Muž s nádherným hlasem

Muž s nádherným hlasem https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332246/bmid_muz-s-nadhernym-hlasem-vOD-332246.jpg 5 50 17

Příběhy z druhé strany pohovky. Autorka ve svých příbězích z druhé strany pohovky ukazuje, jak terapeutický proces vnímá terapeut, co mu práce s klientem dává, co pro něj znamená. Lilian B. Rubin vybrala ze své praxe několik terapeutických příběhů, které pro ni byly náročné a stály ji hodně sil. Jsou to příběhy, kdy – jak sama říká – „klient očekává více, než by měl, a my slibujeme více, než můžeme poskytnout“. Otevírá komplikované případy, jako například příběh muže, jehož matka užívala v těhotenství Thalidomid a on se narodil bez končetin. Porucha osobnosti, kterou trpěl a jež komplikovala život všem kolem něj, byla důsledkem jeho nepřijetí sebe samého. Příběhy představují humanistickou terapii, často neortodoxní, s velkým osobním zaujetím terapeutky, která bolesti svých klientů nese spolu s nimi, jsou to i její trápení. Terapeuti jsou často vedeni k tomu, aby se drželi striktních pravidel, ale Lilian B. Rubin ví, že pravidla jsou pro lidi, ne lidi pro pravidla, a že někdy nastane chvíle, že musíme pravidla porušit. V příbězích, které nabízí, je patrný „aha moment“, kdy přišla na to, že by měla vystoupit z naučeného scénáře a hledat jinou cestu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

Man with the beautiful voice , 2003


více info...

Ophelie
Ophelie
03.02.2024 5 z 5

Kniha přečtená na jeden zátah, každý příběh je velmi zajímavý a každý je zcela jiný. Velmi zajímavé čtení skutečných případů/pacientů zkušené psychoterapeutky, z jejího pohledu, přičemž nechybí ani nastínění psychoterapeutických přístupů, metod a pravidel (některá autorka zpochybňuje). Toto povolání není vůbec jednoduché a člověk k němu dle mého musí mít jistý “talent, vrozený charakter a vztah. Kéž by bylo více takových psychoterapeutů jako autorka (kteří jen slepě a kostrbatě nedodržují pravidla a metody bez ohledu na daného jedince, ale kteří kromě terapeutických slov dokážou přejít i k terapeutickým činům - pokud je to potřebné a vhodné). Rozhodně velice zajímavá kniha.

Sandik
Sandik
05.09.2022 5 z 5

Rozhodně výborný, nesmírně obohacující pohled nejen do terapeutické práce, ale do lidského nitra obecně. Jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy na dané téma četl. Celkový dojem: 90%


Samar
Samar
11.08.2022 5 z 5

Prala jsem si at kniha nikdy neskonci. Zamyslela jsem se nad sebou, nad ruznymi situacemi a na situacemi lidi kolem me. Fakt pecka!
Momentalne se pokousim ziskat vice knih od pani Lilian.

___michal_
___michal_
07.02.2022 4 z 5

Zajímavé příběhy z oblasti psychoterapie. Hezky, čtivě napsáno a osudy "pacientů" vás chvílemi přivedou k hlubokému zamyšlení.

SynD
SynD
16.08.2021 3 z 5

Yalomovské (a Yalomovsky otevřené) sdílení z terapeutického křesla. plus velmi osobní doslov o podstatě (dobré) psychoterapie.

3,5*

Ladasom
Ladasom
09.04.2020 4 z 5

I když jsem v oblasti psychoterapie laik, tak se mi kniha četla dobře. Není to čtení na jeden zátah, je potřeba se u jednotlivých příběhů zastavit a zamyslet se. Velmi kladně hodnotím uvedení do problematiky terapie z pohledu psychoterapeuta.

momo01
momo01
09.02.2020 4 z 5

První kapitola je vlastně taková delší předmluva a pak už následuje 6 povídek z terapeutické praxe. Autorka otevřeně píše o svých pocitech, pochybách, úspěších i nezdarech. Při terapii je pro ni důležité vytvoření vztahu, otevřenost a autenticita a ke klientům přistupuje s pokorou, ovšem s vědomím své vlastní hodnoty. A možná i díky tomu, že není studený čumák, nehraje si na bezchybnou a umí překročit pravidla, je o to úspěšnější.

