Marley_Kid Marley_Kid komentáře u knih

☰ menu

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

/AUDIOKNIHA/ Tato kniha mě fakt bavila od začátku do konce. Je to podle mě kombinací typicky "catchy" motivu - hlavní hrdina udělá pro svoje dítě všechno a tak se nechá zavřít na kliniku, aby objevil pravdu - a toho, že Fitzek umí vložit do příběhu zajímavé nuance, kterým dá v závěru význam - jako třeba telefon v autobusu, hra na klavír, růžová místnost... a to všechno dohromady společně s motivacemi vytváří příběh, který byl podle mě úplně skvělou předlohou pro film. Ne seriál, jako v případě Terapie, to mi přijde zbytečně zdlouhavé, ale film by z toho podle mě byl skvělý.

08.01.2024 5 z 5


Takový normální den Takový normální den Will Carver

Přesně jak píše komentář pode mnou - má to hezký obal a já se moc těšil, protože sebevražedný kult je něco, co umí zaujmout. Jenomže kdyby to bylo o polovinu kratší, kdyby autor vynechal spoustu repetitivních věcí o tom, jak každý z kultu udělá to samé v tu samou chvíli (co jsme teda už v polovině knihy pochopili, ale ani do konce nebylo pořádně vysvětleno, proč se to děje, jakým způsobem jsou zmanipulováni, aby tak všichni reagovali po přečtení listu), kdyby autor vynechal tuto vatu a víc se třeba soustředil na osobu Vůdce, jeho způsob komunikace s obětmi a celé to fungování sekty, bavilo by mě to mnohem víc.

Takto to byla průměrná knížka k přeskakování kapitol, kterou jsem četl půl roku, abych byl rád, že to už mám za sebou. Jako povídka? Super. Jako jedna epizoda seriálu? To by bylo skvělý. Jako nosný příběh? Spíš ne, no.

14.12.2023 2 z 5


Priepasť Priepasť Jozef Karika

/audiokniha/

Moja prvá kniha od Kariku a očakávania som mal pomerne vysoké - ale ostal som z niekoľkých dôvodov sklamaný. Čo môžem vyzdvihnúť, je zaujímavý námet (ako ostatne asi všetky autorove námety), zasadenie do existujúceho prostredia (minulý rok som v Slavkovskej doline bol a predstavivosť fungovala o to lepšie), a Kočišov prednes.

Čo hodnotím neutrálne - zaujímavé spracovanie, kde dej celej knihy sa prakticky odohráva na jednom mieste, kde je hlavný hrdina sám, so svojimi myšlienkami a predstavami. Vravím, zaujímavé, ale v konečnom dôsledku to knihe skôr uškodilo. Hlavne preto, že myšlienky hlavného hrdinu sa tak často opakovali a vracali na začiatok, že som od polovice knihy dúfal, že sa to buď rýchlo vygraduje k nejakej finálnej myšlienke, ktorá bude stáť za to, alebo rýchlo skončí. Nestalo sa ani jedno.

Autor sa v niektorých vyjadreniach strašne často opakuje - keď som celé vety počul už niekoľkýkrát, akoby sa autor potreboval uistiť, že možno som blbý a možno som si ich nezapamätal (viz. "už idem, mamička; už idem, červený kvietok" a desiatka ďalších), bol som z toho nervózny. Zvlášť, keď pre nič zásadné neboli dobré. Prišlo mi to trochu ako keď sa začínajúci autori učia také tie pravidlá, že keď niečo zopakujem trikrát, dodáva to textu na dramatickosti. Akurát tu to nezafungovalo, možno keď to človek číta a nepočuje, je to iné, neviem. (A btw. Sprunggeist je strašné meno. Ja viem, že za to autor nemôže. Ale v texte bolo spomenuté toľkokrát že sa mi o ňom bude snívať.) Koniec knihy ma ani neohúril, ani neprekvapil, asi preferujem radšej také konce, kde sa mysteriózny jav viac či menej realisticky vysvetlí (napr. Fitzekove prekombinované a neuveriteľné závery mi sedia viac ako tento záver na štýl "a záhada ostane záhadou, existovala vôbec niekedy nejaká?", ktorý asi bude pre niekoho iného prínosom, akurát to nie je moja šálka kávy). Naopak sa mi páčila tá kapitola, v ktorej autor vysvetľoval reálny podklad toho javu a prečo sa to naozaj na niektorých miestach môže diať. Túto časť by som naopak vyzdvihol.

