Lester555 Lester555 komentáře u knih

☰ menu

Strašák Strašák Frank Goldammer

Jak už tu spoustu lidí zmínilo, kulisy knihy jsou ještě lepší, než samotný případ. Nálety, nedostatečné zásobování, chybějící potraviny a benzín, paranoia na každém rohu (komu můžete věřit, komu ne, kdo vás udá za poraženectví). Velitel kriminálky fanatický nácek, chybějící kolegové, prostředky... A v těchto podmínkách má fungovat kriminální policie.

05.05.2021 5 z 5


Promlčení Promlčení Jiří Březina

(SPOILER) Zajímavý příběh, který se postupně spojuje z více časových linií. Líbila se mi atmosféra zapadlé vsi v pohraničí a náhledy vyšetřování z devadesátek, kdy to chodilo trošku jinak než dnes. Případ není překombinovaný, vraždy měly uvěřitelný motiv a navíc vraha máte celou dobu před nosem :)

03.05.2021 5 z 5


Výjezdovka Výjezdovka David Urban

bylo to super, místy vážné, místy humorné, při čtení jsem si často vzpomněl na seriál Případy prvního oddělení ; případy jsou "banální", vyšetřování a rozplétání případů působí realisticky, lidsky a uvěřitelně ; nečekejte žádné překombinované americké kriminálky, kde hypermoderní technika vše vyřeší během pěti minut ;
kniha mě bavila až do konce, je to takový epizodní Dominik Dán, klidně by případů mohlo být víc, nebo snad další díl

27.03.2021 5 z 5


Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

Hodnocení bude obsahovat spoilery:
Tento díl byl slabší než všechny předchozí a tolik mě nebavil. Vsuvka s císařem Rudolfem mi přišla zbytečná a ani jsme se nedočkali rozuzlení, navíc císař tam vůbec nemusel být a Steina mohli zdržovat jen rádci. Ono celkově přístup k panovníkovi a jeho rodině byl hodně přitažený za vlasy, že by se sám císař snížil k tomu, aby mluvil s nějakým kapitánem. Nebo že by princ Maxmilián se takto účastnil vyšetřování. Místy si to hlavní hrdinové udělali sami těžší, než to mohlo být (poznámka Steina, že na Merlianův statek pojedou jen ve třech a sám Stein zamítl Barbaričův návrh, aby místo obklíčili vojáci - proč?).
Dále Trautson a Rumpf - proč Steinovi házeli klacky pod nohy, když nakonec vyšlo najevo, že se smrtí hejtmana neměli nic společného?
Mě osobně se víc líbily díly, kde se řeší "místní" problémy na uvěřitelné "místní" úrovni, tzn. na úrovni města a jeho samosprávy, kde je Stein jak velká voda. Jakmile se do toho začne motat vysoká politika, intriky o moc, panovníci, nedej bože zahraniční politika... Ztrácí to podle mě na uvěřitelnosti.
Jinak líbilo se mi prostředí Plzně, vyšetřování, podzemí, tajemno.

24.01.2021 3 z 5


1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Líbilo se mi atmosferické vyobrazení Stockholmu roku 1793 a popis života různých vrstev lidí, i flashbacky z bitev.
Čekal jsem, že to bude historická detektivka a bude se vyšetřovat, takže jsem cca v půlce knihy byl zklamaný, protože příběh sledujeme z pohledu různých osob, nejen vyšetřovatelů, ale ke konci už jsem zklamaný zase nebyl, protože právě díky pohledům různých osob začnete chápat jejich motivy.
Je to temný a syrový příběh se sympatickými hlavními hrdiny, jen je možná škoda, že kniha víc nesledovala linku "Vlka" a jeho pomocníka "Drába".

