Vypravěč

Vypravěč https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495895/bmid_vypravec-d0s-495895.jpg 5 257 78

Tak jsem napsal knihu. Léta jsem přemýšlel, že to udělám, a dokonce jsem dostal pár pochybných nabídek. ("Je to hračka! Stačí udělat čtyři hodiny rozhovorů, najít někoho, kdo to za tebe napíše, dát tvůj obličej na obálku a bude to!") Rozhodl jsem se, že svoje příběhy napíšu, jak jsem to dělal vždycky – vlastní rukou. Jsou jako píseň, kterou jsem nahrál a nemohu se dočkat, až se o ni podělím se světem, nebo čtení primitivního deníkového záznamu ze zašpiněného sešitu. Nebo dokonce poslech svého vlastního hlasu, který se v dětství odrážel od plakátů Kiss u mě v pokoji. Rozhodně to neznamená, že bych končil s prací, ale dává mi to možnost si trochu posvítit na to, jaké to je být klukem ze Springfieldu ve Virginii, který kráčí životem a zároveň si plní všechno, o čem jako mladý muzikant snil. Povím vám, jak jsem v osmnácti letech vyrazil na turné s kapelou Scream, hrál s Nirvanou a Foo Fighters, jamoval s Iggy Popem nebo vystupoval na Oscarech. Tancoval jsem s AC/DC a Preservation Hall Jazz Bandem, bubnoval pro Toma Pettyho a potkal jsem se se sirem Paulem McCartneym. Vyprávěl jsem pohádky na dobrou noc s Joan Jett a jednou jsem se i náhodou setkal s Little Richardem. A pak jsem taky letěl přes půl světa, abych si užil velkolepou noc se svými dcerami... A je toho ještě o tolik víc. Těším se, až pro vás s velkým nadšením zaostřím objektiv, díky kterému tyto vzpomínky vidím o něco ostřeji.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Pangea
Originální název:

The Storyteller , 2021


více info...

Přidat komentář

Batigol555
08.04.2024 5 z 5

Jedním slovem SKVĚLÉ. Zajímavé od začátku do konce. Čtení knihy se protáhlo, jelikož jsem během něj dohledával informace o interpretech a kapelách, především z jeho mladých let, poslouchal jejich hudbu, sledoval klipy a to mi zabralo více času než samotné čtení. Ale stálo to za to. Úžasná zpověď jednoho rockera, který si jde za svým snem - dělat rockovou muziku.

Dejf_ano
02.04.2024 5 z 5

Při čtení biografie Davea Grohla jsem si opět uvědomil, jak je důležité číst knihu ve správný čas. Téměř dva roky čekala v knihovně a rozhodně se to vyplatilo. Knížka je napsána velice čtivou a zábavnou formou a pro posluchače nebo fanouška Foo Fighters určitě skvělá volba. Hned po dočtení knihy jsem si poslech znovu album Nevermind od NIrvany, což příběh podtrhlo. Opravdu dokonalé a určitě se ke knize v budoucnu rád vrátím.


Clara_C
06.03.2024 5 z 5

Kdo by neznal Nirvanu. Skupinu, která vytrhla z letargie nejen posluchače, ale i jiné muzikanty. Nicméně Nirvana je jen jednou, i když zcela zásadní, z kapitol skvělého člověka, který je důkazem, že když chcete, jde všechno. Jenom musíte najít odvahu a vyjít ze dveří. To, že knihu napsal sám, je o to víc, jako byste seděli u Grohlů v obýváku a kolem šla v pyžamu Joan Jett.
U Vypravěče poznáte, že je to jednoduše rovný člověk, což se dnes jen tak o někom říct nedá, a nejvíc vlastně nejvíc rodinný typ.
Možná právě proto a hlavně proto, že vždycky zůstal sám sebou, má život plný překvapení. A i pro mě tedy překvapení - upravená píseň z mých školních let a zazpívaná původním interpretem Rickem Astleym. Díky za inspiraci a za tvou odvahu, Dave.

