Kurt_Teplice Kurt_Teplice komentáře u knih

Odysseia Odysseia Homér

Půl roku jsem se s přestávkami a útěky k jiným knihám prokousával první půlkou a druhou přečetl za dva dny. Četl jsem překlad Vladimíra Šrámka z roku 1940, kupodivu vcelku dobře vstřebatelný (samozřejmě je jeho jazyk stále diametrálně odlišný od dnešní tvorby). Doslov Jana Kalivody vysvětluje spoustu detailů formy a přináší zajímavou otázku samotého autorství...

05.02.2025 4 z 5

Nihilista na balkonu Nihilista na balkonu Petr Holý

Naprosto skvělá satira, ze které mrazí a zároveň se u ní člověk náramně nasměje! Doporučuji!

31.01.2025 5 z 5

Želvy ninja: Poslední rónin Želvy ninja: Poslední rónin Kevin Eastman

Krásný komiks kresbou a celkově technickým provedením - velký formát mu sluší, kresby je možno náležitě vychutnat, stejně tak kvalita papíru je asi nejvyšší, co jsem kdy zatím viděl. Příběh je vcelku jednoduchá tradiční cesta za pomstou, ovšem v universu želv dost netypická, bez špetky humoru, s odkazem k Franku Millerovi. Vřele doporučuji!

17.01.2025 5 z 5

Černý diamant Černý diamant James Palmiotti

Asi nejslabší díl série. Uspěchaný, bez zapamatovatelného děje, průměr...

16.12.2024 3 z 5

Válka vládců noci Válka vládců noci James Palmiotti

Jonah Hex i Tallulah Black hrozně tlačí na drsňáckou pilu, jinak je to fajn. :-)

04.12.2024 4 z 5

Život v počítačových hrách - Paměti od tvůrce Civilization a dalších kultovních videoher Život v počítačových hrách - Paměti od tvůrce Civilization a dalších kultovních videoher Sid Meier

V posledních letech se na českém trhu začaly objevovat zajímavé knihy o kultuře počítačových her. Když jsem narazil na tuto, okamžitě jsem si ji koupil, jelikož Sid Meier je opravdový guru tohoto odvětví a jedním z hlavních zástupců éry, ve které vznikaly hry, které mě formovaly - přelom osmdesátých a devadesátých let.

Kniha je čtivě a zábavně napsaná, s ideální dávkou nadhledu, nostalgie a technických informací. Autorovo vyprávění nenásilně vtáhne do minulosti a čtenář znovu, byť jen na papíře, postupně prožívá zrod a boom aktuálně největšího odvětví zábavního průmyslu, který začínal jako okrajová záležitost pro pár asociálů. Po jejím dočtení jsem si okamžitě musel zahrát první Civilization.

04.12.2024 4 z 5

R.U.R. (komiks) R.U.R. (komiks) Lenka Pipková

Skvělý příběh, nestárnoucí klasika, ale ta kresba, ta mne rmoutí...

29.11.2024 3 z 5

Duna: Grafický román. Kniha 2, Muad'dib Duna: Grafický román. Kniha 2, Muad'dib Kevin J. Anderson

Druhá část parádního komiksu na motivy kultovní sci-fi knihy. Pro někoho je možná kresba příliš jednoduchá, zastaralá, mně naprosto sedí. Těším se na třetí část!

27.11.2024 5 z 5

Kopanec do zubů Kopanec do zubů Adam Glass

Skvělá kresba, uhnaný příběh jako v akční hře. V pořádku.

27.11.2024 4 z 5

Počátek Počátek Geoff Johns

Trochu uspěchané, ale ta nádherná kresba to vyrovná. Za mě super!

27.11.2024 5 z 5

Buddha - cesta probuzení Buddha - cesta probuzení Jean Boisselier

Četlo se to trochu obtížněji - přeci jen jde o literaturu faktu plnou indických jmen a pojmů. Nicméně základní přehled o původu, obsahu a rozsahu buddhismu si člověk udělá.

17.07.2024 4 z 5

Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Velice čtivá kombinace faktů a úvah zaobírající se ničím menším, než vesmírem samotným a vazbami v něm obsaženými. Doktor Tyson má příjemný smysl pro humor a dar člověka do problematiky vtáhnout a vcelku jednoduše mu ji vysvětlit (narozdíl od jiných předních fyziků). Doporučuji i jeho podcast StarTalk: https://www.youtube.com/@StarTalk, https://www.facebook.com/StarTalk.

09.01.2024 5 z 5

Duna: Grafický román. Kniha 1 Duna: Grafický román. Kniha 1 Kevin J. Anderson

Sci-fi klasika (a moje absolutní srdcovka) v parádním grafickém provedení. Těším se na další dvě části...!

