Mafie po listopadu, aneb, Ryba páchne od hlavy

Mafie po listopadu, aneb, Ryba páchne od hlavy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22277/bmid_mafie-po-listopadu-aneb-ryba-pachne-w2i-22277.jpg 4 184 29

Mafie série

< 2. díl

Mafie po listopadu se stala největším českým bestsellerem roku 1992 a patří k nejznámějším knihám Frýbové. Dramatická vražda call-girl a její napínavé vyšetřování ukazují na nebezpečné důsledky exploze zločinosti, praní špinavých peněz a hospodářské kriminality po listopadu 89.

Přidat komentář

kopeceli
10.05.2023 3 z 5

Já jsem z knihy dost otrávená. Je hodně rozvleklá, celou knihu dusí autorčina frustrace z poměrů, přičemž se místy vyjadřuje dost nevybíravě. Všechno při revoluci a po ní bylo špatně, nenašla na ničem nic dobrého. Opakovaně píše, že obyčejné rodiny chcípou hlady, hlavně matka diabetička, která nemá peníze na dietu (na ryby!) a tak jí marmeládu. Přitom diabetická dieta spočívá v omezeném množství jídla, vyloučení cukru, což znamená, že by měla na jídle ušetřit. Jíst každou chvíli ryby diabetik nutně nemusí. Kvůli novému režimu se musí chudinky vysokoškolačky prostituovat, aby nechcíply hlady... Nesehnaly žádné zaměstnání, ani na mytí nádobí. Rovnat na poště balíky fyzicky nezvládly.. A já jsem za socialismu nemohla studovat VŠ, přesto jsem práci v devadesátkách sehnala dobře a mí sourozenci též. Hlady jsme nechcípali a to nás bylo šest dětí a táta platil mizivé alimenty. Ale jsme zvyklí pracovat... Zatím mám z knihy tak rozporuplné pocity, že jsem další Frýbové knihy založila hluboko do knihovničky a zřejmě je odsoudím k pobytu v knihobudce.

vvikingg
20.01.2023 5 z 5

Divoké ,, devadesátky,, pamatuji , autorka skvěle vykreslila dobu z detektivní zápletkou a paní Procházková vyřešila vše na posledních stránkách knihy na jedničku. Autorka je již po smrti a co se děje v dnešní době by rozhodně bylo pro ní zajímavé téma,, 34 let po sametové revoluci a o úřad prezidenta, prezidentské volby budou za týden, se perou 2 bývalý komunisti, kteří měli krycí jména, lidi jsou prostě nepoučitelní.


Nofar197
13.12.2022 3 z 5

Nejvíce se mi líbil konec. Tleskám paní Procházkové.

rodak
30.05.2021 5 z 5

Paní Frýbová by se divila co se děje v současné době.Tento příběh je tedy drsný a jako čtenáře detektivek mě velmi bavil.Ač vše psáno z reálné podoby tak o to horší.Zlo je přítomno v každé době,ale po listopadu tady byl teda fakt bordel.Qpět výborně napsáno.

Péťa1950
09.06.2020 3 z 5

Napsáno příliš černobíle. Hon za penězi a majetkem rychle měnil hodnotový žebříček lidí, i když u řady se jen více rozvinul.(auta, vily, chaty, zahraniční dovolené, luxus, to vše se jen mohlo zviditelnit.)Mafiánské praktiky získaly větší volnost. Privatizace a rozpad průmyslu zasáhl nejen studenty, ale i střední generaci , která musela změnit práci a dále zajišťovat rodiny. Nevím, že by prostituce byla jediné řešení. Spravedliví vyšetřovatelé, neúplatní, proti bezcharakterním lumpům.Takové až pohádkové charaktery. Kdo tu dobu nezažil,dnešní třicátníci a mladší, moc reálný obraz tehdejší doby by přečtením nezískali. Knihu komentářem vystihla Veruci.