" Vadilo by ti, kdyby se k nám na večeři přidali AC/DC? "
Počkat. Zamysli se nad tím.
Neuplyne den, abych se nezastavil a nepoděkoval vesmíru za tato nadpozemská požehnání, a snažím se nic nebrat jako samozřejmost. Nikdy mi nebude připadat normální, že jsem součástí takového žitého snu, vždycky budu mít pocit, že svůj vlastní život sleduju zpovzdálí, že se dívám na fantazii někoho jiného, která se odehrává přede mnou. Ale je to můj život. A právě v těchto chvílích se snažím zůstat nohama pevně na zemi a připomínám si, že jsem možná nejšťastnější člověk na světě, prostě proto, že se můžu znovu nadechnout a nechat se dovést k dalšímu dobrodružství.

" Odvaha je určujícím faktorem v životě každého umělce. Odvaha obnažit své nejniternější pocity, odhalit svůj pravý hlas, předstoupit před publikum a ukázat ho světu. Emocionální zranitelnost je často nutná k tomu, aby člověk dokázal tvořit, ale může hrát proti vám, když sdílíte svou píseň s celým světem. V tom spočívá ochromující vnitřní konflikt každého citlivého umělce. "

david9422
06.03.2024 5 z 5

ROCK je RODINA a RADOST
Dlouho jsem se mu bránil, ale nešlo to. Byl všude. Kdo? No přece Dave Grohl, sice bubeník Nirvany, ale taky zpěvák a kytarista Foo Fighters, kteří mne míjeli už od devadesátek. Připadali mne nějak umělí a vyčichlí, jenže když se prostě začtu do jeho knihy Vypravěč, tak se to nedá. Píše úžasně, hned v prvních kapitolách. Jak byl po uši zamilovanej do spolužačky, jak se učil bubnovat s jazzovým bandem a jak neskutečně miloval mámu. A tak si čtu první kapitoly a pouštím si k tomu první alba FF, abych sám sebe nacházel v mnoha jeho řádcích. Často píše o lásce ve spojení s hudbou. O tom, že hudba by neexistovala bez žen. Používá krásná a silná slova, třeba že hned na prvním koncertě ve 13 letech zažil intenzivní pocit svobody, na který čekal celý život. Připadá mi to legrační, ale vyznívá to tak upřímně. Evidentně se v tom našel. V punkrockerství a už takhle od mlada. Jednou z prvních srandovních historek je setkání se zubařem, který se ho ptal, zda žvýká hodně ledu. Dave si ale klepal zubama o sebe bubenické songy a dělal to tak často, že si strašně obrousil sklovinu.
Když si poslechnu zpětně jeho stará alba, najednou na mne dýchl ten duch rockera, který si svou hudbu vysnil a vymodlil už od dětství. Je brutálně upřímný. Umí proložit historky silným závěrem a uvědoměním, které je v knize vyznačeno zvláštní kurzívou. A věrně popisuje ty historky, které lemovaly jeho nejdůležitější okamžiky v mládí. Jedním z prvních zážitků bylo jeho bicmenství v kapele Scream, která v 80. letech patřila k ikonám punku. Nejdříve se k nim dostal, ale odmítl, protože se bál budoucnosti, jenže když je znovu viděl hrát, musel k nim stejně nastoupit a splnit si dávný sen: objet celou Ameriku ve staré dodávce. A přitom se třeba setkal s kluky ze Slayer, slovutnými thrashery, kteří také začali svou hudební dráhu. Předkládá humorné historky s Iggy Popem, který pro něj byl kmotrem punku. Překvapivě málo, ale o to intenzivně se věnuje kapitole s Nirvanou. Zdrcující sebevraždu Kurta Cobaina ale nemohl rozdýchat strašně dlouho. Při tom na začátku zcela váhal, jestli se má vůbec ke Kurtovi přidat. Zavolal i své mámě, aby se poradil, jestli to stojí za to. A rozhodně nelitoval. Bylo evidentní, jak si s Kurtem byli k sobě blízcí, protože ikonický zpěvák a frontman pro něj byl „přítelem, synem, otcem, umělcem, učitelem ale hlavně člověkem, a i časem středobodem vesmíru, kolem kterého obíhal v onom čase celý svět“. Dave v kapitole Je pryč pak uvádí, že Kurtova smrt ho připravila na „odchod“ dalšího přítele Jimmyho Swansona v roce 2008.
