Astrofyzika pro lidi ve spěchu

Astrofyzika pro lidi ve spěchu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441127/bmid_astrofyzika-pro-lidi-ve-spechu-enq-441127.jpg 4 141 29

Co je to prostor a čas? V jakém smyslu jsme my součástí vesmíru? V jakém smyslu je vesmír součástí nás samých? Odborníkem na všechny tyto nutkavé otázky je uznávaný astrofyzik a autor mnoha bestsellerů Neil deGrasse Tyson. Čas zabývat se úvahami o kosmu má v dnešní době málokdo. Pro nás ostatní je ideální právě tato stručná a srozumitelná kniha plná Tysonova osobitého humoru, jejíž lehce stravitelné kapitoly se dají konzumovat bez ohledu na čas a místo, kde se právě nacházíte. Ať už si ji otevřete u ranní kávy nebo cestou v autobusu, letadle či vlaku s knihou Astrofyzika pro lidi ve spěchu snadno porozumíte všem základním otázkám vesmíru, od teorie velkého třesku po černé díry, od kvarků po kvantovou mechaniku, od objevování planet po hledání života ve vesmíru. Astrofyzika pro lidi ve spěchu je určena všem, kdo nemají čas probírat se tlustými knihami, přesto však touží porozumět vesmíru.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Jota
Originální název:

Astrophysics for People in a Hurry , 2017


více info...

Přidat komentář
Kurt_Teplice
Kurt_Teplice
09.01.2024 5 z 5

Velice čtivá kombinace faktů a úvah zaobírající se ničím menším, než vesmírem samotným a vazbami v něm obsaženými. Doktor Tyson má příjemný smysl pro humor a dar člověka do problematiky vtáhnout a vcelku jednoduše mu ji vysvětlit (narozdíl od jiných předních fyziků). Doporučuji i jeho podcast StarTalk: https://www.youtube.com/@StarTalk, https://www.facebook.com/StarTalk.

mirek93
mirek93
21.08.2023 4 z 5

Kniha byla napsána celkem čtivě. Nejzajímavější byla pro mě asi první polovina knihy.
Dozvěděl jsem se jinak spoustu věci , které jsem předtím nevěděl, a které mi změnili trochu pohled na věci spojené s vesmírem a astrofyzikou. Nicméně, některé věci mi nebyly úplně jasně ani tak. Takže jsem používal při čtení jako pomůcku internet.
Autor má neuvěřitelný přehled z fyziky a chemie a možná i dalších oborů, což mu mužů dozajista závidět.
Knihu určitě mohu doporučit k přečtení.


Phorbo
Phorbo
18.07.2023 5 z 5

Začal jsem nejsříve Stručnou historí času, ale to na mě bylo moc, nebyly predispozice a ne, že by Astrofyzika pro lidi ve spěchu v tom pomohla úplně, ale pomohla dostatečně na to, abych si to pospojoval.
Člověk, který nemá alespoň základy z internetů, bude mít, si myslím, trochu problém všemu porozumnět a chápat, ale třeba vám to do sebe zapadne do sebe taky ;)
Bavilo mě to!

XbookwormX
XbookwormX
25.03.2023 5 z 5

Občas jsem měl pocit, že jsem přeskočil učivo a vynechal "Astrofyzika pro blbce", ale od čeho je Google. Zbytek byl čtivěj, zábavnej a obohacující. Sheldon by mě stejně setřel na první dobrou, ale na takový to obecný rozjímání jsem si nějaký rozumy odnesl.

Hoousenka
Hoousenka
11.02.2023 5 z 5

Čtivé, srozumitelné, poučné a k tomu ještě i vtipné... Za mě opravdu povedená kniha!

jaroiva
jaroiva
04.11.2022 3 z 5

Taková zajímavá knížka, poutavá, nabitá informacemi, podanými srozumitelnou formou...
A pak to autor zabije takovým mravokárným závěrem.
Jinak nemám co vytknout, ale pokud chcete lépe pochopit vesmírná měřítka a svou malost ve světě, místo tohoto závěru si raději přečtěte trilogii Vzpomínka na Zemi.

KajkaMicinka
KajkaMicinka
18.04.2022 5 z 5

Kniha je velmi pěkně napsaná. Člověk musí stále dávat pozor, protože hned jak bude v “jiném světě” nebude vědět o čem je řeč. Ke knize se určitě vrátím.

