letadlosknihou letadlosknihou komentáře u knih

☰ menu

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Přečteno jedním dechem. Amerika - země neomezených možností a omezených lidí. Náboženský fanatismus jako zabiják rodinné pohody. Neuvěřitelné, že tenhle příběh je podle skutečného života autorky. Klobouk dolu, že se dokázala vymanit ze způsobu života, jaký její rodina vede.

04.09.2020 5 z 5


Knihovna na Černohůrce Knihovna na Černohůrce Scott Hawkins

Taková slátanina :D Strašně jsem se na tuhle knížku na základě doporučení těšila, četla jsem, četla, pořád jsem čekala na nějaké wow a ono nakonec vůbec nepřišlo. Zamotaný a trochu nesrozumitelný děj, zbytečná krutost. A konec to taky moc nevylepšil.

04.09.2020 1 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krása. Čte se to v podstatě samo. Člověk má často zlost za ty nespravedlnosti, ale tak prostě chodí. Obdivuju autorčinu přípravu a pečlivý popis všech reálií hornického života na přelomu 19. a 20.století. Určitě doporučuju přečíst všem, co si stěžují na to, jak mají težký život. To, co se popisuje v knize je opravu težký život.

04.09.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Uf, tak tohle byla síla. Musela jsem si nechat na hodnocení několik týdnů odstup od přečtení, protože ten depresivní dojem, který ve mě kniha zanechala by se mohl přenést i do hodnocení. Bravurně napsané, ale na člověka potom padne tíseň.

04.09.2020 4 z 5


Múza nočních můr Múza nočních můr Laini Taylor

Snílek nasadil laťku vysoko, Múza ji trochu snížila, ale i tak 100% hodnocení. Moc hezké čtení.

04.09.2020 5 z 5


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Snílek si ode mě vysloužil plný počet hvězd. Strašně milá knížka, takové pohlazení (i přes těch nekolikero nespravedlností, co se tam stanou). Hezky plynoucí, takový laskavý děj, u kterého jsem se musela často usmívat. A trochu spojler - všechny nejasnosti a nesrovnalosti se vysvětlí v pokračování.

04.09.2020 5 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Doporučuju knihu "přelouskat", moc se nezamýšlet nad významem jednotlivých věcí a souvoslostí a pak se pustit s chutí do dalších knih série, protože ty jsou jako odměna po zvláštním prvním dílu. Vše se v nich postupně vysvětluje a osudy postav se proplétají tak, jak je u Kinga dobrým zvykem.

28.05.2020 3 z 5


Nikdy o tom nemluv Nikdy o tom nemluv Kathy O’Beirne

Objevují se informce, že autorka nemohla veškeré posané útrapy prožít na vlastní kůži. A víte co? Mě je to vcelku jedno, jestli popsala svoje vlastní hrůzné zážitky nebo jen interpretovala zážitky někoho jiného. Ať tak či tak, tyto věci se děly skutečným ženám a společnost nad tím zavírala oči. Ale ke knize: některé pasáže jsem musela přeskakovat (obzvlášť ty z dětství), protože se mi z nich dělalo až fyzicky špatně. Z autorčina vyrávění mi běhá mráz po zádech a myslím, že to je účel. Akorát mi úplně nesedl styl psaní, proto o něco méně hvězdiček.

06.03.2020 3 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Protože už si nějakou dobu myslím, že nedostatek vody bude brzy velký celosvětový problém, byla jsem zvědavá, jak s tímto tématem naložil Shusterman. Čekala jsem, že oblast sucha v jeho knize bude větší než jen Kalifornie, ale to kvalitě knihy vůbec neubírá. Myslím, že popis toho, jak se v krizi z lidí stanou zvířata a zrůdy je hodně přesný. Za čtivým příběhem se skrývá hodně věcí k zamyšlení ...

06.03.2020 5 z 5


Město zrcadel Město zrcadel Justin Cronin

Číst tuhle trilogii v době vypuknutí epidemii koronaviru je poněkud nerozumné... Přesto se mi poslední díl líbil a pěkně trilogii završil. Druhému dílu tímto odpouštím tu slabší úroveň, protože jenom chystal půdi pro vyvrcholení. Hodně, opravdu hodně, se mi líbila kapitola doktora Fanniga a po ní jsem se vrátila úplně na začátek Přechodu a znovu si přečetla mailovou konverzaci z Jižní Ameriky, která tím dostala poněkud jiný rozměr. Konec je skvělý a trochu nečekaný. A nakonec si musím jenom povzdechnout, že některé otázky zůstaly nezodpovězené.

