Komentáře knihy Výjezdovka

Ramiel
01.06.2026

Povídky psané celkem suchopárně a spíše popisně. Autor použil snad všechny společenské předsudky a stereotypy o policajtech (ani jeden tedy nepůsobil zrovna kompetentně), blondýnách, cikánech, zlatokopkách, nymfomankách, pavlačových drbnách...

Lucciella_L
29.03.2026

Konečně zase knížka podle mého gusta! Na první pohled detektivka, ale ve výsledku je to něco trochu jiného – a právě to u mě získává plusové body.

Kniha nás zavádí do prostředí policejní výjezdové skupiny, která vyráží k různým případům – od loupeží přes znásilnění až po vraždy. Nejde ale o jeden souvislý příběh, spíš o jednotlivé případy, které ukazují, jak taková práce opravdu vypadá. A právě to je na tom nejzajímavější – ta realističnost. Musím přiznat, že tohle je pro mě naprosto fascinující!

Celé to působí hodně syrově a bez příkras. Žádné přehnané akce jako ve filmech, spíš každodenní realita kriminalistů – výslechy, zajišťování stop, komunikace s lidmi, kteří často nejsou úplně příjemní.

Děj je rozdělený do několika příběhů, takže to rychle utíká a člověk se nenudí. Každý je trochu jiný, a právě to tomu dodává pestrost.

Co mě bavilo nejvíc, byl ten pohled „zevnitř“. Jak to opravdu funguje, co všechno musí policisté řešit a že to rozhodně není tak jednoduché, jak to často vypadá.

Za mě hodně zajímavé čtení, hlavně díky své autentičnosti. Pokud máš rád/a krimi, které si nehraje na efekt, ale ukazuje realitu takovou, jaká je, tohle tě určitě chytne.

TerkinKnižnySve
15.02.2026

Knihy od autora mam rada, skôr však asi ucelené príbehy ako poviedky ale to nevadi.

Výjezdovka nás dostáva do rôznych situácii na výjazdoch, ktoré majú vždy pod palcom detektív, technik a vyšetrovateľ a tu máme opäť nášho obľúbeného.

Na knihe sa mi páči, že sa jedná o skutočný náhľad ako to na takych vyjazdoch funguje a občas aj nefunguje.

V tejto knihe mame 6 rôznych výjazdov - Sebevrah, ktorý to moc nevie, veľmi zvláštny deň plný smrti, znasilnenie, ktoré je naozaj podozrivé, ženu, ktorú by som sama obesioa za vsrtky tie svinstvá, šialenca, ktorý verí na ufonov a detektíva čo sa hra na ramba.

Veľmi dobrý výber, na poviedkach som krutila hlavou, bola som smutná ale aj som sa perfektné zasmiala.

Autor to jednoducho vie a ja sa teším na ďalšiu knihu

Aghatte
10.01.2026

(SPOILER) Předražené “Stalo se…”
Některé povídky fakt divné,
Život píše příběhy, ale zase taková hitparáda, aby to stálo za zakoupení, to není.
A že si to policista rozdá s podatelkou obvinění přímo ve výslechové místnosti? To jako vážně?
Pomáhat ve všech situacích,
a když je paní doma nespokojená…
Krimi signál koupíte v trafice za 39,90, a dostanete stejný obsah.

ZuzanaZ83
20.12.2025

Autor opět nezklamal. Povídky mě obvykle příliš nebaví, ale tohle rozhodně doporučuju. Pro mě je Výjezdovka vlastně jen potvrzením toho, že od autora bych četla i telefonní seznam.

werick
13.10.2025

Tyhle knížky mne prostě baví. Realita dané profese, i když konkrétně u této knížky by se to slabším povahám nemuselo číst úplně snadno .. detaily nechybí, realisticky a věrohodně popsané případy, které dnes a denně výjezdová Policie řeší

