krakonos.kraken krakonos.kraken komentáře u knih

☰ menu

Goya čili Trpká cesta poznání Goya čili Trpká cesta poznání Lion Feuchtwanger

Goya aneb největší simp v historii + nekonečný množství pořekadel.

Škoda že už nebyl druhý díl, těšil jsem se na hrůzy války.

28.04.2024 4 z 5


Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Nevim jak mohl podle tak zmatený knihy vzniknout tak skvělej film :D ale tou kapitolou nakonec mě dorazil...super kniha

25.04.2024


Running Man Running Man Richard Bachman (p)

Koukám že ani King neni imunní proti myšlenkám typu "v budoucnu budou určitě létající auta" :D

Ale ne, je to dobrý. Dost depka samozřejmě. Něco mezi filmem "hráč" kde vězni odsouzení na smrt můžou pro pobavení sledujících bojovat na smrt a mezi 1984. Některé technologie dneška by příběh velmi změnily a to že si hlavní postava musí nosit kameru s kazetkami a posílat je poštou...dneska trochu vtipný, když si vezmeme v úvahu, že děj se odehrává v současnosti. Ale i tak za mě super, tomuhle se při psaní o budoucnosti nedá vyhnout.

27.02.2024 5 z 5


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Po "pod kupolí" jsem si dal tohle a tak první dvě třetiny jsem si říkal jestli to vůbec psal stejnej člověk :D. Začátek je hrozně utahanej a spíš je to taková zpověď spisovatele, druhá třetina je docela napínavá a třetí třetina je taková trochu zmatená duchařina.

Nicméně kniha určitě není špatná a navíc vypravěčův suchý cynický smysl pro humor to celou dobu posouvá o level výše. Několikrát mě jeho hlášky rozesmály a to se mi u Kingovek (ani jiných knih) často nestává.

Jo a je tam úplně nejlepší duel se záporákem ever...

15.02.2024 3 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

(SPOILER) Skvělá kniha. Spousta zajímavých postav a akce od začátku do konce. Samozřejmě spousta Kingových charakterových studií. Ti zlí, hodní, ale vetšina někde uprostřed, jak to tak bývá.

Za mě asi nejzajímavější postava velkýho Jima, která mi svojí vychytralostí a touhou vše kontrolovat připomínal dona Croceho ze Siciliána.

Musim dát + za to že Barbaře ve vězení proti Juniorovi nikdo nepomohl na poslední chvíli (i když trochu jo), že nakonec umřelo tolik lidí kteří přežili výbuch, že nakonec situaci vyŕešila random pani místo "dětí co by nejlíp rozumněli dětem", za Jima který do poslední chvíle nepřestal být úskočný..a za podobné situace, které posouvali knihu dál od hollywoodského nazírání světa. Přidává to na skutečnosti.

P.S. jak je to se simpsnovejma ve fimu? Ten námět je tak hrozně podobnej že je těžko uvěřit že jedno nebylo druhym inspirovaný :D

09.02.2024 5 z 5


Hotel Hotel Arthur Hailey

Skvělá kniha, několik zápletek najednou a přesto přehledná. Autor dává popisu postav neuvěřitelně málo času (narozdíl od Irvinga nebo Kinga) a přesto je skvěle poznáme a mamé nebo nemáme je rádi. Mnoho z nich projde v průběhu knihy vývojem nebo jsou postaveny před důležitá rozhodnutí.
Kniha dokázala obsáhnout skoro až filosofická témata jako je boj o principy v kontrastu ke každodení praxi nebo otázku diskriminace, ale i maličká a přesto zajímavá témata jako praktiky hotelového zloděje nebo spalovače odpadků. Za mě výborná kniha.

03.02.2024 5 z 5


Poslední kmotr Poslední kmotr Mario Puzo

(SPOILER) Z celé série se mi líbila asi nejvíc. Je tam trochu moc postav a filmu.

Vhled do světa který se tak moc liší od světa běžných lidí a přitom je řízen tak primitivními pudy jako je touha po moci a chuť na sex.

Nejzajímavější mi přišlo jak nekriticky jsou přijímány věci jako: vendeta, myšlenka že finanční zabezpečení = štěstí, touha po moci a po penězích, nakládáni se ženami jako s předmětem sloužícím pouze k uspokojení bezprostřední potřeby, absence sebeúcty u žen a víra ve správnost Donova úsudku.

