Ladasom Ladasom komentáře u knih

☰ menu

Ani pták nezazpíval Ani pták nezazpíval Farley Mowat

Z počátku lehce naivní hrdina poznává skutečnou realitu války, které postupně nahlodává jeho psychiku. Jediné, co mi v knize chybělo, byla mapa Sicílie a Itálie s vyznačenými bojišti, aby se dalo lépe orientovat v postupu spojenecké armády.

01.12.2023 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. První dvě třetiny byly napínavé, měly spád a těšila jsem na to, co přijde. Poslední třetina byla ovšem utahaná a dle mého názoru zbytečně popisná. Popisná ovšem ne ve smyslu slova krajiny či prostředí, ale především zbytečných odstavců o tom, co se dělo v jednotlivých dnech, když se v podstatě nic moc nedělo.
Snow je celou knihu stavěn před určitá rozhodnutí, ale když jsem knihu dočetla, zjistila jsem, že to rozhodnutí byla vždy, i když si to možná neuvědomoval, hnána jediným cílem. Ten nebudu rozvádět, nechám na ostatních čtenářích, aby posoudili sami, co bylo jeho motivací v osobních "Hladových hrách".

28.09.2020 3 z 5


O myšce, která se nebála O myšce, která se nebála Petr Horáček

Krásný příběh o myšce, které se nebála a šla do světa. Ničeho se lekla, dokud... to si musíte přečíst, protože pointu Vám přece neprozradím ;)

09.04.2020 5 z 5


Příběhy z amazonského pralesa Příběhy z amazonského pralesa Patrick Agot

Krátké příběhy (bajky, pověsti), které jsou vždy zakončeny ponaučením. Celá kniha je doplněna kouzelnými ilustracemi, díky nimž je text více autentický a Vy máte pocit, že každou chvíli na Vás některé ze zvířat v knize promluví.

09.04.2020 4 z 5


Narušení Narušení Susanna Kaysen

Měla jsem pocit, že autorce vše nevěřím. Možná za to mohl styl jejího psaní, ale v jejím podání pobyt v zařízení nepůsobí tak děsivě, jaké to pro ni ve skutečnosti určitě muselo být. Je možnost, že její styl vyprávění s lehkým nadhledem příběh odosobňuje a to na mě vytváří výše zmíněný dojem.

09.04.2020 3 z 5


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Silný příběh o lidské vytrvalosti a naději, o utrpení a hyenismus. O životě a smrti.

09.04.2020 5 z 5


Muž s nádherným hlasem Muž s nádherným hlasem Lilian B. Rubin

I když jsem v oblasti psychoterapie laik, tak se mi kniha četla dobře. Není to čtení na jeden zátah, je potřeba se u jednotlivých příběhů zastavit a zamyslet se. Velmi kladně hodnotím uvedení do problematiky terapie z pohledu psychoterapeuta.

09.04.2020 4 z 5


Ella ve škole Ella ve škole Timo Parvela

Příběhy nezbedné Elly velmi pobaví. Mým takové to žáčky, tak nevím, jak dlouho bych vydržela vyučovat :)

30.03.2020 5 z 5


Taje olivového háje Taje olivového háje Daniela Krolupperová

Kouzelnou Provence provoní vílí příběh o přátelství a lásce. Knihu doplňují jako vždy dokonalé ilustrace Evy Chupíkové.

26.03.2020 4 z 5


Strašidelná chůva Strašidelná chůva Tuutikki Tolonen

Dětské knihy čtu ráda i v dospělosti. A bubák, který je ve skutečnosti spíše roztomile zaprášená koule? Holčička, která si povídá se županem? Nikde žádní dospělí? Ideální kouzelný svět, již teď se těším na pokračování.

