Můj grónský rok

Můj grónský rok https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447733/bmid_muj-gronsky-rok-05l-447733.jpg 4 111 38

Příběh o lásce bez lásky, o dilematech bez možností výběru a o vřelosti přátelství v ledu a mrazu. Co se stane, když se žena kvůli svému muži přestěhuje do Grónska a on jí k narozeninám věnuje plavbu s partou zbohatlíků na severní pól? A co když si vědec z Ruska vypůjčí zdánlivě nepotřebnou knihu, kterou už nikdy nevrátí? A co teprve, když jediný muž, který o vás na ostrově uprostřed ledu a mrazu jeví opravdový zájem, je šedesátník s revolverem u pasu? Nakonec se rozvedete. Ale to dobrodružství za to stojí!... celý text

Přidat komentář

eva3992
01.04.2024 5 z 5

Odstěhovali byste se do Grónska, pokud by tam váš manžel dostal práci? Myslím, že je nad čím přemýšlet. Nela do toho šla a její neskutečné příběhy si právě můžete přečíst.

Odpočinkový, milý a zábavný příběh, který vás přenese do chladného Grónska. Ze začátku jsem si sama dohledávala více informací, abych poznala zemi, o které se toho spoustu dozvíte hned zkraje příběhu. Úplně se tu nabízí i téma globálního oteplování a ochrany přírody, do kterého autorka také trochu zavítá. Ale nejvíce tu jde o Nelu.

Tu jsem si zamilovala. Ani nevím čím, ale byla mi blízká. Bavilo mě číst o tom, co kde zažila a co kde zase vyvedla, měla jsem pro ni pochopení. Místy jsem se jí však musela i nahlas smát. V příběhu poznáme i další obyvatelé grónského městečka, ať už ty původní, tak i přistěhovalce až z dalekých krajin.

Čtení jsem si moc užívala a celou dobu jsem měla pocit, že je to příběh, který se skutečně stal, jako kdybych četla deníkové zápisky.

Pokud se chcete ochladit ledem a sněhem, ale zároveň pobavit, tak rozhodně dejte šanci této knížce.

Mindy
19.03.2024 3 z 5

Kniha je vcelku nudná. O Grónsku jsem se dozvěděla pouze to, proč byly v minulosti domky barvené na tu kterou barvu a jak to zhruba vypadá na rybím trhu.
Samotná hlavní hrdinka mě ničím nezaujala. Zážitky (plavbu na severní pól, pohřební obřad, koupel v teplém prameni, let vrtulníkem) si vůbec nedokázala užít a někdy se chovala přímo nesnesitelně.


broskev28
13.11.2023

Jsem na tom podobně jako Šebestová3 - asi jsem se knihou potkala v nesprávný čas, nebo jsem prostě zvolila špatný žánr. Zpočátku jsem aspoň ocenila objasnění někdejšího významu barevnosti grónských domků, ale s postupující četbou jsem se vysloveně začala nudit, popisované události mě vůbec nezajímaly a já jsem knihu odložila a nedočetla.
Tak jen pevně doufám, že nejnovější kniha autorky Dýchej za mě, kterou už jsme koupili do naší knihovny, bude úplně jiná káva . . .

KarolinaFifth
05.06.2023 5 z 5

Kniha mě bavila i proto, že je jiná, tematicky odvážná. Myšlenkové pochody mužského hrdiny jsou uvěřitelné, mikrosvět tetřevny zábavný. Víc takových knih.

rejka79
20.04.2023 4 z 5

Tak tohle bylo opravdu vtipné! Musela sem se ujistit, že to nebyla autobiografie, jak to bylo přesvědčivé...Spisovatelka musí být fajn ženská

kosátkoo
15.04.2023 5 z 5

Skvělý román, takové "moderní dobrodružství. S hrdinkou jsem soucítila a obdivovala ji. Ten její "blbeček" mi nápadně připomínal bývalého.

martinaandulka
12.11.2022 5 z 5

První kniha od autorky,kterou mi doporučila kamarádka a jsem vděčná.Je to styl psaní co je mi blízké.Nela je obyčejná žena,která po boku manžela odjíždí do Grónska .Popis země, místních lidí a řešení osobního života je napsáno čtivě a ze života.

kramver
23.10.2022 5 z 5

Můj grónský rok je ještě o fous lepší než Opička na gumě a já opět nadšeně tleskám. Najít autorku, která umí psát bez patosu, zbytečného melodramatu a vyhýbá se obvyklým klišé, je tak vzácné, že objevení Evy Kollerové Střihavkové je pro mě trochu zjevení. Příběh se velmi dobře čte, vyznívá uvěřitelně ale ne obyčejně a hlavní hrdinka je prostě žena z masa a kostí. Není dokonalá, ale ani vyloženě nesympatická.
Někdo už zde podoktnul, že je kniha psaná velmi malým písmem. Ano i já se přidávám k této kritice, jelikož mám trochu víc dioptrií a chvíli jsem se s tím prala. To je spíš výtka na nakladatelství. Jinak se rozhodně těším na další knihy z pera této autorky, určitě stojí za přečtení.

