Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu

Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474015/bmid_budouci-uca-aneb-prevazne-nevazne-o-HRI-474015.jpg 4 16 9

Život je jako sinusoida – někdy v plusu, někdy samý zápor. Hlavně když jste, krom jiného, pro většinu „normálních lidí“ ocejchovaní jako „ta divná z matfyzu“. Jsou z toho sem tam, od první do druhé instantní čínské polévky, v intervalu mezi analýzou a cvičeními, docela vtipné situace. Na pocitu vlastní nedotknutelnosti vám obvykle nepřidá ani to, že si vaši vlastní studenti na první dobrou myslí, že jste nová spolužačka. Když obrečíte zkouškové a přežijete svoji úplně první hodinu fyziky, dojde vám, že to celé byla jen průprava k tomu, abyste se přestali brát tak vážně.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

lucie.svobodova
17.03.2024 5 z 5

V této milé a bezesporu vtipné jednohubce nalezneme několik různých historek - například jaké je to stát se ze středoškolačky vysokoškolačkou, jak probíhá výuka on-line, zážitky ze zahraničí a mnoho dalšího. Dá se říci, že se jedná o takový deníček zážitků autorky, která se rozhodla, že se stane učitelkou.. učitelkou snad těch nejméně oblíbených předmětů .

Já sama jsem studiu příliš neholdovala, takže jsem na VŠ ani nepokračovala, a hlavním důvodem byla právě matematika, s tou jsem byla kamarádka naposledy možná na 2. stupni základní školy, takže už jen ze vzorečků na obálce mám osypky . A o fyzice ani nemluvím, s tou jsem vztah nenavázala jaksi nikdy Každopádně obsah knížky mě neskutečně bavil a pobavil .
A můžeme vidět, že matfyzáci nejsou jen nudní divnolidi se zabořeným nosem ve vzorečkách .
Oceňuji také milé ilustrace a citáty, které zde nalezneme!

Knížka nepobavila jen mě, ale i další členy rodiny, protože některým pasážím se člověk musí prostě zasmát nahlas a pak na otázky “co je?! nejde jinak, než je prostě předčítat i ostatním .

Jestli hledáte oddechovku, u které se zasmějete nebo chcete trošku zavzpomínat na radosti a strasti z období studia, určitě sáhněte po téhle útlé knížce. Ale čtěte pomalu, protože by vás mohlo mrzet, že už jste ji dočetli a není delší

Hoblinka
13.11.2023 5 z 5

Moc milá knížka. Autorce přeji, aby nikdy nevyhořela. Takové kantory potřebujeme jako sůl.


Marfulka007
08.07.2023 5 z 5

Pohodové oddychové počtení. Líbí se mi vhled do oborů (matfyz i učitelství), kterou jsou mi tak vzdálené jak jen to snad jde. A fascinuje mě s jakou láskou autorka právě o učitelství píše. Díky :-)

myshak
30.05.2023

Pro mě to byla škoda peněz a ztráta času...

Barb.Rýdl
28.03.2023 5 z 5

Skvěle jsem se bavila - bylo to super :)

N3wika
09.06.2022 5 z 5

Knížku jsem četla z pozice matfyzáka v průběhu zkouškového. Můj pohled je tedy nejspíše velice zaujatý.
Knížka pro mne představovala milé vzpomínky na slasti a strasti studentského života, mimo jiné ovlivněného pandemií. Poskytla příjemný zpětný nadhled na probíhající studium a vyvolala úsměv na tváři. Za pár let si ji jistě ráda přečtu znovu.
Ve stylu citátů, kterých je knížka plná, sem umístím dva:
"Jenom chtít nestačí. A někdy nestačí ani to, když uděláme maximum toho, co umíme."
"Zkouškové období vážně ohrožuje vás i vaše okolí"

Díky! :)

Anonym144
22.05.2022 5 z 5

Knížka krásně a vtipně popisuje, jak probíhá příprava budoucího učitele. Sem a tam jsou vloženy i příběhy ze života. Knížka mě dokázala skvěle pobavit. Nejen mě, ale celou moji rodinu. Autorka má opravdu talent a psát umí. Autorka je též pravděpodobně milovníkem různých citátů, které též zdobí knížku. Příběhy nás taktéž doprovází skvělé ilustrace. Určitě doporučuji přečíst!

PrincaListicka
15.05.2022 4 z 5

Tato útlá modrá knížka zdobená matematickými a fyzikálními vzorečky, kterém nepochybně rozumí jen správný matfyzák, je vlastně takovým deníčkem autorky. Ta se totiž na střední škole rozhodla, že se navzdory své lásce ke psaní pustí do studia matfyzu a jednou bude předávat své znalosti dalším generacím jako učitelka. Za tohle rozhodnutí jí ode mě náleží pořádná dávka obdivu. Jen málokdo se odváží vstoupit do vod učitelství, natož potom v kombinaci matikou a fyzikou.

