Námořní slepota

Námořní slepota https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495122/bmid_namorni-slepota-cyi-495122.png 5 89 23

Přehlížený význam moří pro rozvoj obchodu a moci. Moře představuje pro většinu z nás především symbol letní dovolené. Jenže na mořích a oceánech se toho odehrává mnohem víc. Politický geograf Michael Romancov odhaluje podstatu fenoménu tzv. námořní slepoty a provádí čtenáře mnoha dobrodružstvími od prvních námořních objevů až po současnost. Námořní slepota odhaluje přehlížený význam moří pro rozvoj obchodu a moci a otevírá nové obzory našemu přemýšlení o souvislostech moderního světa.... celý text

Přidat komentář

Recidivista
18.02.2024 5 z 5

Geopolitická plavba dejinami námorníctva za posledných cca 500 rokov. Jednotlivé historické udalosti a míľniky námorníctva sú tu pútavo a nenásilné pospájané do súvislosti. Je to naozaj informáciami nabitá kniha, ale nie v štýle „Všetko, čo ste chceli vedieť o námorníctve, ale báli ste sa opýtať“, pretože garantujem, že o mnohých veciach tu popísaných, ste nemali ani tušenie.

Zaujímavo je vyriešený poznámkový aparát zabudovaný priamo do textu. Sú tu aj slušne spracované mapky a infografiky, takže knihe nie je čo vytknúť. Ak ste čítali niečo od Tima Marshalla, tak máte zhruba predstavu, akým štýlom je kniha písaná.

Námořní slepota je oči otvárajúca kniha (najmä nám suchozemcom), takže názov je trefný. Ale keďže veľmi rád vymýšľam alternatívne názvy k už existujúcim knihám, nemôžem si pomôcť, ale táto kniha sa mala volať: Kde bolo, tam bolo, more.

10/10

Jrsnbl
25.12.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem studentem politické geografie, jméno Romancov slýchám v českém prostředí častěji než cokoliv jiného. Díky vánoční pauze jsem měl po delší době možnost číst něco, co bych si vyloženě přál. Konkrétně se jednalo právě o Námořní slepotu, kterou jsem měl vyhlídnutou již poměrně dlouho.

Jakožto občané vnitrozemského státu občas zapomínáme na to, jak vodní plocha v podobě světového oceánu ovlivňuje dění a ekonomicko-politický vývoj. Autor nám v tomto případě dává možnost se na tento fakt rozpomenout. Od Kryštofa Kolumba po uvíznutí kontejnerové lodě Ever Given v suezském průplavu. Romancov dobře zasazuje jednotlivá témata do širších souvislostí a věřím, že by je tímto jazykem dokázal pochopit i laik.

Díky. Bylo to fajn. :)


Toledo
15.12.2023 5 z 5

Parádní kniha! Líbilo se mi, ze to bere pan Romancov opravdu od počátku a dává k tomu historicky kontext. Spousta zajímavosti, co jsem nevěděla.
Stojí za přečtení!

cvaldik
17.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha stejně poutavá jako přednášky pana Romancova. Škoda, že audioknihu nenačetl sám autor. 10/10

Kotrlat
06.11.2023 4 z 5

Pan Romancov je skvělý odborník, téma podává přístupnou a mimořádně zajímavou formou pro širokou veřejnost, bohužel některé kapitoly jsou snad až příliš stručné, zvláště o nedávné minulosti a současnosti. Vůbec by nebylo na škodu doplněné vydání.

radimch
26.07.2023 5 z 5

Velmi dobrá kniha, která dává střípky historie do celkové mozaiky. Doporučuji.

puczmeloun
19.07.2023 4 z 5

Krásné vyplnění námořní slepoty, resp. doplnění kontextu k důležitým částem (nejen) moderní historie člověka i z jiného pohledu*. Každý v Česku školou povinný např. slyšel o bitvách u Trafalgaru nebo Jutska, ale tady poprvé čtu o jejich komplexním zasazení do celé situace. Co jim předcházelo, jaký měly vliv... A k tomu zdůrazňování síly zásobování (v první a druhé světové válce především přes oceán, obzvlášť u Ruska, které na ní bylo závislé a dnes dělá, že nic), spousta zajímavostí napříč historií (pro mě především existence lodí pokladů Čeng Chea) i shrnutí předávání námořního žezla mezi mocnostmi (a krásně jednoduché znázornění tohoto faktu na obálce).

Velmi oceňuji grafické zpracování knihy. Modrá tomu opravdu sluší, má to styl a elegantní jednoduchost, velmi dobře se podařilo využít tento styl na kontextuální poznámky, mapy či doplnění. Škoda, že sem tam utekla nějaká poznámka/citace dolů pod text, být to taky sjednocené jako zbytek knížky, bylo by to úplně dokonalé.

