Jiný kraj

Jiný kraj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507446/bmid_jiny-kraj-YAA-507446.jpeg 4 45 12

Jiný kraj může znamenat exotickou přírodu, ale také odlišné mravy, neobvyklé zvyky a zákonitosti, jiné lidi, myšlenky, osudy. Antologie Jiný kraj je výběrem povídek žánru fantasy, sci-fi a hororu, ale přesto se věnuje tématům, která hýbají současným světem. Problémy osobní identity, ochrana životního prostředí, potíže v rodině nebo intenzivní chov drůbeže. Mořské panny plavou mezi igelitovými sáčky, mágové experimentují na mentálně postižených dětech, kmen žijící na obří kře prchá ze své domoviny, protože přichází doba tání… Obsah povídek je často kritický a varující, ale nejednou se na konci mihne jiskřička naděje. Nebo aspoň rozkošné koťátko.... celý text

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
12.01.2024 4 z 5

Kolektív autorov - Jiný kraj


Počet strán: 307
Vydavateľstvo: @goldendogbooks
Žáner: #fantasy #scifi #horor #povidky

V skutku zaujímavý rozsah poviedok, každý si nájde to svoje, tu svoju topku, ten svoj oribeh ci oribehy, ktore sa budu pacit najviac.

Nájdeme tu fantasy, sci-fi ci horor , zrod nového života šialenou vilou či dokonca aj nechuť k sliepkam !

Na niektorých poviedkach som sa smiala na iných čítala s otvorenými ústami a na niektorých skôr neveriacky, že toto vážne? Ako s tými sliepkami

Ja som si tu našla moje TOP poviedky a to:

Jan Hlávka- Sami na ceste - aká je detská psychika a kam až dokáže deti zaviesť? čo takto k duchovy a hrobarovej lopate

Jana Abasová - Kéž by se netočila - krásny a zároveň smutný ale i mágiou nabity príbeh

Barbora Vrobelová - Kra - veľmi zaujímavé obmenenie ženy a muža v prirodzenom kolobehu, tu sú ženy tie silne a muži su "domace panicky"

Veronika Salášková - Křídla - ako sa da použiť dvoch nešťastných ľudí vo svoj vlastný prospech? No v tomto pripade tou najhoršou cestou

Za možnosť prečítat si túto knihu ďakujem za našu #spoluprace @goldendogbooks

Kniha č. 11/2024

#recenzieTerka #recenznivytisk #kniznarecenzia #jinykraj #ctuhoror #goldendog

Obsah:

Antologie Jiný kraj je výběrem povídek žánru fantasy, sci-fi a hororu, ale přesto se věnuje tématům, která hýbají současným světem. Problémy osobní identity, ochrana životního prostředí, potíže v rodině nebo intenzivní chov drůbeže. Mořské panny plavou mezi igelitovými sáčky, mágové experimentují na dětech s mentálním postižením, kmen žijící na obří kře prchá ze své domoviny, protože přichází doba tání

Obsah povídek je často kritický a varující, ale nejednou se na konci mihne jiskřička naděje. Nebo aspoň rozkošné koťátko.

Mooneylan
Mooneylan
18.12.2023 4 z 5

Krátké fantasy povídky, které představují tvorbu nové generace fantasy českých spisovatelů.
Osobně se mi nejvíc líbily povídky Sen o poupatech a trní, Kra a Rohy.

Vše vydáno pod patronátem skvělého nakladatelství Golden Dog.


