Cizinec se zapalovačem

Cizinec se zapalovačem https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531796/bmid_cizinec-se-zapalovacem-65c620b0cb155.jpg 4 14 11

Mladá zdravotní sestra Olívie se přestěhovala do právě koupeného bytu. Hned první noc má zvláštní sen, ve kterém se poprvé setká s temným Cizincem v kápi. Sen se opakuje každou noc, je čím dál strašlivější a tíživější. Brzy ji začne Cizinec se zapalovačem trýznit i mimo spánek. Dějem se prolíná příběh dívky Valerie, která se Olívii zjevuje a pomáhá jí v boji proti Cizinci. Děsivé události přimějí Olívii pátrat a postupně zjišťuje pravdu o Valerii i o Cizincovi, na základě čehož kontaktuje médium Terezu. Následuje seance, která však nabere nečekaný směr...... celý text

Přidat komentář

lucisa.n
21.04.2024 3 z 5

Olívie využila skvělé příležitosti a koupila nový byt. Přeci jen větší domov už se za pár let může hodit, až s přítelem Lukášem založí rodinu. Už první noc ale přichází na to, že něco není v pořádku.. Možná ta nízká prodejní cena nebyla jen tak.. Nejen, že se jí zdají “živé noční můry, ale i ve dne se dějí v bytě divné věci.. Dokonce v bytě někoho potkává.. Pátrá tedy po předchozích nájemnících, aby zjistila, o co tedy jde..

Tahle kniha pro mě byla velkým výstupem z mé knižní komfortní zóny. Už jen dostupná anotace zní dost děsuplně a já jsem pěkný strašpytel. Obzvlášť teď, kdy trávím večery úplně sama v jiném bytě. Takže jsem si čtení plánovala ideálně na dny, kdy nebudu sama. A povedlo se, uff. Ale husinu jsem teda při čtení měla! Hlavně na začátku. Autorka tedy rozhodně umí připoutat pozornost a navodit děsivou atmosféru. Ta ale nicméně s postupem příběhu spíše upadala. Situace se neustále opakovaly, takže už jste vždy věděli, co přijde.. Konec byl za mě trochu zvláštně ukončený, čekala jsem nějaké více racionální vyřešení. Ale to je můj problém. Jinak se mi ale kniha četla velmi dobře. Je to taková kratičká jednohubka, za dvě odpoledne bylo hotovo. Autorka má celkem osobitý styl psaní, mně úplně nevadil, ale dovedu si představit, že by někomu mohl být trnem v oku. Užívá hodně hovorové češtiny a vycpávkových slov - “tož, jako kdyby nebo do očí bijící “kdybysme. Ale třeba to byl účel. Já jsem si čtení nakonec celkem užila, zase jsem sáhla po jiném žánru, který běžně nečtu.

neubam02
19.04.2024 5 z 5

Kniha je sice kratší, ale za to je plná akce, strachu a nejsou zde hluchá místa, u kterých bychom se nudili.
Výborný horor, od podle mě velmi nadějné české autorky. Konec příběhu nám naznačuje, že by se mohlo jednat o sérii a mohli bychom se dočkat dalšího dílu! Rozhodně doporučuji!


JaAnička
16.03.2024 3 z 5

Je libo se bát? Je libo cítit po těle nepříjemné mrazení? Tak prosím, sáhněte sem.

Tato krátká jednohubková knížka vás zavede do strašidelného domu, do kterého se nastěhuje hrdinka, jež má ráda horory...

Přestože nemůžu říct, že bych byla z hrdinek nějak zvlášť nadšená...Líbí se mi to prolínaní vyprávění Valerie a Olívie, je to neotřelé, zvlášť když víte, že se tam děje něco špatného. Také se mi ale líbí ta nespisovná mluva (vím, že si na ni někteří stěžují, avšak já - jako češtinář - ji schvaluji, je totiž neotřelá). A pak jsou tam ty krasné obrázky, které jsou opravdu, ale opravdu top.

Z těch negativnějších věcí bych jenom řekla, že je to moc krátké...a právě proto to v některých místech působí jako prosté vyprávení. Možná tam chybí trochu víc "tlačení na emoce" a budování temnější atmosféry (samozřejmě vím, že některým toto zběsilé tempo vyhovuje - protože děj pak ubíhá, jako když práskáte bičem). A možná bych ještě zkrátila anotaci, která toho prozrazuje zbytečně moc.

Každopádně na první pokus je to úctyhodná knížka. Do příště bych ale přidala aspoň 100 stran a pak bych i tu hvězdičku navíc dala.

lucie.svobodova
15.03.2024 5 z 5

Noční můra, živý sen nebo realita?
Co když ve snu na někoho promluvíš a on ti odpoví? Co když se ti ve snu něco děje a ty to po probuzení stále cítíš? A ještě ke všemu si toho mohou všimnout i ostatní.
Co se to děje? Proč se to děje? A jak je to vlastně vůbec možné?