Dozvídáme se tedy, jaký je samotný přerod ze středoškolačky na vysokoškolačku, jaké nástrahy skýtá informační systém, jak velký problém je si správně zapsat předměty a jaké nástrahy na vás mohou čekat mezi stěnami fakulty.
Nicméně výše zmíněné historky nejsou ani zdaleka hlavním motivem knihy. Najdete zde třeba návod na použití matfyzáka, zážitky ze zahraničí, vtipné historky z online výuky, příhody z rodinné kavárny či autorčiny první pokusy o to někoho něco naučit.

Historky jsou milé, nenucené, uvěřitelné a vtipné. Situací, ve kterých jsem viděla sama sebe, nebylo málo a o to více jsem si je užila. Jediné, co mi v knížce trochu scházelo, byly nějaké časové milníky, abych se mohla trochu lépe orientovat v tom, kdy se která historka odehrává. Kromě této drobnosti však mohu knize "vytknout" snad je to, že je tak krátká. Vůbec bych se nezlobila, kdyby byla alespoň dvakrát tak dlouhá. Nicméně doufám, že až autorka do své sbírky přidá zážitky z učitelování, podělí se s námi o ně v další knížce.

Doporučuji všem, kteří si chtějí u čtení odpočinout, pobavit se a třeba i těm, kteří na čtení nemají moc času, neboť se jednotlivé vstupy dají číst pohodlně i s větším časovým odstupem.

Snoopi
24.03.2022 3 z 5

Příjemná, milá, vtipná a nenáročná knížka, která vyloudí úsměv na tváři každému čtenáři. Svou strukturou připomíná šňůru různě navlečených scének, jimiž autorka baví své publikum. Její historky se týkají školy, učení a vyučování tak nepopulárních věd, jako je matematika a fyzika. Jenže místo nudných "sbírek úloh" nám naservírovala vlastní, velice příjemnou "sbírku postřehů" ze svého života.
Už od první stránky však poněkud sveřepě brání své rozhodnutí, proč zvolila právě Matfyz - a s grácií sobě vlastní se nás snaží přesvědčit o tom, že "ti podivní matfyzáci vlastně zase tak špatní nejsou". Často se též vrací do vzpomínek na střední školu. Kniha je rozdělena na dvě části: Budoucí matfyzák, Budoucí úča. Každou kapitolu uvádí citátem, který se nějakým způsobem váže k události zde popisované, a je znát, že si v citacích starých klasiků nadmíru libuje.
Celkově text působí lehce neuspořádaně a neučesaně: jako nějaký zajíc v horečnatém spěchu přeskakuje řádky sem a tam. Samozřejmostí je použití školského slangu, tedy výrazů typu "druhostupňák", učňák, zápočťák, "distančka" - a slovo "matfyzák" se objevuje snad v každé druhé větě. Jakožto bývalý student vím, čím si autorka během VŠ procházela, ale pro mnohé čtenáře mohou být některé pasáže nesrozumitelné - viz kapitola o elektronickém zápisu studentů do systému SIS.
S realitou samotného koronaviru se setkáme až později, když autorka postoupí do vyššího ročníku, tehdy se uchýlí k dnes již běžným výrazům jako např. "doba covidová", "korona", "covidová opatření", apod.
Oceňuji hezké ilustrace - a možná že po přečtení vezmu ještě matiku na milost, i když víc mě přitahuje fyzika :-)

"Oblíbenou lahůdkou naší cvičící totiž byly a jsou úlohy, jejich zadání zní asi takto: "Mějme mravence Ferdu, který leze od obvodu ke středu po hrající gramofonové desce. Určete polohový vektor Ferdy v závislosti na čase a spočtěte také vektory jeho rychlosti, normálového zrychlení, tečného zrychlení, celkového zrychlení a jejich velikosti." Když jsme ve třídní skupině řešili už asi padesátý takový příklad, všichni do jednoho jsme se shodli, že se složíme a do kabinetu fyziky prostě koupíme Biolit, jen když už od té hmyzí havěti budeme mít konečně pokoj. Ale když se pak člověk naučil trochu slušně derivovat a integrovat, šlo to skoro samo."

Štítky knihy

povídky studenti humoristické povídky učitelé, učitelky vysoká škola koronavirus, covid-19

Autorovy další knížky

2021  84%Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu
2023  82%Snílkova kavárna aneb příběhy zaslechnuté u cappuccina

Kniha Budoucí úča aneb Převážně nevážně o studiu v době covidu je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst8x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x