Konec stříbrného věku

Konec stříbrného věku https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60332/bmid_konec-stribrneho-vek-60332.jpg 4 225 43

Konec stříbrného věku je sžíravá satira plná černého humoru, reagující na problém stárnoucí populace. Z rozkazu Ministerstva zdravotnictví má být učiněno následující: všichni japonští občané starší 70 let se zúčastní programu vzájemného vyvražďování, v jehož rámci bude tato obtížná část populace značně redukována, a tím pádem odpadne současné vládě alespoň jedna nepříjemná starost. Kuničiró Utani z města Mijawaki rovněž překročil sedmdesátku a společně se svými přáteli musí čelit skutečnosti, že podzim jejich života nebude zdaleka tak klidný, jak si představovali. Nesourodá skupinka přátel z dětství, nyní však v poměrně pokročilém věku, mezi nimiž nechybí bývalý armádní důstojník, profesionální zápasník na odpočinku či kněz, se připravuje na svou zřejmě poslední bitvu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Ginrei no hate , 2006


více info...

Přidat komentář

KávaSMlékem
16.04.2023 2 z 5

Kniha mě utvrdila ve dvou poznatcích:
1) Japonci jsou od nás tak hrozně odlišní chápáním a mentalitou, že při veškeré snaze jejich literatuře prostě rozumět nejde, pokud nejste japanolog.
2) Nemůžete hodit národu na hlavu dvě atomovky a potom čekat, že bude normální a pochopitelnej.
Konec stříbrného věku má být sociální kritika (podle doslovu), našinec si z toho ale převážně vezme spíš to, že to je emocí oproštěná, nechutná přehlídka zvrhlosti a sadismu bez další pointy nebo hlubšího smyslu.
Víc než jednu hvězdu dávám za to, že se autor aspoň zbytečně neplácá v popisech a tak vraždy odsýpají rychle a brzo je konec.

metalic
08.01.2023 2 z 5

Od téhle knihy jsem z anotace a komentů níže čekal docela hodně, ale nakonec jsem byl lehce zklamaný. Kniha ve vás ze začátku budí dojem dobře promyšleného děje, ale nekonec zjistíte že opak je pravdou. Začátek knihy je v skutku dobrý, dozvíte se v ní princip a pravidla stříbrné bitvy a první vraždy jsou docela šokující. Ale to je vše, další děj je hodně omezený a kniha chrlí jednu vraždu za druhou. Na konec je toho tolik, že vás to přestane bavit.


kitja
09.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Konec stříbrného věku je druhá kniha, kterou jsem od japonce jménem Jasatuka Cucui četl. A zas je to divnej příběh z divnýho světa.

Kniha se odehrává v Japonsku, které je přelidněné a nemá nebo nechce mít prostředky na sociální dávky a tak začne regulovat počty starých obyvatel.

A regulace spočívá ve akční hře, jíž se musí účastnit všichni starci nad určitý věk a v rámci své zóny (což je něco jako městská čtvrť) mají za úkol pozabíjet všechny starce. Přežít může vždy jen jeden a pokud jich někde zůstane víc, budou státními zaměstnanci popraveni všichni.

A tak autor líčí jednu bitvu za druhou, popisuje různé strategie v různých regionech, nachází všechny ty lidské slabosti a neférovisti, které v podobně krizové situaci musí vyplavat na povrch a taky zrůdný přístup médií k tomu celému.

Ale bohužel to celé působí jen jako mozaika a střípky, které vedle sebe leží, ale k žádné zásadní pointě nebo nečekanému zjištění se tu nedopracujeme, i když řada minisituací je tu hezky vystavěná, nejlepší je asi situace jednoho regionu, kde se všichni dohodnou na společné bitvě v amfiteátru, na kterou se vybírá vstupné, které dostanou rodiny bojujících.

Kdyby kniha byla delší, začal bych se asi nudit. Takhle to docela šlo. Ale moc mi to nedalo.

eraserhead
31.01.2022 4 z 5

Postavově, pohledově a „sociálně“ skvěle vykreslený příběh ze světa, kde problematiku důchodců řeší tím, že je nutí se vzájemně vyvraždit. Japonsky klasicky až drsně komický nářez.

cirruska
15.06.2021 5 z 5

Zvědavost a chuť na čtení ve mě tentokrát vzbudily komentáře typu stařecká Hunger Games. Možná to v něčem malinko bylo podobný, ale určitě to bylo mnohem lepší a zcela na jiné úrovni. Celkově drsný rýpnutí do vlády, důchodového systému, víry a uvažování lidí. Dokázal mě pobavit i morbidní humor, což jsem se s něčím takovým dosud v knize nesetkala. Za hrubou vyvražďovačkou se ukrývá více vrstev, jen se musí chtít číst mezi řádky.

