Monyel Monyel komentáře u knih

☰ menu

Co s láskou Co s láskou Nicholas Sparks

Typická Sparksovina. Navzdory zápletce, která obsahuje mnoho klišé a má lehce předvídatelný konec (alespoň pro ty, co už četli nějaká autorova díla), si kniha uchovala své kouzlo a byla čtivá. Ústřední dvojice mi byla sympatická a fandila jsem ji, nicméně jsem si k postavám nevytvořila nijak hlubší vztah. Dawson a jeho životní příběh působil místy nereálně. Dále by neuškodilo, kdyby autor začátek vztahu Amandy a Dawsona trochu rozvedl. Knihu i přes drobné výhrady hodnotím kladně.

03.07.2022 4 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Jedná se o nenáročné napínavé čtení, které rychle uteče. Líbilo se mi prostředí odlehlého hotelu i zachycení ponuré atmosféry. Příběh nemá žádná výrazně nudná či hluchá místa. Většina hotelového osazenstva skrývá něco temného ze své minulosti, což se postupně odhaluje a zpochybňuje se jejich důvěryhodnost. Některé postavy byly o něco zajímavější a vykreslenější (David) než jiné . Trochu mě zklamal závěr knihy. Odhalení vraha bylo velmi uspěchané, jako kdyby to chtěla mít autorka rychle z krku. Motiv vražd a vše podstatné se nakonec dozvíme z úst samotného pachatele. I přes mírné nedostatky bych knihu zařadila do skupiny lehce nadprůměrných thrillerů. Další autorčiny knihy si určitě přečtu. 3,5⭐️

29.05.2022 4 z 5


Nákaza Nákaza Robin Cook

Moje první setkání s tímto spisovatelem a určitě ne poslední. Nejvíce se mi líbila první polovina knihy, kdy se řešila Ebola a zaváděla se opatření v jednotlivých nemocnicích. Autor uvěřitelně zachytil chaos, zmatek a strach z nakažlivé nemoci. Druhá polovina knihy byla akčnější a měla již ráz krimi thrilleru. Při čtení je nutné mít na paměti, že kniha byla napsána před více než 30 lety, a to se projevuje v chování některých postav a použité technice. Marissa měla víc životů než kočka a chvílemi nevěděla co vlastně chce. Její provinilost ohledně toho, že se nenechala obtěžovat šéfem, když je vlastně tak přitažlivý, byla absurdní. Knihu přesto hodnotím kladně, místy byla sice trochu kýčovitá, ale četla se dobře a rychle uběhla.

02.02.2022 4 z 5


Královská krev Královská krev Una McCormack

Krátké, ale zajímavé dobrodružství Doctora a jeho Clary. Vyprávění bylo méně chaotické než u Generace velkého třesku. Ústřední dvojice se tentokrát snaží udržet mír v upadajícím "středověkém městě" disponujícím určitými moderními technologiemi. Charakter Clary zachytila autorka celkem správně. Charakteristika Doctora bohužel "něco" postrádala, aby to byla moje Dvanáctka. Líbilo se mi politikaření ve městě Varuz a zachycení přetrvávajícího stesku po jeho zašlé slávě. Linka s rytíři a jejich pátráním po Svatém grálu mě tolik nezaujala. Celkově hodnotím knihu kladně. Příběh byl zajímavý a čtivý, ale postrádal hloubku a hlavně Doctora. Proto jen 3.5⭐️

01.02.2022 3 z 5


Anonymita Anonymita Arno Strobel

Kriminální zápletka se odehrává v rozmezí několika dnů, čtení knihy tedy odsýpalo a bylo napínavé, bez výrazně hluchých či nudných míst.
Kapitoly jsou vyprávěny z pohledů ústřední dvojice - Daniela a Niny. Nechybí ani pár kapitol z pohledu pachatele, což mi k vyřešení případu moc nepomohlo a do poslední chvíle jsem vraha neodhalila. Přiznám se, že mi byli hlavní protagonisté v první polovině knihy děsně nesympatičtí. Naštěstí se to v druhé polovině trochu vyrovnalo, a byli snesitelní :)
Knih s podobnou zápletkou jsem v poslední době přečetla hned několik, naposledy Jeden za druhým od Cartera, která se mi líbila o něco více. Knihu nicméně hodnotím kladně, pokračování série si určitě přečtu. 3,5⭐️