Postavy v knize jsou vykresleny skvěle. Kromě zajímavého prostředí (ve kterém bych nechtěl bydlet ani za milion dolarů) byla i zápletka velmi propracovaná a se spoustou odboček, narozdíl od Kmotra, kde děj více méně plynuj jednolitě. Konečny happy end jsem ani za mák nečekal. Výborná kniha.

27.01.2024 5 z 5


Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

(SPOILER) Kdyby jí bylo třeba 14 a bratrovi 17 bylo by to celé víc uvěřitelnější. A taky mi přijde že King moc neumí odhalovat monstra. Vždycky mají neuvěřitelný buildup, ale bohužel až do té míry, že když se na konci objeví na scéně, nikdy to nenaplní očekávání. Stejně jako v "To", ale tam to díky 1000+ stranám bylo ještě výraznější.

Nicméně tohle jsou hnidopišské připomínky, kniha je skvělá a jednoduchá. Je o vůli k přežití, o našem odtržení od přirody, o instinktech a o kráse přirody a i trocha filosofování i bozích.

27.01.2024 5 z 5


Sicilián Sicilián Mario Puzo

Kupodivu se mi to líbilo víc než Kmotr. Bylo to kompaktnejší, bez zbytečných odboček k filmu atd. a i prostředí bylo zajímavé. Jediné co mě mrzí, že nebyl víc rozpracován vztah hlavních postav a závěr byl tím pádem vysvětlen pouze v několika málo odstavcích.

13.01.2024 5 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Nečekejte roboty zabijáky, je to hlavně o logice a jak různé situace překroutí 3 robotické zákony v něco, co nebylo myšleno. Vede to k situacím od legračních až k těm co ovlivňují běh celého světa.

05.01.2024 5 z 5


Zlatý kompas Zlatý kompas Philip Pullman

Knížka co jsem poprvé četl asi ve dvanácti letech a teď jsem se k ní ve třiceti vrátil.

Nádherná. Svět který se od našeho zas tolik neliší a přesto je tak zajímavý a jiný. Pohádka která je zárověn i vážná a fikosofická. Dětská naivita se v ní dostává do kontaktu s krutostí světa.

Je to krásně napsané, pohádkové a zárověň syrové a plné silných momentů. Srdcová záležitost.

13.12.2023 5 z 5


Hurikán Hurikán Dick Francis (p)

Snad víc než číst vyloženě blbou knihu mě vždycky naštve číst něco s potenciálem, co se promění v překombinovanou slátaninu. A už se mi to stalo u Nočního motýla, Orla, Andělů a démonů...autoři mají na to napsat dobrou knihu, má to svoje momenty, ale prostě ne...

A i tohle. Hlavní postava mě zaujala svým flegmatickým přístupem a humorem i v těch nejhorších sutuacích. Prostředí bylo zajímavé a příběh měl spád. Ale prostě pak...překombinovaná slátanina.

13.12.2023 2 z 5


Pojídači mrtvých Pojídači mrtvých Michael Crichton

Crichton ukazuje jaký má rozsah - od andromedy přes dinosaury k tomuhle.

Velmi zajímavé prostředí a děj kupodivu autorovi nesedí tak dobře jako nudné a jednotvárné prostředí v Kmeni Andromeda, která navzdory tomu není vůbec nudná. Nevím čím to je.

Kniha přebíhá mezi dějem, který vypadá akčně a napínavě a odbornými odbočkami které byly dost rušivé i když zajímavé. Celé je to pro mě napsané velmi nesourodě - chvíli odlehčený humor, chvíli skoro mýtus, chvíli historie a chvíli věda (a do toho spousta obcování s otrokyněmi).

Přesto podle mě kniha stojí za přečtení a je v ní spousta zajímavostí. Nedostatky za mě určitě nejsou tak velké aby měly někoho odradit.

29.11.2023 4 z 5


Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Nádherná kniha. Oproti filmu je to mnohem víc o jeho manželce než o něm.

