Jezero

Jezero https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528616/bmid_jezero-65aff27c48986.jpg 3 27 9

Jak najít vraha, když nevíte, kdo je oběť? Hvězda slovinské krimi Tadej Golob se poprvé představuje českým čtenářům. Taras Birsa, kriminální inspektor Policejního oddělení v Lublani, se na Silvestra vrací z lyžování na Voglu. Když skrz sněhovou vichřici míří domů, narazí na dívku, která v řece našla tělo mladé ženy. Kdo je oběť? Kdo vrah? Způsobil zločin osamělý blázen, nebo byla její smrt součástí spiknutí? Autor v románu zahrnuje i téma farmaceutického průmyslu a jeho zisků, nové receptury, které podléhají takovému utajení, kvůli kterému se vyplatí i zabíjet Inspektor Taras Birsa se případem musí prokousat spolu se skupinou odvážných lékařů, mezi něž patří i jeho manželka. Společnost, práce a konflikt se prolínají na všech úrovních, spolu s žárlivostí, nevěrou, komplikovanými vztahy v týmu a anomáliemi struktury policie a změnami společenského postavení Jezero je kriminální román, který posunul hranice beletrie na slovinské literární scéně. Povedlo se mu přitáhnout široké publikum a sjednotit literární kritiky na verdiktu, že je to velmi dobře promyšlený a extrémně šikovně napsaný příběh. Dalším důkazem toho jsou tři dotisky knihy během krátké doby po jejím vydání v listopadu 2016. Děj je umístěn do rozpoznatelného slovinského prostředí, turisticky přitažlivého Bohinjského jezera a každodenní rutiny hlavního města Lublaně. Protagonista je hlavou příkladné rodiny, detektivem s dobrou reputací a také bývalým horolezcem. Jezero je kniha pro ty, kteří rádi sáhnou po chytrém a zábavně napsaném krimi příběhu plném napětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Jezero , 2016


více info...

Přidat komentář

lucie.svobodova
17.04.2024 3 z 5

Slovinské krimi, a ještě zasazeno přímo do oblasti Slovinska, jsem do této chvíle nečetla, tak jsem byla velice zvědavá, i proto, že Slovinsko je země, kam bych se chtěla vypravit a poznávat jejich krásnou přírodu. Ale řeky tam prozkoumávat raději nebudu .

Policejní inspektor Taras Birsa se na Silvestra, ve sněhové vánici, vrací domů z lyžovačky. Ani ve snu by ho nenapadlo, že narazí na dívku, která našla v řece tělo mladé ženy.
Kdo je to?
A kdo spáchal takový zločin?
Proč nikomu nechybí?

Tento případ dostane na starost právě Taras spolu se svými kolegy Brajcem a Ostercem. Kromě nového případu dostává i novou mladou kolegyni - Tinu.
Bude nápomocná nebo situaci ještě více zamotá?

Začíná vyšetřování, které nám autor důkladně popisuje, někdy popisuje vše možná až moc důkladně, ale pro mě to nebylo nijak rušivé, já mám popisy ráda, jelikož si pak mohu vše hezky představit.

Autor v románu zahrnuje i téma farmaceutického průmyslu a jeho zisků, nové receptury, které podléhají takovému utajení, kvůli kterému se vyplatí i zabíjet. Taras se případem musí prokousat spolu se skupinou lékařů, mezi něž patří i jeho manželka.
Přijdou na to, co se zde děje?

Příběh je čtivý, ale občas zmatečný, jelikož autor přeskakuje v ději a já se pak musela vracet a v určitých situacích se “ujišťovat, jak to vlastně bylo a o čem je nyní řeč.

Co se týče postav, nebo respektive především postavy vyšetřovatele, furt přemýšlím, jestli mi vlastně byl sympatický nebo ne .
Celkově se autor hodně věnoval i popisům postav a cením, že zde hlavní vyšetřovatel není alkoholik zhrzený životem, jak bývá ve většině krimi “zvykem .

Knížku bych zhodnotila jako neurazí - nenadchne .

Hella
16.04.2024 2 z 5

Vážně mě to mrzí, notabene když jsem 3 týdny nedočkavě čekala na splnění rezervace, ale ani po 100 stranách jsem nebyla schopna se začíst. Tím tedy - milý Tarasi - končím, tvá Máňa.


MatejBregant
05.04.2024 4 z 5

Golobův román je v podstatě reklama na pobyt u Bohinjského jezera. Rybaření se ale nedoporučuje.

pakoshka
30.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Jezero vystřídalo šíleně pestrou škálu mých čtenářských emocí:
- tyjo slovinská detektivka s výbornou recenzí, farmaceutický prostředí, tak prubnu to - tyjo inspektor, co není alkoholik, má ženu a je spokojenej, super - no to jsou zas náhodičky - hmm nová mladá kolegyně, ale tak snad se to nepojebe a nespadne to do klišé - vůbec nevím, co čtu, nuda, kde se tu vzal ten týpek, cotoje - tak jasně, že klišé, no - kolik že to má stran?! - vůbec nevím, co čtu - to je debil - to asi nebyla recenze, ale PR článek - ať už je konec - tady to přeskočím - konec.

hanap
17.03.2024 3 z 5

Zajímavý námět, ale občas dost hluchá místa.

Zara
11.03.2024 odpad!

Nedocteno.slibná anotace bohužel zamlčuje fakt, ze je dílko neskutečně rozvleklé, neustálé (a zbytečné) popisy osob i krajů, dějovy spad absolutně nulový ( cca první pětinu se inspektor teprve zdráhá převzít případ).
Protivny hlavní hrdina bez bazně a hany vlastnící (jak jinak) nejkrásnější manželku, nejkrásnější a nejchytřejší dcery - dostávám husinu pri popisu podobných týpků ( zlatý komisař Wallander se svou nadváhou a vecnymi preslapy v osobním životě!)
Za mne NE.

mikika
26.02.2024 4 z 5

pomalé a puntičkářské vyšetřování tady ozvláštňuje prostředí - zimní Lublaň a oblast Bohinjského jezera. a taky sympatické a lidské postavy, které nešustí papírem, ale naopak klidně chybují. bavili mě strejcové Brajc a Osterc, do kterých by nikdo nehádal elitní detektivy...

lydie7986
24.02.2024 5 z 5

Povedená detektivka. Věřím, že pro našince nezůstane pouhou ochutnávkou "jižanské detektivky" a budeme se moct těšit na překlad dalšího případu z této série.

MiskaMa
19.02.2024 5 z 5

"Jak najít vraha, když nevíte, kdo je oběť."

Taras, kriminální inspektor, který se na Silvestra, během velké sněhové vánice vrací po lyžovačce domů, narazí na dívku, která v ledové řece objevila tělo mladé ženy.

Taras se tak musí začít zabývat případem do kterého je zahrnutý farmaceutický průmysl, nové a utajené receptury. Do případu musí taky zapojit nejen řadu lékařů, ale i svoji manželku.

Žádný příběh obdobného typu, navíc situovaný do Slovinska, jsem zatím nečetla a jen tleskám. 5*