Napůl ztracený

Napůl ztracený https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285902/bmid_napul-ztraceny-P96-285902.jpg 4 302 73

Half Bad série

< 3. díl

Příběh Nathana Byrna vrcholí – je to příběh o nebezpečích, která podstupujeme kvůli lásce. Sedmnáctiletý čaroděj Nathan Byrn je u konce s dechem. Zdá se, že Aliance, jejímž je významným členem, ve válce prohrává, a i když Nathan pozabíjel už spoustu nepřátel, nevypadá to, že by se tyranská vláda Rady Bílých čarodějnic v Británii chýlila ke svému konci. Nathan není o nic blíž ani svému osobnímu cíli: najít a pomstít se Annalise, dívce, kterou kdysi miloval, předtím než spáchala neodpustitelný zločin. K tomu, aby Nathan ochránil sebe i Alianci, by mu mohl pomoct mimořádně mocný amulet, ale ten se nedá jen tak lehce získat. Ani Gabrielova láska nestačí k tomu, aby Nathana ochránila před válkou a před člověkem, kterým se stal. Závěrečný díl trilogie Half Bad není jen příběhem o čarodějích. Je to působivý a niterný pohled na podstatu dobrého a špatného, využívání a vůle k přežití.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Half Lost , 2016


více info...

Přidat komentář

Vendulis
08.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně nejlepší díl z celé série. A jak už bylo několikrát napsáno, i mě ten konec dostal, Gabriel byl moje nejoblíbenější postava! Proč nezabila raději Nathana, ten mě strašně rozčiloval. :D
Ale ne, jsem ráda, že jsem zvládla přelouskat druhy díl (moc mě nebavil, až cca posledních cca 100 stran začalo být zajimavych) a sérii dokončila. :) Hodně postav i svět, který autorka vytvořila, mi bude chybět. Což jsem opravdu nečekala, když jsem sérii začínala. Není to dokonalá série, má své mouchy, ale za přečtení,si myslím, stojí. :)

petr_
09.12.2022 3 z 5

Snížil jsem ohodnocení, protože si myslím, že by dva díly úplně stačily. V posledním díle mi přišlo, že se jedná o přemílání témat I. a II. části trilogie a jenom jsem čekal kdy konečně dojde, k nějakému rozuzlení.
Líbila se mi poslední kapitola, která trochu napravila celkový dojem.


Anonymousquirel
07.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Pred chvilinkou jsem docetla tento posledni dil a... ty blaho.
I kdyz je nejaka knizka smutna nebo tak neco, moc to navenek neprozivam, akorat o tom proste dalsi tyden premyslim a v hlave si to prehravam znovu a znovu. Vazne me nenapadlo, ze tohle totalne probrecim
Nevim, jestli je to tim, ze hlavni postava za cely svuj zivot nebyla poradne stastna, anebo tim, ze umrel nekdo, komu na nem hodne zalezelo, anebo tim, jak ten nekdo zemrel. Anebo tim, jak to hlavni postava vzala a... no, asi proste kombinace toho vseho. Spoustu lidi tu psalo, ze je to dustojne zakoncene- a ano, tohle je asi to idealni slovo, ktere ale vnimam tak nejak jako smutne.
Tato trilogie me hodne zasahla. Je to mistrovske dilo, z velke casti plne bolesti, to ovsem nic nemeni na tom, ze je to uzasny pribeh. Postavy byly perfektne propracovane, stejne tak cely svet, ktery autorka vytvorila. Rozhodne doporucuji, ale k poslednimu dilu nezapomente alespon dva baliky kapesnicku.

ZuzikBubu
18.08.2022 4 z 5

Velmi osobitě psaná série, nikdy jsem nečetla knihu, která by vyprávěla příběh takovým způsobem, ale moc mi to k příběhu sedělo!!
Přebálka opět jako ty 2 předchozí naprosto dokonalá! Znovu perfektně vystihuje knihu!!
Vývoj děje a postav pochopitelný a já musím říct, že moc nerozumím tomu, že kniha u nás neměla větší úspěch... Je to originální, netradiční, zas jinak pojaté fantasy s příměsí krutosti tyranské nadvlády...
Série stojí za to!

kikikrat
26.06.2022 5 z 5

Tohle byla skvělá série. Sledovat tak propracovaný vývoj postavy, přecházet z jedné akce do druhé a poznávat ten kouzelný a trochu depresivní svět. Konec jsem oplakala a to znamená, že to byl opravdu dobrý konec. Nathane, Gabrieli, Van, Nesbitte a mnozí další budete mi opravdu chybět a děkuji vám za tohle velké dobrodružství. Je mi trochu líto, že se o knihách víc nemluví, zaslouží si to.

