lenixka lenixka komentáře u knih

☰ menu

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Silne, nalehave, surove. Je videt, ze kniha je napsana v nastvanosti na system. Je tam obrovsky potencial tu knihu posunout dal, ale zaroven ta surovost a nalehavost tomu dava ten spravny duraz. Vim, kdo knihu pise a proto chapu, proc je napsana, takovym zpusobem. Opravdu klobouk dolu. A ke sprostemu nazvu. Nekdy opravdu je nutne, nazyvat veci jejich pravymi jmeny.

27.10.2023


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

(SPOILER) Hanišovou zbožňuju, tady mě ale trochu zklamal závěr. Jako by snad ani autorka nevedela, jak to cele vyresit tak tam frkla sveho zpusobu happyend. Nicmene je to opet naprosto skvele napsane. Libili se mi nektere spojujici prvky mezi postavami (ktery ostatne byl pouzit i ve vrcholnem finale)Oproti jinym komentujicim MILUJU, kdyz postava mluvi autenticky, takze mnohokrat zminovane “abysem” me hodne bavilo. U Tea se ten jazyk i hezky vyvijel, jak starnul. Radost to cist!

02.01.2023 4 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Hanišová píše prostě skvěle. Nicméně je vidět, že její um totální depky a úzkosti sluší spíše delším formátům. Prostě je potřeba se v tom blátíčku pěkně vymáchat, nechat zaschnout, pak znovu vymáchat a tak furt dokola, dokud to svědivě nezačně odpadávat. Pak to má grády. Po přečtění povídky Vrátíš se jsem měla trochu problém se ke čtení knížky vrátit, kvůli fyzickým projevům úzkosti, který četba vyvolala. Naprosto mistrně napsaný profil Zbytečného člověka, kdy si říkáte, jestli někoho takového autorka snad zná osobně. Díra má přesně tu tíživou atmosféru všech knížek, které Hanišová napsala. Manažerka mi přišla těžko uvěřitelná, myslím, že by ji možná slušel delší formát, za mě nejslabší ze všech povídek.

05.10.2021 5 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Bavila jsem se. Pocitove jako bych se někomu na rok dostala do vcelku běžného života. Oceňuji příjemnou uvěřitelnost, dobrou práci s krumlovskym mistopisem. A myslím velmi dobre vciteni autora do zenske postavy, ikdyz mě to celou dobu bůhví proc drazdilo, že muž píše takhle intimní pribeh z pohledu ženy. Krasna obalka!

12.09.2021 4 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Opět skvele temná Hanišová. Skvěle se čte, skvěle staví příběh a skvěle ho graduje. Opravdu požitek z cetby, kniha z kategorie neodlozitelnych. Závěr byl spojen s takovou úzkostí, že je opravdu potřeba autorce zatleskat!

28.08.2021 5 z 5


Hezký, ale narovnej se! Hezký, ale narovnej se! Johana Fundová

Naprosto zbytečná kniha. Autorka naznačí nekolik konfliktu, ale ani z jednoho se nic nevyklube. Obzvláště to bije do oči i proto, že kniha je rozdelena na minulost a současnost, takže jsem čekala, že v budoucnosti se objevi neco zajimaveho z minulosti. Ale ne. Nuda nuda, šeď šeď. Hvezdicky jdou nahoru za perfektne popsane školní prostředí na prelomu milenia v první části knihy. To je ale bohužel vse. Škoda.

13.07.2021 2 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Moje první zkušenost s africkou autorkou a naprostá pecka.

12.05.2020 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Bohužel naprosto průhledné, plné klišé, konec předvídatelný. Ale zas uznávám, že můj žánr to není. Knihu jsem dostala darem.

04.02.2017 2 z 5


To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

Jo! Po odložené prvotině Dobře mi tak, velmi příjemná změna. Neuvěřitelná depka od začátku do konce, sžíravý pocit, stránky plynou jedna za druhou. Jo! 4,5 hvězdičky :-)

03.06.2016 4 z 5


Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Málokdy odkládám knihu. Nebavilo, bohužel. Bylo to jak od Viewegha, ale hned od začátku jasné, že to Viewegh není. Dostala jsem se asi na stránku 50. Možná se to pak zlepší, ale to už nezjistím.