21.12.2023 5 z 5

Řád času Řád času Carlo Rovelli

Mám rád literaturu faktu a k této knize jsem přistupoval s nadšením, že se dozvím a naučím něco nového z oblasti fyziky, která je tak trochu obestřena záhadami. To se mi splnilo bohužel tak napůl. Což o to, kniha je psaná čtivě, nicméně o fyzice se bavíme maximálně právě onu polovinu knihy. Zbytek je spíše otázkou filosofie a i ta fyzika je ve většině teoretická, experimentálně nepodložená, jak i sám autor uznává. Ve výsledku tvrdá data v knize obsažená jsou jen to, že plynutí času je ovlivňováno rychlostí pohybu a gravitací. Holt abych se něco dalšího dozvěděl, budu muset hledat jiné publikace na toto téma...

16.12.2023 3 z 5

Lobo: Sedm zbytečných a další příběhy Lobo: Sedm zbytečných a další příběhy Alan Grant

Ve všech směrech absolutně přepálené, dovedené téměř k dokonalosti (ještě sex tam chybí). To, co mi vadí u Kulhánka a Kotlety, je tady pro mě to pravé a ryzí. Protože jde nejen o obsah, ale i o formu, ve které se podá.

18.09.2023 4 z 5

Mají chobotnice duši? Mají chobotnice duši? Sy Montgomery

Na knihu jsem se hodně těšil - zatím všechny, které jsem od vydavatelství Kazda četl, byly záživné a velmi poučné, navíc chobotnice jsou hodně specifické a ne moc probádané téma. U této knihy jsem ovšem narazil. Je na ní velice znát, že autorkou je žena, která se věnuje popularizaci vědy, především pro děti - kniha je psaná silně emotivně, a to jsem od literatury faktu zkrátka nečekal. O chobotnicích se píše přibližně v půlce knihy, zbytek jsou příběhy autorky a lidí, se kterými se při pozorování chobotnic setkala. Spousta informací je zajímavá, spousta jiných jsou autorčiny domněnky a vroucná přání. Od půlky jsem měl co dělat, abych ji pro přeslazenost neodložil.

16.09.2023 3 z 5

Duna: Lady z Caladanu Duna: Lady z Caladanu Kevin J. Anderson

Druhý díl Caladanské trilogie pokračuje tam, kde skončil díl první a jak název naznačuje, věnuje se především příběhu lady Jessiky. Oproti prvnímu dílu má tento o sto stránek víc, což je pro mě důvod pro o hvězdu nižší hodnocení, než jsem dal Vévodovi. Kdyby byla kniha o těchto sto stránek kratší, možná bychom byli ušetřeni neustálého omílání již řečeného, a to nejen v těchto dvou knihách. Zkrátka začínám být lehce alergický na všudypřítomné upozorňování na atreidský smysl pro čest, Shaddamovu nadutost, harkonnenskou ďábelskost a všechny ostatní prvky, které pak navíc neumožňují dodat postavám plasticitu a udržují je příliš ploché. Možná i proto se mi kniha četla o něco hůř a trvalo mi dlouho, než jsem se dostal na konec. Nicméně stále jde o příběh z mého nejoblíbenějšího sci-fi universa a těším se na jeho zakončení ve posledním díle trilogie a přímé navázání na začátek kultu.

30.08.2023 3 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Dracula je gotický román s prvky postmoderny, klasika, která se dnešní optikou může jevit až usměvně patetická a archaická, nicméně stále mající co říci. Jednoznačným plusem jsou grafiky Františka Štorma, podtrhující atmosféru příběhu. Povinná četba pro všechny milovníky hororu, nicméně jednou to stačí.

21.04.2023 4 z 5

Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Jednou jsem kdesi četl názor, že to nejlepší, co dala Nirvana světu, je Dave Grohl. Já, i přes svůj veškerý obdiv a lásku ke Kurtu Cobainovi a jeho hudbě, s tím naprosto souhlasím a tato tu dojemná, tu vtipná, po celou dobu záživná, zkrátka skvěle napsaná kniha to jen mocně podtrhuje...

02.03.2023 5 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Na autobiografii jednoho z mých nejoblíbenějších herců jsem se náramně těšil. Přečetl jsem ji jedním dechem za tři dny, četba to ovšem byla bolavá. Ne snad stylem, ale zjištěním, na jak dlouho a jak hluboko se Perry do svých problémů dostal. Co prožíval během natáčení jednoho z nejslavnějších televizních seriálů, aniž by to bylo na jeho výkonu znát. Zpověď to je syrová, až brutálně otevřená a upřímná a jsem nesmírně rád, jak kniha skončila.

13.01.2023 4 z 5