BeyondHorizon
14.03.2021 3 z 5

Každému, kdo se mě zeptá na příběh této knihy, jsem schopná vše shrnout do 3 slov: stařecký Battle Royale. Ne úplně přesné, avšak každý si hned získá nějakou představu.
Celá kniha má očividně poukázat na čím dál relevatnější otázku stárnoucí populace v Japonsku, která se stala opravdu velkým problémem zejména pro mladší generaci, která musí vše táhnout. Toto dílo satiricky situaci řeší tím, že "přemnožené" babičky a dědečky staví do ringu a nutí je, aby se vzájemně pozabíjeli. Konečný vítěz tak získá právo na zbytek života, o který po tolika násilí a krutostí zřejmě stejně už nestojí. Setkáváme se s mnoha různými individuály s různými okolnostmi, zkušenostmi a představami o životě - každý důchodce má jiný způsob, jak se se situací vypořádat. Někteří volí sebevraždu, nechají se zabít jinými, snaží se schovat do konce bitvy a jiní se naopak na zabíjení těší, berou to jako nutné zlo, případně se postupně zblázní a zapojí se, protože už jim je vše volné.
Hlouběji kniha nejde, vyobrazuje absurdní a groteskně morbidní situace, avšak jiné (a realističtější) řešení problému na konci nenabízí, ale to ani není smyslem této knihy. Kniha má šokovat a lidi se smyslem pro černý humor i pobavit. Je to vskutku šílená jízda a dokážu si představit, že by z toho mohl vzniknout velice krvavý a absurdní béčkový film (na který bych se pravděpodovbně podívala). Každopádně respekt autorovi, že se v konzervativní japonské společnosti nezdráhal zpracovat toto kontroverzní téma ještě kontroverznějším způsobem.

Vlk1010
31.12.2020

Orwell svůj román 1984 napsal jako varování, současné vlády jej vzaly jako návod. Můžeme věřit, že žádný ze současných politiků tuto knihu "Konec stříbrného věku" nečetl, protože ji jsou schopni jako návod použít.

letadlosknihou
09.01.2020 3 z 5

Tohle ovšem bylo hodně brutální. Jako varování před kolapsem důchodového systému super. Jako oddychová literatura navečer ne moc vhodné.
Plus autorovi aspoň za to, že s podobnou knihou jsem se ještě nikdy nesetkala (Hunger Games, kde se museli v aréně zabít navzájem, rozhodně neberu jako podobnou knihu)

MíšaS.
18.07.2019 3 z 5

Seniorská verze Hunger games :D :D

Asi od půlky knihy jsem se začala nudit, protože to bylo pořád to samé dokola. Neskutečně jsem se ztrácela v postavách - ale to je můj problém s asijskými jmény ...

Námět je ovšem skvělý. Ani bych se nedivila, kdyby jednou někdy v budoucnu, se podobné "hry" uskutečnily - samozřejmě za souhlasu všech stran, s podepsanou smlouvou o možných následcích a výhrou v eurech. Prostě taková další reality show.
Možná je to i lepší varianta smrti, než zahnívat někde v LDN nebo DZR a spoléhat se na to, že budou mít sestřičky "dobrý den" a nebudou moc prudit...

martina.culik
01.01.2019 3 z 5

Hodně neotřelé téma pro řešení stárnutí populace. Kniha popisuje dost drsný způsob, jak se zbavit občanů v důchodovém věku. Naštěstí se nejedná o realitu, ale i tak mě chvílemi mrazilo, když jsem si uvědomila, kam až je člověk ochoten zajít...

Hellrampage
11.06.2018 3 z 5

Čítať dnes knihu o battle royal je strašne únavné, pretože z každej strany z herného priemyslu vyskakuje množstvo podobných hier, a kým skončí tohtoročná E3ka, bude ich ešte viac. Autori tento podžáner cpú do každej druhej hry a to sa nezmení ešte niekoľko rokov - až pokým dojnej krave prestane tiecť zlaté mlieko alebo sa nenájde iný podžáner, ktorý strhne lavínu pozornosti mainstreamu.

Na druhej strane kvitujem nápad autora skĺbiť battle royal a dôchodcov (naša vláda toho schopná je). Text mi neprišiel nijak zvlášť vtipný a bol som rád za krátku dĺžku, pretože ku koncu ma kniha už začala nudiť. V menách jednotlivých účastníkov masakru som sa pomerne úspešne strácal, podobne ako keď sledujete prvýkrát na twitchi online prenos turnaja vo Dote (alebo v akejkoľvek inej tímovej hre).

Možno keby som knihu čítal pre tým, než začal tento battle royal ošiaľ, by ma viac bavila. Takto dávam vyššie hodnotenie hlavne za to, že autor je Japonec (a ja všetko japonské milujem) a knihy z krajiny vychádzajúceho slnka sú pre mňa osobne veľkou vzácnosťou.

