Severní úsvit

Severní úsvit https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530943/bmid_severni-usvit-65e781680a826.jpg 4 20 14

Poklidným severoanglickým městečkem Northern Dawn otřásají dvě velmi neobvyklá úmrtí. První obětí se stala brutálně zavražděná náctiletá dívka, jejíž tělo bylo nalezeno uprostřed starobylých keltských menhirů. Její podivná smrt naznačuje, že se stala obětí temných okultních praktik. K druhé, neméně závažné tragédii, došlo posléze v zahradách nedalekého panství. Chladnoucí tělo mladé aristokratky, nabodnuté na nízkém zašpičatělém plotě, vnáší další vrstvu hrůzy do již tak napjaté atmosféry. Dvě zdánlivě nesouvisející vraždy, mnoho nevysvětlených otázek a strach, který nyní obchází mezi místními. Dokáže přivolaný detektiv rozplést nitky mysteriózního případu, i když sahají dál, hluboko do temnotou zahalených tajemství?... celý text

Přidat komentář

Proveju
30.03.2024 4 z 5

Na knihu jsem narazila úplnou náhodou u nabídky společného čtení a musím říct, že jsem spokojená. Jediné, co bych knize vytkla, je používání vulgarismů se větší míře, než by bylo asi nutné. Povaha detektiva se mi líbila, odměřený svůj, takový jakože vyhořelý, ale i přes to odvádí výbornou práci. Obrázky v knize se mi také moc líbily, pěkné zpestření k příběhu.

lucie.svobodova
11.03.2024 5 z 5

Ponurá tajemná Anglie, městečko, které nemůžete dohledat ani na mapě? Dámy a pánové, vítejte v Northern Dawn.

Nenápadné městečko dokud jím neotřesou dvě úmrtí - a rozhodně ne přirozená.
Mají spolu nějakou souvislost nebo je to jen hloupá náhoda?

První obětí je puberťačka nalezená uprostřed menhirů v lese. Byla brutálně zavražděna. Proč na takovém tajemném místě? Vše napovídá tomu, že se stala obětí okultních praktik.
Druhou obětí je mladá aristokratka, kterou nalezli nabodnutou na špičatém plotě u panství její rodiny.

Tak jak je to? Řádí nám zde nějaká sekta posedlá černou magií, chladnokrevný vrah nebo snad obojí? Nebo šlo snad pouze o nehodu? Nebo?
A zase ty otázky!

K rozpletení záhady byl přizván detektiv Carl Dawson, který pracuje pro oddělení okultního vyšetřování.
Chvílemi na mě působil jako superhrdina, který si se vším poradí, ale i přes to, mi byl sympatický. Byl jaký byl a s ničím se ne.

Poradil si opravdu se vším? Povedlo se mu rozplést i tyto případy? Přišel snad ještě na větší svinstva, které se zde odehrávají?

Autor píše neuvěřitelně poutavě a opravdu nebudete chtít přestat číst, dokud nedočtete a nebudete si říkat “Haló, já chci další! ..

Milujete detektivky? A co když přidáme ještě špetku mystery? Tajemnou atmosféru, nějaký ten okultismus, nějakou tu duchařinu To prostě chceš!

“Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda.“


kramlinka88
08.03.2024 4 z 5

Ponuré a záhadné městečko - nelze ho ani nalézt na mapě... náhoda ? V tomto městečku se staly dvě tajemné, temné a záhadné vraždy...podaří se je přivolanému detektivu Carlu Dawsonovi vyřešit ?

Jednou obětí je malá holčička z městečka, tou druhou dcera majitelky panství, které se tyčí nad městečkem. Mají tyto vraždy něco společného?

Tento mysteriózně laděný detektivní příběh mě velmi mile překvapil. Vykreslená atmosféra je skvělá, upršené, ponuré prostředí celého vyšetřování, bohatá rodina, která skrývá svá tajemství a detektiv Carl je opravdu sympaťák. Někdy se tedy zdál až moc "superhrdinský", měl až moc štěstí, což mě občas malinko rozčilovalo.

