Saturnin se vrací

Saturnin se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354641/mid_saturnin-se-vraci-IA4-354641.jpg 3 938 342

Saturnin série

1. díl >

„Slavná humoristická kniha, která baví již několik generací čtenářů, pokračuje!“ Nevypočitatelný sluha Saturnin je zpět! A s ním i další oblíbení hrdinové – laskavý dědeček s novým psím kamarádem Neronem, nesnesitelná teta Kateřina a její poučná přísloví, rozmazlený Milouš i filozofující doktor Vlach. Jaká překvapení si pro všechny připravil Saturnin tentokrát? A co na to podnikavý strýc František, nový manžel tety Kateřiny? Zažijte další nepředvídatelné léto u dědečka!... celý text

Rejpalova-ségra
Rejpalova-ségra
10.03.2024 3 z 5

Nenadchne, ale neurazí.

mila2411
mila2411
05.11.2023 3 z 5

Upřímně nijak mě to neurazilo. Všeobecně přebírat knihy jiným autorem je poněkud riskatní, ale MM má předlohu očividně rád a svoje pokračování píše s respektem. Dobrý, dalo se, další díly už asi nedám...


nikola6615
nikola6615
29.03.2023 2 z 5

Vůbec nevím proč, ale tohle mě nebavilo. Dvojky většinou bývají slabší než jedničky, a když dvojku píše jiný autor, přijde mi to zvláštní. Konkrétně nemůžu popsat, co mi na knížce vadilo, ale klasický Saturnin mě bavil moc, i když to většina mých vrstevníků brala jako nutné zlo v podobě povinné četby.

P_E_T
P_E_T
10.02.2023 4 z 5

Za mě je to lehce slabší než originál, "něco" tomu jakoby chybí, ale neumím vystihnout co. Taková ta třešnička na dortu. Ale vzhledem k tomu, že další originál Saturnin už nevznikne, tak jsem za tohle pokračování velmi ráda.

Lucia0
Lucia0
08.01.2023 2 z 5

Neni to spatne. Ale je tam moc vypravenych pribehu, ktere hlvni postavy vypraveji na ukor deje o nich samotnych.

KnizniTurista
KnizniTurista
14.12.2022 1 z 5

Jak vydělat peníze snadno a rychle. Knihu jsem nedočetl. Autor kopíruje původní hlášky a vkládá vtipy, které znám deset let. Škoda, původního Saturnina mám moc rád.

Vidlička
Vidlička
24.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Když vydání pokračování posvětili Jirotkovi dědici a na autora bylo dokonce vypsáno jakési výběrové řízení, řekla jsem si, že budu ke knize přistupovat s co největší shovívavostí, a nebudu oba autory porovnávat, protože to prostě nejde. Navíc věřím, že jako snad každý Čech i MM původního Saturnina miluje a nebude ho chtít mrvit. A moje důvěra se vyplatila.
Příběh se sice celou dobu veze v kolejích toho původního a poměrně často se opakují i některé hlášky, ale to vás jen příjemně vrací. Samotná novota je prvorepublikově češtinově stylizovaná, anglicky humorná, atmosférově nanejvýš pohodová a dočkáme se i jedné nové nadmíru zábavné postavy. Musím říct, že už se docela těším na další dva kousky, kde se určitě dočkáme zbrusu nových vstupů na zamrzlou klouzačku!
Takže jak říká Jiří Oulický o setkání se Saturninem a já se k němu nemůžu než přidat: "Nebylo to nepříjemné..."

A už jen malá ochutnávka, jak říká Terva:

Dědeček na to pravil, že jeho známí, kteří pravidelně cvičili, se sice občas dožili vyššího věku, celý ten čas navíc ovšem strávili v Sokole nebo v jiné tělovýchovné organizaci, což pokládá za poněkud pošetilé.

Postěžovala si, že ji Saturnin před chvílí urazil, neboť zrovna, když se ptala strýce Františka, co by si měla vzít odpoledne na říční plovárnu, aby upoutala členky místní honorace, zřetelně zaslechla, jak Satutnin, kráčející náhodou kolem, říká "lyže".

katka_dv
katka_dv
04.10.2022 1 z 5

"Nebe nad západem se rozhořelo záplavou barev, obláčky měly lem z roztaveného zlata a pluly nad propastí rozzářeného prostoru."
Saturnin je moje srdcovka a nikdy by mě nenapadlo, že se někdo pustí do pokračování tak úžasného díla. Nebyla jsem si jistá, jestli se mám vůbec pouštět do čtení této knihy, ale jak by řekla teta Kateřina: "Odvážnému štěstí přeje." ... No, nepřálo!
1) Děj nulový.
2) Poetické (viz úvodní citace), ale chybí tomu lehkost čtení.
3) Množství odborných a málo známých výrazů, kdy máte dojem, že se z vás autor snaží udělat hlupáka, protože neznáte pojmy jako dekantrace, ambra, regenschori, bodoniho písmo a plno dalších.
4) Vykradené historky jako kocour z "Básníků" nebo MIT legenda s barometrem.
5) Neustálé opakování se - ať už vzpomínek na minulé léto, tj. Jirotkova Saturnina, nebo opakování, kde asi tak Saturnin vzal své znalosti, jak dokonalá ústa či nohy má slečna Barbora apod.
Zkrátka, milovníci "originálního" Saturnina tuto knihu pravděpodobně nedočtou.

Barakoudel
Barakoudel
24.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Na návrat Saturnina jsem se opravdu těšila a nezklamal mě. Sepsání díla musela zajisté předcházet velmi podrobná studie Saturnina originálu. Už jen větná stavba, humor a prostředí je vykreslené velmi podobně jako v Jirotkově Saturninovi. Bezstarostné povídání s odlehčeným intelektuálním humorem splnilo svůj účel a má očekávání. U díla jsem se téměř v každé kapitole alespoň pousmála, u některých se smála opravdu nahlas. Díky krátkým kapitolám knížka plyne rychlým tempem a baví.

