lucie.svobodova lucie.svobodova komentáře u knih

☰ menu

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Osmiletá Daisy zmizela během rodinné oslavy. Nikdo neví kam, nikdo neví kdy přesně a nikdo neví, jestli odešla sama.
Případ dostává na starost inspektor Adam Fawley, a ten moc dobře ví, že dle statistik v 9 z 10 případů za takové zmizení může někdo blízký. Někdo kdo má k dítěti opravdu blízko a dítě mu důvěřuje. Někdo z rodiny, soused nebo blízcí přátelé rodičů.

A rodina Daisy je ještě k tomu opravdu - řekněme - zvláštní, její matka se snaží za každou cenu vypadat normálně, až to nepůsobí přirozeně, otec je chladný, odtažitý, vulgární a mladší bratr je absolutně nemluvný, zakřiknutý.
Má z něčeho strach?
Viděl něco? Nebo ve zmizení hraje větší roli?
Během výslechu se dozvíme postupně mnoho zajímavých informací, a také tajemství.

Inspektor dělá co může, ale jakoby se po dívce slehla zem. Nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel, ale všichni si o tom myslí své. A zdá se, že každý něco skrývá.

Zaujalo mě, že autorka do děje zakomponovala i sociální sítě a diskuze na nich, vše působilo ještě o to víc reálněji.

Postavy (a především jejich charaktery) a to, jak to v rodině funguje, je vykresleno tak dobře, že jsem si každou chvíli myslela, že to udělal někdo jiný. A mysleli si to i vyšetřovatelé, ti museli pátrat všemi směry, a že jich nebylo málo.
Detektiva jsem si oblíbila, je to obyčejný chlap, který se netváří jako něco víc, je sympatický a především empatický. A mohu prozradit, že i on má nějaké to tajemství…
Celkově i zbytek vyšetřovacího týmu jsem si oblíbila, narozdíl od rodiny.

Kniha je čtivá, plná napětí, zvratů, stránky ubíhají jedna za druhou, člověk by mohl říct, že téma je už “okoukané a nemá už co nového nabídnout, ale autorka to zvládla a v závěru knihy se konal i pověstný wow efekt, který jsem nečekala, ale - vyvolal ve mně několik otázek, na které jsem nedostala odpověď… což je dle mého škoda a mohl být propracovanější.

27.04.2024 5 z 5


Příliš krátký provaz Příliš krátký provaz Matthew FitzSimmons

Před 10 lety zmizela čtrnáctiletá Suzanne, dcera senátora Lombarda. Nikdy se nenašla. A nyní, při příležitosti desetiletého výročí jejího zmizení, je zase všude vidět, na televizních obrazovkách totiž běží záznamy z kamer z času zmizení.

Gibson, mimořádně talentovaný hacker a kamarád z dětství, se pouští do pátrání na vlastní pěst. Jenže není jediný, kdo se o ni znovu začíná zajímat.
Zjistí pravdu, co se se Suzanne stalo?
Je naživu?

Gibson a Suzanne bývali přátelé, moc dobří přátelé, dokud Gibson nebyl zatčen a usvědčen jako hacker. Mohl si vybrat - 10 let vězení nebo 5 let služby u mariňáků. Co byste si vybrali vy? On bral mariňáky.
V té době Suzanne beze slova zmizela. Kam? Za kým? Proč?
Zbyl po ní pouze záznam z kamer z benzínové pumpy, kde byla naposledy viděna. A přesně tento záznam nyní běžel na televizních obrazovkách na celém území. A na tento záznam kouká samozřejmě i Gibson… a vrací se mu všechny staré rány.

Ten to v životě také neměl jednoduché, jeho otec, který pracoval právě pro Lombarda, se z neznámých důvodu oběsil, pak mu zmizela kamarádka a později přišel o manželku a dceru, které ho opustily.
Spáchal jeho otec opravdu sebevraždu nebo už tehdy to bylo trochu jinak?

Nyní je bez práce, ale povinnost splácet hypotéku ho nemine. A stále mu vrtá hlavou, co se stalo jeho nejlepší kamarádce, kterou bral jako vlastní sestru.
Tak usedá zpět za klávesnici…

Rozhodne se vzít vše do vlastních rukou a ponořit se do pátrání.
Zjistí, co se opravdu stalo jeho otci?
A co se stalo se Suzanne?
Je naživu?

Knížka byla na začátku hodně rozvleklá, byla jsem zmatená a ztrácela jsem se. Dostáváme strašně moc informací a je představeno množství postav.
Postupně se děj začíná rozjíždět a přibližně od poloviny knihy už je to úplně o něčem jiném, než na začátku, tak se nenechte odstrašit tak, jako málem já.