Deia
Deia
08.12.2021 4 z 5

Aj keď je kniha naozaj tenučká, obsahuje veľa informácii, ktoré sú podané zrozumiteľne, vtipne a to v dvanástich kapitolách. Čo mi na nej vadilo je snáď to, že je až príliš tenká a informácii je tam na toľko strán síce dosť, ale tu by som práve ocenila, keby ich bolo ešte viac. Napriek tomu je tam mnoho vecí, ktoré som nepoznala (a niektorým som aj tak nepochopila), najviac ma zaujala kapitola o tmavej hmote, ale niektoré kapitoly mi veľa nového nedali. Tiež tým, že je kniha taká krátka, tak sa dá v pohode prečítať za jedno popoludnie a úprimne, ja si knihy, ktoré prečítam doslova na jedno posedenie, nejak neviem zapamätať, čiže pár dní po prečítaní mám problém si spomenúť na detailnejší obsah. Ale napriek tomu som si jej čítanie užívala, je napísaná perfektne a pri čítaní som bola uchvátená, len nie až tak, ako som čakala. Kniha je to síce super, ale nadšenejšia som bola pri pozeraní seriálu Cosmos, v ktorom je sprievodcom práve deGrasse Tyson. Čítanie knihy vo mne prebudilo chuť si ho pozrieť znova (prvú časť preskočím, tú už poznám naspamäť, v škole ju púšťam pravidelne deťom) a to rovno aj s druhou sériou, ktorú som ešte nevidela.

Mr.Moldau
Mr.Moldau
27.08.2021 5 z 5

Tato kniha je podle mě mistrovským dílem. Patřím mezi lidi, kteří mají velké rezervy v přírodních vědách, a tato kniha umí poskytnout velmi srozumitelnou a poutavou formou vhled do astrofyziky, potažmo i do chemie a de facto i technických věd. Je to kniha, která upoutá a vyvolá hlad po dalším hledání sebe sama nejen v rámci tohoto světa, nýbrž i kosmu. Pro ty, co se chtějí čtivou formou "dovzdělat" ve fyzice, je tato kniha ideální volba.

andrej0867
andrej0867
19.08.2021 5 z 5

Vyborna knizka.
Kapitola 6 - Tmava energia je s velkym naskokom najdepresivnejsia vec ktoru som za posledne roky cital.

MartinvonHau
MartinvonHau
29.06.2021 5 z 5

Astrofyzika pro lidi ve spěchu je parádní exkurz do této vědní disciplíny pro lidi, které zajímá vesmír, ale přece jen je pro ně astrofyzika trošku náročný obor. Krásně a jednoduše podáno, přesto jsem některým věcem jen těžko rozuměl a některé časti jsem musel přečíst vícekrát, než jsem je aspoň trochu pochopil. Chyba je ale rozhodně na mé straně. Doporučuji.

Hall3006
Hall3006
21.03.2021 5 z 5

Chcete číst o nejnovějších objevech astrofyziky a přidružených věd v knize, kde jediný vzorec je notoricky známé matematické vyjádření Einsteinovy OTR a vše ostatní je podáno srozumitelným jazykem a inteligentním humorem? Pak hledáte tuto knihu. Víc netřeba dodávat.

MarqueeMoon
MarqueeMoon
08.03.2021 4 z 5

Nie každý odborník, prípadne génius vie problematiku, ktorej sa venuje a rozumie jej aj podať tak, aby tomu porozumeli aj laici, ktorí sa danej problematike odborne nevenujú, prípadne o nej moc nevedia. Neil deGrasse Tyson to ale zvládol a spracoval zaujímavé témy zaujímavým/zrozumiteľným spôsobom. Nie každý vedec (či už je to astrofyzik, biológ, historik, či sociológ,..) dokáže dobre písať a preniesť svoj kúsok génia na papier prípadne ho predniesť v posluchárni univerzity - to je totiž dar. Osobne tam bolo pre mňa aj niečo nové, no keďže sa o podobné témy celkom zaujímam, väčšinu som vedel, iba preto strhávam malú subjektívnu hviezdičku. P.S. Posledná kapitola - Kozmická perspektíva tomu celému dodala perfektný rámec a posolstvo.

bl4in
bl4in
20.01.2021 5 z 5

Neil deGrasse Tyson se pokusil vmáčknout úvod do astrofyziky do pouhých dvou set stránek a povedlo se mu to na výbornou! Poslední kapitola je naprosto dechberoucí. "We do not simply live in this universe. The universe lives within us".

