Šaty chodicí, Každodennost a symbolika ve šlechtickém šatníku raného novověku

Šaty chodicí, Každodennost a symbolika ve šlechtickém šatníku raného novověku https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337222/bmid_saty-chodici-kazdodennost-a-symboli-NIL-337222.jpeg 5 6 4

Kniha v logickém sledu průběhu věků (16.–18. století) líčí příběh oblékání v širším rámci životního běhu, přičemž se opírá o více než jasnou mluvu originálních dokumentů a zobrazení a samozřejmě o bohatou domácí i zahraniční literaturu. Stejný rozhled ukazuje ve znalosti sbírek muzejních a galerijních, z nichž vybírá přesvědčivé ikonografické doklady. Vybrané ilustrace jsou přímo vzorové kvality. Autorka formuluje své názory přesvědčivě, vytříbeným, literárně kvalitním jazykem, doplněným pečlivě vybranými citacemi, použitými jak z literatury, tak z archivních dokladů, včetně pozůstalostních inventářů, z nichž některé vhodně reprodukuje. Právě archivní průzkum ukazuje původnost a podloženost autorčiných tezí. Využívá nejen velmi bohatý český, ale i světový materiál. Novinkou je uplatnění obrazů ilustrujících všední život s šatstvem spjatý (praní, bílení apod.). Probírá také způsob ukládání, uchovávání šatů i doplňků; podobné informace se vyskytují zřídka. Pojednání o šatech vhodně doplňuje také pozorností, již věnuje šperkům a dalším zdobným součástem obleků. Milena Hajná provází čtenáře slovníkem, obohacujícím naše výrazové možnosti popisu postav starých portrétů, jejichž oblečení má své názvosloví. Přestože jde o vysoce odborný jazyk, hemžící se zastaralými termíny, autorka jej dokonale zvládá a vtahuje svou vyjadřovací schopností čtenáře do 'příběhu', např. při výkladu pojmu garderoba.... celý text

Přidat komentář

borufka
15.09.2023 5 z 5

Přestože je kniha navýsost odborným dílem, je překvapivě čtivá i pro poučeného laika, a myslím, že z odborné literatury, kterou jsem s ohledem na svůj koníček probírala, mi dala zatím nejvíc.

Mr.Diktator
29.04.2021 3 z 5

Velký důraz na kontext kolem módy (důležitost, postavení, symbolika). Spíše než věnování se módním výstřelkům v zemích a rozlišení jednotlivých kratších etap, je knížka uchopena jako celek a zabývá se svatebním, vdovským, dětským oblečením a jeho důležitosti.


psychousek
07.02.2021 5 z 5

Skvěle zpracovaná kniha pojednává o oblékání jednotlivých fázích člověka 16. - 18. století. Autorka pracuje s dobovými nálezy, olejomalbami, dochovanými inventáři a dalšími zdroji. Z knihy jsem zcela nadšená, jediné, co bych vytkla je, že autorka v knize nechala pár citací v němčině, což je pro neněmčináře komplikační. Těch citací je ale velmi málo. V poznámkách pod čarou je velké množství doplňujících informací a v závěru je mnoho stran zdrojů. Knihu jednoznačně doporučuji, je to obohacující zdrioj informací.

Lenka4
03.12.2018 5 z 5

Dobovou módu autorka přibližuje v souvislostech s proměnami lidského věku a ilustruje ji velkým počtem kvalitních fotografií. Cenné je zejména upozornění na detaily, kterým neznalec symboliky nevěnuje příliš pozornost a přichází tak o pochopení poselství celku.