Je kuriózní, že po Nirvaně dostal nabídku od legendárního Toma Pettyho a jeho kapely Heartbreakers, ale chtěl jít přesto vlastní cestou. Barvitá kapitola Lamač srdcí je možná krátká, ale příklad toho, jak se člověk může postavit na vlastní nohy. Jak mu okolí nabídne pomoc, ale když chce jít vlastní cestou, nic mu nezabrání. Dave si debut nového bandu Foo Fighters udělá celý sám, od nahrávání až po artwork a je navýsost spokojen. Byla to pro něj ta nejlepší terapie. Je konec 90. let, Dave opěvuje Virginii, zažehnává krizi v kapele a ostýchavě, ale hrdě vystupuje s FF před Panterou, která je pro něj „nejdrsnější metalovou kapelou všech dob“. To byly časy!
Tahle knížka je zajímavá cesta k objevování nejen křehké duše rockera, ale i hudební pokladnice 70. let. Grohlova peněženka se neztratila, ale po 10letech mu o ní poví dcera majitelů benzinky. Narození jeho dcery Violet a otcovské city mne přesně utvrdily v tom, jak může být otec hrdý na vztah, který v srdci pocítí od jejího narození. A je legrace, že mu přibude i další dcerka!
Je tam mnoho specifických kapitol, fascinující je číst o jeho zkušenostech a cítění mimozemšťanů. Zase se při tom zamýšlím, jestli tohle není další koincidence
Asi jsem se moc rozepsal, ale doporučuji všem, aby si tyhle historky v klidu přečetly. A nechaly si vždy jednu zvlášť. Protože jinak vyšumí nejsilnější deviza knížky: pocitovost a upřímnost, které prostupují všechny popsané zážitky. Takhle si přesně představuji, že člověk začne psát, vzpomínkově, bez příkras, kdy fakta obalí těmi peprnými detaily a nezdráhá se použít sem tam vulgarismus, který prostě ke správné rockové muzice patří.
Foo Fighters se poměrně rychle stali rockovými hvězdami, zviditelnili se až natolik, že si je do Bílého Domu pozval George Bush a později Barack Obama. Politikům zahráli písně Beatles, kteří byli Davovým velkým vzorem. Dave se setkává s dalšími legendami, třeba Little Richardem, králem rockenrollu, nebo AC/DC a při tom to krásně opepří historkami. Třeba jak mu potřásl rukou Elton John, odhaluje další vzory, třeba rockerku Joan Jett, která Davovým dcerám čte před spaní pohádku. Jsou tam i autentické fotky, unikátní záběry s Paulem McCartneym, Lemmym Kilmisterem, samozřejmě s Kurtem ale i celou rodinou. Nádherné rodinné gesto, když letí přes celou Zemi, aby si zatancoval s dcerami a druhý den se musí vrátit na turné zpět do Austrálie.
Tahle kniha je pro mne symbolem tří R = Rock plus Rodina plus Radost. A moc ji všem doporučuji!

Psímáma
21.02.2024 2 z 5

Mé hodnocení patrně není vůči autorovi fér, on nesliboval nic jiného, náročnějšího než příběh svého muzikantského života. Samozřejmě se musely opakovat situace "potkal jsem toho, opil jsem se s tím a tím". Ke knížce se vracet nebudu, ale Dave Grohl je bezesporu zajímavý člověk.