Příběh se nám díky Carlovi postupně odkrývá, a ukazuje nám prohnilost, kterou je prolezlé celé Northern Dawn. Podezřelá se nám zdá téměř každá postava, která se nám představí.

Každý může mít motiv. Dokonce se zde setkáme i s okultními praktikami, což nebylo úplně lehké čtení vzhledem k typům obětí :-(

Kniha se mi moc líbila, až na pár detailů, jedna věc bylo již zmiňované přehnané Carlovo superhrdinství a já osobně bych uvítala klidně víc nadpřirozených prvků, ty, které jsme zažili, se mi tam moc líbily a dodávaly celému příběhu jakoby šmrnc navíc :-)

Dále bych vyzdvihla krásné grafické zpracování, i když osobně nejsem úplně zastánce AI, v případě obrázků, které se v knize objevily a skvěle dokreslovaly celkovou atmosféru, musím udělat výjimku, protože se mi moc líbily a moc se těším až kniha vyjde v tištěné podobě :-)

Vzhledem k odkazům v Epilogu na jiné příběhy, které se můžou dále rozvíjet, doufám, že se kniha dočká pokračování, a s Carlem se ještě shledáme u nějaké další mysteriózní vraždy. Budu se na něj moc těšit.

„Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda."

dia.riedl
05.03.2024 4 z 5

Severní úsvit bych popsala jako komornější detektivní román s nadpřirozenými prvky.

Příběh měl pro mě, především v začátku, až takový noir nádech! Atmosféra zapadlého městečka Northern Dawn mi zase připomínala Ospalou díru, ale tím všechny podobnosti končí.

V detektivovi Carlu Dawsonovi jsem měla ze začátku nejasno, ale postupně si mé sympatie získával víc a víc. Líbí se mi jeho profesionalita a nadhled nad situacemi i chováním lidí; zároveň ale nepůsobí chladně a povrchně; jeho charakter byl pro mě čtenářsky velmi zajímavý, neprvoplánový.
Některé jeho postupy, hlavně v pozdější fázi vyšetřování, jsem tedy úplně neschvalovala, uvidíme, čeho se třeba v budoucnu dočkáme.

Už od začátku jsou některé informace v příběhu záměrně zatajovány, díky čemu jsem byla plná očekávání, co nás na místě činu vlastně čeká. Tušíme, že na případu nebude nic jen tak.
Samotnému detektivovi navíc začne někdo neznámý cestu a celé vyšetřování sabotovat.

Začátek příběhu plynul velmi pozvolně. Po boku detektiva poznáváme okolí městečka a jeho obyvatele. Postav je tam opravdu dosti a tady musím ocenit, že s tím autor umí velmi dobře pracovat a často v kontextu připomene jejich souvislost s příběhem.

Paralelní prvky jsou do příběhu velmi dobře zasazeny a umocňují tesknou atmosféru osamělého městečka - všudypřítomná mlha, Temný les, častý déšť, panující strach a podezření. Protože téma nadpřirozených jevů mám opravdu ráda, mohlo jich být za mě v knize zakomponováno víc. Ale ty, které v příběhu jsou, mě opravdu dostaly.

Kniha je navíc doplněna o mapu Northern Dawn a ilustrace vytvořené pomocí AI technologie, které jsou za mě moc povedené a příběh dokreslují velmi věrně.

K samotné zápletce mám pár ALE. Autor si na můj vkus až moc dobře připravil půdu pro závěrečné odhalení pachatele. Jako čtenář jsem tam neměla moc prostoru pro jakékoliv pochyby či podezírání nesprávné osoby.
Bylo znát, že autor má celý případ do detailu promyšlený, tím pádem některé věci viditelně hrály příběhu do karet.

I přes to se v příběhu vyskytuje nejeden překvapivý a nečekaný moment a nemůžu rozhodně říct, že by závěr či předcházející zvraty, byly předvídatelné .

Pokud se nebojíte posunout hranice své víry v to, co je možné a nemožné, chcete se nechat unést atmosférou deštivého anglického venkova, kniha Lukáše Kosaře vás nemůže minout.