LadyLane
LadyLane
30.12.2020 5 z 5

Vynikajúce ako čítanie pred spaním, ktoré poučí, pobaví a zároveň príjemne mentálne unaví. Pre mňa ako bonus tématika a fakty, ku ktorým keď sa vrátim o niečo neskôr, budem asi rovnako uchvátená ako teraz :)

stan5404
stan5404
11.12.2020 5 z 5

"Yes, Einstein was a badass!" Stejně tak i Tyson, který dokáže uchvátit čtenáře a posluchače k zájmu o vědu, důležitým posláním je dokázat probudit zájem o vědu mladé lidi a děti a v tom je Tyson jednička.

fes
fes
05.12.2020 5 z 5

Pro laiky jakým jsem já, studenty a vůbec zájemce o poslední poznatky o vesmíru ideální kniha. Navíc psaná lehce, ba místy i s humorem, stejně jako autorovy četné přednášky, besedy či rozhovory na YouTube. Plný počet hvězd - vždyť kdo jiný by si je zasloužil, než astrofyzik...

hnatlubo
hnatlubo
08.11.2020 4 z 5

Jednoduchý a čtivý úvod do astrofyziky.

los
los
13.10.2020 4 z 5

taková příjemná populárněnaučná jednohubka na jedno odpoledne

Rihatama
Rihatama
12.09.2020 5 z 5

Jsem uchvácena. Bez nadsázky. Měla jsem z knihy vcelku oprávněné obavy, protože mé vzdělání v oboru fyziky skončilo maturitní zkouškou a všechna další studia směřovala zcela jiným směrem. Fyzika, resp. astrofyzika, mě ale průběžně z různých důvodů vždy lákala a tato kniha jako by mi do klína spadla. Kéž by Tyson býval mým profesorem fyziky. Nečetla jsem lepší výklad a přiblížení fyzikálních jevů. Já tomu všemu rozuměla, a ještě jsem se navíc náramně bavila! Ano ano, Tyson nezabíhá do detailů, tím by mě taky možná odradil. Nejsem přece žádný odborník. Ale tolik zajímavostí na pár stránkách, to každý den nenajdete. Moje nadšení jde samozřejmě zcela na vrub Tysonovy schopnosti srozumitelně a zábavně podávat informace, které člověk jinak příliš nevyhledává. Příliš jim totiž nerozumí. Takže pro laika dokonalé seznámení se známým vesmírem blízkým i vzdáleným, ale třeba i s naší planetou. Netušila jsem, jak a co z naší planety Země je viditelné z vesmíru, třeba jen z Měsíce. Ono je to totiž jako hledat světlušku poletující kolem hollywoodského reflektoru :-). A mnoho dalšího. Tuhle knihu ze čtečky hned tak rychle nevymažu. Mám dalšího oblíbence.

"Pulsar si můžeme představit jako hmotu Slunce napěchovanou do koule a velikosti Karlových Varů. Možná lépe si ji představíte, jak do tyčinky od jeleního loje ládujete sto milionů slonů."

"Když smícháme sodík - jedovatý reaktivní kov, který se dá krájet nožem na máslo - a čistý chlor, neboli páchnoucí, smrtící plyn, získáme chlorid sodný, což je neškodná, z biologického hlediska zcela nepostradatelná sloučenina nazývaná kuchyňská sůl."

"Einstein byl prostě frajer."

Štítky knihy

astrofyzika

Autorovy další knížky

Neil deGrasse Tyson
americká, 1958
2020  89%Astrofyzika pro lidi ve spěchu
2008  92%Smrt v podání černé díry
2021  79%Dopisy astrofyzika
2023  80%Vesmírný posel
2024  %Krátké přivítání ve vesmíru

Kniha Astrofyzika pro lidi ve spěchu je v

Právě čtených12x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených13x
Knihotéce90x
Chystám se číst144x
Chci si koupit64x
dalších seznamech4x