Jita160
17.02.2024 5 z 5

Nejsem závistivý člověk ,ale Davemu závidím, že za svůj život potkal snad všechny mé idoly s muzikantské branže. Jeho nadčasová hudba mě provází celý život.
Oceňuji ho nejenom jako božího zpěváka ,bubeníka ,klavíristy a kytaristy ,ale i jako skromného člověka ,sympaťáka ,který stojí nohama na zemi.
V knížce se dočtete o jeho soukromém životě, láskách,rodině, hudebních snůrách,ale i snech a činech.
Tato hyperaktivní 55 letá legenda má právo na takové vyprávění ,protože nám závislákům na rockovou hudbu má co nabídnout. Knížka pro mě byla záživná a vtipná.
Snad i mě se někdy splní sen a já Dave Grotha uvidím a poslechnu na živo.

Ajinka79
11.02.2024 5 z 5

Jsem mile překvapena. FF si občas poslechnu, na Nirváně jsem vyrostla. Nikdy bych nevěřila, že člověk takového formátu může být takhle pokorný. A mám z toho radost. Chybí mi tam zmínka o seznámení se ženou, ale je to kniha hlavně o hudbě, ženy (kromě mámy a dcer) nejsou vlastně vůbec zmiňovány.

BarkaS
20.01.2024 4 z 5

Je to takové epizodní vyprávění, proto mi dal Vypravěč časově celkem zabrat. Spoustu věcí jsem měla potřebu si pustit a podívat se, o co přesně šlo (např. videa o Davově závislosti na kafi, špatný psychický stav Kurta při natáčení jednoho pořadu, Davův pád z pódia během koncertu). Je to šílenec, génius, pracant, šašek, má ADHD a určitě i nějakou další poruchu (asi z toho hulení, ale “kokain, kokain si radši nikdy nedal). Hodně jsem se nasmála, byť jsem možná čekala víc historek z koncertních šňůr, chtěla jsem se dozvědět víc o rodině. Tyhle záležitosti ale padly za oběť seznamům lidí, které Dava na jeho cestě inspirovali, bez toho bych se zas, do určité míry, obešla, ale jen do určité. V knize je třeba naprosto skvělá fotka, jak Dave obdivně zírá na Paula McCartyho, nebo historka ze setkání s Eltonem Johnem (královnou rokenrollu - z týhle “přezdívky padám smíchy).

koczanska
06.01.2024 5 z 5

Knihu jsem si fakt užila. Mám ráda Foo Fighters a mám ráda i Nirvanu. Kdo čekáte peprné vyprávění o Kurtovi nebo dění v Nirvaně, nebuďte zhrzení, že tam toho moc není. Nakonec tohle hodnotím jako jedno velké pozitivum. Ví se o tom, že ke konci už vztahy ve skupině měly hodně daleko k ideálním. Podle mého z úcty právě ke Kurtovi tam tato pasáž byla zmíněna v pár větách. Moje doporučení je: čtěte knížku se sluchátky na uších a pouštějte si zmíněné skladby v knížce. Hned pak to čtení bude mít jiné grády. :)

Luis
30.11.2023 3 z 5

Bohužel, kniha mi přišla zajímavá tak do poloviny, kdy skončilo vyprávění o Nirvaně a přišly pasáže typu „Cool, viděl jsem Eltona Johna.“ a podobně.

jadunka
28.11.2023 5 z 5

Nebudu lhát, knížku jsem si koupila z jediného důvodu - Kurt Cobain. Ale i když tam o Nirvaně byly jen minimální zmínky, tak to tisíckrát předčilo má očekávání. Jasně, Foo Fighters znám, poslouchám, myslela jsem si, že zhruba vím, kdo Dave Grohl je. Ale že dokázal všechno to o čem psal, jsem vůbec netušila. A už jen tím, že máme stejné životní hesla, "Fake it till you make it", a že se může vyplnit všechno, co si přejeme, mě nutí ho milovat. Beze srandy, tohle je Muž s velkým M.

