Propletený život

Propletený život https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453631/bmid_propleteny-zivot-MjS-453631.jpg 5 105 33

Kniha Propletený život vás vezme do opomíjeného a zázračného světa hub a ukáže vám, že představují klíč k porozumění nejen planetě, na níž žijeme, ale i životu samotnému. Vydejte se na pouť, která vás změní k nepoznání.

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata , Ekologie, živ. prostředí

Vydáno: , Kazda
Originální název:

Entangled Life , 2020


více info...

Přidat komentář

jooosev
06.01.2024 1 z 5

Nedočteno. Prozatím. Skončil jsem po prvních cca 70 stranách, ve kterých jsem se nedozvěděl nic. Teda pár zážitků autora, pár filozofických úvah a pár zajímavostí ze života hub. Že se něco děje. Autor absolutně rezignoval na pokus o vysvětlení proč se to tak děje. Zato přirovnání typu "plocha dvou fotbalových hřišť" nechyběla. Čekal jsem už jen objemovou jednotku "kufrů Fabií", ta mi chyběla. Přerušeno po přečtení informace, že zatímco tkáně mnohobuněčných organismů rostou tak, že se buňky dělí a vrství, hyfy hub rostou prodlužováním buněk, které může být hypoteticky až nekonečné. Možná dám knize šanci v originále, ač pochybuju že by pan Ettler - skvělý to překladatel - byl autorem podobných podivností.

Veggi
01.01.2024 5 z 5

Jednoznačně nejzajímavější kniha, kterou jsem v roce 2023 četla. Zvládne přečíst i laik v oboru. Ukazuje se, že v 21.století nemáme stále absolutní ponětí, jak funguje příroda a že houby nejsou jen hříbky k obědu :)


Gringo907
17.12.2023 5 z 5

Kniha změní Váš pohled ne jen na houby, ale na fungování přirody obecně. Při čtení se střídají pocity od "Ten chlap je blázen!" až do "Vždyť je to logické, jaktože mě to nenapadlo dříve?"

aknel.kaba
17.11.2023 5 z 5

Kniha, která vás vezme do fascinujícího světa hub a jejich vztahů s okolím. Vaším průvodcem bude biolog Merlin Sheldrake. Nečekejte knihu, kterou přečtete večer v posteli po náročném dni ale ani těžce odbornou literaturu. Při čtení budete mít pocit, že musíte jít do lesa, uvědomíte si, že bez hub by nebyl život jak ho známe.

Barakoudel
05.11.2023 5 z 5

Vagón plný informací a podnětů k přemýšlení. Odborné biologické téma zapracované do velmi čtivé podoby. Propletený život rozplétá myšlenky, úhle pohledů, rozšiřuje obzory a mnohdy nechává čtenáře v údivu zamrznout v daném okamžiku.

Ze začátku mi dělalo problém se na knížku naladit, měla jsem pocit, že se jedná spíše o filozofování nad daným tématem. Pro nezbytnost doložení neznáma však byly tyto pasáže nutné a na tok myšlenek autora jsem si později zvykla. Spíše jsem v dalším čtením narážela na opačný problém (nešlo knížku odložit). Oceňuji také doložení veškeré odborné literatury, kterou autor využil, ale nezapojil do textu pro plynulejší čtivost textu.

pablito
01.10.2023 5 z 5

Úžasná knížka, která mi rozšířila obzor v nepříliš publikované oblasti. Jedná se o fundovaný populárně odborný text.

Teckovana
20.08.2023 5 z 5

Výborná kniha shrnující současné poznatky z ekologie a mykologie, ale velmi čtivým a nekonvenčním způsobem. Pokud se zajímáte o lišejníky, mykorhizu, heterotrofní rostliny nebo psychotropní látky, tuto knihu byste neměli minout.

a304
16.05.2023 5 z 5

Autor má doktorát z tropické ekologie a tato kniha je jeho knižním debutem . Všímá si opravdových zázraků sdílených životů. Nekonečně rozmanitý ekosystém, ve kterém jeden respektuje druhý, komunikují mezi sebou, předávají chemické informace, podporují se, oslabený je vyživován bezprostředním okolím.
Kniha je v bazaru, doporučuji, budete se k ní vracet opakovaně.

hu_87
16.05.2023 4 z 5

Obsáhlá bichle plná zajímavostech o houbách. Doporučuji.

Anežka010101
25.03.2023 5 z 5

Merlin Sheldrake, biolog, specialista na mykorhizu ekolog, badatel a spisovatel, filozof a člověk otevřené mysli. S nadšením pragmatického vědce zkoumal houby, ty tajemné metabolické čaroděje, pro které nelze dosud jednoznačně najít tu správnou taxonomickou škatulku. V tropických lesích Panamy zkoušel přijít na kloub otázce, jak přesně spolupracují houby se svým okolím. Kdo vlastně podporuje koho a kdo koho ovládá? Jak funguje spolupráce hub s okolím? Jak ovlivnily a jak ovlivní houby náš život? Jak houby přemýšlí a co to pro nás, lidstvo znamená?

Kdo čeká nějaký bláznivý, složitý vědecký model, bude opravdu překvapen. Merlinovi Sheldrakeovi se na stranách jediné knihy podařilo vybudovat logický vědecký konstrukt, podpořený jednak vědeckou prací biologa a filozofa, zároveň Vás vtáhne do děje jednoho z nejzajímavějších dobrodružství.
Shromáždil zde jak fakta, tak závěry svých výzkumů z oblastí různých vědních disciplín. Dalším bonusem je, že je velmi talentovaný vypravěč, takže si jeho dílo nezadá s opravdu dobrodružnou fantasy nebo sci-fi. Ačkoli jeho sci-fi vůbec není fikce, jen Sheldrakeův pohled do světa hub je tak neotřelý, že nás často překvapí. Při četbě jsem se skvěle bavila. Četla jsem rovnou dvakrát po sobě, protože těch informací je tam opravdu kvantum.

