MikeshCZ MikeshCZ komentáře u knih

☰ menu

Žert Žert Milan Kundera

Četlo se to doslova samo. Knihu jsem dočetl během několika dní, během kterých se ke mně dostala smutná zpráva, že její autor zemřel. Tato kniha je dnes již legendou a naprostým právem. Ukazuje, mimo jiné, absurditu 50. let v ČSSR, kdy žert napsán na pohlednici ukončí váš dosavadní život a pošle vás na úplně jinou kolej vašeho osudu. Jednotlivé příběhy a postavy působí přirozeně a děj plyne. Střídají se myšlenky a pohledy postav a vše se mísí a čtenář je každou kapitolou více vnořen do děje. Doporučuji přečíst.

14.07.2023 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Za pár dní přečteno. Nedokázal jsem se od ní odtrhnout. Nevěděl jsem, jak drsný komunismus byl v Rumunsku. Je až neuvěřitelné, jak dokáže tato zvrhlá ideologie zničit lidi. V této knize je to popsáno a souhlasím s autorkou, že by to mělo být více připomínáno. Právě i v upomínku těch, kteří tyto masakry totalitních režimu nepřežili. Knihu určitě doporučuji, je psána opravdu poutavě a dokážete se během chvíle vcítit do těžkých životů postav.

06.04.2023 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Nadčasové dílo, které by si měl opravdu přečíst každý. Samozřejmě po přečtení počítejte, že vám bude chvilku úzko i vzhledem k současnosti a existujícím represivním systémům typu Čína, Rusko, apod.

"Po celou historickou dobu, možná už od konce mladší doby kamenné, byly na světě tři druhy lidí: Ti nahoře, Ti uprostřed a Ti dole."

21.02.2023 5 z 5


Námořní slepota Námořní slepota Michael Romancov

(SPOILER) Kniha, která mi opravdu rozšířila obzory v pochopení historie i současnosti. Pro nás, jako státu bez moře, je skutečně moře vnímáno jen jako zdroj letní zábavy a dovolené.

Za zmínku stojí pasáž z konce knihy: „Rusko – nejslabší a nejnespokojenější ze silných mocností – se jako první stalo aktérem otevřeně agresivním. Jeho úsilí vynutit si rychlou a zásadní změnu pravidel však zatím nebylo korunováno úspěchem. Není tak silné, aby dokázalo uspět samo, ani tak atraktivní, aby se k němu s chutí přidali ostatní silní hráči.“

Tak snad to tak zůstane.

18.07.2022 5 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Není to určitě špatná kniha, ale asi v polovině jsem knihu odložil a už jsem se k ní nevrátil. Marie Doležalová je má oblíbená herečka. Některé pasáže v knize mě vysloveně pobavily a poodhalily strasti herců. Bohužel, jsem ale měl pocit, že se jsou další a další kapitoly na jedno brdo a původní nadšení postupně vyprchávalo, až jsem knihu odložil. Tak uvidíme, jestli tomu dám někdy v budoucnu šanci.

06.07.2022 2 z 5


Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

Po exceletním prvním dílu je nastavena laťka opravdu vysoko. Restaurant na konci vesmíru se zdá možná trochu slabší, ale přesto určitě dobré a zábavné čtení. Budu pokračovat dalšími díly.

06.07.2022 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

"Zvlášť prezident je pouhou figurkou - není držitelem pražádné moci. Vybírá ho vláda, avšak kvality, jimiž se má vyznačovat, rozhodně nejsou vůdcovské schopnosti, jde tu spíš o schopnost pobuřovat. Proto je za prezidenta vybírán vždycky sporný typ - provokativní a zároveň fascinující. Jeho úkolem není moc vykonávat, nýbrž odvracet od ní pozornost."

Dnes možná více aktuální než kdysi.

06.07.2022 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Ze začátku je to takový normální příběh, moc od toho nečekáte. Humor je příjemný a vy se unášíte stránku za stránkou. Kniha ale dokázala vtáhnout do příběhů jednotlivých postav a určitě dokázala několikrát opravdu překvapit a stejně tak vyzvednout některé myšlenky, které vám zůstanou v hlavě i po přečtení a říkáte si, že přeci na tom něco je...