Máme zde najednou spoustu akce, napětí, zvratů a tajemství…
Ale dovede nás to až do cílové rovinky, abychom zjistili, co se stalo?
Konec bych si možná představovala jinak, ten mě malinko zklamal…

26.04.2024 3 z 5


Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Tento příběh nepřinesl nic lehkého do života (nejen) dvou sester Lori a Erin.
Lori se hned v úvodu rozchází se svým mužem a rozhodne se, že na chvíli “vypadne do zahraničí na dovolenou. Nemusí přemýšlet, koho vezme s sebou. Jedinou volbou je její sestra Erin, jelikož mají pořádně pouze jedna druhou. O rodiče přišly jako malé holky a od té doby mají dohodu, kterou nazývají Společně a stvrzují ji náramky.

Volba padla na jeden z mnoha ostrovů na Fidži.
Když dorazí, mají jednu noc strávit v hotelu, než následující den budou přelétat na jeden z ostrůvků do luxusního resortu. Večer se ale ošklivě pohádají u drinku a jak to někdy bývá, řeknou si opravdu ošklivé věci.
Lori odchází na pokoj a Erin bůhví kam. Když se Lori ráno probudí, zjišťuje, že Erin nedorazila ani v noci. Vyráží na letiště tedy bez ní, ale sestra nedoráží ani tam. A telefon nezvedá… kde sakra vězí?
Vzhledem k hádce si Lori myslí, že je Erin naštvaná natolik, že prostě nedorazí a i přes svůj strach z létání tak nasedne do malého letadla.
Kdyby jen věděla, co ji čeká…

Do letadla tak nasedá pilot Mike, Lori, manželský pár, Daniel, Felix, maminka s malým miminkem a letuška.
Cesta se neobešla, jak název knihy napovídá, bez problémů. Letadlo spadlo… na malém ostrůvku tvořeným džunglí a s kopcem uprostřed, kdesi uprostřed oceánu.
Kolik lidí z tohoto letu přežilo, aby se stali trosečníky?
Jak dlouho budou muset na ostrově strávit?
Najde je někdo? A hlavně, najde je včas?

Dlouhé dva roky nikdo neví, co se stalo, i když se Erin snaží pátrat i na vlastní pěst.
Po dlouhých letech plným výčitek přichází však šokující informace, která toho strašně moc mění a Erin vyrazí zpět na Fidži.
Co zde objeví? Zjistí, co se tehdy stalo a jaký osud potkal Lori a ostatní cestující?

Knížka pro mě byla obrovským překvapením a řadím ji k jedné z nejlepších, které jsem tento rok četla.
Kniha je čtivá a jen tak vás nepustí. Příběh je vyprávěn z pohledu obou sester - Lori (tehdy) a Erin (nyní)… dokud se příběh nespojí v jeden, ale jakým smyslem?

Děj je plný napětí, zvratů, tajemství a jejich odhalení.
Postavy jsou perfektně propracované, hlavně z psychologického hlediska.
Oblíbila jsem si Lori, která statečně bojovala o přežití, dokud…
A můžeme si říct, že stát se trosečníkem, na neznámém ostrově, s neznámými lidmi, kdy každý má svá tajemství… není rozhodně procházka růžovým sadem.
Erin si mě získala snahou zjistit, co se sestře stalo. A jde si za tím tvrdě, i přes mrtvoly.
Další můj favorit je Sonny, malé nevinné miminko…
Když se podívám na ostatní postavy, nikoho dalšího bych si nevybrala, nikomu jsem totiž nevěřila ani nos mezi očima.

Knihu 100% doporučuji a pokud jste citlivější povahy, poradím si připravit i kapesníček…

25.04.2024 5 z 5


Rok (na) draka Rok (na) draka Lucie Pilátová

Komedie okořeněná dávkou dramatu, romantiky a opředena tajemstvím.

Hlavní hrdinka Julie se momentálně nenachází v jednoduché životní situaci - rozvádí se s nevěrným manželem Honzou, kterého přistihla inflagranty, je bez práce a po psychické stránce se z pochopitelných důvodu necítí v pořádku, také se dle toho chová…
K to také nemá bohužel zrovna daleko. Ale myslím si, že v této situaci bohužel velké množství lidí sáhne po tomto (ne)řešení.

Abychom však neřešili jen její strasti, nalezneme i nějaké radosti - nečekaně totiž zdědí nemalé majetky - v Čechách a v Rakousku - firmy i nemovitosti.
Od koho? A proč? Změní tato skutečnost Julii? A pokud ano, jakým směrem

Autorka zde otevře u postav i nelehká témata - umělé oplodnění nebo třeba vztah hlavní hrdinky se svou dcerou, který není úplně ideální. Za to ve svém synovi nečekaně nachází parťáka.

Pokud hledáte převážně oddechové čtení, určitě po knížce sáhněte, kapitoly jsou krátké, čte se jednoduše a rychle.

Musím pochválit obálku knihy - je krásně barevná a hravá, že minimálně mě nalákala ke čtení …

Jedná se o první knížku autorky, je to na ni poznat, to ano, ale rozhodně ne v takovém měřítku, aby ji bylo potřeba takto hanit, jako se zde na DK stává..