31.01.2022 4 z 5


Napůl ztracený Napůl ztracený Sally Green

Důstojné zakončení trilogie, přesto byl však tento díl nejslabší ze série. První polovina knihy byla trochu pomalejší, řešily se především Nathanovy pocity. Moc se mi líbilo vykreslení vztahu Nathana a Gabriela. Druhá polovina knihy měla svižnější tempo, ovšem závěrečné střetnutí se Soulem a jeho příznivci mi přišlo uspěchané. Vše důležité se odehrálo až na posledních 50 stranách. Čekala jsem, že vypořádání se s Radou bude více promyšlené a lépe popsané. Jsem však ráda, že jsem si sérii přečetla. Postavy i čarodějný svět byly vykresleny velmi dobře. Autorka věrohodně popisuje dusivou atmosféru, bezvýchodnost situace i napětí. Nathanův život byl protkán smutkem, bolestí a samotou. Proto jsem doufala v trošku jiný konec. Celá trilogie však spěla k spíše melancholickému závěru, proto jsem nebyla příliš překvapena. V rámci YA žánru, patří tato trilogie k nadprůměru, od autorky si v budoucnu určitě přečtu i další knihy.

31.10.2021 4 z 5


Jantarová komnata Jantarová komnata Steve Berry

Moje první kniha od tohoto autora. Knihu jsem si přečetla spíše ze zvědavosti, protože historický thriller není žánr, který obvykle vyhledávám. Zaujalo mě však téma druhé světové války a Jantarové komnaty. Postavy v knize jsou zajímavé, ačkoliv profesionální zabijáci mají někdy až nadpřirozené dovednosti a znalosti. Také mi příliš nesedla Rachel, díky jejímu arogantnímu chování, které mi občas lezlo na nervy. Zato postava jejího otce, Karola, byla velmi zajímavá, škoda že v knize nebylo více z jeho minulosti. Děj je dobrodružný a napínavý, místy proložen historickými událostmi a zajímavostmi o jednotlivých uměleckých artefaktech. Kniha se četla velmi dobře a jako bonus jsem se dozvěděla pár zajímavostí o Jantarové komnatě. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné knihy s přesahem do historie. Za mě 3,5⭐️

22.09.2021 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Moje první audiokniha, mimochodem skvěle načtená Veronikou Kubařovou. Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě, tento žánr je obyčejně mimo můj okruh zájmu. Knihu bych zhodnotila jako nenáročnou oddechovku, u které není potřeba velkého soustředění. Některé zážitky rodiny Kostkových byly sice úsměvné, ale nic nad čím bych se upřímně zasmála. Po čase mi přišly kapitoly trochu jednotvárné, chyběla mi tam alespoň nějaká drobná zápletka. Kniha mě zabavila, ale nebyl to můj šálek kávy.

25.08.2021 3 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Přestože se jedná o velmi neoriginální zápletku, kdy vrah streamuje vraždy a nechává sledující hlasovat o způsobu mučení, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Kniha si držela od začátku do konce svižné tempo a oproti předchozím dvěma knihám byla více akčnější, vzhledem k tomu, že tentokrát neměli detektivové čas na rutinní vyšetřování a museli se více zapojit a s vrahem komunikovat. 4,5⭐️

22.08.2021 4 z 5


Napůl divoký Napůl divoký Sally Green

Druhý díl série byl, stejně jako ten první, velmi čtivý. Příběh plynule navazuje na konec první knihy. Nathan je stále na útěku před Lovci a Radou Bílých čarodějnic, tentokrát však má již svůj Dar, který se snaží pochopit a naučit ovládat. Spolu s Gabrielem, kterého jsem si velmi oblíbila, se snaží osvobodit Annalise. Oproti první knize, je tu více krve a zabíjení, což mě trochu mrzí. Přeci jenom jsem doufala, že Nathan bude mít se zabíjením větší problém. Dále je tu spousta nových zajímavých charakterů, zejména Van s Nesbittem, kteří do příběhu skvěle zapadli. Autorka má zajímavý styl psaní. Je velmi osobní, čtenář tak může lépe nahlédnout do Nathanovy hlavy a pochopit co prožívá. Myslím, že se jedná o velmi povedený druhý díl a už se těším na závěr série.