05.04.2022 4 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Ať už máte své životní hodnoty nastavené, anebo právě procházíte nějakou životní krizí, určitě doporučuji tuto knihu přečíst. Kniha, jak už název napovídá, je podána poněkud syrově. Není to v tomto případě ale úplně na škodu; naopak věci popisuje bez obalu a poměrně jasně. Některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé, ale nakonec jsem pochopil, že to dost možná mohl být záměr autora, aby vám dal prostor nové myšlenky vstřebat. Kniha je mimo jiné doplněna i vyprávěním životních příběhu slavných i méně slavných osobností, které vás zpětně donutí zamyslet se nad vámi samotnými. Různé ukázky každodenních situací vás leckdy pobaví, protože víte, že podobné situace jste zažili, nebo je dost možná zažíváte i teď. A nápad na superhrdinu jménem Panda Zklamání mě vyloženě nadchnul.

17.02.2022 5 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Ze začátku jsem měl obavu, zda to bude kniha pro mě. Hodně se popisovala psychologie postav. Od druhé půlky jsem ale pochopil, že to má vše svůj důvod. Čtenář se postupně vžívá do postav a o to víc prožívá jejich životní příběhy. Ke konci má kniha spád a člověk nemůže přestat číst. Těším se na další knihy s detektivem Bergmanem.

15.01.2022 4 z 5


Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Úžasná knížka psaná velice čtivým způsobem. Má to dobrý „drive”, osudy jednotlivých účastníků do sebe někdy i překvapivě zapadají. Dost pomáhá, že kniha je psána autorem z venku, který není ovlivněn tím, jak si různé části našich dějin mnohdy vykládáme trochu jinak a nebo si je různé přibarvujeme. Určitě doporučuji přečíst pokud vás alespoň trochu zajímají české dějiny 20. století.

05.09.2021 5 z 5


Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

A tak neuvěřitelné se stalo skutečností a já dočetl tuto knihu. Dlouho jsem to odkládal. Forma psaní je samozřejmě náročnější na čtení, ale o to víc vás drží ve střehu a tak čtěte a vstřebáváte jeden neobyčejný příběh, který se stává skutečným za druhým.

28.08.2021 5 z 5


Povídky a jedna báseň Povídky a jedna báseň Zdeněk Svěrák

(SPOILER) Na třetí pokračování povídek jsem se moc těšil. I když jsou povídky velice příjemné, tak v porovnání s předchozími díly povídek od Zdeňka Svěráka je to o hvězdičku méně. Prvních pár povídek mě vyloženě zklamalo. Pointa přišla většinou až v posledním odstavci a nějak mě to přišlo vždy ustřihnuté. Celkově to je ale opět příjemné čtení. Oproti předchozím dílům se ale připravte, že povídky mají vážnější ráz a snad ani jedna nekončí happyendem...

18.08.2021 4 z 5


Nové povídky Nové povídky Zdeněk Svěrák

V každé povídce je něco co vás po dočtení donutí zapřemýšlet. Stejně příjemné čtení jako původní Povídky. Rozhodně doporučuji přečíst.

13.08.2021 4 z 5


Povídky Povídky Zdeněk Svěrák

Povídky jsou fajn, odlehčené a vybroušené. Mají spád. Doporučuji i audioknihu, kterou čte přímo Zdeněk Svěrák s kolektivem.

10.08.2021 5 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Původní Saturnin je moje srdcovka, ale bohužel toto pokračování je jen recyklace situací a monologů. Možná je to tím, že jsem přečetl nejprve původního Saturnina a na to navázal hned tímto pokračováním, ale bohužel tato kniha mě vysloveně zklamala. Snažila se tak urputně kopírovat styl předlohy, že nepřinesla vlastně nic nového.

29.07.2021 1 z 5


Vybíjená Vybíjená Michal Viewegh

Knihu jsem přečetl během pár večerů. Klidné a pohodové čtení. Párkrát jsem se upřímně z hluboka zasmál, ale kniha dokáže vtáhnout i do občas smutných příběhů některých postav.

29.07.2021 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Krásná knížka, která se čte sama.

20.03.2018 5 z 5