martina8425 martina8425 komentáře u knih

☰ menu

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

Tohle dílo ve mně vzbudilo rozporuplné pocity. Chvílemi jsem myslela, že už knihu ani nedočtu, astrologické pasáže mě moc nebavily. Ale v závěru knihy zjistíte, že všechny ty, někdy zdlouhavé, popisy měly svůj důvod. A všechno se hezky propojí. Každopádně ve mně příběh vzbudil emoce a o to ve výsledku jde. Dneska asi vynechám maso k obědu.

06.04.2024 3 z 5


A pak už jen tma A pak už jen tma Petra Batók

Příběh o alkoholu a o tom, jak tenhle démon dokáže zničit celou rodinu. Pro mě ale také příběh o manipulaci, která dokáže vztahy poničit úplně stejně. A o tom, jak je těžké vyvázat se z rodového vzorce.
Bavilo mě vyprávění z různých pohledů postav, což napomohlo pochopit a vcítit se do každého člena rodiny. Díky tomu to také bylo svižné, rychlé čtení. Verze závěru byly zajímavé, ještě jsem se s takovým zpracováním nesetkala.

31.03.2024 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Soukupová opět nezklamala. Umí mistrně vykreslit realitu, naprosto běžné situace a myšlenky, které se honí hlavou snad každému z nás. Pro mě je tahle kniha hlavně o komunikaci, o tom, kam to vede, když si neříkáme, jak se cítíme a co cítíme. Vyprávění z různých úhlů pohledu byli příjemné osvěžení.

10.01.2024 4 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Určitě doporučuju všem fanouškům HP. Kniha se čte rychle, ale nečekejte žádnou velkou literaturu. Bavilo mě sledovat, jak se nejen postava Draca, ale i samotný Tom vyvíjeli. Na můj vkus ale až moc čtenářům dokola připomínal, jaký byl v dětství hajzlík (upřímně, ani moc ne ). Z celé knihy mám rozporuplné pocity. Neurazí, nenadchne. Ale jak jsem napsala na začátku, pro potterovce téměř povinnost.

31.12.2023 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Za touhle knihou je vidět obrovský kus práce. Obrovsky povedený kus práce. I přes tvrdou realitu tehdejší doby, drsnost kraje a politickou situaci, které ovlivňovaly osudy místních, jsem si v příběhu dokázala najít světlé chvilky, které do něj vracely lidskost. Pokud budu mluvit čistě o jazyku, jakým je kniha napsaná, je to, alespoň pro mě, skvost. Hodně oceňuju také velmi citlivé přeskakování v ději, kdy vám ale vlastně nic neuteče (a to není samozřejmostí u každého autora).
Jen se pokaždé nemusíte prokousávat dalších deset stránek např. o tom, jaký byl porod, svatba nebo pohřeb, protože těch je v knize poměrně hodně. Autorka se zaměřila na jiné životní situace, a to mi je sympatické.

14.10.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Kniha se hezky čte, je napsána jednoduchým jazykem. Myšlenka celého příběhu je pro mě neotřelá a i když jsem zhruba od poloviny tušila, kam cesta hlavní postavy Nory povede, závěrečný pocit z knihy mi to nezkazilo. Během čtení jsem sama přemítala, co bych třeba ve svém životě udělala jinak a kolikrát už se ve mně objevila touha žít jiný život na zkoušku. Ale život máme jen jeden, alespoň tedy ten, který si pamatujeme. Tak ho pojďme prostě žít, bez coby kdyby...

21.09.2023 4 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Jedna z těch lepších detektivek, která pěkně odsýpá a autorka píše pořád k věci, bez zbytečných motanic. Přibližně v polovině knihy jsem začala mít podezření, jaké rodiny se bude vražda týkat. Ale to mi vůbec nezkazilo požitek z čtení, naopak mě to ještě vyhecovalo, abych si svou teorii potvrdila. Poslední řádky dokonce trochu překvapily :)

06.09.2023 3 z 5


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Na této knize bych především ocenila jazyk, jakým je napsaná. Cítím z něho, že autorka pečlivě promýšlela každé slovo a kniha jako celek je opravdu povedená, od obálky po závěrečné poděkování.
Pokud jde o příběh, byla v něm pro mě místa, která možná byla moc zdlouhavá. Ale dojem to určitě nepokazilo. Nejvíce mě bavila část, kdy byla Emilka ještě dítě.

22.08.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Knihu jsem přečetla rychle, především druhou polovinu. Chtěla jsem už vědět, jak to skončí... Nebo snad, aby to už skončilo? Přiznám se, že sama nevím. Celou dobu čtení jsem si k Cácoře nějak nemohla najít cestu.
Ano, téma je silné, šokující, nechutné. Ale téma netvoří příběh. Vyprávění jde, alespoň pro mě, hodně po povrchu. Chybělo mi i hlubší vykreslení dalších postav, jejich pocity... Babi a Jakub mě vlastně zajímali víc než sama Cácora.

08.07.2023 3 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

3 povídky, 3 příběhy, pro mě 3 etapy čtení. Po každé povídce jsem si zkrátka musela dát oddech. Náročná realita. Nejlépe hodnotím první příběh. Poslední, třetí, mě moc neoslovil.