Akťavs
15.08.2022 4 z 5

Potřebovala jsem nějakou oddechovku a to kniha dobře splňuje. Informací o Grónsku je v ní tak akorát, aby poučila a nenudila, líbily se mi Neliny zkušenosti s místními obyvateli a tradicemi. Co se týká vztahu s manželem, shrnula bych to do jednoho závěru, jak daleko musí člověk odjet a co prožít, aby poznal, s kým žije , a také sám sebe. Nela to naštěstí poznala včas a proto mohla svůj život změnit. Několikrát jsem se při tom, jak líčila své různé zážitky , nahlas smála, a to se mi dlouho nestalo. Byla sympatická, i když občas mi lezla trochu na nervy. Bavilo mě to, nebylo to jen povrchní nebo romantické, prostě život.

lenkaabooks
16.07.2022 3 z 5

Grónsko, ledová země, kde bych jistojistě zmrzla. Lidé zde nemají moc příležitostí k vyžití a zábavě, proto jsem chápala Nelinu frustraci z nicnedělání a bohužel i z manžela. Grónsko a Inuité, země kterou bych se narozdíl od Nely, než někam odjedu, pokusila poznat v knižním průvodci.

Zuzanak4
04.05.2022 5 z 5

Je pravda, že kniha není humoristický román, je to spíš a soužití s chlapem, o kterém zjistíte, že je blb. To se stalo asi každé z nás. A právě proto se mi ta kniha líbila, protože byla moc milá, umí dodat kuráž i zahřát. A Grónsko? Nechtěla bych tam, ale díky knize jsem tam vlastně trochu byla! Moc krásná obálka...

Lenucha77
29.04.2022 4 z 5

Začnu netradičně - obal knihy se moc povedl, krásná grafika, co jsem ale hodně dlouho rozdýchávala jsou mrňavá písmena - s tím jsem se snad ještě nesetkala a zkazilo mi to po otevření knížky chuť ji číst. Nicméně dočteno a kupodivu bez lupy... Knížka určitě neurazí, ze začátku jsem měla problém s tím, že autorka často přeskakovala z jednoho tématu na druhé, hned byla Nela u vzpomínek, hned zase v realitě, že jsem dostala podezření, jestli se z toho nevyklube nějaká "schíza", to se ale nestalo a šlo asi o jen můj subjektivní pocit. Líbilo se mi, že se hlavní hrdinka dokázala popasovat s tak nehostinnou, ledovou zemí, špatným manželstvím, bez možnosti se uplatnit, přitom z toho pobytu v Grónsku nezešílet. Pokud bych měla odpovědět na otázku, zda bych četla znovu? -po pravdě- asi ne. Chyběl mi humor...

LeserDe
25.04.2022 5 z 5

Někdo tady psal, že se to četlo svižně, to je pravda, svižnost ten příběh asi nejlépe vystihuje, nejsou tam žádné přebytečné popisy, navíc ty kulisy jsou netradiční a i proto mě kniha jako čtenářku bavila. Vhled do rozpadu manželství se mi taky líbil, protože se obešel bez fňukání. Podle mě je to svěží román, který si užije snad každá žena.

bookcase
16.02.2022 5 z 5

Skvělé, moc dobře se mi to četlo. Příjemné, vtipné i hořkosladké. Do Grónska bych se ráda podívala.

pakoshka
01.02.2022 3 z 5

Chtěli byste rok bydlet v Grónsku? Já asi ne, hlavně určitě ne s Alanem, ale ráda jsem se na ostrov podívala skrz knihu. Pěkné a svižné čtení, ideální pro mou současnou náladu.

Italkaaa
27.01.2022 5 z 5

Pozoruhodný a vtipný rozbor toho, jak těžké je, odstěhovat se daleko, kde je všechno jiné, včetně zvyků a možností, jak se zabavit. Román mě bavil.

Sandalkar
15.10.2021 3 z 5

Jednoduche a odpocinkove. Za me az moc. Pokud bych precetla prvnich a poslednich 50 stran, mam vlastne stejny zazitek. Krasna obalka.

Renata_196
16.07.2021 5 z 5

Líbí se mi, jak příběh rychle plyne. Vtipné a absurdní situace mě občas i rozesmály, je to takový obyčejný příběh, ale vlastně vůbec ne! Super nápad! Hezké čtení

Teseme
14.07.2021 5 z 5

Zábavná kniha, tak akorát dlouhá, příběh rychle utíká, hrdinka zažívá neobvyklé věci. Prostředí originální a neprobádané. Doporučuju!

Terezaazeret
27.04.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Za prvé mě bavily jednotlivé postavy, vývoj hlavní hrdinky, protože ačkoliv se její jednání může zdát upachtěné, odchod od manžela pro nikoho většinou není snadný a dělá z nás lidi, kteří si občas protiřečí. Text je napsán svižně, bez hluchých míst.