LivieBorova LivieBorova komentáře u knih

Obálka knihy Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Paní Klevisová umí skvěle líčit charaktery lidí. Na nich její knihy stojí. Anna byla popsána tak, že mě od začátku iritovala. To se ale nedá říct o celé knize, která je bravurní a napínavá. Navíc se v ní neodehrávají klišé, na která jsme v detektivkách zvyklí.

Obálka knihy Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Miluju knihy, zasazené do nemocničního prostředí. Výhoda této knihy spočívá v tom, že autorka to prostředí evidentně dobře zná.

24.04.2022

Obálka knihy Vrány Vrány Petra Dvořáková

Je to lidech, o vztazích mezi lidmi a je to moc dobře napsané, ostatně jako vše, do čeho se tato autorka pustí.

13.06.2023

Obálka knihy Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Hezké ženské čtení, silný příběh stojící na silných odhodlaných osobách, které jsou jedinečné ve své obyčejnosti. Odrazoval mě dlouho ten název knihy, působil na mě moc poeticky, bála jsem se knihu rozečíst, že bude moc "umělecká", ale byla skvělá. Napsaná úplně obyčejně a chytlavě. A ten příběh? Skvělá třešnička na dortu.

11.11.2021

Obálka knihy Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Z knihy je zřejmé, že autorka zná podrobně prostředí, o kterém píše. Moc se mi to líbilo, i když to není pozitivní čtení.

Obálka knihy Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Román mě nadchnul, možná to bylo tím, že jsem ho četla v době pandemie, kdy mě všechno děsilo, v porovnání s útrapami, které musela snášet hlavní hrdinka, ale o nic nešlo. Líbí se mi jazyková vybavenost Tučkové i stal vyprávění.

12.11.2021

Obálka knihy Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Moje nejoblíbenější Hájíčkova!

11.11.2021

Obálka knihy Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Tohle byla tak nádherná kniha o předčasném dospívání. Jemná, citlivá, ze. života, bez kudrlinek a zbytečných slov navíc. Líbila se mi moc a špatné recenze (ne tady, ale v médiích), mě jako čtenářku téhle knihy urážejí. Nebyla špatná, ne všechno musí být napsané jako od nobelisty.

14.03.2026

Obálka knihy Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Je to výborně napsané, děj není nijak velkolepý, ani překvapivý, je to prosté vyprávění bez snahy šokovat, a to se mi na téhle knize líbí.

13.03.2026

Obálka knihy Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

Mluvit pravdu od Formánka na mě zapůsobilo silou své upřímnosti. Je to kniha, která nejde po příběhu, ale po podstatě – syrové, neuhlazené myšlenky o životě, smrti, vztazích a o tom, co to vlastně znamená být člověkem. Některé pasáže mě doslova přimrazily, protože jsem měl pocit, že mi autor mluví přímo do duše. Nejvíc mi utkvěl moment, kdy popisuje rozhovor se svojí dcerou – jednoduchý, a přitom tak hluboký. Tahle kniha není pro útěk od reality, ale pro ty, co se nebojí podívat pravdě do očí.

07.06.2025

Obálka knihy Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Drsný příběh, čtivě napsaný s velmi dobrou znalostí lékařského prostředí. Petra Dvořáková je jednou z mých nejoblíbenějších autorek. Příběh je současný i volbou témat - závislosti, problémy v rodině, s komunikací atp. Doporučuji přečíst všem, které zajímá současná česká literatura.

Obálka knihy Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Vzpomínky na dětství a chvíle, kdy jsem chtěla být klukem.

Obálka knihy Návrat Návrat Petra Dvořáková

Petra Dvořáková opět potvrzuje, že patří mezi nejcitlivější a nejpronikavější autory současné české literatury. Návrat je silný psychologický román, který se nebojí klást nepříjemné otázky o vině, odpuštění a možnostech nových začátků. Hlavní hrdinka je vykreslená s obrovskou mírou empatie, a přesto nečernobíle – její pocity i rozhodnutí jsou často rozporuplné, ale právě to dělá příběh tak autentickým.
Styl psaní je úsporný, přesto velmi výstižný, a atmosféra knihy zůstává s čtenářem ještě dlouho po dočtení. Dvořáková dokáže mistrně zachytit ticho mezi lidmi, vinu, kterou si neseme sami, i složitost návratů – ať už domů, k sobě samým, nebo do života jako takového.

03.06.2025

Obálka knihy Seznam Evelíny B. Seznam Evelíny B. Eva Střihavková

Krásná kniha, citlivě napsaná, myslím, že se autorce podařilo vystihnout dobu, aniž by školometsky popisovala historické události. Příběh žen v knize mě dojal.

02.06.2025

Obálka knihy Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Krásný příběh plný lidskosti. Tematika potratů mi přijde skvěle zpracovaná.

Obálka knihy Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Obálka je lepší než obsah, říkala mi dobrá kamarádka. Ale já nesouhlasím. Text je to jemný, moderní a krásný - je to ze života, o egu a o tom, jak může sebestřednost vztah zahubit.

Obálka knihy Štvrtá ruka Štvrtá ruka John Irving

Kdyby se měly točit filmy podle jediného autora na světě, doufám, že to bude Irving. Je to génius. Tahle kniha je oproti ostatním jeho dílům trošinku slabší, to je fakt, ale i tak si zaslouží miliardu hvězdiček. :-)

17.10.2020

Obálka knihy Vrány Vrány Petra Dvořáková

Obsah téhle knihy mě ais nějak míjí... Má vysoké hodnocení a všude o ní slyším, myslím si ale, že je to spíš čtení pro depresivní holky v pubertě než pro dospělý ženy. Nicméně napsaný to neni špatně.

17.10.2020

Obálka knihy Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Naprosto nádherná, úžasná kniha, která mě dojala od začátku do konce. Škoda, že jsem na ni nenarazila už dávno. Doporučuju všem, kdo mají rádi velké a dojemné romány.

13.03.2026

Obálka knihy Okno na západ Okno na západ Pavla Horáková

Nechce se mi polemizovat nad tím co tato kniha je a není. Moc se mi líbila. Tečka.

05.06.2025

Zavřít