Propletený život přehled
Merlin Sheldrake
Kniha Propletený život vás vezme do opomíjeného a zázračného světa hub a ukáže vám, že představují klíč k porozumění nejen planetě, na níž žijeme, ale i životu samotnému. Vydejte se na pouť, která vás změní k nepoznání.
Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, životní prostředí
Vydáno: 2020 , KazdaOriginální název:
Entangled Life, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Propletený život. Přihlašte se a napište ho.

Zajímavé dílo, ale někde autor doslova vaří z vody a některé informace jsou jen okrajové z řadou nepřesností a mylných informací. Jeleni mají zakrvácené čumáky jak vyhrabávají ze země čirůvky :-):-) , čirůvky nepatří mezi podzemní houby jako lanýže (Tuberacea) , vytváří plodnice na povrchu pravděpodobně se jedná o čirůvku větší - Tricholoma matsutake, která bývá v mládí ukrytá mělce pod pod povrchem substrátu . Její pach je nasládlý a láká i medvědy v Kanadě se běžně provozuje Matsutake mushroom, matsutake patří k oblíbeným houbám v Japonsku, cena za 1 kilogram je kolem 30 tisíc Kč. Kdysi rostla hojně v Japonsku, nyní trh v Japonsku zásobují na podzim sběrači z Kanady a USA. Matsutake opěvuje básník Jamaguci Sodo v knize to autor uvádí , ale nepíše druh, jen čirůvky. Mimo lanýžů roste pod zemí další spousta hub, smržovec ( Gautieria), oříškovec (Hydnotrya) atd. Když jsem u těch jelenů tak mezi podzemky patří třeba jelenky - Elaphomyces, které rostou i u nás a zvěř je vyhrabává a konzumuje třeba jelenka obecná - Elaphomyces granulatus, na jelenkách cizopasí housenice cizopasná - Cordyceps ophioglossoides. Většině hub, které tvořící plodnice prospívá prostředí na lidských odpadech :-):-) a uvádí hlívu ústřičnou jak roste na použitých dětských plenkách po odstranění plastové folie, pokus pěstovat hlívu na cigaretových nedopalcích kapitola Radical mycology. Paul Stamets, kterého uvádí jako zakladatele Radical mycology je amatérský mykolog , který se zabývá spíše prodejem houbových produktů, nedá se mu upřít popis nové druhu lysohlávky Psylocybe azurascens ( Stamets/ Gartz2006). U nás první lysohlávku českou - Psylocybe bohemica (Sebek x Sebek 1983) popsal mykolog Šebek, v roce 2010 náš přední mykolog J. Borovička provedl molekulární analýzu a zjistil že druh Psylocybe bohemica je totožný s druhem Psylocybe serbica var. arcana (Borovicka/ Hlavacek 2001) v roce 2003 popsal J. Borovička nový druh Psylocybe moravica - lysohlávka moravská. Linné už v 18. století řekl, pokus zařadit houby do přesných systémů , které jsme pro ně vytvořili nám dodnes uniká. V knize zmińuje autor klanolístku obecnou - Schizophyllum comunne, a snaží se nám podsouvat informace tipu, klanolístka má 23 tisíc pohlavních tipů , ale podstatné věci o této houbě jaksi vynechal. Plodnice jsou velmi odolné, po 35 letech vzorky uzavřené ve skleněných nádobách, kde byl vyčerpán vzduch, po navlhčení ožily a vytvářely klíčivé výtrusy. Spory klanolistky obecné byli několikrát izolovány z mozkomíšního moku člověka. Kniha se opírá jen o západní studie, nejsou zde uvedeny žádné odkazy na vědecké práce českých mykologů, kteří patří ke světové špičce. Mnohem více informací o tajemném světě hub ,které jsou podložené vědeckými výzkumy, studiemi, nabízí kniha od RNDr. Mgr. Josef Klán Csc. Co víme o houbách.

Zaujíma vás svet húb? Potom je táto kniha presne pre vás! Má nielen krásnu obálku, ale ešte lepší obsah. Je to čtivé, zaujímavé, plné (nových) informácií, s ktorými ani laik nebude mať žiaden problém. Chválim aj veľmi bohaté zdroje, z ktorých autor čerpal. Knižka má príjemných 322 strán a vidieť na nej, že autor má pre túto tému vášeň. A prečo sa kniha nazýva "propletený" život? Myslím, že odpoveď sa v texte dozviete - čo sa niekomu môže v knihe zdať ako témy bez ladu a skladu, môže niekto iný pokladaťť presne za prepletené. S knihou som veľmi spokojná, mnohé som sa z nej dozvedela.
Pozor - ak však hľadáte atlas húb, táto kniha potom nie je pre vás.
Kniha Propletený život v seznamech
v Mé knihovně | 129x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Úžasná kniha, kterou lze číst s odstupem času i opakovaně. Všechno je propojené se vším. Člověk žasne, jak nesmírně arogantní a nabubřelí jsme, když se dětinsky domníváme, že dokážeme stran technologií poručit větru nebo dešti... Kulový, stačí absence včel nebo třeba v knize zmíněných hub a celá naše slavná civilizace půjde do kytek. Spolu s Wohllebenovým Tajným životem stromů by tato kniha měla být povinnou četbou na druhém stupni základních škol, leč naše politická (j)elita by to nerozdýchala... Samostatně myslet, dávat si věci do souvislostí a hlavně mít svůj vlastní názor, odlišný od mainstreamu, to se dnes nenosí. Do třetice uvádím knihu od Satiše Kumára "Půda, duše, společnost: O potřebě souladu lidstva se Zemí", kde autor konstatuje, že "žijeme v dobrotivém Vesmíru a nejlaskavější ze všech je půda" - od prvního do posledního dne našeho života o nás pečuje tím, že nás vyživuje a poté nás přijímá zpět, sama do sebe.