Celkový dojem z knihy mám priemerný až slabší, po ďalšej autorovej knihe asi nejakú dobu nesiahnem. Možno tomu dám ale ešte niekedy šancu, pretože jeho anotácie sú veľmi zaujímavé. Tak uvidíme. :)

04.02.2023 3 z 5


Námesačný Námesačný Sebastian Fitzek

/AUDIOKNIHA/
Black Mirror z Wishe.
První kniha od Fitzeka, kdy jsem si už i já řekl, že je to až kontraproduktivně zamotané. Je skvělé, když se situace mění každou další kapitolou, trochu horší pak když vlastně musíte poslouchat jednu kapitolu třikrát a nakreslit si mapku, abyste pochopili, co se vlastně stalo - jen abyste mohli tu samou strategii v následující kapitole zopakovat. Opět platí, že poslední 3 kapitoly udělají celkem jiný příběh, když některou z nich vynecháte a to přiznávám, mě pořád docela baví.
Jinak atmosféricky to bylo skvělé, přednes včetně vnitřního hlasu perfektní, námět a téma jako vždy u Fitzeka bravurní. Dost mi to připomínalo epizodu Black Mirror (konkrétně White Bear), bylo to podobně utaženo za vlasy.

03.02.2023 4 z 5


Cesta domů Cesta domů Sebastian Fitzek

Hej, už dávno so mnou autor tak nevybabral, ako pri počúvaní tejto knihy. Najskôr sa mi zdalo, že kniha začína od konca - pri 20. kapitole som netušil, kam to môže ďalej ešte pokračovať, no zrazu som bol na 60. a netušil som, ako to môže za chvíľu skončiť, pretože ešte potrebujem dovysvetliť strašne veľa vecí. Toto bude jedna z tých kníh, kde si dal autor špeciálne záležať na tom, aby jednotlivé kúsky skladačky rozložil a potom pospájal úplne naopak, než by sa zdalo správne, a ono z toho aj napriek tomu vyjde obrázok. Zatiaľ sa mi zdá, že každá autorova kniha je napísaná iným spôsobom, ale veľa majú spoločné - tematizujú vzťahy medzi rodičmi a deťmi, tak silné až toxické na všetky možné spôsoby. A zatiaľ ma to baví. Budem si ale musieť knihu vypočuť po nejakom čase znova - aby som mal čas, teraz keď už viem pointu, všímať si iné veci, než som si všímal na prvé vypočutie. A možno to nebudem môcť počúvať pri šoférovaní, aby som sa mohol lepšie sústrediť. Za mňa super zážitok, Kočišov prednes ako vždy výborný.

03.02.2023 5 z 5


Pasažér 23 Pasažér 23 Sebastian Fitzek

Pro mě tato kniha nebyla jako zlý sen, ale jako dobře zpracovaný nápad s reálným základem, kterým je skutečnost, že na zaoceánských lodích opravdu mizí lidi a stejně tak se dějí různé další věci, které autor v knize popisuje. Nejspíš ne na jednom místě a v jednom okamžiku, ale dějí se. A autor je spojuje do zajímavé spleti událostí, mezi kterými může čitatel hledat souvislosti a může si být jistý, že nepřijde na všechny, i když je má někdy přímo před nosem. A to mě na psychothrillerech baví.

Právě to, co jiní čtenáři můžou vnímat jako překombinovanost konců, je pro mě u autora zajímavé - protože pokud si třeba nepřečtete epilog či poslední kapitolu, kniha pro vás může mít celkem jiný konec a taky na vás zanechat úplně jiný dojem. A to je skvělý a ještě mě to u autora nepřestalo bavit (uvidíme, jak to bude pokračovat).

Tento autor stejně patří mezi mé oblíbené autory, u kterých platí, že se oplatí číst poděkování na konci. Tam autor hezky vysvětluje, jaký je jeho postoj k událostem, které popisoval v knize i k výletním lodím samotným. Popisuje také rozdíl mezi realitou a fantazií i způsob, jak kniha vznikala. Poslouchal jsem jako audioknihu ve slovenštině namluvenou Petrem Kočišem, jehož přednes knize taky dodal něco nemálo z atmosféry. :)

11.12.2022 5 z 5


Terapia Terapia Sebastian Fitzek

(SPOILER) Hej, prečo nie. Skombinovať F68 a F20 (nie negooglite si to ak si to nechcete vyspoilovať) sa autorovi podarilo tak, aby to aj pre psychológa mohla byť relaxačná detektívka, ktorú si vypočuje pri dlhej ceste autom. Vtipne som najskôr zabudol vypočuť si epilóg, až po nejakom čase som sa k nemu vrátil... a povedal som si, že by to bolo rovnako dobré bez neho (možno o niečo lepšie). Totiž, bez neho by to bol taký knižný Shutter island.