(Jo a pokud si chcete pořvat, doporučuji si na YouTube najít, jak Violet zpívá Heart-Shaped Box. Podle mě u toho dokáže neplakat jen psychopat. :D )

Vlado84
14.11.2023 5 z 5

Skvelé, super zábavné... okrem všeličoho iného veselého napríklad konkrétne scénka s "fresh coffee pot!" , to ma rozosmialo, pretože som sa v tom našiel aj ja, bez another fresh coffee potu si neviem predstaviť ani deň A kopec zábavných historiek, úplne ľudských až človek zisťuje, že ,ty vole, veď toto som zažíval a robieval aj ja so svojimi kamošmi.."
No a bolo to aj nesmierne poučné, vidno, že Dave Grohl má srdce na správnom mieste, ctí si rodinu, miluje ju, miluje svoje deti, kamošov, váži si všetkých čo mu pomohli nasmerovať kroky tam, kde je a kde sa cíti šťastný a spokojný. Tá pokora, vedomosť, že nie všetko v živote dopadne tak ako by sme si priali, túžili.. a do toho stále tá radosť zo života.. umenie vedieť prekonať aj smutné životné udalosti.. Nemal som žiadne očakávania, len som sa tešil, že si prečítam životopis ,vlastnými slovami' od hudobníka, ktorého som vnímal najmä v spojitosti s Nirvanou, a ostal som príjemne prekvapený. Parádička.

helusa2
05.11.2023 5 z 5

Hvězdiček bych dala asi 50 :-)
Davida Grohla jsem registrovala jako jednoho z těch dvou, co hráli s Kurtem v Nirvaně.. O knížce mi však básnil 15letý syn (bubeník), že si ji fakt mám přečíst..
No, řeknu Vám - skvost!!! Název je zcela přesný - měla jsem pocit, že s Davem sedím u piva a hltám jeho vyprávění. Tak poutavě / vtipně / pokorně / cituplně .. napsané vzpomínky jsem skutečně nečekala!
U knížky jsem se opakovaně a vděčně dojala, protože mě neskutečně dostalo, s jakou láskou a pokorou takový rocker / metalista mluví o svých princeznách, ženě, mamince, přátelství i úspěchu, který je pro něj stále překvapením a ne samozřejmostí.. A také o ztrátách, které bolí..
Zvažuji koupi eKnihy, abych si v knížce mohla podtrhnout mnoho úžasných pasáží :-)
A co mě dostalo nejvíc, to byla skutečnost, že mi knížku doporučil 15letý syn! Že má takový vzor! Že jeho idol se nebojí vyznat ze svých lásek a slabostí..
A že i díky Davidovi Grohlovi se můj syn opět a stále znovu nebojí být také tím klukem s divnými teniskami :-)

ŽabákDokvákal
07.09.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších autobiografických knih jaké jsem zatím četl! Upřímná, pokorná a velice čtivě napsaná zpověď člověka, který si šel za svými sny a dosáhl jich! Toto bude bavit každého, ani nemusíte být fanouškem Nirvany nebo Foo Fighters. Taková cesta do hlubin rockerovi/muzikantovi/umělcovi/tátovi od rodiny/ duše.

Shashlick
07.09.2023 5 z 5

Jako kniha super. Text je čtivý, dobře napsaný a dávkuje zážitky a pointy v ideálním tempu.

Davidova životní cesta je ohromující a plná neuvěřitelných náhod. Více mě bavily punkové začátky než následný život americké smetánky na různých odporně snobských show. Bohužel se tu projevilo takové to klasické - boj vyděděnce proti zkažené společnosti dokud vyděděnec nevydělá prachy a nestane se jejím členem.

