S malou pomocí přátel

S malou pomocí přátel https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496117/bmid_s-malou-pomoci-pratel-KOS-496117.png 4 38 14

Viktor Náplava série

< 2. díl

Druhý díl detektivní série ze současného Brna, kterým vás opět provede svérázný detektiv Viktor Náplava. V Brně před justičním palácem je za bílého dne postřelen muž, v jehož kapse se najde vizitka detektiva Náplavy. Soukromému očku tak nezbývá nic jiného než rozlepit víčka, překonat ranní kocovinu a pustit se do pátrání. Ve druhém příběhu brněnské série vás samorostlý detektiv vezme s sebou nejen do svého oblíbeného baru, ale i do kasáren nebo do manželské poradny. S malou pomocí starých i nových přátel vám Viktor namíchá koktejl záhad, napětí a ironie, ze kterého vás nebude bolet hlava.... celý text

Přidat komentář

janturecek2001
20.10.2023 5 z 5

Solidní česká detektivka. Za doporučení díky Milanovi Zbořilovi.

Jaruš7
20.09.2023 5 z 5

Miluju ty čisté duše v rouše detektivní eufórie.
Fajnůstka.
Citace:"Potřeboval jsem důkaz, že ti vážně šlo o život a že tady tvůj kamarád," podíval se na Igora, " jednal ve stavu krajní nouze. Za to jak jim tam ten kumbál vymaloval odstínem AB negativní, by totiž taky mohl mít na krku těžké ublížení na zdraví. Jeden z těch H... ranařů je ještě ve špitále. Drátují mu čelist."

Svěží dílko.

Doufám v pokračování.


LivieBorova
13.06.2023 5 z 5

Výborné! Skvělá je především postava detektiva Náplavy. Nekonvenční, trochu divný člověk, se kterým bych si ale ráda popovídala u sklenky vína. Bavila jsem se.

Jonny
02.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Čtení knihy mi dost zlepšil fakt, že jsem pár dní před knihou potkal "ztělesnění Igora". Přízvuk, nátura i vzhled :).

Po prvním díle jsem měl zbytečně velká očekávání - moje chyba.

Většina věcí, co mě zaujala s dějem souvisela jen okrajově. (Posuzování přitažlivosti investigativní novinářky. Důchodce hrající nadšení pro vyprávění příběhů...).
Náplava mě svým donkichotstvím spíš rozčiloval :).

Oceňuji, že se Marcela zachovala jako standardní žena a nezpůsobila kýčovitý romantický závěr.

milary
08.05.2023 3 z 5

Stejně bonmotů, víc alkoholu, setrvale aktuální téma, staří známí, noví známí a Joe Cocker, sympaťák. Brno.
Příběh? Trochu jako "Chodí pešek okolo", jako kdyby to na něm zas až tak nestálo. Což je u detektivky zvláštní. Tím pádem knížka asi v paměti tolik neuvízne, jako autorova prvotina.
Nicméně, stránek není mnoho, díky ingrediencím se to četlo hezky, relax. Ráda se pustím do dalšího Náplavy, bude-li.
Technická poznámka: moje "četlo se to hezky" se netýká velikosti písma. To! byl vážně mord.

orson
04.05.2023 4 z 5

Dobře se to četlo, Igor byl skvělej, snad se objeví i v dalších dílech... tedy snad budou i další díly. Ale jak tak teď vzpomínám na knížku (četl jsem ji nějaký ten měsíc nazpět), tak mi trochu splývá s jinými českými detektivkami, kterých jsem četl v poslední době povícero. To ten předchozí díl s legionáži mi v paměti zůstal mnohem déle.

Iki1
02.05.2023 3 z 5

Tyhle české detektivky se tak trochu dějově podobají. V hlavní roli soukromý detektiv, většinou bez rodiny, tedy vztahově neukotvený, celou knihu pobíhá z místa na místo a snaží se vyřešit problém, který si vzal pod křídlo. Ne, že by to bylo úplně špatně, ale pořád čtu a čtu, a u toho čekám nějaký dějový zvrat, něco, co mi zbystří pozornost, vybudí, abych knihu ještě neodkládal. Místo toho se druhý den znovu pokouším začíst... V této knize se alespoň dozvíme něco málo o činnosti bývalé StB a zkusíme promluvit hantecem.