12.08.2019 4 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

První asi třetina knihy mi přišla celkem pomalá, seznamování s postavami a až na pár věcí se nic moc nedělo. Dětství hl. hrdiny bylo dostatečně depresivní a prostředí dospívání taky. Menší spoiler: ta "skrytá" poznámka o tom, že reverend "všechny převez", a následně, že má "silné nohy", bylo jasný jako facka, nevim, že to hl. hrdinovi tak trvalo. Jinak to byla dobrá kniha, a o hvězdičku víc dávám proto, že mě až děsí, jak moc je charakter a život hrdiny podobný mému SPOILER: (akorát já nenašel mrtvolu a nemám schovanou lebku na zahradě)

27.12.2018 4 z 5


Hádanky a hlavolamy Hercula Poirota Hádanky a hlavolamy Hercula Poirota Tim Dedopulos

Některé hádanky jsou skutečně neřešitelné a mají špatné zadání, některé jsou zase "přestřelené" a velmi zjednodušené... lehčí spoiler: v jednom případu byl zavražděn účetní, je přímo popsáno, že měl prořízlé hrdlo a papíry pod ním nečitelné a nasáklé krví... Pak následují další popisy, lidé co ho našli a se kterými pracoval... Následně máte říci, kdo je vrah... Netuším, kdo je vrah, protože na nikoho to jednoznačně neukazuje, tak listuji řešení a správná odpověď je, že vrahem je tajemník, protože řekl, že zavražděný účetní pracoval na financích nějaké společnosti, ALE, papíry na stole byly nasáklé krví, tak jak to mohl vědět? No, jak asi, třeba mu to zavražděný řekl? Nebo... třeba... je to přecijen tajemník, musí vědět, na čem pracují jeho podřízení, to přece nedokazuje, že je vrah... A papíry na stole mohly být třeba noviny. Řešení jsou někdy dost vykonstruovaná a dohnaná do absurdna.

06.12.2018 1 z 5


Incident v Čechách Incident v Čechách Thomas Årnfelt

Kupoval jsem jen podle obálky a popisu. Prostředí středověkých Čech zajímavé, ale to bylo celé. Příběh byl dost lineární a samozřejmě obsahuje i zvrat, ale jelikož autor od začátku na jednu z postav ukazuje prstem jako na vraha, ale dělá to neskutečně okatě, tak vám ten zvrat ani nepřijde jako zvrat. Konec byl zbytečně utahaný, hlavní hrdina spoustu dní jen "spal", nebo "třídil dokumenty", nechybí ani vsuvka Padesáti odstínů šedi a Mission impossible. Holt takhle si novověk v Čechách představuje Švéd. Co mě dost iritovalo, že hlavní hrdina si prostě chodí kde chce a kdy chce, jeden hrad, druhý hrad, v noci, v soukromých komnatách, překonává hradby asi... a liduprázdno, žádné stráže, brány, vrata, vše evidentně dokořán. Celkově na mě hrady působily dojmem, že tam jsou 4 lidi celkem.

23.11.2018 1 z 5


Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Kniha se četla dobře, o zvraty není nouze, ale co mě dostalo, je číselná šifra na konci knihy, až za epilogem. Dlouho jsem si s tím lámal hlavu, zkoušel jsem postupy zmíněné v knize, atd atd. Po čase jsem to vzdal a začal to googlit... A co jsem se nedozvěděl! Ta šifra je dobře zprasená, musíte vynechat dvě písmena z abecedy, aby vyšla, a navíc je tam tisková chyba v jednom čísle (tedy písmenu). To se tedy překladateli nepovedlo.

23.08.2011 4 z 5


Nesvatá trojice Nesvatá trojice Paul Adam

Vcelku dobrý thriller, několik zvratů, zajímavé prostředí Itálie a prolínání dvou časových linek.

12.08.2011 4 z 5


Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Nejlepší kniha od Browna a jedna z nejlepších co jsem kdy četl. Máte to rychle za sebou a říkáte si, že si to hezky vymyslel. Nebo snad ne? :)

12.08.2011 5 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Honička po Římě s příchutí historie. Ale za ten přehnaný konec bych nejradši hvězdu ubral :) .

12.08.2011 5 z 5


Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Brown znovu vynechal Langdona a vůbec to nebylo na škodu.

12.08.2011 4 z 5


Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

Slabší než šifra, slabší než andělé... I tak to byla dobrá pohádka, ale - jak už tady někdo v komentářích psal - těch posledních cca 50 stran je utrpení, počítáte strany do konce, protože tak dlouhý a zbytečný dialog jsem dlouho neviděl.

12.08.2011 3 z 5