Taje olivového háje

Taje olivového háje
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366684/bmid_taje-olivoveho-haje-qs7-366684.jpg 4 31 31

Malou vílu odnese vítr mistrál z hor do zahrady opuštěného domu na pobřeží Provence. Víla se o zahradu začne starat a na nový domov si postupně zvykne. Seznámí se i s vílou žijící ve vesnické kavárně, takže už není sama. Na popud místního faráře se víly rozhodnou udělat dobrý skutek: najít majitele brýlí, jež leží zapomenuté v altánu za domem. Brýle patří zvláštnímu mladíkovi jménem Benedikt, který sepisuje jména větrů a věří, že na světě existuje strom vyšší než sto metrů. Nakonec se za ním vypraví po moři až na jiný světadíl… Určeno především dětem mladšího školního věku.... celý text

Přidat komentář

Kristulda
26.02.2024 4 z 5

Paní spisovatelku máme moc rádi, máme od ní hodně knížek, ale tahle se nám zatím líbila nejméně. Není špatná ani příběh, ale přišlo mi, že je v knize málo děje, ale spíš velmi bohatý popis všeho a dcera nedokázala držet pozornost, protože toho bylo prostě moc.

marketa2384
12.02.2024 2 z 5

Pro děti dlouhé popisy, příběh se trošku vleče, přijde mi silou vytvořený. Asi se nám líbila nejméně z celé série ;-).


marketa6702
01.11.2023 3 z 5

Při kombinaci Krolupperová-Chupíková jsem čekala další super knížku, podobnou sérii Zákeřné keře, Rybí sliby, Mizící hmyzíci a další, kde autorka děti učí různé druhy keřů nebo živočichů a po každé kapitole následují otázky.
Taje olivového háje má ovšem jiné schéma, za jednotlivými kapitolami nejsou otázky. Kniha má velmi pomalé tempo, které odpovídá ospalé atmosféře francouzského venkova. Člověk úplně cítí ty vůně, tu atmosféru na kamenném náměstíčku, když sedí u stolečku v kavárně. To je za mně ale bohužel vše. Děj se vleče a knihu jsem dočetla jen silou vůle. Se synem jsem přečetla pár řádků a pak jsem mu raději našla něco jiného.

simca9342
05.10.2023 5 z 5

Pohádka o unesené víle zlým větrem až za hranice státu. Zavane ji až do Francie Markéta se skamarádí s vílou Hedvikou, díky které pochopí, že není v cizí zemi sama a má se vždy na koho obrátit. Obě potkají další vílu Marii - kaváreňskou povalečku. Po čase v trojlístku vznikne čtyřlístek, který se rozroste o vílu z olivové zahrady. Všechny čtyři se snaží najít majitele osobní věci, ale jak se zdá k nalezení není ani jedno. Víly ale podle stop objeví nejen rodinné záležitosti.

Knihomolka506
05.09.2022 5 z 5

Bylinky opět v hlavní roli jako v knize Jde sem lesem. Ale tentokrát potkáváme čtveřici víl v tajemném olivovém háji. Něco hledají, snad cestu zpět domů nebo toho, komu patří brýle... Kdoví a kdo to chce vědět ten se to brzy dozví.

Metla
04.06.2022

Knížku jsem koupila, protože ilustrace Evy Chupíkové mají své kouzlo, s příběhy Daniely Krolupperové už jsem také udělala dobrou zkušenost a víly jsou holčičí téma, na jaké by cácorka měla slyšet. Jenže to nezabralo. "Taje olivového háje" se velmi soustředí na stavění kulis francouzského venkova, na zahuštění atmosféry Provence, na poznávání bylinek, popis vůní, domů, stromů, hrníčků, náměstíček, kavárníků... a děj se v tom poněkud ztrácí. Nebavila jsem se tedy, ale nedávalo to najevo, hrdinně jsem předčítala se snahou co nejvíce podpořit víly a jejich peripetie. Bohužel jsem neuspěla, nudila se i dcera a na její žádost jsme po několika večerech přešly k jiné knížce.
Možná "Taje olivového háje" jednou dočteme, možná prodáme, hodnotit zatím nebudu. Buď se nám netrefily do nálady nebo do povahy (vyžadující přece jen výraznější příběh a méně četné popisy).

Lucieopice
31.10.2020

Hezký den!!! Tato knížka je krásná a plná krásných obrázků. Určitě si jí přečtěte. Hezký zbytek dne!!!

introvertka2020
15.04.2020 5 z 5

Půvabný příběh známé autorky o vílách a bylinkách nás tentokrát přenese do voňavé tajemné zahrady v Provence. Tady se potkají malinkaté víly, které před sebou mají těžký úkol - najít majitele brýlí, které zapomenuty zůstaly ležet v altánu zahrady.

Ladasom
26.03.2020 4 z 5

Kouzelnou Provence provoní vílí příběh o přátelství a lásce. Knihu doplňují jako vždy dokonalé ilustrace Evy Chupíkové.

Magdalena5
20.02.2020 5 z 5

Krásné počteníčko, sedím si ve voňavé kavárně a čtu si o vílách a dobru kolem nás. Zapomínám na bolavé tělo a chmury v duši. Díky, paní Danielo.

mamcactenarka
09.01.2019

Sice je to pohádka pro děti, ale určitě doporučuji i všem dospělým, kteří mají rádi vůni kávy, moře a levandule. Přenese vás na kouzelné místo, kde se dějí zázraky a pohladí v dnešním hektickém světě po duši.

"Od té doby se v krajích mezi mořem a horami
občas najdou kavárny, kde visí na stěnách cedule:

Než nalijete hostům kávu, zkontrolujte si, prosím,
jestli v šálku nespí víla."

efka.saf
31.08.2018 4 z 5

Daniela Krolupperová je opravdu moc sympatická a talentovaná autorka a ačkoliv se mi knihy Jde sem lesem nebo Mizící hmyzíci líbily víc, i tato má své kouzlo a v tomto případě i vůni :). Knížka je koncipována trošku jinak, než jsem byla zvyklá, ale ničemu to neškodí. Opět se jedná o krásný příběh pro děti (v tomto případě spíš pro holčičky) protkaný vílami, vílími kouzly, květinami, kávou, ale i smutkem a dobrými lidmi a skutky, které dají smutku na frak. Za sebe určitě doporučuji.

MartinaF
22.07.2018 4 z 5

Nádherná kniha, ze které je cítit levandule a čerstvě upražená káva. Je o tom, že bychom neměli podléhat smutku, jinak nás všechny dostane.

Malý čtenář se dozví o nových bylinkách, které rostou ve francouzské Provence i o životě místních lidí.

Moc jsem si čtení užívala a příběh doporučuji dál.

JanaDor
24.06.2018 5 z 5

Absolutně ve všech směrech je tato kniha pohádkově kouzelná. Kouzelná je od stylu vyprávění, přes dějový příběh až po ilustrace. Je velmi milá, poetická s nádechem tajemství. Příběh se lehce rozvine jako poupě, o které se s láskou stará víla Markéta, u které to vše začalo.
To jsem to krásně popsala, sama sebe chválím jako tuto knihu, která se mi moc líbila :-) .

Egertová
14.05.2018

Líbezné, text i obrázky.