22.04.2024 4 z 5


Jezero Jezero Tadej Golob

Slovinské krimi, a ještě zasazeno přímo do oblasti Slovinska, jsem do této chvíle nečetla, tak jsem byla velice zvědavá, i proto, že Slovinsko je země, kam bych se chtěla vypravit a poznávat jejich krásnou přírodu. Ale řeky tam prozkoumávat raději nebudu .

Policejní inspektor Taras Birsa se na Silvestra, ve sněhové vánici, vrací domů z lyžovačky. Ani ve snu by ho nenapadlo, že narazí na dívku, která našla v řece tělo mladé ženy.
Kdo je to?
A kdo spáchal takový zločin?
Proč nikomu nechybí?

Tento případ dostane na starost právě Taras spolu se svými kolegy Brajcem a Ostercem. Kromě nového případu dostává i novou mladou kolegyni - Tinu.
Bude nápomocná nebo situaci ještě více zamotá?

Začíná vyšetřování, které nám autor důkladně popisuje, někdy popisuje vše možná až moc důkladně, ale pro mě to nebylo nijak rušivé, já mám popisy ráda, jelikož si pak mohu vše hezky představit.

Autor v románu zahrnuje i téma farmaceutického průmyslu a jeho zisků, nové receptury, které podléhají takovému utajení, kvůli kterému se vyplatí i zabíjet. Taras se případem musí prokousat spolu se skupinou lékařů, mezi něž patří i jeho manželka.
Přijdou na to, co se zde děje?

Příběh je čtivý, ale občas zmatečný, jelikož autor přeskakuje v ději a já se pak musela vracet a v určitých situacích se “ujišťovat, jak to vlastně bylo a o čem je nyní řeč.

Co se týče postav, nebo respektive především postavy vyšetřovatele, furt přemýšlím, jestli mi vlastně byl sympatický nebo ne .
Celkově se autor hodně věnoval i popisům postav a cením, že zde hlavní vyšetřovatel není alkoholik zhrzený životem, jak bývá ve většině krimi “zvykem .

Knížku bych zhodnotila jako neurazí - nenadchne .

17.04.2024 3 z 5


Vždycky je to Georgie Vždycky je to Georgie Kate Clayborn

Devětadvacetiletá Georgia se po letech vrací do rodného města z LA, kde působila jako asistentka režisérky, která se rozhodla ukončit kariéru.
Tyto návraty domů bývají často náročné a stresující, ale mohou také přinést nečekaná překvapení.
V rodném městě má Georgia nejlepší kamarádku Bell (která se “domů také vrací, protože má před porodem) a kromě ní také mnoho vzpomínek a nesplněných přání, které si zaznamenávala do zápisníku v dobách, kdy studovala střední školu. Nyní se rozhodne, že si je splní. Nebude to ale jen tak, protože zjišťuje, že se za tu dobu změnila ona, i svět kolem ní.
I přes toto zjištění se vydává na cestu, kde chce naleznout, co od života opravdu chce. Tuto cestu ji zkříží muž a tím nám začíná milostný příběh plný zvratů, humoru, akcí a vnitřních prožitků hlavních postav.

Autorka napsala román, který není jen o sladkých řečičkách a romantických klišé, ale především o hledání sebe sama a svého životního cíle.
Představte si, že zničehonic přijdete o práci, vracíte se po letech do rodného města, kde nevíte co vás čeká… Co byste udělali? Jak byste se cítili?

Vyprávění je podáno ze dvou pohledů - samotné Georgie a tajemného Leviho. Nedokážu určit, které z nich se mi líbilo více, jelikož obě strany se četly opravdu dobře.
Postavy (jak hlavní, tak vedlejší) byly opravdu dobře a živě vykresleny, stejně jako celé pozadí příběhu.

Nejedná se tedy o klasický sladký román, ale jsou zde řešeny i vážnější témata a především tedy (znovu)objevení sebe sama. O to je to originálnější a čtení jsem si opravdu užila, i přes to, že (společenské) romány nejsou mým standardně vyhledávaným žánrem.

16.04.2024 4 z 5


Případ pečetního prstenu Případ pečetního prstenu Lucie Pilátová

Jedná se o druhou knížku, kterou jsem od autorky četla a musím říct, že je znát neuvěřitelný posun ve psaní . Knížka je čtivá a zaujala mě hned od prvních stránek, nechybí zde rodinné tajemství, minulost, napětí, nějaký ten smutek, ale ani humor nebo romantická linka.

Danielin vztah s Lukasem se slibně vyvíjí a Daniela doufá, že se Lukas stane dobrým otcem pro jejího sedmiletého syna. Jenže se o něj začne zajímat i jeho biologický otec. Navíc ji osloví klientka se starožitným prstenem, který skrývá pečlivě střežené rodinné tajemství. Jelikož jde o nemalý majetek, chtivých dědiců je víc a neštítí se ani špinavých praktik. V ohrožení se tak ocitnou i Danielini nejbližší.