Purina.pashmina
19.05.2020 4 z 5

Detektivka, ale spíše "thriller po Česku", zvládnut snad ve všech směrech.
Nejkontroverznější stránka knihy je líčení před- a polistopadových události. Autorka nenabízí žádný prostor pro iluze, kritizuje dřívější režim, ale nebere si servítky ani s událostmi, které se staly potom.
Zajímalo by mě, jak bych knihu hodnotila v době jejího vydání, což je dnes už téměř 30 let (!!!) , ale v současnosti dávám 4*, a to protože autorka dokázala schopně vykreslit přesně ty "typy" lidi, kteří i přes svůj pokřivený charakter nenesou zodpovědnost za své činy a vesele si běhají po světě..., a taky protože jsem se ve čtení nemohla zastavit.
Dokonalý souboj dobrého a zlého, kde by zlo nakonec vyhrálo, kdyby nebylo lásky a "bláznivých" lidi.

lucky_luciano
22.04.2020

Hodně zajímavé. A bohužel stále aktuální.

lancelot
12.03.2020 4 z 5

Zajímavý příběh o osudech lidí po sametové revoluci

Ctv
23.02.2020 3 z 5

Myslím, že to, co bych knize vytkla už napsala v předešlém hodnocení jana14. Nedělám si iluze o tom, že pro mnoho lidí byl polistopadový vývoj zklamáním zejména v tom, že řada lumpů prostě jen sundala odznáček se srpem a kladivem a připnula placku OF a fungovalo jim do dál. To je myslím v knize popsáno na řadě příkladů dost dobře. Paní Frýbová pro mne byla vždy čtivou autorkou, ale v této knize mi umělé, šroubované, vysvětlující a nereálné diskuze o politice mezi dvěma mladými holkami už ke konci vadily. Nicméně rozčarování autorky nad tím, jak peníze vládnou světem chápu a kdo ví, co by napsala o dnešní politice, kdyby mohla.
Možná kdyby v knize zaznělo i pár pozitivních příběhů a bylo popsáno pár kladných postav, že by jí to prospělo. Takhle opravdu čtenář neznalý poměrů může dojít k názoru, že v této zemi žijí jen podvodníci a gauneři, vysokoškolačky běžně prostituují aby nezemřely hlady, v devadesátých letech tři čtvrtiny národa umíraly bez léků a jedly kořínky a není z toho východisko.

jana14
18.02.2020 2 z 5

Paní Frýbovou jsem měla vždy ráda. Její knihy byly vtipné, svižné a mladý člověk se mohl něco naučit o partnerských vztazích. Jenomže po roce 89 se autorka, podle mne, dost zhoršila. Snad to bylo věkem, snad zklamáním nad polistopadovým vývojem. Ale podle mne to paní Frýbová viděla až moc černě. Kdybych ty doby nezažila, tak věřím, že tady byl somálský hladomor. Každý autor má jistě právo vkládat do knížky své názory a přesvědčení, ale tady se spisovatelka provinila na svém řemesle a dělá to na úkor kvality a čtivosti knížky. Když je vysokoškolsky vzdělaná, mnoha jazyků znalá prostitutka vyslýchána v souvislosti s vraždou své kolegyně, udělá vyšetřovateli politickou přednášku o tom, proč tou prostitutkou je a proč to v té odporné době ani jinak nejde. A podobné monology a dialogy násilně vkládané do textu se bohužel opakují nejen v této knize, ale i v dalších polistopadových dílech. Jinak jako žena, která se , naštěstí vybavená jazykovými znalostmi , ocitla v mládí ve víru polistopadových let, mohu pouze konstatovat, že slušné práce bylo dost (tlumočnictví, překladatelství, průvodcovství, cestovky...atd), takže prostituce opravdu nebyla nutností....pokud jste si tedy nechtěli vydělat rychle na byt.

laura
07.12.2019 3 z 5

První díl byl lepší, o tom žádná. Taky jsem ho četla víckrát a postavy mi tím pádem jsou jaksi bližší.

Druhému dílu jsem tolik šancí nedala. Už napoprvé jsem měla spíš pocit hnusu, když jsem to četla. Nějak jsem nedokázala mít ty lidi v tomhle příběhu ráda. Nedokázala jsem je pochopit, nedokázala jsem se do nich vžít. Prostě mi to připadalo přes míru. Ale takový svět je. A i když ho nechápeme, i když se nám hnusí - žijeme v něm. A někdy je potřeba vidět i tu odvrácenou, zjizvenou tvář, vidět všechnu tu špínu, hnus, vidět dno lidské duše v celé jeho obnažené nahotě. Není to hezký pohled. A není lehké se na to dívat (v tomhle případě o tom číst). Ale dokud to lidi nepochopí, dokud proti tomu nezačnou bojovat, je potřeba takové knihy psát.

A je potřeba je číst...

pidalka777
22.11.2019 4 z 5

Klobouk dolů opět boží knížka s dost dobrým koncem. Trochu jsem se bála, protože moje poslední knížka od Z. Frýbové byla Dvě dámy v tísni a to bylo strašné. Touto knihou však vše napravila.

avi8
25.10.2019 5 z 5

Kdo v této době žil tak ví jak moc je to ze života .

Veruci
25.09.2019 3 z 5

Samotný příběh bych hodnotila 5*, je pěkně vystavěný, charaktery postav skvěle vykreslené, dobře jsou rozebrané i jejich myšlenkové pochody. Jen kdyby to nekazily ty politické řeči okolo. Je mi jasné, že úplně bez politiky by ten příběh nefungoval, jenže tohle mi připadalo jako neskutečná agitka. Je tu plno zevšeobecňování podle pár jednotlivců, podsouvání správného politického názoru snad na každé stránce. Je zde patrná snaha vyvolat dojem, že pouze prostitucí se dalo uživit, že žádná jiná práce nešla sehnat - chudinky holky... Má ta kniha snad vzbudit pocit, že každý druhý byl mafiánem a zbytek byl mafií ovládaná lůza? Nedělám si iluze o čistotě politiky tehdy ani dnes, ale stejně... Hajzl hajzlem zůstane nezávisle na režimu. Tihle lidé tady byli napříč dějinami a navzdory politickému zřízení. Co mi ještě vadilo? Všechny ženy jsou zde vykresleny buď jako bezpáteřní vypočítavé mrchy nebo jako úplné blbky. Totálně mě rozčiloval věčně omílaný pojem Vítězný listopad.

Lejdus
03.09.2019

Nehodnotím, nedočteno. Kniha mne zpočátku zaujala. Autorka psala poutavě, bylo to ze života a zajímalo mne, jak životy postav dále probíhají- Bohužel po prvních padesáti..sto stran, byla kniha nudná. Nezajímavá, hodně politiky a zbytečného plýtvání stránek, že jsem to nezvládla dočíst.

DuncanIdaho
18.08.2019 4 z 5

V knize je dost politiky, což asi odpovídá náladám tehdejší doby. Hrozné je jen to, že se nic od té doby nezměnilo, alspoň k lepšímu ne. Zápetka je docela zajímvá, napínavá a pro tehdejší dobu, jak věřím, i dost pravdivá. Prostě typická Frýbová. Škoda je těch politických dovětků na konci jejích knih.

gonga
12.08.2019 odpad!

Sračka od zahořklé komunistky, nenávistné plivání, nic jiného. Některá její dřívější díla, byla , řekněme, slušná oddechová literatura, tohle zaslouží odpad.

Pavelpi
07.05.2019 5 z 5

Pokud by to měla být pravda,tak nechápu,co se u nás změnilo po revoluci.Snad pouze to,že dřív se kradlo skrytě a teď se krade veřejně bez obav a většina národa je zkorumpovaná.A tak se nedivím,že občas slyším "zlatý komunisti"

KnihovniceVěra
04.05.2019 2 z 5

Kniha nesplnila moje očekávání, že poodhalí a rozplete chapadla mafie v nejvyšších kruzích politiky. Místo toho se zabývá pokračováním předlistopadových zločinců po sametové revoluci v oblasti prostituce a dětské pornografie. Na můj vkus příliš černobílý pohled na bezúhonné studentky nucené stát se call - girls a hlavně přespříliš politické propagandy ve prospěch levicových stran, místy až demagogie ("diskriminace důchodců, kteří platí z příjmů o 108 % vyšší daně než ostatní občané").

JancaMia
04.12.2018 4 z 5

Četlo se dobře, kniha souhlasí s tehdejším vývojem ve státě .. barvitě, plynule,pravdivě. Souhlasím se vším co bylo popsáno.

Štítky knihy

vraždy prostituce pornografie rodinné vztahy pedofilie kriminalita

Kniha Mafie po listopadu, aneb, Ryba páchne od hlavy je v

Právě čtených2x
Přečtených291x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených15x
Knihotéce146x
Chystám se číst28x
Chci si koupit3x