LooneyCZ
03.04.2023 4 z 5

Svižné, vtipné, napínavé, a ty hlášky v hantecu, ty si musím zapamatovat. Druhý Viktor Náplava nezklamal, opět hodně povedená detektivka.

Arkagas
26.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížka, která mi byla nabídnuta k recenzi samotným autorem a donesena osobně de fakto až pod nos. Tahle kniha je poctivou brněnskou detektivkou, ve které sice netečou potoky krve, za to tu máme zajímavé soukromé očko Viktora, který většinu času tráví v baru, jeho kamaráda Igora, který mluví hantecem a zajímavé postavy, které mají obyčejné osudy obyčejných lidí. Řeší se tu postřelení bodyguarda jednoho ne úplně čistého podnikatele a krom skvělého vykreslení postav se tu dočkáte i hezkých popisů Brna. I přes titěrná písmenka je to velmi příjemná knížka na dvě odpoledne, u které prostě budete chtít vědět, jak to skončí. V moři krvavých a mnohdy na sílu tlačících thrillerů je tohle takové mírné pohlazení na duši a návrat ke starým dobrým českým detektivkám. Knížka je protkaná značnou mírou nadsázky a sarkasmu a jednou z postav je i Kokršpaněl Joe Cocker. Tohle bylo super a i když se jedná o již druhou knihu autora, není třeba je číst postupně. 

Dela111
11.03.2023 4 z 5

Zápletka sice není extra výjimečná a z rozuzlení asi taky nikomu nespadne brada údivem nad něčím nečekaným, ale i tento díl nové série je svižně a vtipně napsaný. Pobavil mě nejen svérázný detektiv Viktor Náplava, ale i nová postava v příběhu bodrý "bodygárd" Igor hovořící čistým brněnským nářečím proloženým trochou hantecu. V případném třetím dílu, který bych rozhodně uvítala, bych tuto postavu velmi ráda opět viděla stejně jako Viktorova nového čtyřnohého kamaráda kokršpaněla pojmenovaného Joe Cocker.
Knihu hodnotím jako fajn detektivku z prostředí současného Brna napsanou odlehčeným úsměvným stylem, který mám ráda. Doporučuji všem, ale Brňákům možná sedne o něco víc :-).

karelk
18.02.2023 5 z 5

Kromě poutavé detektivky je to i úžasná sbírka dad-joků - smál jsem se tak často, až se manželka divila, jestli čtu detektivku.
Zápletka detektivky tentokrát méně poutavější než v prvním díle, ale i tak dobrá.

Těším se na další díl, bude-li!

jaroiva
14.02.2023 4 z 5

Ani přes vysoké očekávání jsem nebyla zklamaná. Přece jen se mi ale první díl líbí o malinko víc. Nechci spoilerovat, ale legionáři a "umění" mi sedělo víc než téma tohoto dílu.
Každopádně se ale budu těšit na další osudy a případy Viktora Náplavy.
Určitě jsem se bavila, stejně jako u prvního dílu.

MMacicekk
13.02.2023 4 z 5

Z knihy čiší pořádná ironie a sarkasmus, a to mám ráda. Autor mě opět přesvědčil, že psát umí, umí sestavit detektivní příběh s hlavou a patou, který je navíc originálně podaný a jemuž nechybí vtip. Těším se na další detektivní příběh s Viktorem Náplavou a pevně doufám, že na něj nebudeme čekat zase tak dlouho.

cherubinka
12.02.2023 5 z 5

Svěží, vtipné, čtivé, takové ze života a současné minulosti. Přečteno jedním dechem. Oceňuji hantec, pobavil.

Štítky knihy

Brno detektivní a krimi romány česká literatura krimi české krimi české detektivky rok 2023

Autorovy další knížky

Jan Švancara
česká, 1982
2020  78%Podzimní boogie-woogie
2023  81%S malou pomocí přátel

Kniha S malou pomocí přátel je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě14x
Knihotéce36x
Chystám se číst32x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x