mave8rick
Výborná kniha. Příběh unikátního člověka co posouvá lidstvo, spolu s příručkou pro manažery, inženýry a businessmany v jednom.
"There will be other crises in the time to come when money power has become as dead a force as religion is now. Let my successors solve those new problems, as I have solved the one of today."
Asimov's writing is like watching a documentary on the Roman Empire, if the Roman Empire had spaceships and predictive science. The characters feel at the same time as players and figures on a 4D spacetime chess board. If you'rea fan of big ideas and grand narratives it's definitely worth a read.
Jakože není to mistrovské dílo, ale mě kniha bavila a nechápu tak nízké hodnocení. Doporučuji všem koho baví téma videoher, pop kultury a sci-fi. Jestli jste přečetli první díl a zajímá vás víc určitě stojí za to.
Tak trochu jiný příběh o konci světa. Fascinující myšlenky v kombinaci s ne moc poutavým dějem, který se místy táhne. Prvních 100 stran pecka, dalších 100: "ufff" a závěr zase pecka. Místy trochu náročnější čtení, protože je zde poměrně značné množství abstraktních popisků rostlin, myšlenek a světa celkově, které se hůře představují.
Úvahy o světě ovládaném rostlinami, společenském rozdělení pár zbývajících jedinců, devoluci druhů a další, mě místy donutily odložit knihu a přemýšlet. Obzvlášť se mi líbil citát, který by si měli přečíst naši rádoby vládci a alespoň trochu o něm popřemýšlet, mě minimálně ujistil v tom, že nejsem vhodný materiál na prezidenta Země, jak jsem původně plánoval. "Vládnout znamená sloužit, ženo. Ti, kdo mají moc, jsou jejími otroky. Jen vyhnanec je volný."
Úctyhodné pokračování, původní Duně se ale bude cokoliv vyrovnávat těžce, alespoň v mých očích. Děj neplyne tak hladce a je dost kostrbatý. Spiknutí, otázky, odpovědi, další otázky, další spiknutí. Tohle je můj hlavní dojem co na 211 stránkách najdete. Neříkám, že to není zajímavé, to v žádném případě, dává to světu Duny nové úhly pohledu a barvy, ale je to prostě trochu jiné. Hodně úvah, myšlenek a tajemství, mnohem více než v prvním díle. Tohle už není čtení pro casual čtenáře, spíš pro milovníky tohoto vesmíru, co jsou ochotni strávit v něm více času i za cenu překonání autorova obtížnější stylu.
Silná kniha na kterou jsem se dlouho těšil. Úžasný svět, kde všechny postavy mají své místo a děj dává smysl do posledního slova. To jak se autor dotýká témat jako jsou politika a náboženství, jsem v takovém rozměru ve sci-fi díle nečekal. Klidně by se ani nemuselo jednat o příběh v daleké budoucnosti nekonečného vesmíru, ale stačila by planeta podobná té naší, kde různé frakce a ideologie soupeří o nadvládu nad přírodou a lidem.
Politika byla v podstatě všudypřítomná a s postupujícím příběhem se zvyšoval i vliv náboženství, snad ještě do větší míry. Hodně jsem cítil nádech Islámu a ideologie jeho lidu. Něco, co je člověku vychovanému v Evropě zcela cizí, až nepřátelské by se dalo říct, zde bylo popsáno z naprosto nového úhlu. Z úhlu, který udělal hrdiny ze svého lidu, jejichž smyslem je zachování kmene a šíření svého myšlení, zatímco se vetřelci snaží vytěžit bohatství jejich země.
Kniha na mě opravdu zapůsobila a dostává se k tomu nejlepšímu co jsem četl. Jsem zvědavý jestli sága pokračuje na stejné úrovni epičnosti. No nezbývá než to zjistit.
Paráda. Po Barvě kouzel můj druhý vstup na Zeměplochu. Ta u mě moc neklikla, prokousával jsem se od začátku do konce. Lehké fantastično byl však už případ jiný. Zábavný děj rychle ubíhal a já se ani nenadál a byl jsem na konci. Nemohu se dočkat další návštěvy :).
Famózní, nemám slov. Během třetí knihy mě příběh trochu ztratil. Nevím čím to bylo, jestli mnou nebo knihou, ale prokousával jsem se dlouhý čas bojem proti Orthanku. Možná zde bylo příliš mnoho velkých událostí a příliš málo malých událostí, popisující strasti půlčíků. Knihu čtyři jsem přečetl jedním dechem. Znovu jsem naplno sdílel cestu hobitů a díky skvělému stylu psaní jsem si připadal jako nejmenovaný člen jejich tažení za zdánlivě nemožným posláním. Celkově kniha opět perfektní, ale zatím u mě vede Společenstvo.
Dlouho jsem se u knížky nezasmál jako při čtení kapitoly Zlatoslav Lockhart :D. Příběh se mi celkově líbil, styl psaní je trochu vyzrálejší než u Kamene mudrců, ale spíš mi přijde jako verze 1.5 než plnohodnotná 2.0 v sérii. Konec trochu svižnější, stejně jako u prvního dílu. Nevím jestli tohle čekat od každé knihy série, ale u prvních dvou mi přišli takové uspěchané. Na druhou stranu popis světa a samotného příběhu byl znovu krásně detailní a dával mi pocit jako, kdybych spolu s hrdiny v Bradavicích doopravdy byl.
Pěkná, trochu akčnější pohádka. Kromě napínavé zápletky naráží i na palčivá témata dospívajících dětí, jako je např. šikana, motivace k učení a hledání místa kam by mohl jeden zapadnout. Pro dospělého člověka trochu jednoduší čtení, které ale dokáže místy překvapit.
Krásný pohádkový úvod do tohoto kouzelného světa. Plný přátelství, rivality, odvahy a dobrodružství.
Zajímavá kniha, ale moc mi nesedl vypravěčský styl. Příběh a postavy takové jednoduší. Ano, je zde pár zajímavých metafor a věcí k zamyšlení, ale to je za mě tak vše.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: