Mira7 Mira7 komentáře u knih

Obálka knihy Ostrov pokladů / Treasure Island Ostrov pokladů / Treasure Island Robert Louis Stevenson

Světoznámý příběh převyprávěný v zrcadlovém česko-anglickém textů. Vytříbená angličtina, moc hezky se četlo. Kniha obsahuje hezké ilustrace.

07.02.2026

Obálka knihy Dolanův cadillac Dolanův cadillac Stephen King

Jak to tak u souboru povídek bývá, některé jsou povedené více, některé méně. Každopádně v této sbírce jsou čtivé všechny. Hned první povídka je skvělá a naladí na další. Skvělých je více, nepovedená není žádná.

31.01.2026

Obálka knihy Lovec Lovec Tana French

Mrzí mě, že hodnotím takto, ale více než tři hvězdičky této knize dát nemohu. Přitom jsem se na čtení opravdu těšil. Podoba, V lesích a Na věrnosti patří mezi mé oblíbené knihy, a proto jsem se po letech k autorce rád vrátil. Tentokrát však má očekávání zůstala nenaplněna.

Popisy jsou detailní a atmosféra je bezpochyby pečlivě vykreslená, ale do čtení jsem se místy musel nutit. Dialogy ani hlavní postavy mě nedokázaly vtáhnout do děje natolik, abych se těšil na další kapitoly. Chyběl mi silnější tah na branku, větší napětí a výraznější dynamika příběhu.

Přiznám se také, že jsem si kladl otázku, proč právě název Lovec. Přesto knihu nezatracuji, jiným čtenářům se může líbit více než mně. Já jsem zkrátka očekával jiný spád a intenzitu, na jaké jsem byl u autorky zvyklý.

29.12.2025

Obálka knihy Vrah andělů Vrah andělů Andrew Mayne

Nejvyšší počet hvězdiček nedávám jen proto, že mi to chvílemi přišlo trochu roztržité... Námět určitě zajímavý, napětí graduje a děj je šokující. Kniha mohla být i delší, ke konci už se možná trochu "spěchalo".

22.11.2025

Obálka knihy Vražda v Orient Expresu / Murder on the Orient Express Vražda v Orient Expresu / Murder on the Orient Express Nick Gerrard

Světoznámý příběh v hezkém dvojjazyčném vydáním. Hezká angličtina na již dobré úrovni, skvělé na čtení i studium.

13.11.2025

Obálka knihy Proměny Proměny Publius Ovidius Naso

Tak jsem to skutečně dočetl! Po prvních pár stránkách jsem věděl, že to bude výzva. Je to bravurní, obrovské...a složité. Nestydím se napsat, že jsem každou stránku četl nejméně dvakrát. Ale... Mám "odfajfknuto" přečteno. :-) Je to opravdu zajímavé, antika je krásná sama o sobě, poezie o hrdinech, mýtech, takové starověké fantasy.

02.11.2025

Obálka knihy Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Skutečně bravurní. Literárně, dějem i technickým zpracováním. Science fiction v samé podstatě tohoto žánru, kdy kniha má opravdový vědecký základ a bádání. Napínavé od začátku do konce. Kdysi dávno jsem viděl několikrát film, už to jsou desítky let, takže jsem se na knihu těšil. Velmi zajímavé analýzy, kdy má čtenář pocit reálnosti celého příběhu. Doporučuji.

23.09.2025

Obálka knihy Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Standing ovation... To je asi první věc, která mne napadla po dočtení knihy. Válku v Perském zálivu si již pamatuji, zastihla mne myslím ve 2. třídě na ZŠ. Dodnes ji mám spojenou s "videoherními záběry" z TV zpravodajství. Ale ke knize.... Napětí se stupňuje od počátku do konce. Vykreslení postav, osudů, politického a kulturního pozadí. Nebudu psát spoiler, každopádně konec knihy, jedno zásadní odhalení mne dost negativně zaskočilo. Naštěstí pár stránek na to zaslouženě.... ;-) Velký příběh, velký spád děje vystavěný na reálném základě, skvělé napsané.

13.09.2025

Obálka knihy Czechy. To nevymyslíš Czechy. To nevymyslíš Aleksander Kaczorowski

Byl jsem na knihu zvědavý. Mám rád Polsko a zajímá mne názor na nás Čechy a vnímání nás z polské perspektivy. Před lety jsem četl knihu Gottland od Mariusze Szczygieła. Tak nějak automaticky jsem si předsevzal, že to bude něco podobného. Není. V úvodu to může vypadat jako spíše "bedekr" pro polské návštěvníky, ale text se dobře rozvine a zahrne národní obrození, literaturu, ale i třeba českou oligarchii.
Sám nad Polskem rád přemýšlím a hledám stěžejní rozdíly. Nenapadá mne výstižnější rozdíl, než česká snaha "přežít za každou cenu" a polský přístup raději "shořet jako Jan Hus". Trochu mne překvapilo, co vše je u nás typické, protože ne vše, co autor popisuje mi přijde zrovna vlastní. Knihu rád doporučím k přečtení. Važme si blízkých polských sousedů, kteří se o nás zajímají.