30.05.2016 2 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Wow. Čteno vzápětí po Zlodějce knih. Ač mají knihy několik společných témat, musím říct, že vypravěčský styl Jodi Picoultové mi sedl mnohem líp (možná ich forma??) Dostatek prostoru jak pro nosný příběh, tak pro vedlejší postavy. Nechybělo ani nepřebývalo mi nic. Teď chvíli oddech, ale čeká mě Jsou světla, která nevidíme. Proto 4 hvězdičky a pak možná oprava, doufám na pět. Nebo se knížky vyrovanají?
Každopádně milostná zápletka je jasná brzy (ale nevadilo mi to), celková zápletka o něco později, ale rozhodně palec nahoru. Vyplatí se přečíst.

26.05.2016 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Je tam vše a to je na škodu uvěřitelnosti příběhu. Bohužel jsem se trošku nudila, neseděl mi vypravěčský styl. Dojemný závěr, slza ukápla, to zas ne že ne.

16.05.2016 3 z 5


Tichý dech Tichý dech Jan Trachta

První část knihy - ok. Druhá část, za mě strašný chaos ztrácela jsem se v tom. Třetí část o historii Konga - super. Čtvrtá část o Haitu - strhující. Palec nahoru za všechny členy týmů MSF. Je bezva, že mezi nimi je někdo jako p. Trachta, kdo dokáže přiblížit lidem důležitost jejich práce. Někdo dostatečně extrovertní, aby šel s kůží na trh a vyprávěl o svých zkušenostech. Není to bůhvíjaká literatura, dokážu si představit i kvalitnější zpracování, ale za přidanou hodnotu - 4 hvězdičky :-)

25.04.2016 4 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Byla tam spousta momentů, který mi neseděly. Poslední věta - největší klišé a totálně mi znechutila celou knížku: "Na nočním nebi padala hvězda." Opravdu?! Opravdu.

26.03.2016 2 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Poslouchala jsem jako audioknihu - je moc hezky namluvená. Ráda se ke knížce vrátím, tentokrát si již přečtu. Jazyk knihy je opravdu vybraný, některé slovní obraty jsou příjemně překvapivé. Pohlazení!

25.03.2016 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

V druhé polovině knihy už se v tom autorka slušně plácá. Myslím, že je to škoda a nevyužitý potenciál nápadu. Jako oddechovka na dovolenou OK.

11.09.2015 3 z 5


A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Nádherná knížka, která mě neuvěřitelně dojímala každým příběhem. Ne pateticky, ale tak nějak neobyčejností jednotlivých osudů.

15.08.2015 5 z 5


Utrpení knížete Sternenhocha Utrpení knížete Sternenhocha Ladislav Klíma

Tak trochu doháním resty ze střední. I když zrovna, tohle si nedokážu představit, že bych na střední četla. Vyžaduje to už určitou čtenářskou znalost a zkušenost. Občas jsem se smála, velmi často kroutila hlavou a Klímův dechberoucí popis pekla, to se prostě musí přečíst. Rozhodně to není oddechovka, dala mi sakra zabrat. Přesto můžu doporučit každému,kdo hledá netradiční přístup k jazyku v české literatuře.

09.08.2015


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Na mě příliš sarkastické a postrádající humor. Škoda, dalo se z toho vytěžit více, stačilo by přidat trochu nadhledu.

18.06.2015 2 z 5


Otcem i matkou proti své vůli Otcem i matkou proti své vůli Zdena Frýbová

Párkrát jsem se zasmála, ale dočítala jsem opravdu je silou vůle a knížka mě nudila. Autorku omlouvá jen to, že se jedná o převyprávění. Vše podstatné i vtipné by se jistě zvládlo odvyprávět i na polovičním rozsahu a kniha by tak získala šťávu.

06.04.2015 2 z 5