jennefer
18.04.2022 5 z 5

Pátá hvězda u tohoto dílu je za autorčinu odvahu. Napsat takový k o n e c.
Jsem ráda, že jsem si celou trilogii přečetla. Kupodivu je o čem přemýšlet. Její svět je dokonalý. Vývoj hlavní postavy je po dlouhé době promyšlený a uvěřitelný. Vedlejší postavy skvělé. Sedl mi i styl vyprávění. Prostřední díl vlažnější, ale závěr opravdu stál za to.

anngelina
25.01.2022 5 z 5

Naprosto zdrcující zakončení série. Tak strašně emočně zdrcující, že ani nevím jestli budu chtít číst nějakou jinou fantasy, když jsem přesvědčená, že to nebude ani zdaleka tak dobrý jako Half Bad. Dokonalejší a úctyhodnější konec vyprávění si nedovedu představit. Jak už někdo psal, tato série je strašně nedoceněná a myslím si to samé, a mrzí mě to. Věřím, že styl vyprávění působí na mnoho čtenářů začátečnicky, ale mně se právě proto líbil, že byl jiný, i možná víc autentičtějsi, protože hlavní hrdina byl dospívající klučina. A obálka by měla vyhrát cenu všech cen všech obálek.

Monyel
31.10.2021 4 z 5

Důstojné zakončení trilogie, přesto byl však tento díl nejslabší ze série. První polovina knihy byla trochu pomalejší, řešily se především Nathanovy pocity. Moc se mi líbilo vykreslení vztahu Nathana a Gabriela. Druhá polovina knihy měla svižnější tempo, ovšem závěrečné střetnutí se Soulem a jeho příznivci mi přišlo uspěchané. Vše důležité se odehrálo až na posledních 50 stranách. Čekala jsem, že vypořádání se s Radou bude více promyšlené a lépe popsané. Jsem však ráda, že jsem si sérii přečetla. Postavy i čarodějný svět byly vykresleny velmi dobře. Autorka věrohodně popisuje dusivou atmosféru, bezvýchodnost situace i napětí. Nathanův život byl protkán smutkem, bolestí a samotou. Proto jsem doufala v trošku jiný konec. Celá trilogie však spěla k spíše melancholickému závěru, proto jsem nebyla příliš překvapena. V rámci YA žánru, patří tato trilogie k nadprůměru, od autorky si v budoucnu určitě přečtu i další knihy.

Grohlinka
23.07.2021 4 z 5

Úžasný začátek knihy, nepamatuji se, kdy naposledy mě nějaká kniha tak zaujala a vtáhla do děje hned po přečtení několika prvních odstavců. Krásné a důstojné zakončení celé trilogie. Doporučuji všem, kteří mají rádi moderní fantasy a čarodějnické prostředí. Postavy se chovají uvěřitelně a čtenář nemá problém se s nimi ztotožnit. Třešničkou na dortu byl sladkobolný konec, byl završením, které by si zasloužilo mnoho knih. Krásný příběh.

,,Byl jsi dlouho pryč. Ztratil ses?"
,, Byl jsem zraněný, ne ztracený."

TaNya_
07.04.2021

(SPOILER) Řvala jsem jak mimino, to si mohla odpustit. Krom úplnýho konce, kdy zabila nejlepšího Gabriela to bylo solidní zakončení. Musela jsem si v hlavě vytvořit alternativní přežití abych to rozdejchala. Z té koupelnové gay pasáže jsem byla odvařená. Super, konečně! Alles zusammen, to bylo opravdu zajímavý a tenhle svět mě bavil. Ono to teda bylo dost volbou menší ale zajímavější romantické linky.

Patro
25.03.2021 5 z 5

Na světě je příliš málo LGBT fantasy knížek. A tuhle zase naopak čte moc málo lidí. V komentářích tu vidím, že se většině lidí trilogie nelíbila, ale mně připadala úžasná. I nějaká ta slzička ukápla.

roso.mak
19.03.2021 1 z 5

Skrz mrtvoly se tam už nedá kam plivnout. Reálně jsem přeskočila třičtvrtě knížky, aniž bych sebeméně ztratila nit. Konec je docela dojemně napsaný, ale to je asi tak všechno.

marina4088
27.12.2020 5 z 5

Třetí díl této série byl zároveň i nejlepším a nejvíce rozsáhlým a emočně založením z celé trilogie. Jde vidět, jak se nám tu pořádně promíchaly barvy - bílá, která by měla být znamením čistoty, je špína sama o sobě a černá strana naopak projevuje rysy netypické pro někoho, kdo je označovaný jako "zlá strana". Naplno se zde začíná projevovat Gabriel s Nathanem, což je prostě jeden z nejhezčích vztahů, které kdy kdo mohl vytvořit. Nathanova zoufalá touha pomstít se nakonec skončí lépe, než sám chtěl. No posledních 50-100 stran bylo moc silný kafe, emočně mě to složilo a to jsem knížku dočetla už delší dobu zpět, až teď mi o ní jde psát trochu odlehčeněji, protože kdybych o ní psala hned po dočtení, cítili by jste i vy, jak mě ta knížka poznamenala. Za mě je to nejvíce nedoceněná série vůbec.