Pár výtek mám ale také. Asi do čtvrté či páté kapitoly mi vadily opakované reakce vypravěče typu: "Kde k takovým znalostem Saturnin přišel, nemám tušení." Působilo to na mě v těch částech knihy, jako kdyby měl sám autor přílišný respekt z postavy jako takové a bál se jí v tomto případě více rozvinout. Později se to již srovnalo a takový pocit jsem z toho neměla.
Další, co mi lehce kazilo dojem z knížky, byly četné odkazy na mně neznámé postavy a ikony Saturninovy doby. Co chvíli jsem musela brát do ruky telefon a hledat si, o jaké osobnosti se jedná. To je ale dost možná pouze má neznalost.
Poslední připomínku mám k ději. Mám z díla pocit, že mi v něm chyběla nějaká klíčová zápletka. Dílo je spíše souborem samostatných povídání.

Hodnotím ale vysoko, protože se jedná o velmi příjemnou četbu plnou humoru a tety Kateřiny.

lenkaabooks
lenkaabooks
28.08.2022 3 z 5

Saturnin od pana Jirotky byl, je a bude jen jeden. Nicméně Saturnin pana Macka mě bavil. Co mě ale nebavilo, byly převzaté hlášky a nejkrásnější úsměv či ústa slečny Barbory, které byly pomalu na každé stránce.

honza7219
honza7219
24.08.2022 3 z 5

Myslím, že se to povedlo. Styl je pořád Jirotka, takže v tomto smyslu je vše v pořádku. Možná, že jsem čekal, že se autor víc odváže, nic nového mi to nedalo.

jirina4159
jirina4159
27.07.2022 4 z 5

Měla jsem z toho větší obavy, nakonec ale psáno ve stylu původního Saturnina, takové odlehčené čtení.

los
los
28.06.2022 odpad!

tak tohle nečtěte, ani když v létě zavřou knihovnu, i návod na sestavení skříně z Ikey je zábavnější

Kurt_Teplice
Kurt_Teplice
24.06.2022 3 z 5

Kniha se snaží navázat na geniální dílo Zdeňka Jirotky a v lecčems se mu to i daří - uvolněná a bezstarostná atmosféra je opět zde. Nicméně autor se často opakuje a jestli to je záměr, nepřijde mi vhodný. Navíc recykluje základní rozvržení prvního dílu, jak prostředím, tak postavami, a také mi notně chybí přímá řeč. Oproti první knize druhá liga. Jsem zvědav na další dva díly, které jsem si s tímto také rovnou koupil...

vladimir5170
vladimir5170
23.06.2022 4 z 5

Mě osobně Miroslav Macek velice příjemně překvapil. Saturnin pochopitelně několikrát také. Příjemné překvapení.

Hobitka
Hobitka
06.06.2022 3 z 5

Autor si zajímavým způsobem hraje se slovy. A právě to mě táhlo ke čtení. S postupem stránek však začala vyprávění docházet šťáva, a po dočtení kapitoly jsem přestávala mít chuť pustit se okamžitě a bez odkladů do kapitoly následující.
Další pokračování nemám v plánu vyhledávat, nicméně nevylučuji, že si je v budoucnosti přečtu. Co naopak v plánu mám, je přečíst si znovu původního Saturnina! :)

Netopyr07
Netopyr07
31.05.2022 5 z 5

Páni, Miro Macek velice mile překvapil! Slyšela jsem kladná hodnocení, tak jsem byla zvědavá a SMEKÁM! Skutečně se to povedlo. Smála jsem se několikrát i nahlas, např.: (Teta Kateřina) si postěžovala, že ji Saturnin před chvílí urazil, neboť zrovna, když se ptala strýce Františka, co by si měla vzít odpoledne na říční plovárnu, aby upoutala členky místní honorace, zřetelně zaslechla, jak Saturnin, kráčející náhodou kolem, říká "lyže". Podobných replik je tam vícero a jediná, která mě osobně "rušila", byla příhoda "ukradená" ze soudniček Iva Jahelky ;-)

Veruci
Veruci
21.04.2022

Dříve jsem všechny knihy dočítala, dnes už si více vážím svého času a tohle zkrátka odložím. Je to sice podobný styl jako od pana Jirotky, ale je to nuda. Pan Macek příliš tlačí na pilu, aby se vyrovnal originálu, ale méně je někdy více. Odloženo zhruba ve třetině knihy.

4444913
4444913
22.03.2022 4 z 5

Dopředu jsem byla dost zaujatá ,pana Macka z dob působení v politice moc nemusím,nemám ráda pokračování knih psaná někým jiným a už vůbec mi to vadilo u Saturnina ale nakonec jsem byla příjemně překvapená.Jistě že hodně cituje a navazuje na původního Saturnina ale drží stejný styl vyprávění a já to nakonec četla ráda.Pořádný vtip který by mě smíchy rozplakal tam byl jen jeden(50 %skřivánčí paštika)a asi nepřekvapí že tam kde by pan Jirotka frajera Milouše pořádně zkoupal má pan Macek pro floutka docela pochopení ale nevadí.

uzivatel1190
uzivatel1190
11.03.2022 4 z 5

Na knížku jsem se těšila, no Jirotka to není, ale i tak jsem se velmi bavila, knížka sice nemá nějaký ucelený děj, je to prostě popis prázdnin u děděčka, autor se snaží napodobit styl pana Jirotky. Jako víkendové čtení na chalupu ideální.