Hodnotím 3,5 hvězdičkami

Děkuji autorovi za poskytnutí e-knihy a za projevenou důvěru.

mapet85
04.03.2024 4 z 5

Na severe Anglicka, v meste Northern Dawn dôjde k dvom brutálnym vraždám. Spája niečo dievča nájdené mŕtve uprostred starobylých keltských menhirov a mladú aristokratku nabodnutú na plot blízko panstva, kde žila? S riešením týchto zločinov do mesta, čo sotva nájdeme na mape, si na pomoc miestna polícia zavolá Carla Dawsona, detektíva z Londýna.

„Northern Dawn, město postavené na starobylých základech. Vyzařovalo zvláštní auru starých časů, kterou nebylo možné ničím překrýt.“

Hoci sa príbeh odohráva v roku 1992, mám pocit, ako keby sme sa ocitli v oveľa skoršej dobe. Príbehy zasadené do prostredia ponurého a upršaného Anglicka sú mojou šálkou kávy (alebo čaju?). Navyše možná súvislosť vrážd s okultizmom a praktikami čiernej mágie, ktoré nám autor v knihe popisuje a k tomu ctižiadostivá a temperamentná postava detektíva potýkajúceho sa od začiatku s problémami a očividným nezáujmom o to, aby prípady vyriešil, sú pre mňa veľkým plusom. Za pomoci miestnej polície pri vypočúvaniach ľudí na viacerých zaujímavých miestach, ktoré sú prehľadne znázornené aj v mapke v úvode knihy, zažíva napínavé, akciou nabité situácie pod rúškom tajomnej a mysterióznej atmosféry mestečka, ktoré si žije svojím životom. Stoja za vraždami skutočne okultisti a sú obe vraždy prepojené?

„Ucítil jako by kolem něj procházelo cosi chladného. Ten pocit míval na místech vražd běžně. Běžně tomu nevěnoval pozornost, ale nejednalo se zrovna o příjemný pocit.“

Napriek tomu, že hlavná postava miestami pôsobila ako všetkého schopný superhrdina, príbeh má spád a napätie a napísaný je priamočiarym štýlom. A ponúka aj niečo do potenciálnych ďalších častí s Carlom Dawsonom. Na knihe sa mi páčilo aj využitie umelej inteligencie na samotnú obálku, či ilustrácie nachádzajúce sa v knihe.

Za poskytnutie e-knihy ďakujem autorovi (IG : story_teller_cz) a myslím, že po tejto prvotine nám má aj do budúcna čo ponúknuť.

TinaBookBlog
03.03.2024 4 z 5

Poklidný život malého anglického městečka Northern Dawn naruší dvě vraždy. Je proto povolán detektiv z Londýna, Carl Dawnson, aby tyto vraždy prošetřil.

Příběh se odehrává v 90. letech 20. století, nicméně Northern Dawn, kde se zdá, že se život zastavil, na nás dýchá jinou érou.
V knize je množství barvitých popisů, zajímavých dialogů a okultismus naprosto nerušeně do celého děje zapadá.
I když má za mě kniha pomalejší rozjezd (což mi nesedlo), samotný děj a následný závěr knihy je zajímavý a překvapivý. Kladně hodnotím epilog, který uzavírá některé příběhy jednotlivých postav.
Kniha je také doplněna o obrázky jednotlivých míst a samotného vyšetřovatele (vše vygenerováno pomocí AI).

Tuto knihu mohu doporučit a věřím, že v budoucnu nám má autor ještě co nabídnout.

sakyvanity
29.02.2024 4 z 5

Dle anotace může čtenář očekávat zdánlivě běžnou detektivní knihu. Opak je nicméně pravdou. Autor vytvořil postavu rozporuplného vyšetřovatele a fiktivní anglické městečko s úžasnou mysteriózní atmosférou. Navíc mi stylem psaní připomínal Agathu Christie a jejího Hercula Poirota - už jen kvůli prostředí, v němž se příběh odehrává.

Kapitoly v knize jsou děleny na hlavní kapitolu a podkapitoly. Zpočátku je příběh pomalejší, čtenář se seznamuje s postavami prostředím. Akce na sebe nicméně nenechává dlouho čekat, což mě na celé knize velmi bavilo. Příběh má spád a minimum hluchých míst.