Daniela pracuje ve firmě svého otce a jeho společníka - Lukase. Mezi nimi přeskočí jiskra a začne se mezi nimi vyvíjet něco vážnějšího, než jen nějaké chvilkové pobláznění.
Dostanou od klientky zakázku, aby zjistili původ starožitného prstenu a tím vše odstartuje.

Co je s tímto prstenem jinak?
Co jim rodina klientky tají?
Co se to tu vůbec celkově začalo dít?
Odhalí Daniela tajemství, kterým je tento prsten opředen?

Co se týče postav, hlavní hrdinka Daniela mi byla sympatická, svérázná, s ničím a nikým se “neprdí, i přes to, že v životě sama nemá na růžích ustláno. A když je mi sympatický hlavní hrdina, obvykle to značí, že se mi bude kniha líbit .

Malý Tim je prostě sedmiletý brouček , kterého si nejde nezamilovat .
Lukas - přála jsem jim to s Danielou spolu, ale zároveň jsem přála Michaelovi (biologický otec Tima), aby se dozvěděl co a jak.
Málokdy se mi stane, že jsou mi sympatické všechny nebo většina postav, které mají v ději větší prostor a tady to přesně tak bylo .

15.04.2024 5 z 5


Zmiz Zmiz Mary Burton

Wow, po dlouhé době opravdu skvělý thriller, který mě dokázal dostat ze “čtecí krize a asi mám novou oblíbenou autorku . Hned jsem si musela objednat dva předchozí díly
Každopádně si myslím, že knížku jde číst i samostatně, jelikož i přes to, že předchozí díly jsem prozatím nečetla, neměla jsem pocit neúplnosti, žádné podstatné informace mi při čtení nechyběly.

Opravdu je to knížka, která vás nutí číst pořád dál a je napsaná takovým stylem, že se čte “sama. Najdeme zde napětí, plno zvratů, zvrácenosti i překvapení. Zápletka je zde opravdu hluboká a myslím si, že pokud milujete thrillery stejně jako já, knihu i díky ní budete hltat stejně jako já.

Postavy jsou zde vykresleny realisticky a díky tomu si k nim můžete “budovat nějaké sympatie či antipatie, což je další věcí, kterou mám u knížek ráda.

11.04.2024 5 z 5


Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Andrea Bartz

Kelly se obětovala pro svého snoubence. Vzdala se své kariéry, přátel a všeho co znala, když se s ním přestěhovala z Chicaga do Filadelfie. Tento “nový život se jí však před očima mění v noční můru - skrze lockdown je uvězněna v malém bytě s Mikem, se kterým si přestává rozumět.
Jediné co ji v této nelehké době dělá radost je obnovené přátelství se Sabrinou a jejím manželem.
Sabrina nabídne, že se může Kelly nastěhovat k nim do pokoje pro hosty. Jedné noci nastane zvrat a Kelly se přidá k vášnivým hrátkám její kamarádky a jejího manžela Nathana. Od té chvíle společně ve vile žijí jako vášnivá, avšak nesourodá trojice.
Dům i jeho majitelé však skrývají tajemství. A není to jen tak.
Odhalíme je a bude Kelly v pořádku?

Autorka napsala knihu, která je bezesporu čtivá, ale čekala jsem od ni něco jiného. Namísto thrilleru jsem dostala spíše erotický román se zápletkou.

Zápletka je sice promyšlená, chvíli jste na straně toho, pak zase na straně toho. Nalezneme i překvapivé momenty a některé situace se povedlo příjemně vygradovat a zamotat, ale ani tak to není “ono.
U knih mám ráda, když si při čtení dokážu vybudovat “vztah s postavami a to se zde bohužel nestalo. Kelly mi byla až nesympatická, působila na mě jako hloupá, naivní, nelogická pipka.

Vzhledem k tomu, že mám načteno opravdu dost thrillerů, tato knížka mi úplně nesedla, je překombinovaná a zasloužila by trošku “učesat, přijde mi, že některé žánry, které tam autorka zakomponovala nemá úplně zvládnuté, ale nechala bych ji i přes tyto výtky 3*/5.

Pokud hledáte něco mezi erotikou - romantikou a (psycho)thrillerem, určitě po knize můžete sáhnout .

06.04.2024 3 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Nikdy jsem nebyla extra čtenářka fantasy a sci-fi a nyní mě tyto žánry začínají bavit čím dál víc a to díky tomu, že narážím na kvalitní knížky. A moc mě těší, že jsou mezi nimi díla českých autorů a to opakovaně knížky právě třeba Terky.

Autorka prostě umí a nejde jinak, než se do knihy začíst a neodložit. Vždy totiž vymyslí originální bombu a tato knížky není výjimkou.

Představte si, že téměř veškerou souš spláchne oceán. Objeví se hybridi ryb z kultu Černé hvězdy a bojují o nadvládu nad světem.
Bojují pomocí symbiontů, kteří “obsadí člověka a postupně ho mění na mořského tvora.
Mazec co?
Tak přesně to se nám v knížce odehrává.

