Mrtvý na Pekelném vrchu
Stein a Barbarič série
1. díl >
Historická detektivka s prvky špionáže a konspiračního thrilleru, ale i hororu, mysteriózního či dobrodružného románu od hvězdy české a slovenské fantasy. Napínavý děj se odehrává v Horních Uhrách v době tureckých nájezdů. Svéráznými hrdiny jsou ostřílený kapitán Joachim Stein - drsný, přímočarý a prostořeký válečný veterán a notář Matěj Barbarič - vzdělanec, diplomat a cestovatel se slabostí pro ženy a víno. Ti musí vyřešit případ vraždy šlechtice i pokus o velezradu.... celý text
Originální název: Mŕtvy na Pekelnom vrchu, 2013
Komentáře knihy Mrtvý na Pekelném vrchu
Moje první setkání s autorem a musím říct, že super. tak první kapitolu jsem četla s googlem, abych si dohledala staré názvy a pak jsem se nadchla, protože děj se odehrává na místech, která znám, mám je prolezlá. Takový nostalgický přínos ke čtení. jinak detektivka se přesně trefila do mé čtenářské chutě a nálady. spád to mělo, napínavé to bylo, postavy mají jasné hranice a kam patří, líbí se mi, jak se vlastně "kamarádí" a vlastně si rozumí. jen jsem zvědává, co se děje na Silbersteinu :-D
První seznámení s červenákem pro mě dopadlo skvěle. Zábavná, napínavá detektivka (které běžně nečtu). Namísto forenzních disciplín zde hlavní prostřed ke sběru informací představuje kaprál Jaroš, což považuji za velice efektivní a zábavné. Ihned se jdu začít do druhého dílu.
Juraj Červeňák je můj oblíbený autor Česko slovenské fatasy tvorby a tahle započatá série historickych detektivek má velmi dobré recenze,tak jsem neváhal a opatřil si hned první dva díly.Mrtvy na Pekelném vrchu mě vtáhlo do děje hned od začátku a postavy Steina, Barbarice i Jaroše nemají chybu.. má to spád, romantiku tu nenajdete, doba 16-17 století v našich končinách byla plná intrik, vražd, spiknutí, politikaření, válek...a s tím související děj ..nebudu nic bližšího spoilerovat.. určitě doporučuji tuhle knihu přečíst
Moje premiéra s autorem se od začátku nesla v poměrně pohodovém duchu. Oba hlavní protagonisté mě bavili svou charakteristickou rozdílností a rozdílnými povahami. Někde v polovině knihy to dostalo poměrně rychlý spád i spoustu skvěle popsaných akčních scén. Autor se v nich výživa a opravdu má v tomto směru podle mě velký talent. Děj působí velice reálně a uvěřitelně vzhledem k období, kam je zasazen. Možná to nebude úplně pro každého, protože se tam i vzhledem k době, ve které se román odehrává vyslýchá útrpným právem a to dost detailně i popisně. Mě to však nijak nerušilo. Byl jsem napjatý jako tětiva v luku až do strhujícího závěru. Kniha tak skvěle odsýpala a najednou přišel otevřený závěr ve smyslu nových možností pro naše hrdiny. Drsný, atmosférický, napínavý detektivní román nezklamal.
Kniha nebyla špatná, ale myslím si, že bude víc sedět spíš mužským čtenářům. Příběh je drsnější, syrový a nevyhýbá se násilí, což ale dobře odpovídá době, ve které se odehrává. Zaujalo mě hlavně realistické vykreslení mučicích scén a celkové atmosféry, která působí věrohodně a neuhlazeně.
Trochu jsem se ale ztrácela v postavách, kterých je víc a nejsou vždy snadno zapamatovatelné. To mi občas ubíralo na plynulosti čtení. I tak jde ale o solidní historickou detektivku, která nabízí zajímavý pohled na tehdejší vyšetřovací praktiky. Hodnotím 3,5 hvězdičky.
Kdyby se tak mohla Červenákova parta (Stein, Barbarič, Jaroš) setkat s o pár století starší Vondruškovou partou (Oldřich, Ota, Diviš) a všichni se přenesli do současnosti, to by byl policejní tým. Spravedlivý, efektivní, nekompromisní.
Po nadšení z autorovy série Bohatýr jsem si dopřál ochutnávku jeho další řady, a i tentokrát spokojenost a plán: až zase budu mít chuť na historickou detektivku, budu střídat Vonrušku s Červenákem.
80 % (zatím 1172 hodnotících s průměrem 85 %).
