Zotročení vášňou

Zotročení vášňou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512124/bmid_zotroceni-vasnou-IqD-512124.jpg 4 11 8

Severská sága série

1. díl >

Brynhild Hendriksenová sa na kráľovu žiadosť musí vydať za nemilovaného muža. Dohodnutou svadbou sa má uzavrieť mier medzi dánskym a nórskym územím, ktorý visí na vlásku, odkedy Harald I. Modrozubý prijal kresťanstvo a núti svojho škandinávskeho spojenca, aby sa vzdal severských bohov. Brynhild je ochotná vyhovieť kráľovmu želaniu, hoci sa jej srdca zmocnil škótsky prišelec, ktorý patrí k jej odvekým nepriateľom. Evander Brodie zo Sumburghu netuší o urodzenom pôvode červenovlasej ostrovanky, na ktorú znenazdajky narazí, a poháňa ho len vidina pomstiť smrť milovanej ženy. Ich osudy sa nečakane zmenia, keď Solveig, mladšia dcéra dánskeho náčelníka, utečie z hradu a obe sestry padnú do zajatia... Historický román mladej autorky je plný dobrodružstva, intríg, ale najmä vášne, preto akiste nadchne predovšetkým milovníčky tohto žánru.... celý text

Přidat komentář

Monuschka
05.04.2024 5 z 5

V rámci knižní štafety, za kterou děkuji Lucie Svobodová, se ke mně dostala tato krásná kniha mladé slovenské autorky. Velmi jsem se na ni těšila a musím říci, že mě ani trochu nezklamala. Kniha má navíc krásnou, poutavou obálku a ještě poutavější "vnitřek" Slovenštinu jsem si navíc užila a archaismy, kterých tu bylo opravdu hodně, mi ani trochu nevadily. Naopak.
Za mě má Patrícia velmi dobře nakročeno, co se psaní knih týče. Má fakticky "vyřídilku" Miluji historické knihy (můj nejoblíbenější žánr) a tento je velice poutavě napsán. Jedno napětí střídá jiné, barvitě vše vypodobněno, máte pocit, že jste uvnitř knihy. Dokonce až tak, že jsem v jednu chvíli měla pocit, že mi nad hlavou prosvištěl šíp
Postavy mě velmi bavily, jejich nesváry byly chvilkama velice zábavné. A ač to byla doba dosti nebezpečná a násilná (né, že by dnešní doba nebyla, ale bylo i hůř...), nebylo v knize přehnaně krutosti.
Co se týče romantické linky, také žádné přehnané popisy vášnivých scén. A i kdyby byly, autorka by to tak chtěla, a tak bych to i tak brala. Všeho tak akorát příjemně ke čtení.
Kniha je krásná. Užila jsem si ji opravdu hodně a těším se na pokračování "Ocelová náruč", které už spatřilo světlo světa. Jsem ráda, že se ke mě díky štafetě dostala.

Vlasta71
23.03.2024 5 z 5

V téhle skvěle napsané knížce najdete historii, dobrodružství, intriky a vášeň .Moc se mi líbí popis jednotlivých postav, oblečení a povah. Z přímé řeči cítíte emoce, zlobu, hněv ale hlavně lásku. V době Vikingů a Keltů bylo hodně těžké být ženou. Chovali se k nim neurvale, surově a bez úcty. Já knihu určitě doporučuji


lucie.svobodova
23.01.2024 5 z 5

Nejprve bych chtěla napsat, že autorka je úžasná bytost se srdíčkem na správném místě, taková nadpozemská víla, která se úplně zbytečně podceňuje .

Historické romány jsou často buď - anebo. Vzhledem k tomu, že mám vystudovaný cestovní ruch a dějiny umění, styl psaní autorky mi opravdu sedl. Je až neuvěřitelné, jak má vše podrobně nastudované, aby nám navodila při čtení tu správnou atmosféru a my se tak mohli přenést v čase do daného období.
A to se zde povedlo bravurně. Pro někoho to může být až moc, ale toho si je autorka vědoma .

Setkáme se zde s krutostí, brutálními útoky, znásilněním, násilím jooo, nebylo to hezké období, o tom žádná.

Romantická linka zde byla příjemným zpestřením, moc se mi líbila - a to nejsem romantikožrout !

traceybeegee
12.01.2024 5 z 5

Autorka se skvěle vyhrála s popisem postav,jejich oblečení, vášnivými scénami, erotickým nábojem. Nechybí zde bojové sceny plné brutálních útoků, vždyť jak víme vikingove se s nikým nepárali.