22.08.2021 4 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Kniha se četla dobře a děj pěkně odsýpal. Ani v tomto pokračování nebyla nouze o spoustu násilí a krve. Hlavní detektivní duo mělo opět práce nad hlavu, a tak mu tentokrát přispěchala na pomoc posila v podobě geniální vyšetřovatelky okresního návladního, Alice. Alice byla sympatická postava, nevadilo by mi, kdyby se v budoucnu v knize opět objevila. Pokud nepočítám překladatelčino "anžto, tak na mě při čtení působilo celkem rušivě chování kapitánky Blakeové. Její úsečné otázky spolu s věčnou nechápavostí mi vadily už v předešlých dílech, ale tentokrát mi to přišlo už přehnané. Co se týče vraha, přiznám se, že jsem mu ke konci trochu fandila. Bohužel mě zklamalo prozrazení jeho identity. Přišlo mi to nepromyšlené a vysoce nepravděpodobné, jako by nás chtěl autor za každou cenu překvapit. Méně je někdy více. I přes drobné výtky hodnotím knihu kladně.

16.08.2021 4 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Další krvavá detektivka ze série Roberta Huntera. Knize se rozhodně nedá upřít čtivost a nápaditost, ale musím říct, že toto pokračování mělo pomalejší tempo než předchozí dvě knihy. Vraždy byly sice provedeny originálně a obzvláště trýznivým způsobem, ale to vyšetřování kolem se trošičku táhlo. V knize nebyla téměř žádná vodítka, abychom si mohli utvořit názor na to, kdo bude vrahem. A nakonec nám to vše autor naservíroval v posledních 50 stránkách. Nicméně se kniha četla dobře a hodnotím ji nadprůměrně.

15.08.2021 4 z 5


Hračkář Hračkář Liam Pieper

Od knihy jsem neměla vůbec žádná očekávání, a o to více mě příjemně překvapila. V knize se prolínají dvě časové linky, v jedné sledujeme Adamova dědečka Arkadija, který se snaží přežít hrůzy konané v Osvětimi a v druhé se dostáváme do současnosti v Austrálii, kde žije Arkadij s Adamem a jeho rodinou. Málomluvný Arkadij i narcistický amorální zmetek Adam mají svá tajemství. Postavy v knize jsou napsány věrohodně nedokonale, sice mi byly nesympatické, ale přesto mě zajímalo jak dopadnou. Autor se nebojí nepříjemných témat, v knize je několik znepokojujících scén. Děj odsýpá, kniha není zbytečně roztahaná do kapitol, kde se nic neděje. Pokud bych měla něco vytknout, bylo by to poměrně rychlé ukončení. Za mě 4,5⭐️ Doporučuji.

10.08.2021 4 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Knize se rozhodně nedá upřít čtivost. Od prvních stran tušíme, ze je něco v domácnosti Grace a Jacka špatně. Kniha udržuje čtenáře v napětí, zatímco pomocí dvou časových linek pomalu odkrývá pozadí příběhu. I přes předvídatelný děj jsem byla zvědavá, jak se Grace ze složité situace dostane. Bohužel, příběh v druhé polovině knihy začal stagnovat. Pořád jsem čekala na něco zásadního, co by zápletce dodalo jiskru. To se však nestalo. Dalším slabým místem knihy pro mě byla postava Jacka a jeho nelogické chování. To jakým způsobem byla jeho osoba vyobrazena mi přišlo dost odfláknuté. Jako karikatura záporáka z nějakého béčkového filmu. Zakončení knihy nebylo špatné, ale bylo poměrně urychlené. Chyběl mi nějaký dovětek k situaci hlavních postav a jak se vše vyřešilo. Knihu jako takovou hodnotím kladně. Jedná se o nenáročné čtení, které rychle uteče. V rámci tohoto žánru, jsou tu však daleko lepší knihy.

07.08.2021 3 z 5


Alenka v říši zombií Alenka v říši zombií Gena Showalter

Kniha mě zaujala svou obálkou a originálním tématem, ale jsem celkem dost zklamaná. Chvílemi mi přišlo, že čtu fanfiction. Charaktery jsou ploché a nepropracované, hlavně že jsou všichni děsně sexy. Autorce šlo spíše o fyzický popis než o psychologii postav nebo promyšlenost děje. Jsem celkem překvapená, že tohle není její prvotina. K dočtení knihy jsem se musela nutit, pokračování si určitě nepřečtu. Pokud bych knihu četla ve 12 - 13 letech, nejspíš by se mi líbila.