čef
14.04.2025

Práce příslušníků výjezdové skupiny ČR není na území Prahy určitě lehká. Denně umírá mimo nemocnice řada lidí a téměř ke všem musí zajet a zkontrolovat oč se jedná, zda nejde o nějaký trestný čin apod. Někdy je to určitě na palici, jak nám autor vcelku věrohodně a hodně podrobně předestřel. Asi mnoho lidí k této službě nezíská, ale jistě nás alespoň trochu přinutí se nad touto stránkou života trochu zamyslet.

karaliene
17.01.2025

Knížky napsané kriminalisty jsem si oblíbila pro jejich syrovou věcnost, resp. absenci snahy čtenáře uvádět v emoční rozlady (narozdíl od dnešních psychothrillerů), technické detaily a policejní hantýrku, která mě opravdu baví.

DeWom
26.12.2024

Přiznám se, že tuhle knížku jsem měla na poličce už nějakou dobu a pořád jsem se k ní nedokázala nějak dostat. Detektivkám obecně moc neholduju, ale tady jsem byla příjemně překvapená. Povídkový styl mi sedl a mohla jsem se ke knize snadno vracet.

Vzhledem k tomu, že blíž už kniha realitě být nemůže, na mě i postavy působily velmi uvěřitelně. Nejvíc mi ale utkvěla v paměti Jájinka. Ta mi zatraceně pila krev. Pokud se autor během své práce u policie s takovým člověkem fakt musel bavit, smekám před jeho trpělivostí. Já bych s takovou brzo skončila mezi pachateli. x)

Líbilo se mi, jakým stylem je kniha obecně psaná. Pro někoho, kdo se s prací policie setkal jen okrajově nebo v knihách, je všechno podrobně, ale zároveň nenuceně vysvětleno. Párkrát jsem se pousmála, jak „nenápadně“ se autor snažil čtenáři něco vysvětlit prostřednictvím postav, ale v zásadě mě to nerušilo.

Bylo zajímavé si uvědomit, jak moc jako čtenář očekávám, že budou příběhy dávat smysl. Že budou mít pointu, jasný dějový oblouk. Že snad na konci dojde k nastolení spravedlnosti a jakémusi zadostiučinění. Že se všechno uzavře, vysvětlí, že všechno nakonec dobře dopadne. Je to jedna z jistot, na které jsem zvyklá z fikce. Při čtení těchhle povídek jsem si přála, aby to dobře dopadlo... ale realita je na dobré konce skoupá a tahle kniha je toho důkazem.

Autor nicméně vybral zajímavé případy. Nejvíc jsem se „pobavila“ u povídky Brutální znásilnění. Kdybych nevěděla, že jsou příběhy založené na skutečných případech, řekla bych, že tohle snad ani nemůže být pravda.

Suma sumárum je Výjezdovka zajímavé čtení, které sice postrádá vykonstruované, uspokojivé zvraty typické pro fikci, ale zato vám dodá slušnou várku reality každodenní práce výjezdové skupiny policie.

evismaior
17.12.2024

65% - líbilo se mi, že to bylo "ze života" - prostě tak, jak příslušníci kriminálky v praxi fungují, jaký typ případů řeší a jakým způsobem. I pachatelé byli takoví uvěřitelní (tedy snad až na tu proradnou černou vdovu, která si hledala movité oběti v Bohnicích - to by mě zajímalo, jestli se něco takového opravdu stalo). Uvěřitelné je asi i to, jakým způsobem je podáno to, jak policisté (ne vždy korektně) vnímají různé svědky, Romy, bezdomovce, ženy apod. Tři opakovaně se vyskytující postavy výjezdové skupiny byli takoví typičtí obyčejní kriminalističtí veteráni a bylo zajímavé poznat jejich život, každodenní rutinu 24hodinových směn a třeba i to, jak se vyrovnávají s tím, co v práci vidí, tedy zejména se smrtí ve všech jejích (často dost odpudivých) podobách. Nebyli to žádní Sherlockové, kteří by za pomocí elektronového mikroskopu z úlomku kosti odhalili pachatele na druhém konci planety, často jim v povídkách posloužil obyčejný záznam z nejbližší bezpečnostní kamery.
Na druhou stranu je poznat, že autor není ve spisovatelském řemesle úplně kovaný, občas to vyprávění a dialogy byly spíš tak na úrovni slohu na druhém stupni základky. Někdy z těch rozhovorů bylo i dost cítit, že jsou tam vepsány spíš jako vysvětlivky pro věci neznalého čtenáře, než že by spolu takovým stylem postavy v praxi opravdu mluvily.
Ovšem jelikož jsem se chtěla dozvědět něco o fungování pražské kriminálky, jsem spokojená a klidně bych brala přídavek.