A co když se k tomu všemu ještě připojí podivné události doma?
Otevřené dveře, které víš, že jsi zavřela, vyházené věci ze šuplíků, podivný zápach zkaženého masa, zvuky škrtajícího zapalovače, neklidný kocour, který se chová opravdu zvláštně?
Kdo má tohle vše na svědomí? Co je zač? A co má v plánu?
Jak se tomu bránit?

Tak se vším tímto se potýká mladá Olívie, která se právě přestěhovala do nového bytu. Plánovala vstoupit do nového - plně dospělého - života, ale nebude to úplná procházka růžovým sadem. To už víme. Jak se vyrovná s tím, co se v bytě děje? A má to nějaké řešení?

Jelikož chce najít odpovědi na své otázky a nějaké řešení situace, sejde se s bývalým majitelem bytu a dozvídá se, že není první, komu se tam divné věci dějí.
Získá ale i nějaké užitečné informace, aby zjistila, co se tam reálně může dít? Třeba kdo je Valerie? Žena, která se ji opakovaně zjevila a i ji sdělila své jméno? Je potřeba mít z ní obavy nebo ne?
A co ten děsivý přízrak v kápi se zapalovačem v ruce?
Pomohlo by pozvat si nějaké médium? Nebo bude muset snad z bytu odejít? Nebo to snad zajde ještě dál?

Na všechny tyto otázky si postupně najdeme odpověď v této knížce. Miluji, když ve mně kniha vyvolává potřebu najít odpovědi na mé otázky, a že těch jsem při tomto čtení měla opravdu hodně .

Kniha se čte rychle a velmi dobře jen nedoporučuji číst večer / v noci, když je člověk doma sám s dětmi a nebo?
Pro mě bylo také příjemné použití hovorové češtiny a zasazení děje do “normálního každodenního prostředí, celé to bylo díky tomu takové reálné.

Moc se těším na další díla od autorky!

Imala
06.03.2024 odpad!

(SPOILER) Ani nevím, kde začít s tím, co všechno je na téhle knížce špatně. Jediná pozitivní věc je, že je kniha krátká a děj rychle ubíhá. Jinak mi přišlo, že spíše než o knihu se jednalo o prodlouženou povídku, co psal nějaký amatérský autor do soutěže. Scény s cizincem byly pořád jedno a to samé a na to že to má být duchařský horor, to nebylo ani strašidelné, ani napínavé. Jednalo se spíše o popis událostí, nebylo tam vůbec žádné budování atmosféry a popis samotný navíc působil dost groteskně, zvláště při neustálém používání hovorové řeči, která mi tu extrémně vadila (viz věta: Uviděla dvě holčiny, které dřepěly na zemi nad spiritualistickou tabulkou Ouija.). Všechny postavy navíc působí a chovají se hrozně nerealisticky, když okamžitě uvěří na duchy a i když je entita opakovaně napadne, tak místo aby někam utekly a už se nevrátily si řeknou: "Okej, uděláme seanci." Jak bojovat s entitou si navíc očividně stačí vygooglit. Dělala už jsem betu spoustu autorům, ale kdyby mi někdo poslal tohle, tak mu na rovinu řeknu, ať to celé přepíše a upřímně se divím, že bylo něco takového nakladatelství ochotné vydat. Škoda, přitom to podle popisu vypadalo tak nadějně...

Jaymay
29.02.2024 4 z 5

Kniha si ve výsledku ode mě zaslouží 3,5*. Mé pocity z ní jsou rozporuplné. Plusy. Kniha je krátká, má svižné tempo, žádné zbytečné popisy, děj graduje a udržuje čtenářovu zvědavost až do konce. Autorka umí přesvědčivě popsat útoky cizince a nabudit znepokojující atmosféru.Na druhou stranu, mně osobně vadila hovorová řeč (znaj, maj, dávaj, atp.), rušilo mě to při čtení, a fakt, že je krátká jí současně i škodí. Kniha na mě působila amatérsky, a odfláknutě. Věřím, že si své fanoušky určitě najde. Za mě ale mohl být příběh více rozvinutý a propracovanější.

markettH
21.02.2024 4 z 5

Jak už děj nebo anotace (avšak anotace je zbytečně dlouha a vypovída o 80% děje) vypovídá, jedná se o horor plný duchů a nadpřirozených událostí, které postupně gradují.

Kniha byla krátká a zvládnete ji za jedno fajn odpoledne (nebo podmračené či bouřkové, pokud by to někdo chtěl i s atmosférou ). Pár stran navíc by neuškodilo. Hlavně na začátku, kdy by se dala vybudovat napjatá atmosféra.

Hlavní hrdinka Olívie byla citlivá a odhodlaná zjistit pravdu. Někdy to hraničilo až s tvrdohlavostí. Kromě vyloženě záporných postav k tomu určených, byl celý příběh plný silných a pozitivních postav. Trochu mi nesedělo, že všichni hodně rychle uvěřili na duchy.