Áňa 998
Áňa 998
17.11.2023 4 z 5

Knihu jsem četla v rámci štafety od @radost.z.knih , které moc děkuji za možnost se účastnit a sbírku povídek si přečíst s poznámkami dalších knihomolů
.
Na Jiný kraj jsem se moc těšila, protože knihy od @goldendogbooks jsou jistotou! Navíc, tady se sešlo několik povídek současných autorů, od některých mám i něco načteno a tak to bylo příjemné překvapení.
.
Abych řekla pravdu, myslela jsem si, že mi čtení bude ubíhat rychleji. Já jsem ale požitkář a tak jsem si čtení rozložila. Už jen po úvodu mi totiž bylo jasné, že tohle si budu chtít užít. Krásné uvedení do fantastiky.
.
Pro mě byly silné tři povídky, Křídla, Sloňa a Sami na cestě. Tyhle tři povídky zasahují do reálného života a mně mrazilo. Ostatní povídky nebyly vůbec špatné, bavila mě každá. Ale tyhle tři prostě hrály prim.
.
Jedenáct skvělých povídek, každá jiná, originální, děsivé, mrazivé, originální. Za mě super čtení, a hlavně, objevení nových autorů!

Dydy7
Dydy7
04.10.2023 5 z 5

V knihe, vás čaká MIX poviedok - fantasy, sci-fi, horor :-)

Každá jedna poviedka, bola svojim spôsobom niečím výnimočná - určite ma nenudila ani jedna...

Avšak keby si za mňa, mám vybrať jednu úplne TOP poviedku, tak by to bola Sloňa, aj keď ťažko vybrať jednu, keď všetky mali niečo do seba !

Napríklad poviedka Křídla, mi svojim príbehom trochu pripomínala jeden film - aj keď v tejto poviedke sa jednalo o fantasy poviedku...

Knižku jednoznačne odporúčam !

Poviedky sú krátke, takže si viete každý deň prečítať jednu - alebo ako ja, celú knihu za deň

Maud22
Maud22
30.09.2023 5 z 5

Jiný kraj. Jiný mrav. To všichni známe, ale tady je to všechno v hávu fantastiky. Jsou tu popsány naše animozity, rituály, nesnášenlivosti, úzkosti, podezření, většinová pravda a osamocení. V něčem se i najdeme, za něco se můžeme i stydět, s něčím souzníme a něčeho je nám líto. Myslím, že se tahle sbírka moc povedla. Mám tu své favority - zejména Sen o poupatech a trní, Čas květů a Sloňa, ale všechny stojí za přečtení i za zamyšlení.

PosPol
PosPol
01.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Antologie odvážný projekt, na jehož začátku stojí hrstka spisovatelů snažících se ukojit náročného čtenáře a na konci nepředvídatelný výsledek. Baví čtenáře povídky? Inu, za sebe mohu říct, že neskutečně moc! A Jiný kraj se od ostatních odlišuje svojí svérázností, originalitou, spojením závažných témat s fikcí a naprostou odlišností každé jedné povídky.

První polovina knihy je jedna pecka za druhou, v té druhé bych měla výhrady. Povídka Trable s kuřaty se mi jako jediná vůbec nelíbila. Povídka Kra měla skvělý potenciál, byla lehce feministického rázu a představit si chlapy jako podřadnou rasu mě bavilo. Jenže pak to sklouzlo k chaotičnosti a příběh mi přišel nedotažený. Toť mé výhrady a nadále jsem byla už jen nadšena!

Dcery neptuna, Synové Amfitríty boží, představa jak si mořskej paňák (jak nazvat samce od mořské panny?) odloží trojzubec a jde trhat chaluhy v podlaze? Zakomponování problematiky s odpadem bylo nejen originální, ale vlastně i dost poučné a aktuální. Konec jsem jednoduše nečekala, skoro mi zaskočilo plastové brčko v krku. Sloňa? Geniální povídka, především z pohledu odrazu dnešního světa influencerů. Povrchnosti, pýchy a falše.

Čas květů tak to byl bizár! Tuto povídku jsem chtěla odložit, lámalo mi to jazyk stejně jako bodalo oči. Ještě, že jsem tak neučinila! Další geniální dílko, skrývající hlubokou myšlenku. Povídka Sen o poupatech a trní je osvěžující adaptací na Šípkovou Růženku. Akorát že vůbec . Dar boha vyhnanců jako kočičí máma tuto povídku nemohu nezmínit, to závěrečné dilema bylo kulervoucí. Ještě, že žádný nemám.