…
„Jak typické,“ poznamenal Barbarič. „Ti, kdo bojují se zločinem, často sami sejdou na scestí. Napadne je, že to zvládnou lépe než ti, které dosud chytali. V Prešpurku před časem popravili kata, který se kromě řemesla živil i jako loupežník, tady u Zvolena přepadl formana…“
Stein zvedl ruku…
Má první kniha od JK. Přiznávám, že pořízena omylem, u audioknihy mě nalákal interpret Marek Geišberg, až následně jsem zjistil, že se jedná o syna mého oblíbeného Mariána, ale ničemu to nevadilo. Marek má přednes jiný, podstatně dynamičtější, mladší, což se ke stylu vyprávění velice hodí. Samotný příběh z horních Uher před dávnými léty je povedený. Má svůj "štýl", příjemné tempo a ani na okamžik se nezpomalí. Oproti naposlouchanému Dominiku Dánovi je to úplně jiná slovenština, pro pár slovíček jsem musel za strýčkem Googlem. Po přečtení snad jen malinká výtka: hlavní postavy mi k srdci nepřirostly, jsou to hoši drsňáci a pro oblíbenost čtenářovu se rozhodně nijak nepodbízí. Určitě dám i další díl i proto, že se bude odehrávat v Praze.
Kombinace historie, krimi a ,,magie " mě velmi mile překvapila. Děj v době tureckých nájezdů, kdy se řeší vražda a možná velezrada, je velmi čtivě napsán. Některé pasáže nejsou zrovna pro citlivky, ale doba byla taková.
Chvíli mi trvalo zorientovat se v době, místě, postavách i reáliích a pak už to šlo. Tahle historická epocha mi moc neříká, ale o to je to pro mě zajímavější, autor si očividně udělal poctivé rešerše. Zápletka se *zdánlivým* puncem nadpřirozena byla ucházející, plus jsou za mě naturalistické popisy a dobové výrazy. K postavám si ještě cestu hledám, ale s dalšími díly se to určitě poddá.
Páčilo sa mi prostredie a celková atmosféra. Komu sa nepozdáva v príbehu násilie (očakávať, že v tých časoch to bolo inak...no neviem), nech si pustí slečnu Marplovú.
Moje první kniha tohoto žánru a musím říci, že mě nadchla! Napínavé, drsné, někdy až brutální, nicméně zároveň vtipné. Určitě sáhnu po dalších z této série, ovšem - jak je mým dobrým zvykem u knih našich východních sousedů - v originále.
Po ruských bylinách o bohatýrech a příbězích kapitána Báthory jsem zkusil další autorovi knihy. Trojice hlavních hrdinů Stein, Jaroš, Barbarič, my zpočátku nesednula, z dřívějšího poslechu historických detektivek od Vondrušky mi připadala sympatičtější trojice , Oldřich z Chlumu, Diviš, panoš Ota. Postupně jsem svůj názor měnil, reputaci si u mě napravil notář Barbarič, ale až v osmnácté kapitole. Příběh je zasazen do doby vlády tureckého sultána Mehmeda III. a Rudolfa II. Habsburského, konec 17. století. Proti zrádci, komořímu Hagenovi byl Jidáš se třiceti stříbrnými břídil, vydání hornických měst Turkům se nekonalo, zrádce byl sťat po odhalení naší trojicí Stein, Jaroš, Barbarič. V poslední kapitole vévoda Matyáš nabídne úspěšné trojici historických detektivů práci v podobě odhalování zločinů a spiknutí proti majestátu a má pro ně připravenou práci v Praze. Úvodní díl série bych hodnotil průměr, jsem namlsaný kapitánem Báthorym a ruskými bohatýry od Červeňáka, uvidím jaké budou další díly série.
Dobrá historická detektivka z období tureckých tažení na Slovensku, přesněji v Horních Uhrách. Schemnitz, neboli Banská Štiavnica banské město už směrem na maďarské hranice. Byl jsem v tomhle městě a skutečně to město je pořád do prudkého kopce a mají na náměstí skvělý antikvariát. Vedle antikvariátu je i banské muzeum. Proto jsem se i u čtení procházel v paměti po ulicích tohohle města. Prakticky je to město v kopcích Sitna. A tak se vydejte v doprovodu tří hrdinů schemnitzkého notáře Matěje Barbariče,vysloužilého vojáka Joachima Steina a syna pražského kata Václava Jaroše, Bohdana Jaroše do dob tureckých válek na území dnešního maďarsko-slovenského pomezí.