Okultismus v knihách mě běžně velmi baví, nicméně zde jsem měla pocit, že jeho potenciál mohl být více naplněn a téma rozvinutější. I tak si autor s touto problematikou poradil skvěle.

Postava hlavního vyšetřovatele je rozporuplná - relativně výstižný se mi zdá anglický popis "morally grey". Místy mi v knize vadilo, že je jeho postava prakticky všehoschopná, což už mi přišlo lehce přitažené za vlasy. Navíc i jeho vyjadřování bych popsala jako - někdy až - přehnaně vulgární. A některé jeho akce mi přišly nereálné.

Samotné vyšetřování mě bavilo, přestože jsem hlavní zápletku absolutně neodhadla a mile mě překvapila. Autor má rozhodně co nabídnout a já doufám, že se dočkáme dalších knih s vyšetřovatelem Carlem.

Autorovi tímto moc děkuji za důvěru a poskytnutí e-knihy. Velmi si toho vážím. Kniha by měla brzy vyjít i ve fyzické podobě u nakladatelství Solis. Doporučuji.

EvaBrykner
29.02.2024 4 z 5

Detektiv Carl není typický polda. Má smysl pro spravedlnost a někdy ji bere do vlastních rukou. Pracuje pro oddělení okultního vyšetřování a díky tomu má určitou volnost. Nebere si servítky a rozhodně ho nechcete naštvat.

Příběh začíná tím, že je povolán do města, které není ani na mapě Spojeného království. Má vyřešit případ dvou vražd. Mladá žena z radu Wardwicků je nalezena nabodnutá na ostří plotu. A někde jinde, uprostřed lesa, zemřela ošklivou smrtí při rituálu malá dívenka.

Mají tyto dva případy spojitost? Nebo jde o náhodu?
Můžete to zkusit zjistit. Ovšem pokud se nebojíte, že vám cestu může zkřížit nějaký duch. Pozor na to, kam se vydáte, někdo by vám mohl být v patách a mít na vás spadeno.

Mysterióznu se v knihách vyhýbám, tak jsem byla trochu ostražitá do čeho to jdu. Ale nakonec jsem byla velmi mile překvapena.
A to hned z několika důvodů.
Mysteriózno mi v knize vůbec nepřekáželo. Naopak skvěle dokreslovalo už tak tajemnou atmosféru.
Za další, Lukáš psát umí. Kniha se četla dobře. Dialogy a popisy míst mi pomáhali vidět před očima celý Northern Dawn.
Zápletku jsem neodhadla. Autor si se mnou pohrál a já neměla ani tip.
Hrozně moc se mi v knize líbilo. Anglický venkov já ráda. A úplně bych si knihu dokázala představit i jako počítačovou hru.

Knihu by určitě neměl minout nikdo, kdo má rád detektivky, anglický venkov a tajemno. Pokud chcete krimi příběh, nepřekombinovaný, zajímavého vyšetřovatele, tak si knihu přečtete. Brzy vyjde v nakladatelství @solis.nakladatelstvi a to dokonce i s krásnou ořízkou.

Kniha měla spoustu napětí, nutila mě číst dál a vyvolávala spoustu otázek, na které jsem chtěla odpovědi.

markettH
29.02.2024 4 z 5

Příběh je rozdělen na delší kapitoly a ty na kratší podkapitoly. Vyprávěn je v er-formě, většinou z Carlovi perspektivy.

Děj bych pomyslně rozdělila na tři třetiny. V první se zdánlivě nic neděje. Hlavní hrdina se orientoval v novém prostředí, seznamoval se s místními a začínal si skládat vlastní hypotézy. V druhé třetině začalo jít do tuhého a odtajňovala se skrytá tajemství. V poslední třetině se všechno ještě zrychlilo a vygradovalo ve velké finále.

Hodně mě překvapily duchařské prvky. Nečekala jsem je, ale seděly tam. V závěru tyto prvky vystřídali popisy zranění a vulgarismy. Jen varování pro ty, kteří tohle v knihách nevyhledávají.

