lenka2557 lenka2557 komentáře u knih

☰ menu

Žiju bez dětí Žiju bez dětí Martina Hynková Vrbová

Téma fajn, ale zpracování dost ezo, nesedlo mi to.

22.03.2024 2 z 5


Naše ztracená srdce Naše ztracená srdce Celeste Ng

Nejradši bych těch hvězd dala deset. Celeste Ng opravdu umí psát. V tomhle románu naprosto přesvědčivě popisuje svět, ve kterém, troufám si tvrdit, nikdo nechce žít. (Snažím se vyhnout spoilerům). Ptáček jako symbol optimismu mi během čtení přirostl k srdci a myslím, že stejně jako v případě "Vše, co jsme si nikdy neřekli" bude i tahle kniha ve mně dlouho rezonovat.

11.03.2024 5 z 5


Síla zranitelnosti Síla zranitelnosti Brené Brown

Četla jsem v originále a kniha se mi líbila. Určitě se k ní budu vracet.

20.02.2024 5 z 5


Oheň Oheň Maria Pourchet

Těžká, podivná kniha, ke které jsem se prakticky nechtěla večer vracet a dočetla jsem ji spíš s námahou.

13.01.2024 1 z 5


Stalinovy krávy Stalinovy krávy Sofi Oksanen

Knihu jsem si půjčila z knihovny a oproti Psímu parku, který mě bavil, jsem tohleto po třech týdnech trápení asi v polovině knihy odložila.

09.12.2023 1 z 5


Život s narcisem Život s narcisem Lucie Jandová

Velmi dobře napsaná kniha, kterou jsem si koupila v době, kdy jsem hodně řešila jeden svůj toxický vztah. Spousta lidově podané psychologie a příběhů lidí, kteří si prošli vztahem s narcisem. Chválím autorskou dvojici a děkuji.

11.11.2023 5 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Skvělá kniha. Člověk se dovede naprosto vcítit do všech postav a toho, co prožívají, i když s nimi nesouhlasí. Mnohé je řečeno v tichu nebo vůbec, postavy si trpí osamoceně. Chci to číst znova a znova.

10.11.2023 5 z 5


Deníky ze Severní Koreje Deníky ze Severní Koreje Nina Špitálníková

K Severce jsem si na Doniu objednala i Deníky a tak mi přišlo logické po dočtení románu ještě završit znalostní kolečko právě jimi. Prakticky se jedná o literárně neuhlazené zápisky, které poskytují zajímavý vhled do života v KLDR.

28.10.2023 3 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

(SPOILER) Severka se čte neskutečně snadno... a zároveň neskutečně těžko. Začnete číst, postupně vás to víc a víc zaráží a v půlce knihy nevíte, jestli chcete otočit na další stránku ve strachu, co přijde dál. Myslím si, že některé části knihy (terapeutická sezení podporující pravdomluvnost) bych nejraději vymazala z hlavy, aby mě nestrašily ve snech. Ale o mě jako empatického čtenáře tady zas tolik nejde, co si budem. Ono totiž, bohužel, někde tam, na opačné straně světa, za 38. rovnoběžkou, tohleto někdo reálně zažívá... Severka se s tím nepáře, je výborně napsaná a myslím, že je dobré o takových věcech vědět. Dočteno za dva večery. Doporučuju.

26.10.2023 5 z 5


Stroje jako já Stroje jako já Ian McEwan

Vskutku zajímavé pojednání o soužití jedné britské nesourodé rodinky s humanoidním robotem. Robot je chytřejší než všichni dohromady, jeho sdělení se často nedají uchopit, spousta z toho, nad čím přemýšlí, je daleko za lidským chápáním. Máme z něj mít strach? Máme o něj pečovat? Ublíží nám? Má, nebo nemá city? Umíme odhadnout, jak se příště zachová? A co způsob, jakým s ním jednáme - co ten vypovídá o nás samotných?

Tohle je kniha, kterou si člověk musí přečíst asi víckrát, a ve které McEwan klade moc dobré otázky k zamyšlení pro nás pro všechny.

23.10.2023 4 z 5


Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná Ernest Cline

Oceňuju vydání pokračování, ačkoli kvalit a svižnosti "jedničky" ani zdaleka nedosahuje. Autor píše v dlouhých souvětích, nemá to takový švih a ani překlad není kdovíjaká pecka - mít např. v jednom odstavci kousek od sebe yardy a centimetry je tak trochu úlet. Vyloženě hrozná kniha to není, jen si nemyslím, že se k ní budu vracet tak ráda jako k prvnímu dílu.

