Lele61 Lele61 komentáře u knih

☰ menu

Fantasy & Science Fiction 1997/06 Fantasy & Science Fiction 1997/06 * antologie

Další číslo magazínu získané před nedávném z knihobudky. Opět jako obvykle obsahuje pestrou směs povídek. Některé jsou výborné, jiné průměrné a další zase poněkud slabší. Z těch výborných uvádím zejména: Ray Bradbury "Nabídka". Mezi vydařené patří také povídka: John Crowley "Pryč". Spíše průměrný je humoristický příběh: Reginald Bretnor "Tetin let". Na opačném konci mezi méně povedené patří kratičká povídka: John Morressy "Dvě bajky". Celek je potom určitě nadprůměrný

24.04.2024 4 z 5


Perlička na dně Perlička na dně Bohumil Hrabal

Jde o Hrabalovu prvotinu z 60. let a nutno podotknout, že prvotinu už velmi zdařilou. Obsahuje celkem 12 krátkých silně poetických a hluboce lidských příběhů inspirovaných běžným každodenním životem. Autor dokazuje, že je opravdu bystrý pozorovatel a jeho snahou je vždy najít "perličku" na dně každé lidské duše. Doporučuji k přečtení.

21.04.2024 5 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Celková mizérie a těžký podprůměr. Postavy ani děj rozhodně nijak nezaujmou. Banality, nuda. Nedoporučuji vůbec číst. Jde jenom o potvrzení známého faktu, že Viewegh jako autor je u nás notně přeceňovaný.

19.04.2024 2 z 5


Všechny mé domovy Všechny mé domovy Ivanka Devátá

Krátké docela vtipné líčení různých životních situací autorky tematicky spojených s bydlením a stěhováním. Řada postřehů je velmi trefných, čtenář se pobaví. Taková milá oddechovka.

17.04.2024 4 z 5


Praha plná strašidel Praha plná strašidel Miloslav Švandrlík

Výborná "příručka" mapující a dokumentující výskyt pražských strašidel. Na jedné stránce je vždy úsměvný Švandrlíkův text vztahující se ke konkrétnímu strašidlu a na druhé stránce potom výstižná Nepraktova kresba. Příjemná oddechová četba nejen pro Pražáky. Doporučuji.

13.04.2024 5 z 5


Vekslák Vekslák Pavel Frýbort

Jde o asi nejznámější Frýbortův román. Příběh vysokoškoláka Michala jehož život se zúžil na pouhou honbu za penězi a nic jiného ho vlastně nezajímá. Velmi dobře vystižena dobová atmosféra 80. let a zároveň povedená sonda do tehdy značně rozšířeného veksláckého prostředí. Knížka se dočkala i filmového zpracování.

13.04.2024 4 z 5


Filozof a ústřice Filozof a ústřice James Thurber

Soubor krátkých satirických povídek na různá spíše všední témata a bajek prodchnutých jemnou ironii. Knížka je zároveň doplněna kresbami samotného autora. Literární kvalita je trochu kolísavá, střídají se lepší a horší momenty. Celkově tak průměr, občas se ale zasmějete.

05.04.2024 3 z 5


Fantasy & Science Fiction 2007/02 Fantasy & Science Fiction 2007/02 * antologie

Knihobudky jsou zcela jistě velmi chvályhodnou záležitostí. Dají se tam někdy získat opravdové "poklady". Právě nedávno jsem tam našel odložených celkem deset čísel magazínu Fantasy & Science Fiction ve výborném stavu. Touto cestou díky moc neznámému, který zřejmě likvidoval svoji sci-fi knihovničku. Moje srdíčko milovníka sci-fi samozřejmě ihned zaplesalo, protože tento artikl jsem předtím marně sháněl i ve specializovaných knihkupectvích. Nyní už ke konkrétnímu číslu 2/2007. Obsahuje řadu velmi zdařilých povídek, ze kterých bych jako nejlepší vypíchl následující: Avram Davidson "Dům Dum", Paulo Bacigalupi "Kalorik" a Nina Kiriki Hoffman "S jásotem do nebe". Na opačné straně spektra pak stojí taková hříčka a zvláštnost, která se příliš nepovedla: Terry Bisson "Vilík a skřítek". Celkově však toto číslo přináší moc dobré čtení.

30.03.2024 4 z 5


Divy světa Divy světa Rosemary Burton

Opravdu nádherná výpravná publikace se spoustou velmi zajímavých a podrobných informací, mapkami a velkým množstvím krásných barevných fotografií. Celkem nám představuje více než sto nejzajímavějších památek po celém světě. Kniha je přehledně členěná podle jednotlivých světadílů a v rámci nich potom chronologicky podle letopočtů, kdy daná památka vznikla. Sám mám to štěstí, že jsem během svých cest viděl "na živo" alespoň některé z nich. Určitě doporučuji nejen pro cestovatele a milovníky architektonických skvostů.

26.03.2024 5 z 5


Křehké zboží Křehké zboží Zdeněk Zapletal

Moje druhá knížka od Zdeňka Zapletala a opět zdařilá. Velmi čtivě napsaný román tentokrát ze sportovního prostředí. Děj se točí kolem náhodného setkání dvou přátel po mnoha letech. Oba mají poněkud rozdílné osudy a právě se snaží změnit svůj způsob života. Knížka o hledání štěstí a lásky a zároveň také o postupném uvědomování si hranice vlastních možností stojí za přečtení.