Máme zde společnost Nekonečno, která koná pokusy se symbionty a pracuje pro ně část lidstva. Další část propadla kultu Černé hvězdy, jejich těla obsadili symbionti a postupně se mění na mořské tvory a tím pádem v obyvatele oceánu. Pak je tu ještě volba zůstat člověkem a nesmíme zapomenout ani na Robotstvo.

Z toho plyne, že máte dané možnosti a možnost si vybrat symbionta, být kyborgem nebo zůstat člověkem. Lidé jsou na Lodích svobody, což jsou dejme tomu taková plující města.
Když se pro něco rozhodnete, můžete to ještě změnit nebo zvrátit? Najdeme na to odpověď nebo nenajdeme? Pomůže nám s tím jedna z hlavních hrdinek - Aphelion.

Hlavní postavy jsou Aphelion a Perihelion - sestry - dvojčata. Jejich cesty se rozejdou, ale jakým směrem, proč a jak to celé jen dopadne?
Příběh sledujeme z pohledu obou sester a vše se nám krásně prolíná a postupně zapadá.

A mohu vám garantovat, že závěr knihy vám jednoduše vyrazí dech!

06.04.2024 5 z 5


Jiný kraj Jiný kraj * antologie

Co si představíte pod pojmem “Jiný kraj? Může to být jiná příroda, jiná mentalita lidí, jiné zvyky a tradice co konkrétně je to pro vás?

V této sbírce máme výběr povídek ze žánru horor, fantasy i sci-fi, ale jedno mají stále společné - věnují se tématům jako ochrana životního prostředí, problémy s vlastní identitou, rodinným problémům a dalším. Najdeme v nich jen to špatné nebo i nějakou tu kapku naděje?

Musím říct, že každá z povídek mě zaujala, každá je jiná, zajímavá, originální a hlavně mají myšlenku.
Některé jsou trochu bizarní, u některé z nich nám přeběhne mráz přes celé tělo a některá je prostě “jen nechutná. A víte, že přesně tohle já ráda A když k tomu přidáme nějakou tu již zmiňovanou hlubokou myšlenku, o to je to ještě lepší .

Kdybych měla vybrat ty nejlepší, opět bych měla problém, protože ty nejlepší už byly vybrány, když se sborník dával dohromady .

Ale opravdu moc se mi líbily například:

Dcery Neptuna, synové Amfitríty od Přemysla Krejčíka - mrkneme se na chvíli pod hladinu, jsou zde tak trochu jinak popsány problémy společnosti, zde musím vyzdvihnout závěr povídky

Sami na cestě od Jana Hlávky - jak to může vypadat, když děti necítí doma s rodiči pohodu - Jirkovi rodiče se rozvádí a on už nechce být doma ani chvíli. Potká dívku, která s ním soucítí jen je trochu jiná.

Dar boha vyhnanců od Terky Kadečkové - Boj se zrůdama kdy žena musí porušit vlastní slib mlčení, kdy svůj hlas obětovala bohu vyhnanců. Jedna motivace tu však je. Jaká?

Trable s kuřaty od Lukáše Vavřečky - to bych nebyla já, kdyby se mi zrovna tahle povídka nelíbila Řeknu fuj - a vy si to přečtěte ano, fuj je u mě vždy lichotka v těchto případech

Ale jak říkám, i ostatní povídky jsou skvělé .

06.04.2024 5 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Představte si, že máte dojem, že se vám srovnal život a vše je na dobré cestě, a tak jak má být. Máte kde bydlet, máte práci i pár přátel. To je to nejvíc co si můžete po letech problémů přát, ne?
To je přesně případ hlavní hrdinky knihy - Agáty.
Jenže se to zvrtne vše vypadalo fajn, než
se ztratí v lese.
se ji pokusí zastřelit.
taxíkem srazí severského boha.

Originální fantasy, kde se náš svět sráží se severskou mytologií. Nechybí zde napětí, akce, nějaká ta krev a hlavně bohové - říká vám něco jméno Loki nebo Thor? Tak to jste na správné vlně! A jste na správné vlně i pokud se chcete zasmát, protože i to vás zde čeká.

Agáta je sympatická postava, není to žádná kočka vystřižená z pornočasáku nebo Marvelovky, ale obyčejná holka, která to v životě neměla lehké a i přes to si razí cestu životem.
Pak přichází na řadu Loki a toho prostě miluju .. a miluju to, do jakých situací Terka hrdiny “naháněla, nemá to chybu!
Samozřejmě se zde potkáme s xy dalšími postavami, ale jelikož nechci žádný spoiler, musíte si na ně už přijít samotný

Autorka píše čtivě, děj ubíhá, nic mi v něm nechybí, kniha je to výborná a propojení se severskou mytologií je zde bomba.
A na konci se můžete těšit na povídku Píseň o Thrymovi a to už je jen pomyslná třešnička na dortu.

