem bdění a snění. Ne, že by jeden byl více skutečnější než druhý. Prostě jen víte, kde se pohybujete.
Celkově je v této třetí knize rovnováha mezi hororovými povídkami a snovými světy.
Přičemž příběhy mají takovou jemnější atmosféru, která dává jen lehce nahlédnout za oponu děsů, které popisují.

Budu v tomto asi v opozici, ale zatímco první dvě knihy z krásné sbírky mne velmi bavily a cenil jsem si jejich atmosféry... u třetího dílu jsem nějak ztrácel chuť a někdy se mírně zrtácel v ději. Povídka "Snové putování k neznámému Kadathu" mne bavila do poloviny, pak už...... přiznám se, jsem se musel nutit, abych věděl, jak dopadne.... Jak na pěti stranách cítím skvěle budouvanou atosféru, tak k dalším 10ti je jen popis míst, která stejně postava za chvíli opustí, aby se dostala z bodu A, pak B, pak U, do kterého se dostane přes zbytek abecedy.....nevím, nesedo mi to. Na další díl se těším, ale tady jsem... půl napůl.... Měsíční močál byl podle mne lepší.

Ačkoliv je nejlepším příběhem knihy titulní Volání Cthulhu, nejokázalejší ukázkou Lovecraftovy fantazie je Snové putování k neznámu Kadathu. Nejrozsáhlejší příběh knihy je v podstatě směsí názvosloví a tajuplných přídavných jmen. Říkal jsem si, proč to nefunguje, když je to tak skvěle vybájené... Vysvětlení podal nakladatel: "Příběh dodnes dělí čtenáře, kteří ho považují buď za brak, nebo za geniální vrchol Lovecraftovy tvorby." Ještě podstatnější je ale zmínka o tom, že se lze domnívat, že jde o náčrt děje nenapsaného románu o Azathotovi. A přesně tak to také působí! Ostatní příběhy jsou mile tajuplné, plné lovecraftovských kulis Nové Anglie, okultismu, šílenství a prastarých bytostí. Nejlepší z nich je závěrečné (neuzavřené) vyprávění o Případu Charlese Dextera Warda.

Docela špatně se mi píše komentář, jelikož kvůli nedostatku času, mi přečtení trvalo asi měsíc a už se mi dojmy z jednotlivých povídek mísí dohromady. Nicméně většina z nich mě pohltila. Jedinou výtku mám k nejdelší povídce, kde jsem se často nachytal, že při čtení, přemýšlím nad úplně jinými věcmi, přesto v ní bylo dost pasáží, které mě dokázali zaujmout. Poslední povídka mě zase uchvátila, ale její ukončení v půlce děje a odkázaní na pokračovaní v dalším spisu, nepovažuji za ideální. Naštěstí jsem všechny spisy kupoval v kompletu, takže to není takový problém.

Neuvěřitelně tajuplé a mystické příběhy bez zbytečného rozuzlení, vtáhly mě až zuřivě do děje a přečteno jedním dechem.
Celé se to neslo nádechem záhad.
Část díla
- Chladný vzduch 1928
- Pickmanův model / Pickmanova predloha 1927
- Podivný dům vysoko v mlze 1931
- Případ Charlese Dextera Warda 1941
- Snové putování k neznámému Kadathu 1943
Štítky
mýtus Cthulhu Weird Tales Nová Anglie hororové povídky
Autor a jeho další knihy
1988 | ![]() |
2011 | ![]() |