02.12.2022 5 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Opět perfektní, poslouchal jsem jako audioknihu. Jediná věc, přes kterou jsem se téměř nepřenesl, bylo posloucháni té Czenglish výslovnosti. Ještě jednou uslyším "Džejms Smis" tak si bouchnu hlavu o zeď fakt :D

04.11.2022 5 z 5


Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

(SPOILER) Může mi někdo prosím přinést v thrilleru normální ženskou vyšetřovatelku? Protože tahle postava je tak strašně nesympatická, že jsem měl sto chutí několikrát tu knihu vyhodit oknem. Jako pardon, ale matka, která absolutně kašle na své dítě, které je očividně traumatizované, jen aby mu pak mohla klepat na dveře s tím že "já ti se vším pomůžu kdykoliv to budeš potřebovat" a pak mu vyhrožovať co si to jako dovoluje sebepoškozovat se... a pak to šílené běhání a řvaní stylem máma medvědice, protože nechala děcka samé v pokoji a ony pak zmizely, wow. Jakoby, wow, tahle postava mi tolikrát zvedla tlak, že jakákoliv propracovaná zápletka neměla úplně šanci můj názor srovnat. Abych se uklidnil, musel jsem si pak hned koupit audioknihu od Chrise Cartera, abych mohl poslouchat příběh s normálními vyšetřovatelskými postavami.

Jo a pardon, jak neumí přeložit jednu větu z albánštiny za 4 dny nebo kolik, to jsem ztratil jakoukoliv víru v tento vyšetřovatelský tým opravdu.

Ani nevím, za co tomu dávám 4 hvězdičky. Asi že to byl dobrý příběh, i když "naprosto nečekané finále", když máte od začátku 4 záporáky a oni za to všichni můžou, tak to jsou dost silná slova. Kdyby ten případ dali nějaké rozumnější jednotce, tak by to byla skvělá kniha. Takto... jsem rád, že jsem to dočetl úpřimně...

21.10.2022 3 z 5


Muž z chatrče Muž z chatrče Martin Goffa

Z hlediska dokumentárního, skvělý. Z hlediska příběhového mi to přišlo slabší než jiné autorovy knihy. Neodsýpalo to tak, jak jsem u Goffy zvyklý. Bavila mě retrospektiva, zbytek mi přišel vatový, ale stejně cool.
Jsem v první řadě rád, že tahle série u nás existuje. :)

09.09.2022 3 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Za mě asi nejslabší kniha autorky, co neznamená úplně katastrofu, ale četl jsem to před týdnem a už ani nevím, o čem to bylo. Jako jo, bohatí rodiče, boje o dědictví, podezíraví partneři... a to je asi tak vše. Závěr byl překvapivě nepřekvapivý. Na druhé straně, taky bych neuměl napsat každý rok knihu, která bude stejně bravurní a neokoukaná...

09.09.2022 3 z 5


Sekta Sekta Martin Goffa

Na jednej strane rozumiem a súhlasím s ostatnými, že na konci som bol trochu sklamaný, že sa nedozviem viac, ale uvedomujem si, že to, čo v knihách autora pôsobí ako "nedotiahnutý koniec" oproti iným detektívkam, je v skutočnosti realistickosť, ktorú na jeho práci oceňujem. Pretože veľká väčšina detektívnych príbehov nekončí dramatickým odhalením všetkých motivácií záporáka, ktorý ich rozpráva s hlavným hrdinom na pokraji smrti len preto, aby potom stratil pozornosť a podarilo sa ho zastreliť. Skutočné príbehy skôr dopadajú ako v Goffových knihách - otvorené, bez uspokojivého rozuzlenia, a tak to žiaľ v živote chodí.

16.08.2022 4 z 5


Hádej kdo Hádej kdo Chris McGeorge

(SPOILER) Hele, beriem do úvahy to, že kniha je autorovou magisterskou prácou, čo vysvetľuje jej nedokonalosti, ktore už boli zmienené čitateľmi predo mnou a ja s nimi súhlasím. Najväčší problém som mal s tým, že sa mi kniha javila ako že autor mal nápad, ale postupne to už hlavne potreboval dopísať a tak motivácie, vysvetlenia a doplnenia tej hlavnej myšlienky, ktorá láka k prečítaniu, za samotnou myšlienkou zaostávajú. Osobne absolútne nerozumiem motivaciam Simona Wintera, ostatné postavy sa tiež správajú podivne nelogicky (pardon ale, na začiatku všade hľadáme kamery a sme presvedčení že je to televízny program ale nenapadne nám, že za oknami sú obrazovky? really?) ale zas, prečítať sa to dalo a autor má ešte pred sebou roky písania a priestor na zlepšovanie.