Za mě jako povedené. Bylo tam vše, co mám rád. Války proti Osmanům, zbraně, souboje, trocha mystiky, vraždy, zlato, mučení a dobrá zápletka. Ovšem bylo tam i to, co rád nemám a to je sodomie, která je dnes tak hrozně cool a divím se Červeňákovi, že musel tuhle woke linku do příběhu zahrnout.
Ale dobrý, podle mého má tahle série potenciál a další díly si rozhodně opatřím.
Když jsem četl tuto autorovu historickou detektivku poprvé, znal jsem už jeho Rogana, Bivoje, Ilju Muromce i Kornelia Báthoryho (kterého jsem si z Červenákových hrdinů oblíbil nejvíc). A teď jsem si měl zvykat hned na trio nových, hlavních postav. Zvykl jsem si velmi rychle (tři rozdílnější charaktery aby jeden pohledal), rozkutané vrchy nad Štiavnicí mi autor přiblížil tak dokonale, že jsem měl chvílemi pocit, že se po nich procházím, a děj byl napínavý a naprosto strhující. A protože mám své chyby a temné stránky, hbitě jsem si mocně oblíbil tichého ale výkonného Bohdana Jaroše. Detektivka, kterou mohu číst opakovaně, aniž bych přišel o zážitek.
Naprosto kulervoucí. Čtení jsem si nármě užil. Spisovatel má velice květnatý jazyk a dokáže všechno popsat tak, že se mi scéna z knihy doslova maluje před očima. Červenák je mistr svého řemesla a dalo by se říct, že je to nyní můj nejoblíbenější spisovatel.
(SPOILER)
Četla jsem to v originále, je mi to přístupné. Úplně marné to není, ale literární skvost také ne. Za pochvalu stojí umístění děje do hornozemských Uher konce 16. století, tedy dnešního Slovenska v době tureckých vpádů. Autor si dal práci s reáliemi a má nastudované i lexikum, což je však zároveň jedna z hlavních slabin celého díla. Často naprosto zbytečně sahá po historicismech, které dnes už nikomu nic neříkají. Jistá míra jejich užití by byla pochopitelná a žádoucí, ale obávám se, že tady je to již za hranou únosnosti a negativně to ovlivňuje čtivost. Historizující mluva bohužel zasahuje i syntaxi. Úvodníky kapitol ve stylu 19. století jen potvrzují, že snaha o historizaci zašla příliš daleko.
Velmi nešťastná je práce s podmětem a předmětem, jsou často vyjádřeny silenými synonymy, což působí školácky. Na řadě míst by bylo lepší je spíš zamlčet.
Pokud jde o příběh, je to vlastně často bída. Postavy jsou toporné, a pokud se s někým dá sympatizovat, tak s notářem Barbaričem, jedinou postavou z masa a kostí. Stein má být něco jako doktor House, zvlášť s tou pochroumanou nohou, jenže zatímco Housova nekompromisní pragmatičnost vychází z vědy, Stein je vlastně náboženský fanatik. Tedy pokud víme. Jeho postava je cliffhangerem, vidíme, že navzdory svatým řečem se domů nehrne, ale proč, to není jasné. Jaroš je karikatura, jakýsi robotický, prachsprostý sadista bez psychologické hloubky – loutka, prostřednictvím které autor mučí tu toho, tu onoho. Celá linka s Barbořiným hrobem, Žofií, duby a kohouty je naprosto neorganická a neuvěřitelná.
V ději jsou i díry, které by zkušený redaktor měl zachytit. Například Gašparova smrt není nikde nijak zpracována, najednou jen všichni vědí, že to má za sebou. V závěru se postavy záhadně přesunou i s celým davem z Hagenova domu k Barbaričovi. To jsou opravdu rušivé momenty.
Ale tak, influencerkám se to líbí a kdo jsem já?
Na můj vkus byly popisy mušení moc podrobné. Kromě toho byla kniha moc dobrá. Těším se na další díly.
Čtivé, napínavé, super zápletka, sympatické hlavní postavy. Mám ráda detektivky zasazené do středověku a pan Červenák je rozhodně umí psát.
Těším se na další díly.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy 16. století zrada Uherské království historické detektivky Turci v Uhersku Horní Uhry Banská Štiavnica odvaha vyšetřováníJuraj Červenák také napsal(a)
| 2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
| 2009 | Strážcové Varadínu |
| 2006 | Ocelové žezlo |
| 2015 | Ohnivé znamenie |
| 2017 | Vlk a dýka |

90 %
67 %

Čekala jsem asi trochu něco jiného.Postupně jsem si zvykala a nakonec to nebylo tak špatné.Sice trochu sadistické postupy mučení,ale taková byla doba.