18.03.2024 5 z 5


Snílkova kavárna aneb příběhy zaslechnuté u cappuccina Snílkova kavárna aneb příběhy zaslechnuté u cappuccina Martina Abrahámová

Tak jako Budoucí úča je i Snílkova kavárna úžasnou jednohubkou, u které se pobavíme, ale i zamyslíme..

I zde nalezneme krásné citáty, ilustrace, spoustu povídek baristky - amatérky, ale i odposlechnutých příběhů. Každého milovníka kávy jistě nadchne i to, že v knížce najdeme i několik kávových receptů .

Některé příběhy / zážitky prožívá přímo autorka, některé vypráví zákazníci nad šálkem výborné kávy v kavárně na “konci světa. Ale i přes to, že se kavárna nachází na okraji vesnice, je v ní stále živo .

U každé povídky jsem se cítila, že jsem tam spolu s hrdiny a vše s nimi prožívám, bezesporu nás pohladí po duši.
Povídky jsou krátké, na pár stránek, takže pokud si je chcete užít, doporučuji si je “dávkovat třeba jednu každý den, ať knížku neslupnete jako malinu, tak jako já .

Říká se, že smích prodlužuje život, tak pokud si ho chcete prodloužit, sáhněte po téhle žluté krásce .

17.03.2024 5 z 5


Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu Martina Abrahámová

V této milé a bezesporu vtipné jednohubce nalezneme několik různých historek - například jaké je to stát se ze středoškolačky vysokoškolačkou, jak probíhá výuka on-line, zážitky ze zahraničí a mnoho dalšího. Dá se říci, že se jedná o takový deníček zážitků autorky, která se rozhodla, že se stane učitelkou.. učitelkou snad těch nejméně oblíbených předmětů .

Já sama jsem studiu příliš neholdovala, takže jsem na VŠ ani nepokračovala, a hlavním důvodem byla právě matematika, s tou jsem byla kamarádka naposledy možná na 2. stupni základní školy, takže už jen ze vzorečků na obálce mám osypky . A o fyzice ani nemluvím, s tou jsem vztah nenavázala jaksi nikdy Každopádně obsah knížky mě neskutečně bavil a pobavil .
A můžeme vidět, že matfyzáci nejsou jen nudní divnolidi se zabořeným nosem ve vzorečkách .
Oceňuji také milé ilustrace a citáty, které zde nalezneme!

Knížka nepobavila jen mě, ale i další členy rodiny, protože některým pasážím se člověk musí prostě zasmát nahlas a pak na otázky “co je?! nejde jinak, než je prostě předčítat i ostatním .

Jestli hledáte oddechovku, u které se zasmějete nebo chcete trošku zavzpomínat na radosti a strasti z období studia, určitě sáhněte po téhle útlé knížce. Ale čtěte pomalu, protože by vás mohlo mrzet, že už jste ji dočetli a není delší

17.03.2024 5 z 5


Cizinec se zapalovačem Cizinec se zapalovačem Valentina Vávrová

Noční můra, živý sen nebo realita?
Co když ve snu na někoho promluvíš a on ti odpoví? Co když se ti ve snu něco děje a ty to po probuzení stále cítíš? A ještě ke všemu si toho mohou všimnout i ostatní.
Co se to děje? Proč se to děje? A jak je to vlastně vůbec možné?

A co když se k tomu všemu ještě připojí podivné události doma?
Otevřené dveře, které víš, že jsi zavřela, vyházené věci ze šuplíků, podivný zápach zkaženého masa, zvuky škrtajícího zapalovače, neklidný kocour, který se chová opravdu zvláštně?
Kdo má tohle vše na svědomí? Co je zač? A co má v plánu?
Jak se tomu bránit?

Tak se vším tímto se potýká mladá Olívie, která se právě přestěhovala do nového bytu. Plánovala vstoupit do nového - plně dospělého - života, ale nebude to úplná procházka růžovým sadem. To už víme. Jak se vyrovná s tím, co se v bytě děje? A má to nějaké řešení?

Jelikož chce najít odpovědi na své otázky a nějaké řešení situace, sejde se s bývalým majitelem bytu a dozvídá se, že není první, komu se tam divné věci dějí.
Získá ale i nějaké užitečné informace, aby zjistila, co se tam reálně může dít? Třeba kdo je Valerie? Žena, která se ji opakovaně zjevila a i ji sdělila své jméno? Je potřeba mít z ní obavy nebo ne?
A co ten děsivý přízrak v kápi se zapalovačem v ruce?
Pomohlo by pozvat si nějaké médium? Nebo bude muset snad z bytu odejít? Nebo to snad zajde ještě dál?

Na všechny tyto otázky si postupně najdeme odpověď v této knížce. Miluji, když ve mně kniha vyvolává potřebu najít odpovědi na mé otázky, a že těch jsem při tomto čtení měla opravdu hodně .