*Jak to ostatně v tomto oboru společenských věd chodí. Jinak vám proměny mezinárodního řádu popíší různí teoretici mezinárodních vztahů (realismus x liberalismus x...), odborníci zaměření na mezinárodní obchod, strategická studia či vojenství nebo geopolitici.

kralika
21.05.2023 5 z 5

Skvělý zástupce daného žánru:
nejde o to, že čtenář o mnohém už slyšel,
nejde o to, že jde vlastně jen o kompilát z jiných kompilátů,
jde o pohled na známé události z netradičního úhlu.
A pokud k tomu přičtete poutavé podání, krásnou grafickou úpravu a nespornou erudici autora, je to kniha, která nikomu se zájmem o geopolitiku nemůže chybět v knihovně.

Richard Skolek
21.05.2023 5 z 5

Velmi fundovaná a překvapivě poutavá kniha o mořeplavbě, kterou popisuje od prvních nesmělých krůčků až po velkolepou současnost. Autor vše srozumitelně vysvětluje a zasazuje do kontextu, který je zrovna u tohoto tématu klíčový. Palec nahoru za neobvyklou, ale o to elegantnější grafickou úpravu. Škoda, že kniha není delší!

[V roce 1801] Britové dánské loďstvo jako efektivní bojovou sílu zlikvidovali. Ve snaze obnovit námořní sílu země vysázeli Dánové v následujících letech desítky tisíc dubů, z jejichž dřeva následně hodlali své loďstvo znovu vybudovat. Stromy pro stavbu válečných plavidel však musely být minimálně 200 let staré. Dánské námořnictvo bylo roku 2007 informováno, že jejich stromy jsou již připraveny k případnému použití.

petr8467
13.05.2023 5 z 5

Autor mne:
A) Poučil
B) Pobavil
C) Nenudil
5 * zaslouženě!

elcapitano
30.04.2023 5 z 5

Výtečné! Co bych vyzdvihl snad nejvíce je určitá komplexnost nahlížení na zkoumaný fenomén a dále nacházení překvapivých souvislostí. Nu, a navíc je Michal Romancov báječný a strhující vypravěč a řekl bych, že tuto svou superschopnost dobře otiskl i do této knihy.

milan2310
08.02.2023 5 z 5

Velmi poučné, a přitom čtivé

XMX
29.12.2022 5 z 5

S politickým geografem Michaelem Romancovem jsem slyšel několik rozhovorů. Je to člověk, který dokáže o geopolitice velmi poutavě vyprávět a hledat souvislosti tam, kde by to běžně člověka vůbec nenapadlo. Tyto vlastnosti přenesl i do psané formy. Zdánlivě suchá fakta se tak čtou jedním dechem, prokládá je „románovými“ útržky, řadou map, obrázků a doplňujích poznámek.

Námořní slepota je označení pro fenomén popisující jak si jako lidstvo jen málo uvědomujeme význam oceánu pro naše životy. Hlavním poselstvím knihy je tak ukázat, jak nás oceán a moře ovlivňovaly a ovlivňují. Myslím si, že kniha je zajímavá a čtivá i pro ty, kteří se třeba o historii a politiku (ostatně tak jako já) zase tolik nezajímají. Vytknul bych jen to, že mohlo být věnováno více prostoru současnému dění na moři.

lukaskmn1
17.12.2022 5 z 5

Geniální.

Martinmmm
31.10.2022

Výborné zhrnutie mnohokrát prehliadaných súvislostí udalostí na mori a na pevnine počas behu dejín..

branislav1814
13.10.2022 4 z 5

Naprosto skvělá knížka! Na pouze cca 200 stranách poutavě zpracované téma historie světových moří, oceánů ale také částečně světových dějin a globálních souvislostí a vlivů. Rozhodně doporučuju!

Endrue
11.10.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, perfektně zpracované téma a dáno do jednoduchých souvislostí. Po přečtení si uvědomíte jak málo toho víte o globální politice. Je třeba přečíst více knih o globální politice, abyste si mohli udělat ucelený obraz o tom jak svět funguje, ale tato kniha je určitě dobrý startér. Doporučuju například ještě knihy V zajetí geografie od Tima Marshalla a Střet civilizací od Samuela P. Huntightona.

HonzaRoušavý
20.09.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Doporučuji každému, kdo se chce dozvědět základy historie a vývoje námořní plavby v kontextu historických událostí.
Můj hlavní pocit po dočtení byl ten, že o tomhle tématu bych si rád přečetl mnohem víc ...

haro563
15.08.2022 5 z 5

Na knihu jsem měla velmi dobrá doporučení od lidí, kterých si velmi vážím. Pro mne osobně v ní bylo hodně nových informací i souvislostí, jednoduše kniha rozšiřující obzory. My suchozemci bychom měli číst snad všichni a povinně:)

gaidzin
26.07.2022 5 z 5

Nemáme moře. Možná i proto vnímáme moře jen jako velký bazén, ve kterém se dá někdy koupat a dají se u něj pořizovat hezké fotky.
Autor mě vyvedl z omylu a popisuje, jak důležitou obchodní dálnicí, bojištěm nebo barikádou moře bylo, je a nejspíš i bude. Až během čtení knihy mi postupně docházelo, jak moc takové maličkosti, jako třeba konstrukce lodí nebo osazení lodí těžkými děly, ovlivnily historický vývoj celého světa. Pan Romancov nám umožňuje vytáhnout nohy z českého rybníčku a podívat se na moře úplně jinýma očima.