26.03.2020 4 z 5


Ella a kamarádi Ella a kamarádi Timo Parvela

Ella a lumpárny, které provádí ona a její spolužáci pokračují. Jako u předchozího dílu, se čtenář zasměje a pobaví, chudák pan učitel :)

26.03.2020 4 z 5


Máma pro Papíka Máma pro Papíka Keiko Kasza

Jaká je ta pravá maminka? Taková, která Vás má ráda, i když se jí vzhledově nepodobáte. Milý příběh je doplněn krásnými ilustracemi.

26.03.2020 4 z 5


Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

V dětství jsem komiksy příliš nevyhledávala, ale jako dospělá dokážu ocenit ilustrace i chytré postřehy, které nejlépe vyniknout v kombinace s obrazem vystihující situaci. Takovým chytrým komiksem je i "Introvertka". I když je člověk jen částečně introvert, najde v knize podobné situace a chování, které zažil. A být introvert není žádná vada, naopak v mnoho případech je to velká přednost. Knihu doporučuji všem introvertům (ale i extrovertům) všemi deseti.

26.03.2020 5 z 5


Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt Michael Ende

Nebojácný Špunt se rozhodnete, že se stane zločincem a není nic lepšího než se učit od mistra, kterým se pro něj stane hrozivý a ukrutný rytíř Rodrigo Raubíř. Je ovšem Rodrigo tak ukrutný, jak o něm říkají zvěsti? Také tu máme princeznu, kterou je potřeba zachránit, nebo ne? To vše a mnohem více se dětský čtenář dozví v knize, která není jen o strachu, jeho objevování a překonávání. Je také o síle přátelství a rodiny. O podpoře, kterou si navzájem prokazujeme.

26.03.2020 4 z 5


Štěpánův podivuhodný stroj Štěpánův podivuhodný stroj Zuzana Pospíšilová

Příběh o malém vynálezci Štěpánovi, který tráví prázdniny u babičky a dědy, je doplněn krásnými ilustracemi. Příběh nepoučí jen děti, ale i dospělé. Čtenář se seznámí mimo jiné i s různými typy nářadí, které se běžně najde v dílnách pro šikovné ruce. Ideální kniha k předčítání pro předškolní děti nebo k procvičování čtení začínajícího čtenáře.

26.03.2020 5 z 5


Jak myška snědla měsíc Jak myška snědla měsíc Petr Horáček

Další z knih od Petra Horáčka, která rozhodně nezklame. Jako vždy krásné ilustrace jsou tentokrát doplněny prostřihy jednotlivých stran, které doplňují příběh o "hladové" myšce.

25.03.2020 5 z 5


Ztracené dopisy Ztracené dopisy Sarah Mitchell

Anotace navnadila k přečtení (což byl její účel), ale výsledek mě zklamal. Úvodní část v letadle pro mě postrádala smysl, záhada v minulosti a milenec hlavní hrdinky také zklamali. A to už vůbec nemluvím o názvu - nějak jsem nepostřehla, že by v knize byla zmínka o ztracených dopisech, ale to už je jen mála vada, která na celkové hodnocení stejně nemá vliv. To si totiž kniha zcela vysloužila sama za svůj obsah.

07.08.2019 3 z 5


Zádušní mše za hraběnku Zádušní mše za hraběnku Jiří Holub

Od knihy jsem očekávala pouze humorný příběh o peripetiích spojených s pohřbem hraběnky, ale kombinace s lidským hyenismem a komunistickou zlovůlí překvapila. Možná to chvilkami drhlo, ale život je taky chvíli zábava k pokukání a vzápětí na Vás někde čeká pořádná facka.

07.08.2019 4 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Kniha, která pohladí po duši, vykouzlí úsměv na tváři a přivede čtenáře k zamyšlení.

07.08.2019 5 z 5


Moře potkalo oblohu Moře potkalo oblohu Eric Fan

Krátký příběh plný fantazie a něhy. Překrásné ilustrace, díky kterým se kniha může řadit mezi skvosty.

22.05.2019 5 z 5