Kniha se čte rychle a velmi dobře jen nedoporučuji číst večer / v noci, když je člověk doma sám s dětmi a nebo?
Pro mě bylo také příjemné použití hovorové češtiny a zasazení děje do “normálního každodenního prostředí, celé to bylo díky tomu takové reálné.

Moc se těším na další díla od autorky!

15.03.2024 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

(SPOILER) Jednoho dne zmizí beze slova kamarádka a kolegyně Emmy, Naďa.
Příteli Nadi dorazila pochybná zpráva, že se vrátila k mamince, ale proč by to dělala? Neměla s ní dobré vztahy, a neodjela by přeci jen tak a bez toho aniž by něco řekla nebo se alespoň rozloučila.

Dva dny po jejím zmizení se v nedaleké vesnici objevuje tělo. Naďa to však není, je to jiná mladá žena - Pavla. A smrdí bahnem, byla nalezena totiž ve vodě u náhonu.
Kdo má toto na svědomí? Probudilo se zde k životu něco děsivého nebo zaúřadovala lidská zloba a řádí nám zde vrah?

Policie nefunguje podle Emminých představ, protože pracuje na vyšetřování vraždy Pavlíny a zmizení Nadi neřeší, přeci dala vědět, že odjela za matkou. Emma však odmítá věřit, že se Naďa vrátila za matkou, a tak se pouští do vyšetřování po vlastní ose.
Přijde na něco nebo se bude vyšetřovatelům jen plést pod nohy?

Knížka je velice čtivá, zhltla jsem ji během jednoho večera, jedná se o detektivku zasazenou do města Příbram a jeho okolí. Čím dál víc je mi sympatické, když je děj zasazen do našeho prostředí, jelikož stále domácí autoři často dávají přednost zasadit děj do zahraničí.

Jelikož se autorka nechala lehce inspirovat Vodníkem od K. J. Erbena, nalezneme zde i nádech tajemna. I když by ho člověk podle názvu a obálky mohl čekat více. Nechybí ani napětí, vyšetřování, nějaká ta romantika a autorka nevynechala ani popisy přírody a života na maloměstě.

Co se týče postav, nemáme je zde vykreslené úplně do podrobností, máme jich zde totiž větší počet, ale i to má svůj důvod. Vyšetřovatelé Honza a Tomáš byli velice sympatičtí a tvořili sehraný tým. A Emma, odhodlaná přijít na to, co se kamarádce stalo, byla prostě výborná.

Knížka se mi velmi líbila, stejně jako Klekánice a teď vzhůru na Dceřinu kletbu ..

15.03.2024 5 z 5


Severní úsvit Severní úsvit Lukáš Kosař

Ponurá tajemná Anglie, městečko, které nemůžete dohledat ani na mapě? Dámy a pánové, vítejte v Northern Dawn.

Nenápadné městečko dokud jím neotřesou dvě úmrtí - a rozhodně ne přirozená.
Mají spolu nějakou souvislost nebo je to jen hloupá náhoda?

První obětí je puberťačka nalezená uprostřed menhirů v lese. Byla brutálně zavražděna. Proč na takovém tajemném místě? Vše napovídá tomu, že se stala obětí okultních praktik.
Druhou obětí je mladá aristokratka, kterou nalezli nabodnutou na špičatém plotě u panství její rodiny.

Tak jak je to? Řádí nám zde nějaká sekta posedlá černou magií, chladnokrevný vrah nebo snad obojí? Nebo šlo snad pouze o nehodu? Nebo?
A zase ty otázky!

K rozpletení záhady byl přizván detektiv Carl Dawson, který pracuje pro oddělení okultního vyšetřování.
Chvílemi na mě působil jako superhrdina, který si se vším poradí, ale i přes to, mi byl sympatický. Byl jaký byl a s ničím se ne.

Poradil si opravdu se vším? Povedlo se mu rozplést i tyto případy? Přišel snad ještě na větší svinstva, které se zde odehrávají?

Autor píše neuvěřitelně poutavě a opravdu nebudete chtít přestat číst, dokud nedočtete a nebudete si říkat “Haló, já chci další! ..

Milujete detektivky? A co když přidáme ještě špetku mystery? Tajemnou atmosféru, nějaký ten okultismus, nějakou tu duchařinu To prostě chceš!

“Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda.“

11.03.2024 5 z 5


Chladný král Chladný král M. V. Jírová (p)

Jelikož postupně přicházím na chuť fantasy a erotice, po všech těch thrillerech a detektivkách, které čtu dlouhé roky, sáhla jsem po Chladném králi. Protože Fantasy Darkromance? Na to se musím mrknout! Kdo by si nechtěl rozšířit rozhled napříč knižním světem, že jo?

Míša má poutavý styl psaní, určitě je knížka čtivá a i přesto, že s tímto žánrem teprve začínám a celkově mu přicházím postupně na chuť, moc mě zaujala a sáhnu jistě i po pokračování, to si totiž nemohu nechat ujít!