Celkově se jedná o podařenou prvotinu. Text krásně plynul k čemuž pomáhaly krátké kapitoly a spousty přímé řeči. Žádné zbytečné odbočky. Zároveň věřím, že se s Olívií ještě někdy setkám, abych dostala odpověď na otázky, které mě při čtení napadly.

Ještě bych chtěla zmínit, že v knize je pár jednoduchých, ale výstižných ilustrací od Lucie Mudrákové. Na ukázku se můžete mrknout na dalších obrázcích.

Celkově bych to viděla na, zkrátka by mi sedělo pár stran navíc, abych se navnadila na tajuplnou atmosféru.

eva3992
18.02.2024 4 z 5

Když se Olivie nastěhuje do nového bytu, začnou ji trápit noční můry, ve kterých se ji zjevuje cizí muž. Jeho návštěvy se stupňují a život Olivii velice znepříjemňuje. Pak se tu objeví Valerie, dívka, která pomůže s bojem proti cizinci. Olivie postupně odhaluje příběh cizince i Valerie a udělá vše pro to, aby noční můry skončily.

Horory úplně nevyhledávám, ale čas od času si ráda nějaký přečtu a ten čas nastal právě teď. Ač pomalejší a pozvolnější začátek, po pár stránkách vás příběh chytne a nepustí, budete potřebovat vědět víc, kdo je tajemný cizinec, co chce a jak se ho může Olivie zbavit. Nechybí dobré hororové „lekačky“ i nečekaný vývoj situace.

I když je příběh psán jednoduše, je podán poutavě a rozhodně je napínavý. Co mi trošku vadilo, tak hovorová čeština, i když někdy jsem se nad ní pozastavila, někdy mi tam vysloveně pasovala, tak to ani nemůžu označit za nějaký problém, spíš šlo o ty si na to zvyknout. A pak jsem měla malý problém se jmény, neboť se mi Olivie a Valerie pletly a já občas nevěděla, o které zrovna čtu. Ale to je opravdu můj osobní problém.

Jinak si mě příběh získal i tím, že jednu z hlavních „rolí“ tu dostal kocour Tečka a jelikož kočky miluji, tak jsem si Tečku v knížce moc užívala. I když po dočtení musím trochu pozorněji sledovat naše kočky, zda se nechovají občas podivně

Mon.CouCou
16.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Máte rádi horory? Chcete se bát? Cítit mražení až do morku kosti? Pak sáhněte po této duchařině. Valentina Vávrová představuje svůj debut - CIZINEC SE ZAPALOVAČEM. A...

Dámy a pánové, přišel čas na seanci u kulatého stolu... Přidejte se k Olivii, Lukášovi, Valerii, Tereze a chlupatému Tečkovi k nezapomenutelnému spojení s temnou duší. Zvuk škrtnutí a zápach shnilého masa provází snad každou kapitolou. Olivii se totiž v novém bytě dějí podivné věci a naslouchat kočičímu zraku se tentokrat vyplatí. Jenže cizinec se už k vám dávno pozval a i prskající kocour je na toto zlo málo...
Budou vám nejen u tohoto bezkonkurenčního zážitku stoupat chlupy na těle, ale i dlouho po něm.... Doma... Protože, Cizinec vás nikdy neopouští... dokážete si s ním poradit?

Tady nejde prozradit víc, protože bych už hodně spoilerovala. Smrt však číhá všude. A přijde...

Val to s jazykem umí a troufám si říct, že i její další díla, co plánuje, budou pohlcující. Navíc - nyní si můžete knihu předobědnat v tištěné podobě s nádhernou ořízkou. A pozor! Tato limitované edice je omezená, takže nezaváháte-li, bude jistě tato kniha stoupat na hodnotě. Já jen doporučuju!

Sysel
16.02.2024 5 z 5

Nový byt, nová práce a dost divné zážitky. Olivie, Lukáš a Tečka si projdou nezapomenutelným zážitkem. Cizinec je silnější a divné události nabírají na intenzitě. Hororový příběh vás nenechá chladnými a budete potřebovat dočíst jejich osudy dřív, než je síla Cizince pohltí... jo a už jste viděli tu tištěnou verzi s ořízkou?

Jarmulii
15.02.2024 5 z 5

Cizinec se zapalovačem je přesně to, co nechcete, aby nastalo, když jste doma sami.

Výborně stavěná atmosféra, která do poslední chvíle nenechá vydechnout a prostě to potřebujete dočíst! A pokud přeci jen věříte trochu na duchovno, tak vás nenechá vydechnout ani po dočtení.

Autorka se skvěle popasovala s tématem duchařiny, je to zasazené do prostředí, které je každému známé, žádné přepychové zámky ani strašidelné domy. Tohle je příběh obyčejné dívky odehrávající se v bytě v panelovém domě. A o to víc je to strašidelnější, co když někdo z nás v takovém bytě také žije?

Radost číst (jen ne v noci).

Těším se na další díla!

Autorovy knížky

Valentina Vávrová
česká, 1994
2024  80%Cizinec se zapalovačem

Kniha Cizinec se zapalovačem je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x