Abia
24.01.2018 3 z 5

Vlastně moc nevím, co k tomu napsat. Hodně krve, někdy až zbytečně moc. Důchodci, kteří nejsou hodnými dědečky a babičkami, ale díky svému očekávanému konci ukáží svou pravou povahu. Já bych asi na jejich místě byla ráda, kdybych měla kamaráda, jako měl ten první mrtvý.

TreborDor
09.11.2017 4 z 5

Výborné, byť nosný nápad vzájemných poprav většího počtu soupeřů najednou je vypůjčen (Battle Royal,...) a "našroubován" na seniorský sociální problém dřímající a stále narůstající v (a nejen) Japonsku zvolna již od 70. let...

střapatá
02.10.2017 2 z 5

Nápad zajímavý, ale dočíst do konce bylo pro mě skoro utrpení - vzhledem k nevstřebatelným japonským jménům jsem si nepamatovala, kdo je kdo, navíc to bylo pořád dokola jedno a to samé. 2-3 hvězdy.

minirock
06.05.2017 2 z 5

Po pár stránkách se kniha stane jednotvárnou, staří lidé se dle nařízení vlády zabíjejí mezi sebou. Střílejí, podřezávají, hází granáty, tráví se navzájem. Autor přechází od jednoho člověka k druhému, takže si k žádnému nevytvoříte nějaký vztah, tudíž je vám jedno že zemře. Rodinní příslušníci své nejbližší nechrání, spíše naopak. K tomu ta nezapamatovatelná japonská jména, takže stejně za chvíli ztrácíte o hrdinných důchodcích přehled. Kdysi jsem viděl krásný japonský film na podobné téma, jmenoval se Balada o Narajamě. Otázka stáří zde byla ale řešena mnohem citlivěji.

Ikkju
17.04.2017 2 z 5

Za mě zbytečně cynické, nějaký smysl mi to dalo až po přečtení doslovu, a to ten, že realita je stejně nakonec ještě cyničtější než nejšílenější fantazie.

kata1
14.02.2017 4 z 5

Knížka Vás vtáhne do děje hned od první stránky. Čtivé cynické dílko zalité krví a prošpikované hrůzou, krutostí, nenávisti, někdy beznaděje a rezignace. Absurdní řešení důchodcovského problému se kterým se Japonsko potýká už desetiletí. Chvílemi možná až zbytečně morbidní a brutální. Každopádně originální pohled věc, který stojí za přečtení.

Liberi
11.01.2017 5 z 5

Kdo nerozumí černému humoru a nevidí parodování reality, která nás obestírá a v této knize je jen o trochu víc extrémní, nechť se rozhlédne po jiné literatuře. Pro ostatní půjde o příjemné zpestření večera!

immortal-party
12.05.2016 1 z 5

blbá kniha. bože to se tak táhlo. po Cucuim už neštěknu. hlubší smysl bychom snad mohli hledat ve vyhřezlých střevech. nejlépe vše vystihuje komentář herdekfileka, ten mi svými slovy ušetřil patnáct minut k dobru se smolením podobného názoru.

tanuki
29.03.2016 2 z 5

Každá země se musí potýkat s mnoha vnitřními problémy. Inflace, nezaměstnanost, korupce nebo stárnutí populace. Sehnat peníze na vyplácení důchodů je palčivým tématem mnoha společností a pan Cucui nám ukazuje, kam až by to mohlo dojít. Jedná se o konečné řešení. Vize je to neutěšená a dovedená do krajnosti. Japonští důchodci jsou rozděleni do sektorů podle bydliště, ve kterých mezi nimi v daném časovém intervalu proběhne Stříbrná bitva. Kdo vyhraje, uchránil svůj život. Celý děj je jedno velké zabíjení. Příliš mnoho postav, které se objeví jen proto, aby se mohly po pár stranách odporoučet na věčnost. Čekáte, že se něco stane, že se objeví nějaká trhlina v jednotvárnosti krve a násilností, nějaký záblesk humanismu, civilizovanosti nebo neposlušnosti, ale kdepak. Jen se mění způsoby, jak se lidé vybíjejí. Důchodci se všichni třesou na to, aby mohli sprovodit ze světa své sousedy a známé. Těžko tomu věřit. Ani konec to nezachrání. Jen masakr, masakr a masakr. Co na to říct....a Vám se ta kniha jako líbila, panec Cucui?

Štítky knihy

satira stáří japonská literatura reality show senioři

Autorovy další knížky

Jasutaka Cucui
japonská, 1934
2011  76%Konec stříbrného věku
2009  68%Peklo
2013  73%Paprika

Kniha Konec stříbrného věku je v

Právě čtených1x
Přečtených282x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených12x
Knihotéce121x
Chystám se číst116x
Chci si koupit23x
dalších seznamech7x