Mira7 Mira7 komentáře u knih

☰ menu

Hororové povídky Hororové povídky Dan Angus (p)

Mám teď období, kdy si pomalu rozšiřuji sbírku audioknih. Vesměs o tituly, které bych spíše nechtěl číst jako knihu. To je ten případ. Proto ani žádné zklamání. Naopak. Poslechnu si rád (dramatický přednes, dobře "hororově" ozvučeno).

07.04.2024 2 z 5


Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Valčík na rozloučenou....a zároveň mé rozloučení s knihami Milana Kundery, žádnou další vydanou česky jsem už neobjevil. Hezky vše doma v knihovně. :-) Jednou se k tomu snad ještě vrátím, ale to potrvá. Je to dobré, maximální hodnocení dávám už tak nějak automaticky, krásná čeština, hluboké myšlenky oblečené do komična.... Kdopak asi je dcera popraveného komunisty? ("vyhnali je do hor"). Že by od Rudolfa Slánského? To bude možná jen náhodná symbolika, ale o tom právě knihy Kundery jsou. Z knihy si každý odnese něco jiného, každý v ni něco najde. Propletenec lidských osudů v několika dnech.

07.04.2024 5 z 5


Chvála pohybu Chvála pohybu Miroslav Horníček

Teprve před pár dny jsem si rozšířil sbírku o tuto knihu v audio verzi a už jsem si ji stihl pustit vícekrát. Je to hezké, milé a na poslech pohodové. Humor je nenásilný, laskavý..

15.03.2024 4 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Kniha nemohla uniknout mé pozornosti. Bruntálsko je i tak trochu moje "Heimat", takže jsem byl hodně zvědavý. Chvíli mi trvalo se začíst, seznámit se s postavami a alternativní historií. Nejdřív mi to přišlo až trochu legrační, ale rychle jsem se na vlnu příběhu naladil. Dobové novinové výstřižky jsou fajn, dokonce jsme si některé události dokázal, sice jen mlhavě, ale přece jen vybavit.
Freundenthal, Hof, Jägerndorf... :-) Příběh je svým nápadem vskutku originální.

13.03.2024 4 z 5


English Riddles / Anglické hádanky English Riddles / Anglické hádanky Nick Gerrard

Kniha dobrá pro procvičování a prohlubování znalostí angličtiny, včetně vysvětlování významu anglických slovních hříček. Hádanky jsou i zábavné.

04.02.2024 5 z 5


Profesionální síťový marketing nejen pro profesionály Profesionální síťový marketing nejen pro profesionály John Bremner

Dobrá kniha, změna v oblasti technologií zasahujících mj. do oblasti marketingu ji však činí v některých ohledech / používaných technických pomůcek a metod/ zastaralou. Princip však zůstává. Především pomůže pracovat na vnitřním nastavení ve smyslu proaktivity. Nutným předpokladem je však i vhodný typ osobnosti pro tuto činnost.

04.02.2024 2 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Přemýšlím, co napsat. Začnu asi takto. Ne, Nevědění se nezařadí mezi mé nejoblíbenější romány Milana Kundery, přesto je to opravdu dobrá kniha. Změna stylu, skladby nebo jak to nejlépe vyjádřit, se oproti starším dílům změnila. Navíc to je taková knižní „jednohubka“, ve srovnání se Slavností bezvýznamnosti se ale nejedná o literární kakofonii. Hodně pocitů, smutku, uplynulého času a pohnutých lidských osudů. Nechtěl bych být emigrant v cizí zemi a vracet se někam domů, kde to domovem už není. Vracet se do Československa počátku 90. let a dozvídat se, co se komu kde mezitím stihlo přihodit, no brr.

26.01.2024 5 z 5


Největší strach Největší strach Alex Finlay

Spletitý příběh, čtivý, některé části knihy mne však zaujaly méně. Naopak posledních zhruba 100 stran se četlo téměř bez odložení knihy. Podrobné vyšetřování, psychologie postav, originalita příběhu. Mexiko, vyšetřování tam, z toho jde docela strach :-) (nic proti Mexiku).
Máte rádi thrillery a Jo Nesbø nestíhá vydávat knihy odpovídající tempu čtení? Tak tady je dobrá alternativa. :-)

07.01.2024 4 z 5


A Christmas Carol / Vánoční koleda A Christmas Carol / Vánoční koleda neznámý - neuveden

Pro mne hezký dárek k Vánocům do sbírky zrcadlových anglicko-českých knih. :-)

29.12.2023 5 z 5


Legendární herní ikony: Kompletní průvodce Legendární herní ikony: Kompletní průvodce Katy Stokes

S péči zpracovaná historie ikonických herních postav. Psáno hezky a podrobně, v podstatě vzdělávací publikace. Určitě přínos pro všechny příznivce videoher.