02.08.2025

Obálka knihy Král Král Jo Nesbø

Jo Nesbø se pro mne stal tak trochu povinnou četbou. Za ty roky došlo k posunu akorát v tom smyslu, že se nechodím do knihkupectví od prvního dne vydání na trh ptát "Už přišlo?" jako fakt, kdysi).
Hodně zábavná kniha, podobné jako předchozí díl. Vidím už hodně paralel a určitá přenesená opakování. Po kolikátém veřejném zatčení Kurtem Olsenem jsem si vybavil Harryho H..a jeho pro změnu "oblíbené" na několikrát chybné dopadení vraha. Ale bez toho to asi už nejde. A jako obvykle se čtenář zasměje, kde by se smát neměl... :-))

24.06.2025

Obálka knihy Cantervillské strašidlo a jiné prózy Cantervillské strašidlo a jiné prózy Oscar Wilde

Cantervillské strašidlo jsem přečetl ve zjednodušené formě zrcadlového textu počátkem roku. Hodně mne povídka bavila, takže jsem s radostí sáhl po této knize. První čtyři povídky se od poslední páté liší délkou, formou a pobaví čtenáře ostrovtipem a rozverností, Obraz Doriana Graye je těžké čtení s hlubokým významem. Rozhodně doporučuji.

01.06.2025

Obálka knihy Nebezpečná hra Nebezpečná hra Camilla Läckberg

Neni to určitě špatné, má to rychlý děj, napětí.. Jen to nebyla pro mne úplně "AAA" kniha. Dokážu si to představit jako dobrou filmovou adaptaci nebo příběhovou videohru.. tím to nechci nijak shodit, přečetl jsem to se zaujetím, jen to nemělo takovou hloubku jako některé obsáhlejší krimi/thriller knihy věhlasných autorů.
Parta mladých, vedle parta starých, křivdy (opravdu hodně velké)....a hodně se pije... Ale v pohodě, v knihovně na své místo.

13.04.2025

Obálka knihy Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Každé Vánoce dostanu od sestry nějakou "special book".. Už to bylo o genialitě ptáků (jasný souhlas) nebo jestli mají chobotnice duši (si piš), tak teď o Dechu. Byl jsem teda hodně zvědavý,o čem to bude, když je to taková bichle... A opravdu dobré, ani stránka navíc, vše do sebe zapadá, čtivé jako detektivka..v podstatě duchovně zaměřená kniha, obrovský klid jsem cítil z každé stránky.. bavilo mne to a opravdu řečené, teda napsané platí..

31.03.2025

Obálka knihy 1982 - Jaké to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili 1982 - Jaké to tenkrát bylo aneb Co se stalo v roce, kdy jste se narodili kolektiv autorů

Ročenka podtrhující exkluzivitu našeho ročníku. :-)

26.01.2025

Obálka knihy Strašidlo cantervillské / The Canterville Ghost (dvojjazyčná kniha) Strašidlo cantervillské / The Canterville Ghost (dvojjazyčná kniha) Oscar Wilde

Další dvojjazyčná knížka do sbírky (děkuji, Ježíšku), vtipné, milé, inteligentní... a ještě se člověk přiučí anglicky.

25.01.2025

Obálka knihy Kouzlo obyčejné radosti Kouzlo obyčejné radosti Tomáš Kosačík

Kniha byla příjemným překvapením k dodanému balíku. Žlutá barva, má nejoblíbenější..říkal jsem si, to je znamení. :-)) Z příjemného překvapení bylo příjemné čtení. Sice jsem už četl vícero knih na obdobná duchovně-motivační témata a životní přístupy, ale proč si nepřečíst další... Kniha se čte dobře, je psána upřímně.

15.01.2025

Obálka knihy Století Století Fred Mustard Stewart

Tak to bylo něco... Rodinná sága od druhé poloviny 19. století s hlubokým příběhem a rodinnými osudy situovanými do Itálie a USA. Je to v podstatě více knih, vezmu-li v úvahu hlavní postavy jednotlivých období. Román čtenáře mnohokrát dojme, protože příběh je místy srdceryvný. Obrovská vůle na počátku, bezpráví, vymanění se z bídy, ústrky, mafie... posléze války. Říkal jsem si, jak je možné, že jsem o tomto literárním díle donedávna ani nevěděl. Stojí za přečtení.

20.12.2024

Obálka knihy Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Kniha, jejíž hlavní části je dialog. Skoro až terapeutické čtení. Myšlenky se mohou jevit někdy banální, ale nejsou...některé otázky a odpovědi si člověk sám nepoloží, jakkoliv si může říct "To je přece jasné.. ". Určitě bych k přečtení doporučil každému, kdo se rád zamýšlí nad vlastním bytím a chce se na chvíli zastavit... Vše je v literárně zdařilém kabátku.

16.10.2024

Obálka knihy Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Dobře napsaný detektivní román, bohužel jsem mu nedokázal dlouho přijít na chuť.. vlastně mne opravdu bavil až při závěrečném rozuzlení. To ale neznamená, že je špatný, to vůbec ne. Je to klasika...a to doslova.. S vozem značky Packard se už pár desetiletí na cestách nikdo nesetká...v knize je.. Silácké řeči, kvádro, taková předválečná klasika. :-) Příběh je propletený, kniha patří do fondu kvalitní literatury, jen zub času se už podepisuje... Je to jako dívat se na film pro pamětníky, víme že je dobrý, ale už je tam trochu propast.

09.10.2024

Obálka knihy Secret garden / Tajná zahrada Secret garden / Tajná zahrada Nick Gerrard

Hezký poutavý příběh o nalezení životní hodnoty a přátelství.

05.10.2024

Zavřít