A to nejlepší naposled. Rohy. Tahle povídka mě neskutečně bavila, a ačkoliv i ostatní jsou skvělé, u téhle jediné jsem si přála pokračování. Úchvatný příběh o fanatismu, předpojatosti, ale především zradě a zoufalství. Nuže, popsala jsem asi polovinu povídek, takže rozhodně je toho spousta a kniha má čím zaujmout, především svojí pestrostí, kombinací žánrů, zajímavou interpretací aktuálních problémů společnosti, ale hlavně jinakostí a originalitou. Hodnotím 4/5 a určitě doporučuji ke čtení.

Děkuji Tereze Kadečkové za poskytnutí knihy.

Malarkey
Malarkey
24.07.2023 4 z 5

Sborník povídek Jiný kraj je tak trošku jiná povídková sbírka. Přináší neobvyklá témata, neobvyklé světy, různé pohledy na věc. A možná i proto je tak zajímavá.

Během čtení jsem se popravdě nemohl zbavit dojmu, že sbírka je i povídkami cílená spíše na ženskou čtenářskou populaci. Převládají hlavní hrdinky nad hrdiny, témata jsou mnohdy sociálního rázu. Nicméně bylo hodně zajímavé sledovat povídkové náměty spisovatelů a spisovatelek, ke kterým jsem si za ta léta vytvořil vztah prostředím jejich románů.

Mezi nejlepší tři povídky z této sbírky bych určitě zařadil Křídla od Veroniky Saláškové. V partnerském vztahu početí dítěte je mnohdy velkým tématem, mnohdy i na dlouhé lokte. Autorka to zde pojala trošku jinak, originálně a závěrem mě dost překvapila. Druhá, která mě hodně zaujala, je povídka Trable s kuřaty od Lukáše Vavrečky. Ten do této sbírky přidal regulérní horor o mladém zamilovaném páru, do kterého se nám vkradla nechuť ke zpracování masa. A jako třetí mě nejvíce zaujala Sen o poupatech a trní od Terezy Matouškové, která připravila skvělý fantasy svět, super postavy a po skončení mi tak nějak bylo líto, že už to skončilo. Klidně bych si z tohoto světa přečetl vícero.

Ashi
Ashi
08.07.2023 5 z 5

V půlce knihy jsem si říkala: "To je fakt dobrý, zatím nejlepší sborník povídek, co jsem četla. Konečně se to dá číst a dává to smysl." Po dočtení s tím stále souhlasím, i když se v druhé polovině knihy objevilo několik slabších kousků.
Celkově ale musím říct, že byly příběhy silné s překvapivými konci. A konečně to nebyla snůška totálních absurdit jak je u českých povídek zvykem.

Sen o poupatech a trní od Terezy Matouškové - jedna z těch slabších, nicméně závěr byl překvapivý

Trable s kuřaty - Lukáš Vavrečka - tady už mi to přišlo trochu absurdní a méně vysvětlené, každopádně přeskoky do budoucna zajímavě napovídaly co bude dál

Sloňa - Tereza Janišová - opravdu skvělé

Sami na cestě - Jan Hlávka - rozjezdovka s nečekaným rozuzlením

Rohy - Petra Machová - pomalejší rozjezd, ale parádní závěr

Křídla - Veronika Salášková - podobný příběh už jsem v povídkách četla několikrát, nepůsobilo to na mě emočně tak silně, ale závěr opět nečekaný

Kra - Barbora Vrobelová - tato mě zaujala ze všech nejméně, přišlo mi, že se neschyluje k jasnému ukončení

Dcery Neptuna, Synové Amfitríty - Přemysl Krejčík - ten závěr nezapomenu

Dar boha vyhnanců - Tereza Kadečková - nepříjemná volba buď a nebo ...