Píše se rok 974 a Brynhild Hendriksenova se svou mladší sestrou Solveig žijí se svým otcem dánským náčelníkem z Trellerborgu a bratrem po smrti své matky na jejich hradě.
Jednoho dne je jejich bratr povolán do mise, ale z té se bohužel už nevrátil.
Aby zachovali království a vše s ním spojené dostane jejich otec nařízení od krále Haralda, aby provdal své dvě dcery za norské bojovníky Daga a Ivara. Divky byly vychovany svou matkou v křesťanském duchu proto se jim nabídka vůbec nelíbí.

Solveig prchá z hradu a její sestra se jí vydá hledat. A tu se začíná jejich umorná cesta plná vášně, krutosti, lásky, nenávisti a zrady, protože svým útěkem způsobí problémy nejen sobě, ale i svému otci...
Brynhild narazí na Evandera Brodieho že Sumberghu, staršího syna skotského náčelníka. Oba jsou ze setkání v rozpacích jsou přeci nepřátelé...
Evander se nemůže smířit se ztrátou své mileAislinn a jejich nenarozeného dítěte, je odhodlán se pomstít těm, co je zabili.
Svou útěchu našel u Niamh, ta ale svou náruč otvírá bohužel i druhým mužům...

Evander se spojí se Steinarem, bratrancem a jeho bratrem Yanem, kteří pátrají po vrazich svého otce a bratra a jejich touha po pomstě je velmi silná.
A tady se jejich cesty kříži i s budoucími nevestami a ty padnou do zajetí...

Podaří se jim utéct nebo budou prodány jako otrokyně??? Nebo se nakonec vše vyvine úplně jinak???
Kniha se mi moc líbila a doporučuji si ji přečíst a už se těším na pokračování.
Dávám 5 z 5
Více o mých přečtenych knihách na mém IG
https://www.instagram.com/traceybeegee?igsh=MTFjNDZxZjQ5Y25uZw==

Mon.CouCou
11.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Historické knihy jsou z mého úhlu jedny z nejtěžších, a když si autor umí nastudovat jak období, tak i prostředí, srdce mi zaplesá. Proto knihu Zotročeni vášňou od Patricie Brestovanské řadím do pomyslné síně spisovatelů, před kterými se pokloním. Protože deváté století, Vikingové, Keltové a dokonale nahlédnutí do brutality té doby je popsáno skvěle, i když toto nepatří do škatulky přečteno jedním dechem.

Jedinou výtku, kterou jsem autorce psala, je anotace - která rozkrývá zbytečně hodně, ale chápu, že potřebovala čtenáře "navnadit".
Brynhid sice nalajnuje život otcova dohoda s králem Haraldem I., ale kartami míchá osud a ta se náhodou potkává s Evanderem. Zalže mu o sobě, ale magická přitažlivost už nitky zamotává. Ona i její mladší sestra mají domluveny sňatek. Mladší, tvrdohlavá Solveig se raději vydává za otrokyni a padá do zajetí Steinara, přítele Evandera a Bryn ve snaze sestru najít a v zamotané pavučině lží, propadá do zajetí těchto nepřátel, jenž prahnou po pomstě.
Ta doba byla velmi krutá a krev tekla proudem. Každý měl někoho, koho si snadno znepřátelil, intriky a faleš spřádaly velké plány i tehdy.
Obě nevinné dívky se vydávaly za coury, přesto Evandera to táhlo k Bryn, a Stejnar? Ten ze Solveig mohl přímo zešílet a tuto linku nám samotný král dokonale okoření...
Jenže-co muži, kterým jsou tyto dvě sestry zaslíbeny? A co když pomsta, která dává motor žít našim nepřátelům, je blíž, než si myslí? Co když udeří jinak? A jak na tom tehdy byly ženy? Měly vůbec nějaké slovo u mocných?
Co když proměníme nenávist ve vášeň? Však i vášeň může mít negativní kořeny a zpráskat do morku kostí...
Kdo dobije srdce Bryn? Evandera? Solveig? Stejnara? A co ty další postavy-kdo je klaďas a kdo záporák?

Děkuju moc za možnost přečíst si tuto knihu ve štafetě od Verunky. Děkuji autorce za krásné nahlédnutí do historie a míst, která byla i pro mě neznámá. Knihu vřele doporučuji a těším se na další díla autorky!

recenzienika657
01.09.2023 3 z 5

Historický román, ktorý je iný ako sme boki doteraz zvyknutí. Je tvrdší, plný zabíjania a násilia. Mužov, ktorý rabovali a neštítili sa ženy znásilňovať. Nie je to oddychovka pti kávičke a plnohodný historický román.
Ubrala som hviezdicky za básnické slová, ktoré sa mi tam nehodili, pár štylistických chýb a sem tam autorka utiekla v miestach. Celkovo bok príbeh napínavý a ja som ho prrčítala za deň a pol.

simona5843
13.04.2023 2 z 5

Veľmi som sa tešila na tento príbeh ale bohužiaľ mám s príbehu rozpačité dojmy. Kniha má vyše 300 strán a to príbehu ubralo na zaujímavosti.