Kromě popisů duševních stavů a odboček do minulosti jednotlivých postav se mi v knize líbily popisy všeho. Tolik přídavných jmen jsem snad v knize neviděl. V knize nejsou skříně ale jasanové namořené skříně, nejsou tu podlahy ale tmavé dubové navoskované podlahy, není tu řezník ale kudrnatý mladý řezník. A takhle je to úplně se vším. Popisy prostředí a lidí dodávají knize krásnou plynulost, příběh je díky tomu sjednocen a plyne jako jeden proud i když často odbočuje do minulosti.

Přes melancholii hlavní postavy, tvrdý úděl manželky a celkovou vážnost tématu ve mě kniha nechává příjemný pocit. Určitě stojí za přečtení.

24.11.2023 5 z 5


Demian Demian Hermann Hesse

Ten popis dětství byl krásný.

21.11.2023 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Tohle je těžké. Kniha má spoustu skvělých momentů a celkově je to dobré zakončení ságy.

Ale některé věci prostě neseděly. Za mě velká škoda nenaplněného potenciálu Bonharta, ze kterého je v tomhle díle jenom další z řady sadistických chlapů a ztrácí svojí netečnou děsivost. A jako nechat se přetáhnout židlí od Yennefer když předtím v trenkách zmasakruje partu zabijáků? Really?

Pak mi hodě vadilo to co se dělo na hradě. Ciri po svém neuvěřitelném příběhu, všech věcech co se za celou dobu naučila a veškeré svojí jedinečnosti přijde k plánu že prostě přijde na hrad a řekne jim ať pustěj Yennefer a oni řeknou že ne. Wtf? Žádnej záložní plán, žádná logika, nic.
Pak teda ji v posledním okamžiku přijde na pomoc zaklínačova parta (jak Vilgefortz správně poznamená - jako ve špatné divadelní hře) a pak více méně Milwa a Cahir umřou ale úplně zbytečně (ona se neumí sehnout a jeho Ciri nechá Bonhartovi, kterému se asi za 10 vteřin rozhodne postavit sama, místo aby na něj šli ve dvou).
Van Emreys z toho taky nakonec vycouvá podezřele snadno, na to kolik lidí kvůli tomu umřelo.


Abych jenom nepičoval dost se mi líbilo vysvětlení války jako zástěrky pro obchodní nadvládu. A tak celkově to má většinu pozitiv zaklínačova světa. Jenom ty nelogičnosti za mě byly trochu moc velké.

20.11.2023


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Trochu moc samoúčelného filosofování. Jinak není co vytknout.

05.11.2023 5 z 5


Rambo I (První krev) Rambo I (První krev) David Morrell

(SPOILER) Rád shledávám že knihy podle kterých byly natočeny klasické americké akční filmy jako Barbar Conan a Rambo jsou mnohem hlubší a promyšlenější.

Rambo je velmi akční. To v co se celý příběh vyvine je děsivé hlavně kvůli nevinnosti s jakou to všechno začalo - jednomu poicajtovi se nelíbí otrhaný mladík a tak ho vyveze z města.

Je to příběh člověka, který se tolik sžil se svou profesí, že nedokáže jinak než na všechno pohlížet z perspektivy války. A druhého člověka, který se s pribývajícími mrtvými cítí víc a víc zodpovědný za zastavení mladíka. Celá kniha se tak mění ve velkou mstu proti sobě stojících mužů.

Knize na zajímavosti přidávají vnitřní monology, to že rambo má největší strach ne z hord pronásledovatelů ale z netopýrů v jeskyni nebo to že v jeho očích je celá událost pouze sebeobrana (i když jeho vnitřní hlas ví, že zabíjet a schovávat se ho baví a naplňuje) i to že před koncem přemýšlí o bohu a co bude po smrti.

Za mě plný počet.

04.11.2023 5 z 5


Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Moje první kniha od autorky.

Docela dobrá detektivka, postavy se chovají logicky (snad až na hlavní zápletku, která je trochu ujetá). Má to spád. Bohužel to nebylo tak dobré abych chtěl číst od autorky další knihy.

P.S. co mě v knize štvalo - snad 20x se někomu "zastavilo srdce" a že policajti zjevně pijou místo vody kafe nehledě na denní dobu :D

07.10.2023 4 z 5


Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Vojtěch Boháč

Ty pohledy rusů byly strašidelný.

07.10.2023 5 z 5