Po knihách Petera Wohllebena patří knihy Sheldraka k těm, ke kterým se budu stále vracet.
Skvěle jsem se bavila.

Autor o svém vlastním očekávání, které by kniha měla čtenářům přinést:
Evoluce, ekosystémy, individualita, inteligence, život nic z toho není tak úplně tím, za co to považujeme. Upřímně doufám, že toto dílo zpochybní vaše zažité pravdy, stejně jako houby zpochybnily ty mé.

gabriela8704
12.03.2023 5 z 5

Hurá dočetla jsem. Inspirace pro filmy Avatar, The Last of us, Star trek inspiraci byli houby. Které lidstvo nakonec dostaly? No ty kvašení - od piva až po víno, také pečivo a jiné.

Jsme uchycení do propleteneho života hub. Někdo příliš, někdo méně a někdo vůbec. Každopádně bacha na houby a kvasinky.

Áňa 998
26.02.2023 5 z 5

Že se o houbách nedá moc napsat? Tahle kniha vás vyvede z omylu. Ráda vymyšlené příběhy prokládám nějakou naučkou o přírodě, a na to jsou knihy od Kazdy úplně ideální. Propletený život vás vezme do říše hub, seznámí vás s jejich životem nenásilně a poutavě. Velké doporučení!

Kurt_Teplice
30.12.2022 5 z 5

Kniha velmi čtivou formou odkrývá a vysvětluje naprostou nezbytnost hub pro život na Zemi, tak jak ho známe. Po přečtení "Tajného života stromů" od Petera Wohllebena jsem se nedokázal dívat na říši rostlin stejnýma očima jako dřív. Po přečtení této knihy mám stejný zážitek s velmi opomíjenou říší hub, ovšem navíc s pocitem poznání na další úrovni - bez hub by nebylo života na souši, symbióza ve více rovinách je základem přežití a evoluce, zkrátka nic, co rostliny a živočichové dělají, by bez hub nebylo možné. Mohu jedině doporučit.

Chesterton
01.12.2022 5 z 5

"V devatenáctém století horníci v Anglii podávali zprávy o tom, že ve světle bioluminiscenčních hub rostoucích na dřevěných vzpěrách 'si vidí na ruce'. "
Plno zajímavých až fascinujících detailů ze světa hub, propojenost mnoha organismů i informací navzájem a hlavně zapálený mladý vědec. Smekám před jeho světem i způsobem, jak vše přibližuje.
Nezbývá než žasnout nad zázrakem i tajemstvím života.
5/5

Gimli
05.08.2022 5 z 5

Pro houbového neználka jde o skvělou exkurzi do světa hub. Pro evolučního biologa jde o představení skvělého modelu pro studium řady zajímavých otázek.

IHT
18.06.2022 5 z 5

Mimoradne zajimava kniha! Houby jsou naprosto opomijene a nedocenene organismy. Autoruv zasveceny vyklad o vyznamu hub a nasich (ne)znalostech o jejich zivote je velmi ctive napsan. Moc se mi libilo, ze autor seznamuje ctenare i s aspekty, ktere moc verohodne nejsou, respektive jsou spise sarlatanstvim (tvorba psilocybinu kvuli komunikaci hub s lidmi), a ze sam dodava a vysvetluje, jak neverohodne tyto nazory jsou. Stejne mile jsou jeho biograficke poznamky o kvaseni a zabavny napadity zaver knihy (nechci vyzradit pointu, jak mohou knihu o houbach vyuzit houby samy :)).

milan3144
20.02.2022 5 z 5

Opravdu fascinující exkurze do světa, který je z převážné většiny našim očím skryt, ale zároveň nás ovlivňuje takovým způsobem, že můžeme dokonce o sobě, jako o jedinci, vcelku oprávněně a bez nějakých panovnickomocenských sebeoslavností, přemýšlet jako o "my".
Jsme totiž shlukem tolika rozmanitého života, který je dokonce buněčně co do počtu více v nás zastoupen než jsou ty naše, že je to docela opodstatněné. No a o jedním z těchto druhů života je i tato kniha, která nejen může vyvolat úžas, tak jako ve mně, ale i možnou naději nad řešením mnoha současných a budoucích, velmi závažných, problémů.

8422
05.02.2022 5 z 5

Bez hub by nebyl život. Houby si nás ochočily. Je fascinující, jak hlenka najde cestu z bludiště IKEA, jak houba přesvědčí mravence, aby udělal přesně to, co ona chce, jak funguje lesní Internet. Proč houby vytvořily takové složité substance, které nás mohou přenést do "jiných" světů? Jaké z toho mají výhody? Kniha se čte jako sci-fi.

smrtonos4157
01.02.2022 5 z 5

Opravdu výjimečná kniha, jsem moc rád, že jsem ji objevil ,nebo spíše že ke mně přišla!Život je opravdu zázrak i záhada bez stupidních definic a dogmat...

wooloong
06.01.2022 5 z 5

Fenomenální knížka o houbách od nadšeného a doslova zažraného mladého vědce, který navíc umí dobře psát. Pro mě velkolepý zážitek, který mě úplně změnil pohled nejen na houby, ale obecně na přírodu a svět, a budu z něj ještě dlouho čerpat a zpracovávat nabyté překvapivé a zajímavé informace.

Štítky knihy

ekologie houby mykologie

Autorovy knížky

Merlin Sheldrake
anglická, 1987
2020  93%Propletený život

Kniha Propletený život je v

Právě čtených30x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených25x
Knihotéce111x
Chystám se číst264x
Chci si koupit104x
dalších seznamech7x