15.10.2023 3 z 5


Skryté tajemství dlouhověkosti Skryté tajemství dlouhověkosti Steven R. Gundry

U povolených a zakázaných potravin jsem přestala číst a odkládám dočtení na neurčito (nebo vůbec). Jen hromada stresu a desater místo toho, aby měl člověk radost z jídla a sám přišel na to, co mu funguje. Děkuji, nechci.

06.08.2023 odpad!


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Kéž bych mohla dát těch hvězdiček mnohem víc. Nemám moc slov na jazyku, kdežto na srdci asi milion... Přesně tohle jsou ty chvíle, kdy nechám, podobně jako hrdinové románů, mluvit ticho. Nádherná, silná kniha, určitě jsem ji nečetla naposledy.

12.02.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Knihu jsem si pořídila silně inspirována jednou nejmenovanou knižní influencerkou. Už to nejspíš nikdy neudělám... Upřímně vůbec nechápu vysoké hodnocení navzdory tomu, že jsou v knize hrubky, překlepy, chyby a spousta anglismů. Shoda podmětu s přísudkem? Kdež. Sousloví jako "abychom mi děti neměly..." Vskutku. Jako dítě jsem si myslela, že když budu číst, upevní to moje znalosti české gramatiky. Well, no longer true, it seems... Je smutné, velmi smutné, že kšeft a dojení stokrát podojené krávy jménem Harry Potter má tak silnou prioritu oproti základním věcem typu korekce textu. Nebudu tím pádem ani komentovat příběh, ačkoli jistou informační hodnotu přinesl. Jsem smutná a zhnusená a nerozumím dnešnímu světu. Howgh. Je mi líto. Příště prosím pořádně.

07.02.2023 1 z 5


Generál Pavel v rozhovorech s Jolanou Voldánovou Generál Pavel v rozhovorech s Jolanou Voldánovou Jolana Voldánová

Poučné čtení formou rozhovoru o spoustě témat - Rusku, populismu, NATO, Evropě, a obecně hlavně tomu, jak Petr Pavel vlastně uvažuje. Velmi sympatická kniha.

21.01.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Četlo se to dobře a víceméně samo, tu tlustou bichli jsem měla dočtenou za méně než týden. Co mi ale trochu vadilo, byla druhá půlka knihy á la "Mission Impossible", za mě trochu moc nerealistická. Už jsem četla od tohoto dua lepší knihy :)

18.01.2023 3 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Lepkavé. Neosobní a metaforické. Znamenitá mrtvola je zvířecím hnusem protkaná kniha. Ona cizost, podivná a nafouklá, je podle mého názoru možná schválně. Stejně, jako dnes zvířatům nedáváme jména, pokud je nemáme jako domácí mazlíčky, je i hlavní hrdina knihy označován jménem jenom zřídka, a vše je vyprávěno jakoby přes zamlžené sklo. Přečteno jsem měla za dva dny a na konci ve mně vyloženě hrklo (no spoilers). Právě konec mě utvrdil v mém přesvědčení, že udělat knihu co nejméně intimní, osobní nebo citlivou byl záměr autorky. Přesně takhle se totiž chováme už dneska, využíváme a plundrujeme, co se dá. Jenom o tom nikdo nechce mluvit.
PS: Na scénu se štěňaty se pokouším zapomenout. Možná mě totiž jinak dnes nenechá spát.

22.10.2022 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Čtivá, relativně příjemná kniha. Což je vzhledem k tématu problém a nemůžu dát víc, nežli dvě hvězdy. Příběh je na můj vkus jaksi nekomplikovaný a i přesto, že si uvědomuji, že je to podle skutečné události, mám potíže uvěřit, že to bylo všechno tak jednoduché.

22.09.2022 2 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Dočteno. Geniální, avšak náročnější čtení plné neznámého názvosloví. Určitě se k ní musím časem vrátit, tenhle příběh si o znovupřečtení vyloženě říká.

04.09.2022 5 z 5


OFF – Digitální detox pro lepší život OFF – Digitální detox pro lepší život Tanya Goodin

Kniha, která mě konečně donutila koupit si budík a vyhnat telefon z ložnice.

12.07.2022 3 z 5