Námesačný

Námesačný https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491509/bmid_namesacny-4QC-491509.jpg 4 33 7

Ako mladý muž trpel Leon Nader nespavosťou. V námesačnosti sa dokonca počas nočných výletov uchýlil k násiliu, kvôli čomu sa následne liečil na psychiatrii. Z liečebne ho prepustili ako vyliečeného, no jedného dňa, o niekoľko rokov neskôr, zmizne Leonova žena za záhadných okolností. Je možné, že jeho choroba opäť prepukla? Aby zistil, ako sa správa v spánku a či je možné, že má na zmiznutí manželky nejakú vinu, pripevní si na čelo pohybom aktivovanú kameru – to, čo ráno vidí na videu, prekračuje hranice jeho najtemnejšej predstavivosti...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Der Nachtwandler , 2013


více info...

Přidat komentář

Misoso
03.01.2024 5 z 5

Zatiaľ druhý najslabší Fitzek (hneď po knihe Noe). ALE keďže to je pán Fitzek a mám voči tomuto autorovi určitý predsudok, hodnotím 5*. Neodporúčam čítať túto knihu, ako prvú od Fitzeka (radšej Balík alebo Pasažier 23). Odporúčam ju prečítať milovníkom Fitzeka. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

Marley_Kid
03.02.2023 4 z 5

/AUDIOKNIHA/
Black Mirror z Wishe.
První kniha od Fitzeka, kdy jsem si už i já řekl, že je to až kontraproduktivně zamotané. Je skvělé, když se situace mění každou další kapitolou, trochu horší pak když vlastně musíte poslouchat jednu kapitolu třikrát a nakreslit si mapku, abyste pochopili, co se vlastně stalo - jen abyste mohli tu samou strategii v následující kapitole zopakovat. Opět platí, že poslední 3 kapitoly udělají celkem jiný příběh, když některou z nich vynecháte a to přiznávám, mě pořád docela baví.
Jinak atmosféricky to bylo skvělé, přednes včetně vnitřního hlasu perfektní, námět a téma jako vždy u Fitzeka bravurní. Dost mi to připomínalo epizodu Black Mirror (konkrétně White Bear), bylo to podobně utaženo za vlasy.


85098211
01.12.2022 4 z 5

(audiokniha + malé spoilery)
Tentokrát můj jinak oblíbený autor napsal tak neskutečně nepravděpodobný příběh, že jsem několikrát silně pochybovala, že by se to všechno takhle mohlo odehrát i ve skutečnosti. A pevně doufám, že ne! Jedná se v podstatě téměř výlučně o monolog, kdy události ze svého pohledu popisuje Leon Nader. Toho opustila žena a on ji (samozřejmě) začne hledat, protože po ní nezůstala ani stopa. Známá je také skutečnost, že je Leon náměsíčný. A najednou pochybuje sám o sobě - jak se zdá, nemá tušení o tom, co dělá, když spí. No a potom, když už je dávno podezřelý ze zmizení své ženy, najde na jednom záhadném místě její věci...
Kniha je opravdu dobře napsaná, to autor umí na jedničku ;-). Líbila se mi poměrně dlouho, ale potom nastal zvrat. A sice v okamžiku, kdy se začnou jednotlivé díly skládačky spojovat a postupně se ukáže, proč se Leon choval tak, jak to autor popsal. A to už bylo hodně za hranou. Závěr mne tedy dost zklamal, ale přesto strhávám pouze jednu hvězdičku, protože jinak se kniha doslova nedá odložit ;-). Na autora tedy nezanevřu a na další setkání s ním se budu zase někdy těšit.

LenkaWal
27.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Navzdory slabšímu hodnocení, mě tahle knížka nezklamala. Bylo to hodně zamotané a dost nepřehledné, co je vlastně skutečnost, ale bavilo mě to. Chvíli mi trvalo se začíst, ale nejpozději v půlce, už jsem se do příběhu ponořila. Nebudu tu prozrazovat konec, ale musím říct, že že všech Fitzekových knížek co jsem četla, byl tady konec nejvíce přitažený za vlasy . Ale to je taky jeden z důvodu, proč ho čtu. Dokáže překvapit. Takže já rozhodně nebyla zklamaná.

Pasadenka
20.08.2022 3 z 5

Tak tentokrát to nebylo až tak bezva.

Nevím, jestli má smysl se i víc rozepisovat. Knížka je o něco kratší než předchozí, vše se točí víceméně kolem hlavní mužské postavy a interakce s ostatními je až hrozivě nedostačující. Myšlenka s náměsíčnictvím docela zajímavá, i následné rozmotání zamotaného (ale to už u Fitzeka beru jako standard).

V žánru je to dobré, na Fitzeka spíš podprůměr, takže za 3.

Deia
13.08.2022 3 z 5

Kniha je opäť veľmi veľmi čtivá a vcelku napínavá, takže sa dá prečítať pomaly na jeden záťah. Ale to sú asi tak všetky pozitíva, ktoré mi k nej napadnú :D. Celý príbeh mi prišiel až príliš prekombinovaný a absurdný. V podstate tam vystupuje iba jedna postava, Leon, ktorý skúma zákutia svojej námesačnej mysle a hlavne svojho bytu, pretože v ňom odhalí to, čo nikdy nečakal. Strašne som sa v tom strácala. Nevedela som, kedy Leon spí, kedy nespí, kedy je ešte v nejakom treťom štádiu... A hlavne to nevedel ani on, takže ani to mi veľmi nepomáhalo. Proste to na mňa bolo celé divné. Nepomohol ani koniec, aj keď v podstate tam boli konce tri, jeden absurdnejší ako ten druhý. Škoda, lebo autor píše skvelo, len tie jeho nápady sú na mňa asi trochu príliš. Uvidím, či si od neho ešte niečo prečítam, ale asi áno, lebo štýl písania je vážne čtivý a taký oddychový.

Petronela16
16.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Tentokrát ma p.Fitzek tak trochu sklamal.Čitanie mi spôsobovalo mierne ťažkosti, niekedy sa mi to zdalo ako čistá psychiatria.Prelinaju sa tam nieže 2 linie, ale dokonca 3:skutočnosť, sen a ešte aj stav namesačnosti.
Prave preto sa mi tento roman až tak nepacil, lebo som sa v ňom miestami strácala.Miestami skoro stále.Uz som bola rada, keď som sa blížila ku koncu, čo sa mi pri "Fitzekovkach" nestáva často.
Zhrnuté a podčiarknuté: aj keby som neprečítala, o nič nepridem.
Bohužiaľ tentokrát nenadchlo .Slaby priemer, ale viem, ze autor to dokáže aj lepšie, preto ho nezatracujem.

Štítky knihy

náměsíčnost

Autorovy další knížky

Sebastian Fitzek
německá, 1971
2014  83%Sběratel očí
2018  78%Balíček
2010  79%Zaklínač duší
2015  87%Izolovaný
2019  84%Terapie

Kniha Námesačný je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst10x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x