06.03.2020 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Po vysokém zdejším hodnocení jsem čekala nějakou bombu a jak v takových příapdech bývá, byla jsem trochu zklamaná. Ano, je to napsané čtivě a jako vždy u autorky, nastudované detaily (pekařina, lovení nacistů, polské ghetto, ....) Ale kostra příběhu je tak nějak moc uměle sešroubovaná. Že by přeživší z Osvětimi a její dozorce žili 50 let ve stejném městečku? A nevědeli o sobě? Že by se přesvědčený nacista natolik našel v nějaké romantické pohádce, že by kvůli tomu pomohl přežít "bezcenné" židovce určené k likvidaci? I ten vztah Lea a Sage te dost tlačený na sílu, aby na konci byli všichni šťastní a žili spolu spokojeně až do smrti. S adoptovaným jezevčíkem.

10.02.2020 3 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Knížka se mi moc líbila. Je taková - lidská. Postavy se dle mého názoru chovají přirozeně a uvěřitelně. No a ten konec je asi takový, jak by to nejspíš dopadlo i ve skutečném životě. Další knihy už číst nebudu, nechci si kazit dobrý dojem z této

09.01.2020 5 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Taková oddychovka, která neurazí. Nápad je skvělý a neotřelý, klišé o lásce už méně.

09.01.2020 3 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Dávám sice plný počet hvězd, ale kniha je povětšinou hodně děsivá. Nechápu, jak může jeden člověk přežít tolik hrůz a nezbláznit se z toho. Tohle by měla být povinná četba pro všechny nespokojence. A pro ty co tvrdí, že za komunistů bylo líp.

09.01.2020 5 z 5


Konec stříbrného věku Konec stříbrného věku Jasutaka Cucui

Tohle ovšem bylo hodně brutální. Jako varování před kolapsem důchodového systému super. Jako oddychová literatura navečer ne moc vhodné.
Plus autorovi aspoň za to, že s podobnou knihou jsem se ještě nikdy nesetkala (Hunger Games, kde se museli v aréně zabít navzájem, rozhodně neberu jako podobnou knihu)

09.01.2020 3 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Ke knize mě přivedlo předchozí autorovo dílo Kvítek karmínový a bílý. Toto je ovšem něco docela jiného. Je to trochu romance a přece to není červená knihovna. Je to trochu distopie a přitom jakoby autora konec Země vůbec nezajímal. Je to trochu akční a přitom není děj nijak strhující a bez žádných velkých zvratů. Je to o střetu dvou kultur a vzájemném pochopení a přece to není žádná filosofická kniha. Ale určitě doporučuju. Skvělé čtení, které nenechá člověka chladným.

09.01.2020 4 z 5


Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Po všech Harry Potterech a podobných populárních knížkách o magii je toto o dost náročnější četba, ovšem neméně zajímavá. Zprvu je těžké se začíst, ale jak děj ubíhá a autor splétá jeden příběh do druhého, nakonec člověk dočte se zatajeným dechem.
I po víc než roce od přečtení si na knihu občas vzpomenu a přemýšlím o ní.

09.01.2020 4 z 5


Dvanáctka Dvanáctka Justin Cronin

Po slušně našlápnutém prvním díle je tohle dost propad dolu. Taková zvlástní slátanina akčních scén, setkání ztracených otců, matek, dcer. Je tam moc "úniků na poslední chvíli " a obrácení špatných postav na dobrou stranu v ten nejpříhodnější okamžik. Každopádně ale přečteno s chutí a těším se na závěr, který snad bude o něco lepší.

09.01.2020 3 z 5


Přechod Přechod Justin Cronin

Slušný rozjezd. Vyprávění před rokem nula mi přišlo hodně kingovské - konkrétně mi připomínalo "Svědectví". Po roce nula už asi ale autor jede svůj vlastní styl a až na pár rušivých, až moc akčních, pasáží je to super. "Jsem Babcock " mi bude v hlavě znít ještě dlouho...

09.01.2020 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Druhá světová válka zase z trochu jiného pohledu. Jestli se teda "pohled" slepé dívky dá nazvat pohledem. Brilantě napsané, některé náznaky a zkratky jsou děsivější, než kdyby to autor detailně popsal (Frederikův odchod ze školy, ruští vojáci v továrně s dívkami na konci války,...) . Kniha sice nemá klasický happy end, ale přesto si zaslouží plný počet hvězd.

28.11.2019 5 z 5