Carl Dawson je postava, o které si stále skládám obrázek. Rozhodně není černobílá a ne vždy jsem jeho jednání schvalovala. Předpokládám, že to byl záměr a třeba nám některá tajemství poodhalí příště.

Příběh byl zasazen do Anglie. Proto mi nesedělo, když chtěl tady někdo tykat/vykat. Mám zafixované, že v angličtině se úcta projevuje použitím Mr./Mrs./Ms. Když chtějí být neformální oslovují se jménem.

Děj popohánělo dopředu dostatek přímé řeči. Avšak občas jsem se ztrácela v tom, kdo mluví a musela se vracet.

Aby si čtenář mohl některá místa lépe představit, byly zde krásné obrázky vytvořené pomocí umělé inteligence (i obálka byla vytvořena pomocí AI).

Celkově se jedná o povedenou a napínavou prvotinu.

recenzienika657
18.02.2024 5 z 5

#severniusvit @story_teller_cz @solis.nakladatelstvi

Prevedenie Severního úsvitu mi zo začiatku prišlo veľmi podobné písaniu A. Christie. Môže to byť spôsobené prostredím, kde sa náš príbeh odohráva. Londýn, panstvo, záhadné 2 úmrtia v meste, ktoré na mape nenájdete. Toto všetko sa dozviete na začiatku a ja som teda bola v napätí, kam sa uberieme. Detektív mi bol od začiatku sympatický a autor nešetril vulgarizmami, keď príbeh gradoval či postavy nevedeli kam z konopí a boli našponované ako struny. Páčilo sa mi to. V strede príbehu by som aj stratila záujem, ale... Autor ako keby to tušil a príbeh dostal do obrátok, lepšie povedané otočil ho, prevrátil, pridal šmrnc tajomna, okultizmu a aj keď ma neprekvapil vrahom, prekvapil niečím čo som nečakala. Niečím novým.
Výborné ilustrácie, na ktoré som čakala, pretože tie sa mi veľmi páčili.

Máte radi v knihách ilustrácie, mapky, či iné prvky? Ja rozhodne áno.

Vydavateľstvo vydáva limitovanú edíciu tlačenej knihy s oriezkou, ktorú je možné si už teraz predobjednať na stránke. Link v bio.

Ku koncu sa chcem poďakovať babám, ktoré sa ku mne pridali v SČ.

#mystery #recenzianika #anglicko #zahadnemesto #okultizmus #vrazda #spolupracasnikou #vydavatelstvosolis #spolocnecitaniesniky

TerkinKnižnySve
18.02.2024 5 z 5

Lukáš Kosař - Severní úsvit


Počet strán: 230
Vydavateľstvo: @solis.nakladatelstvi
Žáner: #detektivka

Výborná detektívna kniha s veľkou dávkou mystery.

Čo sa odohráva v mestečku, ktore nenájdete ani na mape?

Vraždy, ktore ma na svedomí seriovy vrah? Či sekta!

Detektiv, ktorého privolali, stoji pred ťažkým prípadom odhalenia všetkého zla v meste.

Kniha sa číta skvele, dej je napínavý a nepredvídateľný.

Detektíva som si obľúbila ihneď, s nikým sa nese*e a do všetkého ide s chladnou hlavou, svoje kroky má premyslené.

Zo začiatku som bola trosku zmätená, keďže sa dej odohráva v roku 1992 , nevedela som sa hneď zaradiť ale potom som si uvedomila, ze v Anglicku je predsa iná mentalita a iné návyky, takže potom mi to už islo ako po masle a ja som sa ponorila do úžasného deju.

Sem-tam som mala i namále!

Určite túto knihu odporúčam všetkým milovníkom detektívok

A na stránkach vydavateľstva @solis.nakladatelstvi
Si môžete túto knihu zakúpiť v predpredaji a s nádhernou oriezkou

Kniha č. 41/2024

#recenzieTerka
#spolocnecitanie #spolocnecitaniesniky #lukaskosar #severniusvit #podporujemeceskeautory #nakladatelstvisolis #kniznarecenzia #kniznizavislaci #milujemeknihy2 #skbookstagram

Obsah:

„Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda.“

Poklidným severoanglickým městečkem Northern Dawn otřásají dvě velmi neobvyklá úmrtí.