Ailee
21.12.2020 3 z 5

Tak se nakonec trojka četla teoreticky nejlépe, protože vymizela veškerá hluchá a podivná nudná místa. Pořád se něco dělo, ale bylo to tak zvláštně podané, že mi to ani nepřišlo. Jo, stálo to za přečtení, příběh byl zajímavý a originální, ale zas tak velké emoce to ve mně nenechalo, abych se k sérii vracela.

andrejci
14.12.2020 5 z 5

Tak tohle byl nejlepší díl z celé série. Po předchozím díle jsem byla zklamaná a teď jsem nadšená. Moc se autorce všechno povedlo. Líbilo se mi, že to nebyl klasický happy end. Popravdě jsem si i poplakala. Konec mě prostě zasáhl a považuji ho za jeden z nejlépe napsaných. Autorka všechno napsala dobře, rychle se to četlo. Série pro mě byla taková průměrná, ale povedli se obálky. Asi bych neřekla, že to je stejná autorka co napsala zloděje dýmů tohle byla úplně jiná liga.

Luccinda
21.11.2020 4 z 5

Závěrečný díl trilogie Half Bad byl pro mě opět jedno velké překvapení. Asi se budu hodně opakovat, ale Napůl ztracený je zase o kousek lepší než přechozí díl, autorce se podařilo svůj styl psaní dovést takřka k dokonalosti a ukázalo se, že i příběh měla celou dobu promyšlený do nejmenšího detailu. Největší změna oproti prvnímu dílu u mě ale spočívala v tom, že jsem si konečně oblíbila hlavní postavy a mohla jsem tak příběh prožívat společně s nimi. Čtení téhle knížky jsem si už vyloženě užívala, byla jsem zvědavá, kam bude děj směřovat a jak celá trilogie nakonec skončí. Half Lost jsem stejně jako Half Wild přečetla během jednoho jediného dne a byla jsem až překvapená, jak rychle mi to čtení uteklo.

Nic pro mě ovšem nebylo tak šokující jako závěr téhle knížky. Zvrat v podobě smrti jedné z hlavních postav mě totálně vyvedl z míry, vůbec jsem něco takového nečekala! A to, jak se příběh Nathana vyvíjel dál, pro mě bylo neméně překvapivé. Musím říct, že takhle originální závěr série už jsem dlouho neviděla. Bylo to smutné a melancholické, ale svým způsobem krásné. Byla jsem dojatá z toho, jak nádherně a skoro až poeticky to autorka napsala, a kdybych měla vypíchnout jednu věc, která byla na celé trilogii Half Bad nejlepší, pak by to byl právě ten konec.

Na plný počet hvězd to stále ještě nebylo, obzvlášť když to srovnám s autorčinou pozdější knihou Zloději dýmu, která byla pořád o parník lepší než Napůl ztracený. Ale i tak mě to moc bavilo a pokud patříte k méně náročným čtenářům young adult, určitě vám můžu tuhle už trošku starší trilogii doporučit.

ydnac
03.09.2020 5 z 5

1.díl jsem si půjčila v knihovně s tím, že jsem vůbec nevěděla co mě čeká a docela se mi to líbilo:-) 2.díl jsem už hltala a 3. díl úplně super :-) Je to zas něco jiného, originálního, neotřelého i když určitě pro mladší než jsem já, ale s tím jsem počítala :-) Autorku jsem si oblíbila má dobré nápady :-) a její knihy se dobře čtou.

Verunka926
09.08.2020 4 z 5

S každým dílem mě příběh bavil více a více. Celou trilogii vám tedy mohu doporučit, ale konec jsem opravdu obrečela.

jmn7053
10.07.2020 5 z 5

Krásné ukončení série!
Všechny díly mají svá slabá místa, ale díky příjemným postavám a kouzelně vykreslené přírodě se nad tím dá přivřít oko.
Dějová linka série je spíše na druhé koleji a prim hrají již zmíněné postavy a jejich vývoj v čase a za různých okolností; a jak se (téměř) všechny změnily - černá a bílá se pořádně pomíchaly a smíchaly!
Konec zabolí... ale alespoň už není zraněný ani ztracený...

makyna98
03.07.2020 5 z 5

Tahle trilogie mně opravdu chytla za srdce. U prvního dílu jsem si říkala, že to zas nebude taková bomba, ale díky lásce na první pohled, nebo spíš slovo, ke Gabrielovi, jsem pokračovala dál.
A dobře jsem udělala, poslední díl je neuvěřitelný a naprosto mi zlomil srdce. Posledních 50 stránek jsem probulela jako malá holka.
Ale rozhodně doporučuju, knihy se skvěle čtou, člověk si bez problémů udělá vztah s postavou či postavami a rozhodně se nudit nebude. :D