„Bez ohledu na média a naše přání, že to dokážeme, terapie nikoho nepromění. Odcházíme z terapie jinačí jen v tom, že lépe chápeme, kdo jsme a jak se můžeme vypořádat se svými zraněnými a zraňujícími součástmi.“

„Nejspíš je v tom příběhu nějaké ponaučení, ale já stále pořádně nevím jaké, snad jen to, co jsem věděla vždycky: každý pacient, pokud si to usmyslí, může porazit i nejschopnějšího terapeuta. Problém je, že „když vyhrajete, prohrajete“, což, jak je o mně známo, říkám pacientům, kteří pokoušejí mou duši."

Jsem ráda, že jsem s autorkou mohla posedět v její pracovně a nahlédnout jí pod pokličku.

Guepp
Guepp
08.09.2019 5 z 5

Mrzi me, ze nebylo vice pribehu.
Terapeutka ma hodne co rict.
Prvni kapitola je slozitejsi uvaha, tak se nenechte odradit. :)

InaPražáková
InaPražáková
22.02.2019 5 z 5

Lilian Rubin na několika klinických případech ukazuje vlastní vyrovnávání se s teoretickými nařízeními své profese, postupnou snahu o individuální přístup (a sbírání odvahy se jím netajit) a střízlivě rozebírá možnosti, které psychoterapie nabízí. Nabízí k posouzení i svá selhání, víc ale dodává odvahu nepotlačovat svoje city, protože to oba účastníky může jedině křivit. Je velmi soucitná a lidská, ale přitom realistická a upřímná, varuje před obvyklými přehnanými očekáváními jak pacientů vůči terapeutům, tak terapeutů vůči svým schopnostem.
Moudrá kniha, kterou může hodně pomoci adeptům obou stran pohovky.

Martina99
Martina99
27.11.2018 4 z 5

Zajímavý pohled do psychoanalýzy.

Radka_p
Radka_p
26.05.2018 5 z 5

Veľmi príjemná kniha, podobná Yallomovmu písaniu o terapeutickej práci so svojimi klientami formou beletrie. Autorka a zároveň terapeutka poukazuje na potrebu, často intuitívnu, prekračovania strikntých hraníc v psychoanalýze, pričom prekračovanie je ľudské, láskavé a najmä v záujme samotného klienta.

InesRodriguez
InesRodriguez
25.11.2017 4 z 5

Další výborná knížka z prostředí psychoterapeutické praxe. Některé příběhy mě dojaly a autorčina osobnost mi byla velmi sympatická.

Natyna3
Natyna3
30.09.2017 5 z 5

Kniha, která dost pečlivě rozebírá každý zmiňovaný případ. Četla se mi ovšem skvěle, i přesto, že nejsem příliš sběhlá v tématu psychoterapie. O to větší význam pro mě četba měla.

PolarBee
PolarBee
17.09.2017 5 z 5

Výborná kniha, která jde do hloubky. Terapeutka s laskavým, citlivým a upřímným stylem ukazuje moc lidského vztahu, namísto tajemna a povýšenosti psychoanalytické školy, která ji vychovala. Čte se to krásně, každá stránka nabádá k pokračování. Jen je škoda, že další knihy nejsou přeloženy.

em.ka
em.ka
07.09.2017 5 z 5

Kniha není tolik odlehčená jako jiné knihy ze sekce "příběhy z druhé strany pohovky". Nedá se jen tak "zhltnout", ale vidím to jako velkou výhodu. První kapitola pro mě byla lehce náročnější na čtení, ale od druhé se mi už četlo hezky, takže bych čtení rozhodně nevzdávala.

Iwíček
Iwíček
20.05.2017 5 z 5

Skvělá kniha, ač jsem se zpočátku bála, protože jsem očekávala dlouhý rozvláčný úvod, byla jsem mile překvapená. Když jsem se pak dostala ke kazuistikám samotným, dostala jsem množství podnětů pro zamyšlení a zároveň i spoustu zajímavých odpovědí na moje zvídavé otázky.

pagac17
pagac17
06.05.2017

Zaujala mě zpočátku tato publikace, ale po jejím seznámení jsem shledal, že je to pro mě příliš náročné čtení a pochopení oněch psychoteraupetických příběhů. Pro odborníky je to jistě naučná kniha