Dej bol miestami nudný a niekdy som si prečítala len pár strán a odložila som ju s tým že sa k nej vrátim neskôr. Zo začiatku som sa v postavách strácala.Viac ma bavili vedľajšie postavy ako tie hlavne.Postupne ako som sa blížila ku koncu som mala pocit že autorke už dochádza dych a nevie ako ešte príbeh natiahnuť takže ku koncu to už bolo veľmi ťažké dočítať.Ďalšie negatívum tá ich láska,netuším kedy a ako sa do seba zamilovali. Prišlo to náhle a odrazu .

Prečítala som si veľa historických romancii kde to nebolo len o hrkutaní ale i o akcii a intrigách ale tu mi to intrigánstvo a zlo proste vadilo a bolo tu toho veľa. Napríklad keď som si už po asi 20 krát prečítala vetu tipu :Bryn budeš len moja a nikoho iného,som tvoj snúbenec prevracala som očami. Plusom knihy je autorkin štýl písania ktorý mi sadol a dúfam že tie vedľajšie postavy dostanú svoju knihu pretože by som si o nich rada prečítala ale už nie vyše 300 stranovú knihu o tom ako sa hlavní hrdina správa ako taký tlk a nevie zo seba nič zmysluplné dostať.

lusila
04.04.2023 3 z 5

(SPOILER) "V úsvite vekov, ktorý mi vládol, nebolo more, ani mohutné vlny, nebola zem, ani hore nebo, len pustá, bez trávy, visela priepasť."
Vikingovia-kedysi mocný národ, dodnes fascinuje ľudí a je opradený mnohými legendami. Títo legendárni moreplavci a bojovníci / hlavne smelí taktici/neunikli ani mojej pozornosti. Veľmi sa mi páčil seriál Michela Hirsta Vikingovia.Preto som bola zvedavá, čo nám autorka v románe Zotročení vášňou ponúkne.
Už obálka a názov napovedá, že pôjde skôr o romantický príbeh. Všetko sa začína v Dánsku okolo roku 974.
Brynhild Hedriksonová, staršia dcéra dánskeho náčelníka z Trelleborgu, je nielen krásna, ale aj odvážna a zároveň rozvážna. Jej sestra Solveig je jej presným opakom. Obe sú kresťanky a vedia, že jedného dňa sa ich bezstarostný život skončí plánovaným vydajom.
-" Panebože!" zahulákal kráľ." Myslel som si, že sú podstatne mladšie. Vo svojom veku mali byť dávno vydaté," krútil hlavou a poškrabal si koreň nosa."Hakon si kládol podmienku, aby boli nevesty jeho synovcov nedotknuté, inak by nemohlo k svadbe dôjsť. Ak by sa porušila naša dohoda o mieri, nič by mu nezabránilo v tom, aby zaútočil na dánske územie."-
Útek pred nechceným manželstvom obom prináša zajatie.
Evander, starší syn škótskeho náčelníka pátra po vrahovi svojej tehotnej milenky, ktorého prezývajú Svetlofúz. Keď stretne Brynhild, prezlečenú za slúžku, netuší, ako je k nemu blízko.- Rybárove bridlicovosivé oči boli naplnené bolesťou a pevne stisol mužovu ruku. "Prosím, pomstite smrť mojej dcéry a nemajte s nikým zľutovanie." Evandera nemusel nikto presviedčať dvakrát. "Dávam vám svoje slovo, že odplata príde čoskoro, a ja si ju naplno vychutnám. To sľubujem."-
Vzájomná príťažlivosť medzi Brynhild a Evanderom je však nebezpečná, ich rodiny bojujú proti sebe. A keď sa zdá, že existuje nejaká nádej, pri prepade hradu zabijú kráľa a sestry ostávajú bez akejkoľvek ochrany
Historická romanca Zotročení vášňou má všetko, čo čitateľky romancí priťahuje-zakázanú lásku, vášeň, nebezpečenstvo a nádej, že všetko sa skončí dobre. Tento príbeh však ponúka aj niečo naviac, opisy budov, zvykov, božstiev a iného, čo súvisí s týmto národom, to nám približuje život, ktorý stále ešte má svoje tajomstvá

Štítky knihy

Vikingové Keltové Norsko 10. století Dánsko intriky zajetí svatba dohodnutý sňatek vášeň

Autorovy další knížky

Patrícia Brestovanská
slovenská, 1988
2023  78%Zotročení vášňou
2020  35%Bezvetrie tichom
2024  %Oceľová náruč

Kniha Zotročení vášňou je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst7x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x