13.07.2021 3 z 5


Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

/čítané v origináli/
Úprimne, nie je to psychothriller, ktorý by vo mne zanechal nejaké intenzívnejšie zážitky, nie do tej miery, ako by som to od neho čakal. Anotácia a povesť knihy vyznievali tak tajomne a krásne desivo, že som čakal niečo vážnejšie a akosi som mal stále pocit, že by mohlo prísť niečo "viac," ale neprišlo. Prostredie skvelé, postavy okrem Edwarda nepríliš intenzívne, zápletka trochu meh, psychológia priemerne zaujímavá.
Hrozne oceňujem, že autor pomocou knihy dealoval s vlastnými skúsenosťami a tým, čo sa stalo v jeho rodine a to je väčšie víťazstvo než všetky pozitívne recenzie, takže... palec hore, od autora si isto ešte niečo ďalšie prečítam, ale tak skoro to asi nebude :)

16.06.2021 3 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Pôvodne som chcel dať o jednu hviezdičku menej, ale v závere som nadšený. Nie z toho, že by rozuzlenie bolo nejako extra neočakávané, ale z toho, ako profesionálne a citlivo autorka spája všetky logické postupnosti dohromady tak, aby ani psychológ nemusel krútiť hlavou, že je to príliš pritiahnuté za vlasy.

18.01.2021 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Príjemná jednorázovka na motívy "kto, s kým, kedy, kde, ako, prečo." Myšlienka priestoru, kde každý každého pozná a predsa nikto o nikom nič nevie, sa mi páčila, rovnako ako detailne prepracované zamotanie postáv a ich činov tak, aby to napokon viedlo k rozuzleniu. Osobne by som sa veľmi rád dozvedel viac o Robertovi, aj o tom, čo nasledovalo po poslednej vete knihy. Všeobecne spokojnosť, ako vlastne vždy u tejto autorky :)

30.11.2020 4 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Mal som rozpisanu dlhú recenziu, ale preklikom som si ju zmazal... tak len jednoducho...

Kedy už konečne niekto podľa týchto kníh natočí seriál?!

14.11.2020 5 z 5


Plaváček Plaváček Martin Goffa

Ťažké téma, ale autor opäť nesklamal. Tú realistickosť a spôsob, akým popisuje miesta v Prahe tak, že mi to beží pred očami ako film, na jeho knihách úplne milujem. Záver ma dostal a po prečítaní vo mne ostal taký divný pocit, že potrebujem vedieť viac, pretože som si nechcel pripustiť taký zvrat na konci. Vlastne niekoľko zvratov. Ale taká je vlastne presne naša realita.

10.10.2020 5 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Carter opäť nesklamal a Hunter je proste láska (a dement, keďže furt lezie kam nemá.) Ale na druhej strane, bez toho by sme asi nemali tak pekne naservírovanú motiváciu vraha. Po prečítaní poslednej vety som sa priblblo usmieval, tá bola skvelá!

(PS.: Až pri čítaní Carterových kníh som si uvedomil, ako krásne dokáže veta "To mě poser" alebo "No ty vole" na konci každej druhej kapitoly, dobre budovať napätie. :D

27.08.2020 5 z 5


Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec Renée Knight

(SPOILER) Čakal som viac... dostal som knihu s priam až karikaturovanými postavami, ktorých správanie a reakcie mi prišli absolútne nereálne. Také to: dozviem sa o nevere → "nenávidím ťa, vypadni z môjho života", dozviem sa, že som sa zmýlil → "milujem ťa, odpusť mi, nikdy si to neodpustím", niečomu verím celý život, potom sa dozviem, že to nebola pravda → absolútne zmením svoje správanie o 180... meh, takto sa ľudia správajú možno v telenovelách. Často som nerozumel dôvodom, ktoré mali konkrétne postavy k tomu, aby sa správali tak, ako sa správali, a mnoho motivácií autorka odbila jednoduchým "neviem, to už sa nikdy nedozvieme."
Mám pocit, že autorka sa snažila v knihe zabŕdnuť do každej jednej témy, ktoré sú u podobných thrillerov bežné (znásilnenie, klamstvo, smrť, pomsta, drogová závislosť,samovražda, vzťah matky so synom (2x), potrat, žiarlivosť, šikana na pracovisku, sexuálne zneužívanie, etc etc), akurát že ani jednej sa nevenovala poriadne a v konečnom dôsledku vznikol mix niečoho, čomu bolo veľmi ťažké uveriť. Niektoré knihy sú napísané tak, že človek uverí, že sa to mohlo stať aj naozaj. Táto medzi ne nepatrí. Niekedy je menej viac...

26.07.2020 2 z 5