První obětí se stala brutálně zavražděná náctiletá dívka, jejíž tělo bylo nalezeno uprostřed starobylých keltských menhirů. Její podivná smrt naznačuje, že se stala obětí temných okultních praktik.

K druhé, neméně závažné tragédii, došlo posléze v zahradách nedalekého panství. Chladnoucí tělo mladé aristokratky, nabodnuté na nízkém zašpičatělém plotě, vnáší další vrstvu hrůzy do již tak napjaté atmosféry.

Dvě zdánlivě nesouvisející vraždy, mnoho nevysvětlených otázek a strach, který nyní obchází mezi místními.

Dokáže přivolaný detektiv rozplést nitky mysteriózního případu, i když sahají dál, hluboko do temnotou zahalených tajemství

Mon.CouCou
13.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Máte rádi detektivky? A mysteriózní atmosféru? Pak se ponořte do debutové knihy od Lukáše Kosaře, SEVERNÍ ÚSVIT. Rozhodně nebudete litovat, protože autor si vyhrál nejen s textem, ale doplnil atmosféru i obrázky. A až narazíte na detektiva, budete žebrat o další vyšetřování... a psst, možná autora ukecáme ;-)


Detektiv kráčí pochmurným městem a přemýšlí nad událostmi, které se staly před jeho příjezdem... Přesně na ty, které zapříčinili jeho přítomnost. Vyřešením jedné vraždy nic nekončí, je tady totiž ještě jedna, které musí přijít na kloub. Čtenáři Severního úsvitu se stanou přímými svědky detektivových kroků a činů, které povedou ke kořenům dokonalé zápletky... a nejen ty. Všechno je totiž zamotanější, než se na první pohled zdá.

Zaručuji vám, že knihu neodložíte, dokud nevyřešíte s Carlem všechno, kvůli čemu přijel do ponurého anglického městečka.


Lukáš má dar, který u spisovatelů oceňuji-vtáhnou a nepustí. Skvělou formu a barvité vyprávění. A mám ohromnou radost, že na tuto knihu se připravuje předprodej tisku.

A že jsou v obrázcích AI prvky? Lukáš to-narozdíl od většiny knih - veřejně přiznal, což oceňuji tuplem, protože hodně návrhů je skrytých za něčím dílem. Fotky mu pomáhaly k příběhu. My, autoři, hledáme inspirace všude. Nejinak je to i v obrázcích (které jsou opravdu povedené) a my tak barvitěji nahlížíme pod pero autora. Jen tak dál, těším se na další literární počin, bravo

JanaŠamšová
06.02.2024 5 z 5

"Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda."

Prvotina českého autora vtáhne čtenáře do ponuré Anglie zahalené mlhami a vaše zvědavost od prvních řádků bude stoupat společně s mrazením v zádech.
Přesně tento druh příběhů mám ráda - temná detektivka s mysteriózní zápletkou.
Kniha je doplněna skvělými obrázky vytvořenými AI a mapou, která vám pomůže s orientací.
Městečko Northern Dawn je zprvu velmi nenápadné, ale má vše, co běžně města mají. Kostel, hřbitov, opuštěná místa, honosné sídlo Warwicků, vlakové nádraží a sanatorium. A také na krku dvě vraždy a teď i komisaře, který se je bude snažit vyřešit.
Příběh se mi líbil, snad jen jedna malá výtka. Obrázek komisaře měl být hned na začátku, protože téměř polovinu knihy jsem si ho představovala ani ne tak z poloviny krásného, než byl!

Sysel
04.02.2024 5 z 5

Tato kniha od nového českého autora mě nesmírně bavila. Až překvapivě jsem se do děje ponořila. Nic mě nerušilo a zajímaly mě další kroky detektiva, který byl odeslán do neznámého městečka vyřešit dvě vraždy, zahalené do tajemna. Vřele doporučuji všem, kteří mají rádi mysteriózní zápletky a detektivní prostředí.