22.06.2023 4 z 5


Metráček aneb Nemožně tlustá holka Metráček aneb Nemožně tlustá holka Stanislav Rudolf

Stále aktuální téma. Jitka je sympaťanda, která se musí vypořádat se strastmi mladé slečny a zvládá to skvěle. Naštěstí má skvělou rodinu, která jí podporuje. Kniha je napsaná s lehkostí, humorem, má pro mě hloubku i teď, když už jsem dospělá. V některých situacích bych chtěla mít takový nadhled jako Jitka :-) Filmové zpracování miluju.

22.06.2023 5 z 5


Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu kolektiv autorů

Tento průvodce by žádné ženě, která si prochází tak těžkým životním obdobím, neměl chybět. Vykašlete se na hledání na internetu, tahle kniha vám toho řekne tolik... Je praktická, pozitivní, pravdivá, a především citlivá. Obsahuje všechno, co v tomto období potřebujeme. Fakta, naději, příběhy... Psaná ženami, které vědí, co se ti honí hlavou, co tě trápí, co ti nedá spát... Díky, Bellisky

04.06.2023 5 z 5


Otazník je polovina srdce Otazník je polovina srdce Sofia Lundberg

Od autorky jsem četla už Červený adresář, který měl (pro mě) silnější příběh. Ale tahle kniha taky byla pěkná, jen jsem ji tolik nehltala a s jejím přečtením si dala celkem načas. Udržuje vás v napětí, velkou část děje nevíte, co se teda sakra stalo. Vyprávění střídá pasáže ze současnosti a pasáže z dětství hlavní postavy. Ty mě bavily víc - rodinné vztahy, pocity dítěte, důležitost přátelství a k tomu krásné popisy malé vesničky na Gotlandu. A stejně jako u první autorčiny knihy, i tady se potřebujete pročíst až k úplně poslední větě, aby vám všechno scvaklo dohromady. Potvrzení toho, že ne všechno se stalo tak, jak si to pamatujeme.

28.05.2023 3 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

U celého příběhu Marie Kostkové z Kostky a její rodiny jsem se bavila. I když u posledního dílu o trochu méně než u těch předchozích. Ale to mi nevadí, od knihy jsem dostala to, co jsem očekávala, tedy hlavně humor.

16.04.2023 4 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

"Rozhodnutí uděláme během pár vteřin a jejich důsledky pak neseme do konce života." A tak už raději dvě hlavní postavy nedělají rozhodnutí žádná. Staví si kolem sebe zeď, za kterou nikdo nepronikne, přestože se najdou momenty, kdy touží po lásce a blízkosti někoho dalšího. Pak ale převezme nadvládu strach a oni jsou zase sami. Jako prvočísla.
V tomto románu nehledejte žádnou naději. Není tam. Ukazuje, jak může jen pár vteřin poznamenat nejen ty, kterých se přímo týkají, ale i všech okolo. Ať už to jsou ti, kteří jsou s nimi od narození, nebo ti, kteří do jejich života teprve vstupují.
Neschopnost komunikace a projevení citů jsou průvodci osamělého života. Ať už je jejich původ v čemkoliv.

05.03.2023 4 z 5


Netěhotná Netěhotná Jenni Hendriks

Knihu jsem brala do ruky s tím, že si chci přečíst něco lehkého, odpočinkového. Nečekala jsem velkou zápletku ani ponaučení. A tak jsem ani nebyla zklamaná :-) Faktem je, že jsem ji měla přečtenou během tří dnů. Příběh o přátelství byl průměrný, nic, co by zaujalo. Co mě negativně překvapilo bylo to, že Veronica brala potrat jako nějakou běžnou záležitost, vůbec nevyjadřovala kolem této situace nějaké emoce (kromě vzteku na svého přítele).

11.02.2023 3 z 5


Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Kniha, kde se vzpomínky prolínají s přítomností. Popisuje osud jedné z mnoha rodin, které musely čelit útlaku a nespravedlnosti, přátelům, z nichž se přes noc stali nepřátele. Nechybí téma první a zároveň jediné životní lásky, pevného přátelství a zároveň nevysloveného pouta.
Musím se ale přiznat, že se mi kniha nečetla úplně nejlépe, a to právě kvůli prolínání časových rovin. I když měla napomoct změna vypravěče.

05.02.2023 3 z 5


Tři sestry Tři sestry Heather Morris

Příběhů (nejen) z Osvětimi jsem už přečetla opravdu hodně a v každém z nich si vždycky najdu něco "nového". Tady to byla hlavně druhá část knihy - po Osvětimi. Je těžké číst o tom, jak společnost odmítala přeživší. Stěhování do Izraele bylo pro mě v tomto případě úplně nové téma.

03.09.2022 3 z 5


Červený adresář Červený adresář Sofia Lundberg

Málokterá kniha mě rozpláče. Tahle do ale dokázala. Příběh plný emocí, lásky, ale i nedorozumění a nešťastných okolností. Příběh, který mi připomněl, že skutečná láska vydrží ve vašem srdci až do poslední vteřiny. Velmi dojemný konec. A ještě dojemnější závěrečný odstavec. "Milovali jste dost?"
---
Kniha se opravdu dobře čte, nechcete přestat číst, protože musíte vědět, jak to bude dál a co všechno osud Doris přichystal...

10.07.2022 5 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Kniha, při jejímž čtení vám fantazie běží na plné obrátky. Kniha, se kterou zažijete snad všechny emoce. Lítost, pobavení, strach, zlost... a spoustu dalších. Tohle není příběh pro děti. Tahle kniha vás přinutí zamyslet se, kdo vlastně jste a co je v životě nejdůležitější.

27.06.2022 5 z 5