Nepříliš šťastná rodina
Komentáře knihy Nepříliš šťastná rodina
Mně se kniha moc líbila, dobře se četla, jako všechny knihy od této autorky. Proč nedám hvězdiček 5? Protože mě zklamal konec. Celou dobu nevíte, na čem jste, máte určité tipy a pak se vše dozvíte během pár stránek, skoro až odflákle.
Bohužel nepříliš povedený thriller Shari Lapeny. Přišlo mi, že knihu napsal někdo jiný. Začátkem jsem se dost prokousávala, ale pak si to celkem sedlo a už jsem se tolik nesoustředila na nadužívání pomlček.
Klasika – rodinné drama, rozepře o dědictví a vy do konce příběhu hádáte, kdo to mohl udělat, protože motiv a příležitost měl skoro každý.
Konec dobrý, ale úplně nepřekvapil (měla jsem jiný tip). Možná že už upustila od překombinovanosti.
První setkání s autorkou. A nebylo to vůbec špatné. Dlouho to vypadalo na knížku s otevřeným koncem, kde vrah zůstane neodhalen a zbude jen spousta dohadů. Udělat to mohli všichni, nebo taky nikdo z nich. Ale nakonec jméno vraha bylo odhaleno a v té chvíli jsem si říkal, že je to možná i škoda.
Jdu proti proudu, ale mně se to fakt nelíbilo. Připadalo mi, že příběh nemá žádný spád. Nějak mě to nevtáhlo, nezačetla jsem se. Hvězda a půl navíc za to, že se mi nad knížkou dobře usínalo.
Těším se na jiná autorčina díla!
Velmi svižná detektivka s mnoha zvraty a mnoha ALE. Čtenář je neustále napjatý, dokud se nedozví kdo je vrah. Každopádně, rodinka, kterou vražedné řádění provázelo nebyla jen tak ledajaká. A víc ať si každý přečte sám :-D Jednoduchý svižný text bez zbytečné omáčky.
Shari je typická svou stručností, čte se to hrozně rychle. Žádná zbytečná omáčka okolo a to se mi líbí, pokud hledáte něco nenáročného, ale kvalitního. Hlavně to zvládne číst i takový strašpytel, jako já. Závěr sice není nijak šokující, ale celou dobu jste udržováni v napětí a chcete vědět, kdo to udělal.
A opravdu oceňuju, že přestože je nám na prvních několika stranách představeno tolik postav, jsou tak dobře popsány, že se v nich neztratíte.
Tak tohle nebyl ani tak psychologický thriller jako psychologická hra autorky se svými čtenáři. Hra, ve které autorka na plné čáře vyhrává. Kniha má krátké kapitoly, díky nim ji nelze prakticky odložit, jak moc toužíte zjistit něco, co vás posune dál. A to se stane v téměř každé kapitole. Jenže čím víc víte, tím míň víte. Snažíte se nad tím přemýšlet ze všech úhlů, přechytračit autorku naprosto šílenými teoriemi, ale pořád vedle jak ta jedle. Podezřelých je tolik! A autorka nikomu nenadbíhá, nikomu vás nenechá fandit a do toho ta zvědavá Audrey. Čtení mě bavilo. A epilog byl zajímavý.
Dobré to bylo. Zkažená rodina penězi. Naprosto ploché rodinné vztahy. Postavy tak akorát čitelné. oddychovka na dva večery.
Nic moc, chybí napětí a nějaké drama, vyvrcholení taky takové nijaké a nedotažené.. ale co chce taky pořád člověk vymýšlet :)
Shari Lapena napsala další čtivý thriller, od kterého se jen těžko odchází. Zároveň ale tak trochu splývá s jejími předchozími knihami, takže nepřináší nic zásadně nového.
Největší předností románu je jeho svižné tempo. Krátké kapitoly a střídání pohledů jednotlivých postav nutí číst dál, protože s každou stránkou přibývají nové indicie i možné motivy. Atmosféra nedůvěry funguje skvěle – všichni něco skrývají a každý má důvod vraždit.
Některé pasáže působí repetitivně, protože stejné události sledujeme z několika úhlů, a jednotlivým postavám chybí větší hloubka. Většina z nich navíc není příliš sympatická, což sice odpovídá charakteru příběhu, ale zároveň ztěžuje se na postavy nějak víc nacítit.
Samotné rozuzlení pro mě nebylo šokující vůbec. Pachatele se dá poměrně dobře odhadnout a po napětí, které si kniha buduje téměř až do samotného závěru, jsem čekala výraznější finále. Epilog ale příběh příjemně uzavírá a zanechává lepší dojem než samotné odhalení vraha.
Celkově jde o velmi zábavný a svižně odsýpající thriller, který sází především na rodinné vztahy, tajemství a neustálé podezírání všech zúčastněných. Není to nejsilnější kniha Shari Lapeny ani nejpřekvapivější detektivka, ale pokud hledáte oddechové čtení plné lží, intrik a napětí, pak tohle můžu doporučit.
Čekala jsem na konci trochu větší wau, ale viníka jsem nakonec neuhodla. Každopádně se mi to četlo moc dobře a různé zvraty mě bavily.
Hvězdička za krásně ironický název. Knihy Shari Lapena nejsou žádná detektivní veledíla, ale v kategorii oddechovek si nevedou úplně špatně. Když nečekáte sympatické postavy, logiku a uspokojivé vysvětlení, čtení si docela užijete a pravděpodobně si už za týden nebudete z knihy nic pamatovat. I když tady jsem jednu myšlenku objevila. Totiž že za peníze se nedá koupit všechno. Například zdravý rozum.