21.03.2024 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Opravdu vynikající zakončení celé výborně napsané trilogie Milénium. Larsson byl prostě borec v postupném budování atmosféry napětí. Navíc oba hlavní hrdinové, jak Lisbeth tak Mikael si dovedou velmi lehce získat sympatie čtenáře. Jednou větou: zdařilá severská krimi jak má správně být, nasazující pomyslnou laťku velmi vysoko.

19.03.2024 5 z 5


Levá ruka tmy Levá ruka tmy Ursula K. Le Guin

Od této knihy Ursuly Le Guin jsem si hodně sliboval vzhledem k literárním cenám, které obdržela. Ale převládající pocit je lehké zklamání. Čekal jsem od toho přece jenom malinko víc. Příběh Genlyho - velvyslance planet Ekumenu na zimní planetě Gethen má poměrně hodně "hluchých" míst, která se dost nudně táhnou. Plusem je zase kvalitní vykreslení prostředí zimní ledové planety a putování po tomto zmrzlém mrazivém světě. Celkově to ale vidím pouze na tři hvězdičky.

17.03.2024 3 z 5


To je můj případ To je můj případ Miroslav Barták

Miroslav Barták nepochybně patří k předním českým kreslířům a karikaturistům. Znám jeho kresby už z dob slavného Dikobrazu. Má svůj specifický a nezaměnitelný typ jemného humoru plného ukrytých metafor, který nutí čtenáře se nad jeho obrázky zamyslet. V této knížce jsou jednotlivé kreslené vtipy tematicky seřazené a každý oddíl je potom doprovázen úvodním textem Ondřeje Neffa. Doporučuji pro zasmání.

15.03.2024 4 z 5


Futurologický kongres Futurologický kongres Stanisław Lem

Lem zde opět uvádí na scénu už dobře známou postavu Iljona Tichého jako vyprávěče. Představuje nám tentokrát zápisky z jeho deníků. Obrovská spousta velmi originálních nápadů (jak je u Lema zvykem), pořádná dávka specifického až absurdního humoru a častý filozoficky přesah vybízející k hlubšímu zamyšlení - to jsou hlavní přednosti tohoto polského autora. Knížka stojí za přečtení.

08.03.2024 4 z 5


Druhá planeta Oggu Druhá planeta Oggu Péter Lengyel

Knížka původem z knihobudky a ještě k tomu starší sci-fi od maďarského autora. Tak jsem moc nevěděl, co od toho mohu vlastně čekat a pro jistotu jsem ani neměl žádná přehnaná očekávání. A kupodivu ono to zase nebylo až tak hrozné. Je tam už sice trochu znát stáří knížky, ale nápad je celkem dobrý a zpracování také solidní, jenom ten konec už se zase tolik nepovedl - připadá mi to takové jako by uspěchané. Celkově průměr, žádná katastrofa to sice není, ale znám mnoho lepších sci-fi počinů.

03.03.2024 3 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Nadčasová Orwellova alegoricky pojatá klasika, která snad nikdy nezestárne. Výborně napsaná ostrá společenská satira o totalitě, která je stále aktuální a působí jako výstraha a vážné varování. Rozhodně doporučuji k přečtení.

28.02.2024 5 z 5


Po naszymu Po naszymu Michaela Franková

V knížce jsou obsaženy příběhy psané "po naszymu" sesbírané studenty. Zároveň je u každého příběhu vždy uveden český, polský a anglický překlad. "Po naszymu" hovoří na Těšínsku, Třinecku a Jablunkovsku celkem asi 50 000 až 100 000 lidí. Sám z tohoto regionu pocházím a tímto nářečím (kde se vyskytují polská, česká i německá slova) běžně hovořím. Zajímavé je, že "po naszymu" nemá žádnou kodifikovanou psanou podobu, což je do jisté míry problém. Uvedený dialekt však neodmyslitelně patří k nezaměnitelnému koloritu tohoto území. Celkově publikaci hodnotím jako takovou milou zajímavost.

25.02.2024 3 z 5


Sen na konci rána Sen na konci rána Zdeněk Zapletal

Čtivě napsaný román Zdeňka Zapletala situovaný do osmdesátých let minulého století, který věrně vystihuje atmosféru uvedené doby. Přináší čtenáři hlubokou sondu do osudů mladého fotografa Jana a líčí jeho nerozhodný vztah ke dvěma ženám. V celém příběhu se jedná zejména o vytváření a změny určitých morálních hodnot a obecně pak o hledání svého místa v životě. Od tohoto zajímavého autora si určitě přečtu ještě nějakou další knížku.

23.02.2024 4 z 5


Moloch Moloch Jiří Švejda

Souhrnné vydání obou dílů Švejdova Molochu (I. Hledání rovnováhy a II. Konec sezony) se opět vyznačuje pro autora typickou skvělou znalosti popisovaných prostředí (litvínovský hokejový klub, severočeská chemička, pražský umělecký svět), ve kterých se pohybuje trojice hlavních hrdinů. Děj má spád a postupně konfrontuje životní plány hlavních postav se skutečností. Výborně je vystižená atmosféra tehdejší doby a objevuje se zde kritika některých negativních jevů ve společnosti (korupce, hon za kariérou). Knížka stojí za přečtení.

14.02.2024 4 z 5


Dvojnásobný dvojník Dvojnásobný dvojník Zdeněk Rosenbaum

Celkem zajímavý experiment dvojice v době vydání začínajících sci-fi autorů. Společně si vytýčili celkem 10 témat a na ně potom každý z nich napsal povídku. Obsah je tedy tematicky velmi různorodý. Jako vždy v takových případech jsou v knížce zahrnuty více i méně zajímavé kousky. Osobně se mi více líbí práce a styl psaní Rosenbauma. Celkově hodnotím jako průměr.

08.02.2024 3 z 5