Autorka nás v úvodu seznamuje s “jejím světem. Nacházíme se v budoucnosti, ale vládce život vrátí o míle do minulosti. Vládne mu krutý král Krenus, který si podmanil řadu zemí. A životu ve své zemi nastavil jasně daná pravidla Představte si, že například nesmíte u sebe mít elektroniku, nosit spodní prádlo a nebo používat jako žena hygienické pomůcky zpět do minulosti, kdy žena byla jen objektem touhy a měla jasně dané své postavení, které nebylo jistě lichotivé.

Příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky Mesilie a některé části i z pohledu Kardese, místního prince, který si jde za tím, co chce.
Mesilie je klasická “puberťačka - paličatá a se svým názorem. Jak se jí asi žije v takovém světě, kde jsou jasně daná pravidla? Dodržuje je? Nebo se pravidlům brání nebo dokonce staví proti nim?
Kardes - krutý a chladný princ, anebo je to tak trochu jinak? Budete ho nenávidět nebo milovat? Dominantní, krásný a zahalený tajemstvím. Ale jakým?
A co má v plánu krutý král Krenus?

Znáte takový ten pocit, který balancuje na hranici lásky a nenávisti? Tak i ten tady nalezneme. A o neuvěřitelné touze ani nemluvím !

Fantasy část mi vyrazila dech, ale nic z ní nebudu prozrazovat, ať si ten wow efekt užijete v plné parádě.

Ale jinak Chcete příběh v neobyčejném světě, protkaný nějakou tou vraždou, zvrhlostí a plnou dávkou elektrizující erotiky? Chcete se červenat?
Mesilie a Kardes na vás čekají
A upozorněte partnery, že budete dost možná náruživější než normálně

„Smyslnost je zbraň, kterou jen stěží přebijete slušností. A vášeň válka, která se nedá vyhrát prosbami.“

„Omluvy a prosby patří do postele.

11.03.2024 5 z 5


Zotročení vášňou Zotročení vášňou Patrícia Brestovanská

Nejprve bych chtěla napsat, že autorka je úžasná bytost se srdíčkem na správném místě, taková nadpozemská víla, která se úplně zbytečně podceňuje .

Historické romány jsou často buď - anebo. Vzhledem k tomu, že mám vystudovaný cestovní ruch a dějiny umění, styl psaní autorky mi opravdu sedl. Je až neuvěřitelné, jak má vše podrobně nastudované, aby nám navodila při čtení tu správnou atmosféru a my se tak mohli přenést v čase do daného období.
A to se zde povedlo bravurně. Pro někoho to může být až moc, ale toho si je autorka vědoma .

Setkáme se zde s krutostí, brutálními útoky, znásilněním, násilím jooo, nebylo to hezké období, o tom žádná.

Romantická linka zde byla příjemným zpestřením, moc se mi líbila - a to nejsem romantikožrout !

23.01.2024 5 z 5


Čtyři po půlnoci Čtyři po půlnoci Stephen King

Kniha Čtyři po půlnoci u nás vyšla poprvé jako celek čtyř novel - Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes. A já se k ní dostala díky Beta Dobrovský; kterým tak patří veliké díky .

Někoho může odradit počet stran, ale Kingomilové jsou asi už zvyklý. Jako celek je kniha perfektní (překvapivě) a doporučila bych ji i začínajícím Kingomilům .

Každá z novel je doplněna úvodním slovem autora, kde se s námi podělí, jak příběh vznikal a nebo co bylo inspirací, což mi přijde jako skvělý nápad.

Já vím, že u mě je to u každého Kinga pořád dokola, ale musím - je to pecka, napínavé, čtivé, trochu temné, trochu tajemné, nechutné či možná místy až odporné .

V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících.
Při cestě z LA do Bostonu zmizí velká část cestujících i posádka letadla. Co teď? Naštěstí se mezi zbylými cestujícími najde pilot, který se ujme pilotování. Proletí však trhlinou v čase a objeví se někde, kde by to jistě nikdo nečekal a potkávají tam Časoužrouty. Tak co teď?

Ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách.
Zde se setkává spisovatel Morton a John, který tvrdí, že mu byla Mortonem zkopírována povídka. Ten to však odmítá. Jak je tedy možné, že jsou si povídky opravdu velice podobné?

Novela Policajt z knihovny vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny.
Sam jako malý nemohl vrátit zapůjčené knihy, protože je ztratil. Nyní o x let později přichází do knihovny, jelikož se chystá na svou přednášku.
Stalo se vám někdy, že jste knihy vrátili později nebo vůbec? Jak se knihovnice tvářila?
A jaký dopad měl tento přešlap z dětství pro Sama?

Hlavní hrdina děsuplného Slunečního psa dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje pořád stejný snímek – strašidelného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje... Kdo se rád bojí, nebude litovat.

Mě se nejvíce líbil Policajt z knihovny A tobě?

08.01.2024 5 z 5