Čas květů - Vilma Kadlečková - TOP :) první stránku sem si říkala "nene to je zas nepříjemný styl textu" ale pak to začalo dávat smysl

Kéž by se netočila - Jela Abasová - z konce mrazí

Mon.CouCou
Mon.CouCou
02.07.2023 5 z 5

Sestavit povídky do jedné knihy nikdy není jednoduchý úkol, protože čtenáři jsou rozmlsaní.
Jenže ono i pro autory sepsat limitující dílo do povídky není snadné. Sotva se začne, už jste u konce. I tady bych si u některých povídek uměla představit pokračování. To však nebylo cílem.
Autoři tady totiž sestavili povídky fantasy-horor-scifi. Jenže! Tady se v díle podařilo propojit prvky, které pálí i nás. Rasizmus. Sexismus. Průser s odpady. Integrita.
Ve stručnosti:

Sen o poupatech a trní od Terezy Matouškové - uvěznení trnitými šlahouny? Ostré pojetí novodobé Růženky, avšak nic není takové, jak se na první pohled zdá.

Trable s kuřaty - Lukáš Vavrečka - práce s mrtvým masem a znelíbena v očích druhých

Sloňa - Tereza Janišová - skvělé podání dnešních "pokřivených obrazů" influecerů

Sami na cestě - Jan Hlávka - rozvod rodičů s dětmi zamává. Dospělí jsou zaslepeni. Tady z bubliny vede přes "divnou" dívku. Jenže kdo je normální?

Rohy - Petra Machová - svět intrik přes drsnou šlupku pozlátka - toto bylo uf...

Křídla - Veronika Salášková - toto se mě hodně dotklo, protože touha po dítěti a ta tichá bolest je sama o sobě tíživá. A když se do toho zakomponuje lékařka, jejiž ego není jen na facku...

Kra - Barbora Vrobelová - hlad a touha žít.

Dcery Neptuna, Synové Amfitríty - Přemysl Krejčík - mořský svět, válka a odpadové hospodářství - alias problémy lidstva.

Dar boha vyhnanců - Tereza Kadečková - zamotaný příběh bezmoci

Čas květů - Vilma Kadlečková - tady jsem se několikrát zastavila, jak geniálně je postavený příběh. Nevykveteš, nezemřeš.

Kéž by se netočila - Jela Abasová - strašně smutný příběh rozdílnosti.

Nebudu lhát, většina povídek je mrazivá a k zamyšlení. Dílo je jiné, neobvyklé, skrývá daleko hlubší podtext. Autoři se nebáli otevřít politická témata, které se nakladatelé obvykle bojí vydávat a ztrácí se tak často v redakčních úpravách. Pro mě otevírá naději lepších zítřků. Jsou mezi námi tací, co mají koule hodit uhlíky do rozbouřeného oleje. Bravo!

Dragell
Dragell
15.04.2023 5 z 5

Problémy současné civilizace zabalené do fantasy a sci-fi světů, právě to vás čeká v této nabité sbírce povídek od 11 českých spisovatelů, kteří si dali opravdu záležet. Některé příběhy jsou přímočařejší, jiné vás vezmou na pouť úchvatnými světy a z dalších vás zamrazí. Své poselství ovšem dokáží předat, ekologie, rasismus, vlastní identifikace, ale i třeba sexuální obtěžování, to vše a mnohem více vás překvapí a zasáhne.

Můj výběr nejlepších povídek: Kéž by se netočila, Sen o poupatech a trní, Dar boha vyhnanců

DreamerX9
DreamerX9
07.04.2023 2 z 5

Někteří autoři mě zaujaly svým stylem psaní více jiní méně ale zaujalo mě jednotlivé pojetí témat ve stylu fantasy a jedinečnost knihy.

janca6129
janca6129
08.03.2023 5 z 5

Jiný kraj, stejný mrav.

Je totiž úplně jedno, kde se povídka odehrává, jestli v naší realitě, v té virtuální nebo ve fantaskní říši. Problémy si nás najdou všude. Nenávist. Hlad. Zrada. Potíže v rodině. Nesnášenlivost všeho, co se vymyká "normálu".

Autorům se podařilo propojit hororové, sci-fi či fantasy prvky s problémy (nejen) dnešní společnosti. Mnohdy to bylo mrazivé, někdy nechutné, občas nadějeplné. V každém případě však k zamyšlení.

Skvělý výběr.