Životní příběh vyznívá optimisticky, navzdory ztrátám blízkých. Nutno ale podotknout, že ta největší ztráta Davida potkala až po dokončení knihy.

vanchovi
03.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Veľmi dobrá kniha. Škoda, že je občas "vynechaný dej", niektoré prázdne miesta by si zaslúžili vyplniť, ale predpokladám, že to bol autorov zámer, takže beriem. Páčilo sa mi ako Dave priznáva svoje obavy a trému pred viacerými situáciami a taktiež jeho úvahy o tom, či ho ľudia berú ako komplexnú osobu alebo len ako hudobníka.

iveta3689
09.08.2023 4 z 5

Fajnově napsané, je dobře, že to udělal sám. Není to lineární příběh, ale řada vzpomínek, které vyvolají jiné vzpomínky. Není to ale zmatené, vždycky vyčerpá téma, než přeskočí jinam.

Kkaterininka
06.08.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem měla už od jejího vydání, ale vědomě ji odkládala. Už dopředu jsem tušila, že to bude pecka a šetřila jsem si ji na speciální příležitost. Ta teď přišla a já jsem za čekání strašně ráda. Vyplatilo se. Kniha rozhodně není literaturou faktu, je odvypraveni života jednoho božího chlapa, muzikanta. Já jsem neskutečně vděčná, že jsem měla možnost ho vidět naživo. Jo, jednou s ním tak zažít mejdan, to by bylo něco. Ale, kdo si přeje, může minimálně doufat :)

MíšaS.
16.07.2023 4 z 5

Kniha je napsaná lehce a čtivě, ale nesystematicky. Na jednu stranu super, ale já jsem bohužel člověk, který má rád seřazené údaje... Třeba - Dave nahrával první kazetu úplně sám a o pár řádek dále nahrávala celá kapela druhou desku, k tomu jak se dali dohromady nic, a mě toto prostě trochu vadí.
Také jsem, jako většina tady, čekala trochu více o Nirvaně, neboť on byl u toho. Ale z knihy jsem pochopila, že Dave je člověk, který nemá potřebu psát bulvár, a tak vlastně jeho vzpomínky jsou mnohem hezčí a poznáte z nich pravého člověk a ne mediální obraz. To samé platí i u Lemmyho :)
A proč ubírám hvězdu? Protože na mě tam bylo až trochu moc patosu. Dave je určitě skvělý člověk, ale některé pasáže byly jak od Barbary Cartland a na můj vkus jich asi bylo trochu moc :)

marieke
11.06.2023 4 z 5

Nirvanu jsem poslouchala prakticky od dětství a FF mám také ráda roky takže super, že zrovna Dave vydal autobiografii. O jeho soukromí jsem mnoho nevěděla, není to typ, který by ho prodával bulváru a jeho kniha mě jen utvrdila v tom, že ačkoli je dnes už rockovou legendou tak zůstal stát nohama na zemi, zřejmě i proto, že vyrůstal skromně s mámou samoživitelkou. V knize vzpomíná jak díky sestřenici začal poslouchat punkrock, první turné s první kapelou ještě před Nirvanou, kdy měli peníze jen na sendvič a pivo, samozřejmě citlivé vzpomínky na Kurta a nakonec i velké akce s FF, kdy hráli na různých významných příležitostech a s kým se setkal, vše ale popisuje skromně a s vtipem. A nejvíce se mi líbilo jak popisuje vztah k manželce a třem dcerám, to je opravdu čistá láska bez hranic. Knihy moc nekupuju, ale tuto jsem dala i jako dárek mojí mamce, protože ta mě právě k této hudbě přivedla.

Štítky knihy

hudebníci, muzikanti autobiografie

Autorovy knížky

Dave Grohl
americká, 1969
2022  93%Vypravěč

Kniha Vypravěč je v

Právě čtených22x
Přečtených308x
Čtenářské výzvě70x
Doporučených32x
Knihotéce184x
Chystám se číst141x
Chci si koupit41x
dalších seznamech5x