lenikhor
31.10.2024

Moc se mi to líbilo. Příběhy ze skutečné práce kriminalistů. I když se budou zdát drastické třeba podle názvu, tak skoro všechny jsou pojaté se slušnou dávkou humoru, takového lidského. Autor přibližuje náročné 24 hodinové směny policistů výjezdovek. Některé případy se zdají až nemožné, že by se tak udály, ale to mi přijde na tom nejzajímavější, že to právě bude ze skutečného života, který se občas tak zamotá, že se tomu nechce věřit...

Merlin_CZ
25.10.2024

asi nejvíce reálně popsaná skutečná práce, jen ... malinko nenapínavé atd (ale to je normální u práce na rozdíl od detektivek :D)

ninano
09.10.2024

Trochu to připomíná paperbackové čtení do vlaku. Je tu dobře popsaná realita policejní práce, ale literární stránka knihy pokulhává.

jprst
18.08.2024

Příběhy vycházející z běžné rutiny výjezdovky policie v Praze. Za zmínku stojí především poslední příběh nazvaný Úhel pohledu, kde autor naznačuje, jak to je s některými "odborníky" ve specializovaných útvarech a vedení Policie ČR. A několik případů z poslední doby mu, bohužel, dává za pravdu.

MistrCZ
17.04.2024

Trošku jiný pohled na běžnou policejní práci...

VendulaB
01.04.2024

Soubor povídek popisující reálnou službu u Policie. Zajímavé spíše jako dokument, než jako detektivka. Neurazí, nenadchne.

ArthasKarfa
20.01.2024

Kdo čeká velké kriminální případy, tak ať sáhne po knihách, které mají upoutávky v metru. Tohle je kniha, která popisuje práci normálního kriminalisty z pražské žižkovské výjezdové skupiny, která řeší běžné případy. Kde tomu chybí velkolepost případů, tam je krásná přítomnost reality a skutečných postupů, když se v Praze něco děje.

Petr874
14.01.2024

Čtení této knihy jsem si opravdu užil. Bylo to skoro přesně to, co jsem očekával.
Bylo to celkem věrohodné a realistické. Také pestré: loupež, mrtvoly, až po znásilnění a nějaká ta střelba.
Kniha hezky ukazuje, jak to "funguje".
Jednotlivé příběhy jsou vyprávěny nejdříve ze strany oběti, pak ze strany OČTŘ. Nebo se navzájem doplňují.
Určitě doporučuji nadšencům policejních detektivek.

Hodnocení:
- Ukradené auto = 3,7 *
- Úhel pohledu = 4,5 *

Birlibán
17.11.2023

Autor pracuje u policie a vychází ze svých zkušeností. Popisuje reálné postupy při vyšetřování různých kriminálních případů, které sám zažil. Proto nelze čekat vždy "happy end" nebo dramatický závěr. Popis je někdy značně realistický, ale takový je život. Hodnocení povídek vychází z toho, co od knihy očekáváte. Nejsou to fiktivní případy ve stylu severské krimi, které by měly vygradovanou zápletku. Prostě popis běžné rutiny výjezdové skupiny v Praze. Za mne očekávání splněno, ikdyž velký literární klenot to není.

kerr.cani
12.10.2023

Ačkoliv normálně povídky nevyhledávám, tohle se mi dost líbilo. Číst celou knihu o jednotlivých případech by mě asi nebavilo, takhle to bylo hezky stručné, shrnuté, rychle to utíkalo a bylo to vlastně moc fajn.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi