lapagerie lapagerie komentáře u knih

☰ menu

Strašidlo minulosti Strašidlo minulosti Jaroslav Velinský

Asi jsem se zamilovala. Ota Fink je můj nový detektivní hrdina. Fakt mě to bavilo.

19.07.2024 5 z 5


Volyňská rapsodie Volyňská rapsodie Anna Strnadová

Zaujalo mě téma a od autorky už jsem něco četla. O volyňských Češích mám jakési povědomí, ale spíš povrchní, takže jsem se docela těšila. Jenže se mi ukrutně pletly postavy a rodinní příslušníci. Po nějaké době už jsem nevěděla, kdo je čí manžel nebo syn. Každopádně jejich osud byl tvrdý. Nesplněné sliby, nekonečná dřina, střídající se nadvlády, války, nacisti, banderovci, hlad. Reemigrace do vytoužených Čech a pak rok 1948. Zas konec nadějí.

15.07.2024 3 z 5


Tak trochu lesana Tak trochu lesana Veronika Hotová Roncová

Po dvou letech jsem čistila čtečku a našla i tuhle knížku. A tak jsem to zkusila znova. No, přečetla jsem ji a mažu. Hlava mi tenhle megapřírodní a ezoduchovní přístup fakt nebere a za svým předchozím komentářem si stojím. Mantry, afirmace, uf. Vaginální mapování? Cože? Neeee...

08.07.2024 1 z 5


Bezcitnost Bezcitnost Martyna Bunda

Nemohla jsem se do příběhu začíst. Sestry jsou sice jen tři a s matkou jde vlastně pouze o čtyři osudy, ale pořád se mi pletly. Žádná z nich mi nebyla sympatická a ani jsem netoužila blíže pochopit jejich pohnutky.
A jak tu někdo už psal, je to kniha, kterou jsem přečetla a brzo na ni zapomenu.

08.07.2024 3 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Člověku prostě padá brada. Jak je něco takového vůbec možné? Je to jako když si čtete utopický román, ale na konci zjistíte, že to utopie není a je to reálné.
Doporučila bych přečíst všem těm českým remcalům, kteří v nejrůznějších diskuzích nadávají na zemi, kde žijí.

08.07.2024 5 z 5


Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa prostě umí. Přečteno za víkend

02.07.2024 5 z 5


Mizení Mizení Jiří Březina

Audiokniha. Nevím, ale tento díl mě nezaujal. Nelíbil se mi rasistický podtext na začátku a ani když se linka začala měnit, tak mi nevadilo pár dní třeba audio odložit. A ani konec to nezachránil.

02.07.2024 3 z 5


Sára Sára Dominik Dán

Z detektivek "Krauzovek", které jsem zatím přečetla, mě Sára bavila asi nejmíň. Nezaujalo mě prvních 100 stran, kde se parta kolem Krauze nevyskytuje, a když pak přišli na scénu, už mě to prostě nebralo. Ani překvapivé informace o zavražděném, které se dozvíte na konci.
Uvidím, co nabídne další díl.

26.06.2024 3 z 5


Děti nepřátel lidu Děti nepřátel lidu Inna Šichejevová-Gajstěrová

Stačilo se jen špatně narodit. A byli jste odsouzeni. Lágry, vyhnanství. Strašná doba. Určitě je dobre, že tato svědectví existují.
Kniha samotná se mi ale četla hůř. Jména se mi pletla, bylo jich opravdu hodně a nespojovala se mi s osobami. A ačkoliv to muselo být pro Innu a ostatní vyhnance velmi těžké období, z jejího vyprávění to tak nevyznívá. Ačkoliv trpěli hladem, přišli o blízké, o rodinu. Nevím, nejspíš je to jen tím zpracováním, že mě to nezasáhlo.

22.06.2024 3 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Povedená detektivka. Na konci mi spadla čelist a nejen proto, že byl odhalen vrah, který mě opravdu nenapadl. Ale i pro ty promyšlené vazby mezi postavami. Pořád jsem čekala, kdy se objeví návaznost na první kapitolu a pak jsem jen zírala.

19.06.2024 5 z 5


Kletba podle Justiny Kletba podle Justiny Lydie Romanská

Poslouchala jsem ve zpracování Českého rozhlasu, které bylo výborné. Samotný příběh mě zaujal, vlastně jde o takovou rodinnou ságu, do které zasahuje duch zavražděné dívky. Muži v rodině byli odsouzeni už od narození. K tomu těžká doba. Je to depresivní, ale zajímavé.

14.06.2024 4 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Poslouchala jsem jako audioknihu v podání Jiřího Žáka a rovnou jsem kvůli tomu ubrala hvězdičku. Opravdu mi to nesedlo, přišlo mi, že šišlá a u některých anglických výrazů (třeba názvy písní, kapel) mi výslovnost rvala uši.
Každopádně Servaz je sympaťák, zápletka a prostředí opravdu zajímavé. Jen ten konec mi přišel zbytečně natahovaný.