03.08.2021 2 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Moje první kniha od tohoto autora. Jedná se o moderní detektivku z prostředí prosluněného LA. Jelikož je to první díl série, teprve se seznamujeme s detektivem Robertem Hunterem a jeho kolegou Garciou. Nejprve mě trošku rušilo, že postava detektiva Huntera je typicky "hollywoodský" vyšetřovatel - tedy, vysoká blonďatá chodící encyklopedie s doktorátem, svaly a perfektním chrupem, který má mimo jiné každá druhá postava v knize. Ale je to Los Angeles, tak to k tomu asi patří. Naštěstí je Hunter i jeho parťák velmi sympatický, takže mi rychle přirostli k srdci. Kniha pěkně odsýpá a je velmi čtivá. Zápletka je promyšlená a popisy vražd sériového vraha jsou velmi brutální. Jako úvod do série, který má navnadit na čtení dalších dílů, na mě kniha zafungovala skvěle, pokračování si určitě přečtu.

03.08.2021 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Ještě než jsem dočetla posledních pár kapitol, už jsem objednávala další díly ze série. Druhý díl vyšetřovatele Roberta Huntera je stejně čtivý, jako první kniha. Zápletka mi přišla promyšlenější než u prvního dílu, vyšetřování bylo napínavé a vraždy velice brutální. Dějová linka s vizemi nebyla rušivá, ale osobně bych se bez ní obešla. Celkově nemám ráda prvky nadpřirozena v moderních detektivkách, vyšetřování potom působí méně reálně. Pokud vám nevadí spousta krve a detailní popisy vražd, knihu určitě doporučuji.

03.08.2021 5 z 5


Napůl zlý Napůl zlý Sally Green

Od knihy jsem neměla velká očekávání, ale příjemně mě překvapila. Prvních 20 stránek bylo psáno ve druhé osobě, což mě trochu vyděsilo. Bylo to sice zajímavé, ale celou knihou bych se tímto stylem vyprávění neprokousala. Naštěstí je zbytek knihy napsán klasicky. Retrospektivně se dozvídáme o Nathanovi a jeho vyrůstání v rodině bílých čarodějů. Nathan byl celý život kontrolován, bit a týrán jak svými vrstevníky, tak i systémem. Jedná se o dojímavý příběh o chlapci, který se snaží přežít v krutém světě. Připadalo mi, že se autorka při tvoření kouzelného světa nechala maličko inspirovat Harry Potterem, ale zápletka a hlavní myšlenka příběhu je jiná a originální. Jednoduchý styl psaní, který autorka zvolila odpovídá věku hlavního hrdiny v jednotlivých kapitolách. Kniha byla čtivá a navnadila mě na čtení dalších dílů.

26.07.2021 4 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

(SPOILER) Druhý díl byl, stejně jako ten první, velmi čtivý. Styl psaní autorky je nenáročný a poutavý, díky tomu jsem měla knihu přečtenou během jednoho dne. Příběh plynule navazuje na konec první knihy. Kladně hodnotím silné a inteligentní ženské postavy. V knize se nevyskytovalo typické holčičí "hašteření", což mě příjemně překvapilo. V prvních pár kapitolách mi hodně lezl na nervy Luca a jeho dětinské chování, naštěstí mi to v druhé polovině knihy vynahradil. Trošku mě mrzelo, že se postava Alana objevila až ke konci knihy a vše co bylo naznačováno už od prvního dílu, bylo vyřešeno na pár posledních stranách. Z vedlejších postav jsem si oblíbila především April a Connora, proto mi v epilogu chybělo také par vět o tom, jak se jim za poslední dva roky dařilo. Knihu doporučuji.

24.07.2021 4 z 5


Generace velkého třesku Generace velkého třesku Gary Russell

Prvních pár kapitol bylo celkem chaotických, hodně postav a názvů, vč. zmatečného přeskakování časem. Z toho důvodu mi trvalo opravdu dlouho se začíst. Přibližně od šesté kapitoly začal děj odsýpat. Doufala jsem, že onou archeoložkou bude River Song, na kterou jsem se těšila. Místo ní se v knize objevila doktorova starší společnice Bernice, kterou jsem z audia neznala.

Jelikož jsem velkým fanouškem seriálu, kniha se mi i přes jistou chaotičnost líbila. Děj knihy byl napínavý a vtipný. Pro čtenáře, kteří seriál neviděli, to nejspíš moc čtivé nebude. 3.5 *

20.07.2021 3 z 5