22.12.2023 5 z 5


Smrtící spojení Smrtící spojení Ian W. Sainsbury

Chvíle napětí a očekávání, co vzejde z knihy dosud nečteného autora...a? Výborné.. od první do poslední stránky zůstane čtenář v napětí a otáčí stránku za stránkou. Byl jsem zvědavý, jaké tajemství se bude skrývat za Bradleym.. Téma telepatie je zajímavé samo o sobě. Kniha je psána tak, že jsem měl chvílemi až pocit, že sleduji film - takový spád to má. Kdo má rád thrillery, měl by si chystat volné políčko v knihovně. :-)

21.12.2023 5 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Zvláštní. První slovo, které mne asi – ne při psaní komentáře – ale při čtení knihy napadlo. U knih od MK častěji přemýšlím nad významem sdělení, není to úplně snadné někdy... Nezařadím si knihu do mých autorových „TOP 3“, přesto mne kniha opravdu bavila. Když se pokusím odstoupit „od sebe“, tak přiznám, že si nejsem jist, jak bych knihu hodnotil, nenapsal-li by ji právě MK.. Co mne vždy baví, tak je někdy nečekaná humornost textu. Tady mne nejvíce pobavily statě o Stalinovi a Kalininovi / Napadlo mne, zda si do budoucna udrží knihy svou nadčasovost, doba a témata se přece jen mění / Tak už víme, jak Kaliningrad došel ke svému jménu a každých deset let se můžeme podívat, jestli jím stále je. :-))

09.12.2023 5 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Mnohovrstevnatý román, každá kapitola by se dala různě rozebírat, nahlížet na ni a komentovat. Zatímco tento román má Žert obsažen již v názvu, narozdíl od jiných Kunderových románů jsem jej vnímal velmi vážně. Od exkomunikace ze školy, poměry na vojně pro "nespolehlivé" a v dolech..a vlastně po celou knihu. Lidé se příliš nemění, nedělám si iluze, že některé věci se mohou opakovat v lehce obměněných podobách. Ono, ostrakizace jednotlivce není příliš nereálná věc...
Od srdce jsem se přece jen zasmál / pozor, spoiler? /... Při výkladu významu malby na zdi a Heleny na latríně... / :-)))
Doporučuji přečíst.

07.11.2023 5 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Opravdu směšné lásky. Říkám si, jak je to zvláštní, že mne Kunderovy knihy pořád baví číst, líbí se mi literární úroveň textů, která je možná bezkonkurenční. A přesto jsou mi hlavní hrdinové zpravidla bytostně nesympatičtí. Rozumím, že zvolená forma a obsah jsou pouze prostředkem pro vyjádření hlubších myšlenek, jak je v podstatě uváděno v komentáři za knihou... Mám nakoupeno několik "Kunderů“ do zásoby, ale asi je proložím nějakým literárním "popcornem"... P.S. Přemýšlím, má Kundera vůbec příznivce také mezi čtenářkámi? Bylo mi tentokrát líto Alice...

23.09.2023 5 z 5


Unesený Západ Unesený Západ Milan Kundera

Hluboké a precizní analyzování situace střední Evropy. Obávám se, že dost věcí ani po desetiletích neztratilo na aktuálnosti. Některé analogie a spojování historických souvislostí do argumentů mohou čtenáři vidět jinak, od toho jsou názory a jak sám autor cituje "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat." :-)

25.08.2023 5 z 5


Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Silný čtenářský zážitek. Nebál bych se nazvat knihu "povinnou četbou". Nečetl jsem deník Anne Frank ani jiné zápisy přeživších holocaust, takže toto byla pro mne premiérová kniha k tématu. Celá skupina, která důvtipně dokázala přežít v úkrytu kanalizace protižidovský teror so zaslouží obdiv. Vzhledem k tomu, o čem to je, nemá kniha žádné "hluché místo", od první do poslední stránky kniha upoutá.

19.08.2023 5 z 5


Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Začíst se do knihy mi chvíli trvalo, zajímavý příběh se rozvine postupně. Kniha (nejen) o knihách.

02.08.2023 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Tři odpoledne a "něco". Zhruba tak dlouho jsem knihu četl. Podobně jako v případě těch předchozích, ani nejnovější díl ze série o HH jsem nedokázal odložit. Jasně, jsou vidět už určité šablony a opakující se analogie s předchozími díly, ale díky dobře zpracovanému prostředí a zápletce to pořád funguje dobře. Obával jsem se, zda sérii trochu neuškodí úmrtí předchozích významných postav. Zdá se však, že Jo Nesbø dokáže pracovat i s menším okruhem postav a vhodně je doplnit. Místy překombinovaný děj asi už nepřekvapí, spíše více připoutá ke čtení.
A nechybí naznačení směrem k HH14...

21.07.2023 5 z 5


Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Jo Nesbø umí psát. Umí psát přímo velmi dobře. Povídky mne nadchly. Po přečtení ve mně zanechala nejsilnější dojem asi Skartovačka. Každá povídka má originální zápletku a promyšleně vytvořené prostředí, ve kterém se odehrává.
Občas se mi při čtení asociovaly vzpomínky na dřívější knihy ze série o HH. Snad to nebude spoiler, když napíšu, že u poslední povídky a způsobu vyřízení protivníka jsem si vzpomněl na Toma Waalera a jeho konec...(velmi umně všechny zdánlivě neřešitelné nevýhody otočeny ve svůj prospěch...). U vyřešení zdánlivě nemožného přesunu z hořící místnosti jsem viděl HH s brčkem ve vodě.. (Přízrak).... No ne, prostě Joa Nesbøho a jeho knihy mám opravdu velmi rád a už se těším na další... Protože teď mne čeká Zatmění. :-)

07.07.2023 5 z 5


Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Oscar Wilde

Rád poslouchám v audioverzi v podání Vlastimila Brodského. Smutné, ale krásné s hlubším sdělením. Výhodou je, že kromě nejmenších čtenářů, osloví všechny věkové skupiny.

17.06.2023 5 z 5