Postarší manželé jsou nalezeni doma mrtví. Zbylo po nich unikátní rodinné sídlo a pár desítek milionů dolarů k tomu. Manželé mají tři dospělé děti a každému z nich se smrt rodičů vyplatila. Kdo se ale odhodlal tyranského otce a pasivní matku opravdu zavraždit tak brutálním způsobem? Kdo už nedokázal snést roky ponižování a rozhodl se jednat?
Tohle byla moje první kniha od této autorky a zezačátku mi její styl psaní strašně vadil. Žádná psychologie postav, žádné emoce, nešlo se do nikoho vcítit. Pouze stručný popis událostí. Ve druhé polovině jsem si už zvykla a děj začal být trošku svižnější. Kapitoly mi nedávaly smysl, v jedné se prostřídalo klidně osm postav, jindy zase jenom dvě. Dle mého názoru by šly rozdělit úplně jinak a bylo by fajn kdyby končily tak, aby měl čtenář touhu číst dál. To jsem tady u té knihy nepociťovala. Do čtení jsem se musela chvílemi nutit, abych ji zvládla dočíst. A celých 300 stran bylo v podstatě o hledání vraha (ať už v rámci policie nebo rodiny), ale nic extra se nekonalo. Žádné úžasné zvraty jako slibovala obálka knihy. Navíc bylo docela zřejmé, kdo vraždu spáchal. Asi se k autorce už nevrátím.
Čím vícet knížek od Shari mám přečteno, tím menší dojem na mě dělají a zároveň jsem se přistihla, že zhruba měsíc po dočtení si skoro nepamatuji rozzuzlení zápletky - což pro mě znamená, že kniha nebyla ničím výjimečná.
Viděla jsem dobré recenze a snad všechny knihy jsem i od ní pořídila, aktuálně čtu další a ta zatím nezklamala. Tato kniha ale velmi. Někomu prý nevyhovuje styl psaní, ale to mě je jedno. Děj hezky plyne ale jak tam máme podezřelé zúžené, nevím, ta kniha nějak prozrazuje kdo to je. Sice můžete střídat podezření ze sourozence na jiného ale ve finále stejně víte, že jeden z nich to bude. A motiv asi tak wow není. Já ještě dávám šanci ale tahle kniha docela zklamala.
Tak už to vím naprosto jasně. Tato autorka mě nebaví. Další kniha a opět uzavřena skupina lidí, kteří podezřívají jeden druhého, lži a polopravdy na všech stranách a Agáta z nebe tleská blahem...ne fakt ne, potřebuji propracovanější detektivku, či thriller. Tohle byla bída 60%
Rozhodně to nebylo vůbec špatné. Od začátku je člověk do příběhu vhozen a po kratším se zorientování v postavách je ihned v napětí. Je zde relativně hodně postav s motivem a prakticky každý má příležitost (a možná i chuť) vraždit. Kdo z nich tedy nakonec čin spáchal?
Upřímně jsem se hodně těšil, jak tuhle zápletku Shari Lapena vyřeší. Je to má první kniha od autorky a rozhodně budu pokračovat nadále. Musím však uznat, že mě konec né zrovna dvakrát potěšil. Rozhodně to mělo myšlenku a nebylo to špatné, ale musím přiznat, že jsem čekal trošku větší WOOOW efekt, který se zde skutečně nabízel, ale nakonec se nedostavil.
Nicméně vzhledem k čtivosti, krátkým kapitolám a napětí uděluji kvalitní 4*. Uvidíme, co přinesou další autorčiny knihy. :)
Kniha byla napinava, člověk opravdu uz podeziral téměř všechny postavy, které se v knize objevily. Právě proto uz jsem ani nebyla šokovaná, kdo nakonec vraždil. Jak jsem četla v nějakém komentáři zde- kniha neni bůhví jaká literatura, je to psáno tak, aby to bylo napínavé a řekla bych jednoduche k přečtení. Takže nad tím člověk moc nepřemýšlí a jede pořád další a další stránky. I tak to byla dobrá oddechovka.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy Velikonoce americká literatura rodinné vztahy dědictví psychologické thrillery rodinná tajemství závěti thrillery pro ženy nemanželské děti, levobočci policejní vyšetřování sourozenecké vztahyShari Lapena také napsal(a)
| 2017 | Manželé odvedle |
| 2019 | Nevítaný host |
| 2020 | Jeden z nás |
| 2018 | Někdo cizí v domě |
| 2021 | Její konec |
Externí recenze
- RECENZE: Nepříliš šťastná rodina / Zdeněk Gothard, Dobrý blog
- Nepříliš šťastná rodina: Thriller podle osvědčeného receptu / Jana Benešová, blog Martinus.cz
- Nepříliš šťastná rodina - nepříliš jiná Lapena / V lese knih

83 %
50 %
67 %

Na Velikonoce, na rodinné oslavě se strhne hádka. Po rodinné hádce byly zavražděny jejich bohatí rodiče. Z vraždy jsou podezřelí jejich 3 děti s partnery, kteří se oslavy účastnily. Díky vraždě rodičů zdědí velké množství peněz. Otec je despotický a děti moc rád nemá. Syn je zadlužený, dcera je bezdětná, druhá je umělkyně. A matka tomu všemu přihlíží.
Ve hře je ještě otcova sestra, chůva, která se o všechny starala a jedna nemanželská dcera, která se až ze závěti dozví, že dědí velký majetek.
Kdo nakonec způsobit tyhlety vraždy ?
Poslouchal jsem jako audioknihu, začátek super, střed nudný, konec dobrý ! A jdeme na další knihu od Lapeny