14.06.2024 3 z 5


Paměti Marie Stuartovny Paměti Marie Stuartovny Carolly Erickson

Od autorky ráda čtu biografie. Po románu jsem sáhla s odstupem let podruhé a asi už to neudělám. I tentokrát jsem byla lehce otrávená. Dejme tomu, že Marie Stuartovna měla dceru s lordem Bothwelem. Proč ne, je to román. Toto by teoreticky možné i bylo. Vůbec cca první polovina knížky by mohla být i reálná. Ale ten útěk do Říma? Putování z Vlissingenu? Schovávačka ve Francii? To bylo úplně mimo, nechápala jsem.
Hvězdička navíc za vypravěčský styl.

10.06.2024 3 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Asi tu knížku chci mít doma v papírovém vydání. Poslouchala jsem ji totiž jako audio na Českém rozhlase - a velmi chválím zpracování.
Postupně jsem si stále časteji musela připomínat, že Ri Jo-Čong bylo teprve 17 let, byla vychovávaná v prominentní rodině, měla privilegia, o kterým se běžným Severokorejcům ani nezdá. Taková nafrněná princezna, které leccos přišlo samozřejmé. Pochází přece z té lepší vrstvy, a tak má nárok. Do toho její soudružská uvědomělost, angažovanost, ambicióznost. Dohromady je z toho osoba, ze které se vám dělá špatně. A v tu chvíli si zas připomenete, že jí bylo jen 17 a v čem vyrůstala. Mohla být jiná?
Její prozření bylo asi tvrdé. Netušila, proč se ocitla v Jižní Korei, nechtěla tam být. Je to nějaká past? Zkouška? Pokud ne, jak bude žít dál? S vědomím, co všechno zavinila?
Konec tedy krutý, i když i tak trochu pochopitelný.

05.06.2024 5 z 5


Zrůda Zrůda Nacuo Kirino

Zvláštní kniha. Vlastně se v ní nic moc neděje, ale i tak je čtivá. Zrůda určitě není jen ta jedna, o které se mluví na začátku. Postupně jsem se propracovala k poznání, že vlastně všechny postavy jsou svým způsobem zrůdné, poněkud úchylné a s ujetým vnímáním okolního světa.
Četla jsem od autorky i "Out" a taky lze říct, že je to hodně jiné. Ale zajímavé.

28.05.2024 3 z 5


Promlčení Promlčení Jiří Březina

Poslouchala jsem jako audioknihu a jsem spokojená. Líbila se mi dějová linka v minulosti, i když Tomáš Volf byl tím pádem poněkud upozaděn.

28.05.2024 4 z 5


Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Tohle se mi hodně líbilo. Zulejka nese svoje životní břemeno s odevzdaností, ale s pevnou vůli a skrytou silou. Jen tak asi měla šanci přežít tam, kde tolik lidí zahynulo. A ačkoliv má Zulejka těžký život, není knížka depresivní. Autorka se inspirovala příběhem vlastní babičky, a to příběhu dodává na uvěřitelnosti.

22.05.2024 5 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

Detektivka se čte dobře. Téma i zápletka zajímavé, i když některé situace jsou těžko uvěřitelné a některé postavy neskutečně černobílé. Nevím, zda budu v sérii pokračovat, možná někdy později a spíš mě k tomu dovede náhoda v knihovně než úmysl. V záplavě detektiních příběhů je to jeden z mnoha.

17.05.2024 3 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Není mi moc jasné, proč má tato kniha tolik pětihvězdičkových hodnocení. Nic zásadního ve mně nezanechala a číst ji určitě podruhé nebudu. Je to takové příjemné počtení na dovolenou nebo víkend. A pak vrátit do knihovny.
Evelyn je velmi cílevědomá, jde si tvrdě za svým. Obětuje leccos, kvůli svému chování ztratí i největší lásku. Nebylo mi jí líto. Současná linka vypravěčky Monique mě nebavila. Nemám ráda náznaky typu "to ještě nevěděla, že za chvíli ji bude nenávidět" a zde jich bylo dost. A nakonec to zas až takové drama nebylo.

13.05.2024 3 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Přátelé jsou seriál mé generace, miluju je a je pro mě těžké oddělit Chandlera od Matthewa. Chandlera fakt miluju a má v nejspíše velkou část Matthewa.
Matthew si ten život fakt pohnojil. Padesát šest odvykaček a léčeb závislostí? No ty kráso...Těžko říct, zda byl prvopočátek průšvihu už v dětství, jak píše nebo se jen snažil nějak si to nějak odůvodnit. Každopádně se potácel mezi různě zlými a lepšími obdobími, ale vlastně nikdy se mu nepovedlo se z toho všeho dostat. Některé jeho postřehy jsou bolestně pravdivé. My "normální" to nepochopíme.

13.05.2024 3 z 5