Pytel kostí

Pytel kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126801/bmid_pytel-kosti-wPt-126801.jpg 4 1516 200

Ústřední postavou románu je slavný spisovatel Mike Noonan, který ztratil tragicky ženu a s ní i nenarozené dítě. O to urputněji se ujme mladé ženy Mattie, která ovdověla a jejíž movitý tchán jí chce připravit o dcerku. Po celou tu dobu je trýzněn nočními můrami a jeho dům se mění v čím dál tím záludnější past. Je na vině Noonanova žena, která mu zatajila, že čeká dítě, či někdo, kdo bydlel v domě kdysi dávno? Odpověď je skryta v umně provázaném ději, jenž spojuje horor a love story a nalézá přirozené řešení v propojeném osudu děvčátek, jejichž jména začínala, či měla začínat písmenem „K“…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Bag of Bones , 1998


více info...

Přidat komentář

nattotoast
13.04.2024 2 z 5

Tato Kingovka mě nezaujala a i docela zklamala. Jak zde zmiňují i ostatní, začátek je hodně utahaný a skáče od jednoho ke druhému. Chybí mi nějaká ucelenost, rámec. Druhá polovina se již celkem rozjela, ale konec knihy byl strašně chaotický a přišlo mi, že to King psal buď podle snu, který se mu zdál a nebo pod vlivem. Děj sice smysl dává (víceméně..), je tu ale to "ale".
Vždycky jsem bral knihy od Kinga jako "toto je King, toto je Bachman". Zde mi přijde, že to psal někdo třetí, který chtěl unudit a nebo vyplnit mezeru mezi knihami. Knihu jsem dočetl skoro se sebezapřením.
Horor? Ne. Duchovno? Záleží na úhlu pohledu.

Denny456
04.04.2024 4 z 5

A letošní King je splněn. Pytel kostí je klasická Kingovka. Tedy delší text napěchovaný spoustou odboček od hlavního děje. To je to co King píše. A tady to naplnil vrchovatě. Za mě super čtení.


krakonos.kraken
15.02.2024 3 z 5

Po "pod kupolí" jsem si dal tohle a tak první dvě třetiny jsem si říkal jestli to vůbec psal stejnej člověk :D. Začátek je hrozně utahanej a spíš je to taková zpověď spisovatele, druhá třetina je docela napínavá a třetí třetina je taková trochu zmatená duchařina.

Nicméně kniha určitě není špatná a navíc vypravěčův suchý cynický smysl pro humor to celou dobu posouvá o level výše. Několikrát mě jeho hlášky rozesmály a to se mi u Kingovek (ani jiných knih) často nestává.

Jo a je tam úplně nejlepší duel se záporákem ever...

Nik..
16.01.2024 5 z 5

Můžu Vám říct, že tahle kniha mě ale neskutečně bavila. King jaký má být!

Jsou tam překvapivě prvky i “romantiky, takže jsem si pochopitelně i přála, aby to končilo pořádným romantickým happyendem

Ale teď od začátku
Máme tu spisovatele - Mike Noonan, který má takové “dvě sídla na žití jedno ve městě a druhé na takové spíše samotce, u jezeraMikeova manželka bohužel na prvních stránkách přijde o život a společně s ní i jejich nenarozené dítě, o kterém ale Mike nevěděl, zatím. No a pak už to má takový typický spád. Mike, jako spisovatel, po tomhle šoku ztrácí veškerou nit, která ho držela u psaní svých knih. Začne trávit více času na chatě u jezera, a postupně mu v tom vstoupí do života krásná Matti s malou dcerkou Kyru. Bohužel, tahle žena také ztratila manžela a teď se snaží dostat do péče malou Kyru Mattiin velice movitý tchán ( na toho jsem měla strašný nervy. Ale že jako fakt strašný) no a postupem času začne u Mika na chatě strašit a on začne rozklíčovávat, co se vlastně všechno stalo, plus, co s čím a jak ještě souvisí. Ale to Vám už prozrazovat nebudu, to si už musíte přečíst

LittleAndy
22.11.2023 3 z 5

Vrece kostí dobre pracuje s postavami a najlepšie funguje práve v medziľudskej rovine. Hororové a nadprirodzené prvky nie sú až tak rozvinuté, hoci atmosféra domu a jazera miestami majú svoje čaro. Negatívom je nepochybne aj rozťahanosť deja. Prvých 300 strán by sa pokojne mohlo skrátiť na polovicu, a dielu by to veľa neubralo. A potom záver sa snaží narýchlo dohnať zameškané, miestami chaotickým a neprehľadným opisom udalostí, v ktorých som strácal nielen sled udalostí, ale aj sústredenie. S výnimkou niekoľkých znepokojivých momentov (komunikácia na pivničných schodoch; boj o život v jazere; osud Sary a jej syna) je Vrece kostí čistým priemerom.

marcela3655
08.11.2023 5 z 5

Kdysi dávno jsem četla a nyní poslouchala audioknihu.Kniha je neskutečně dlouhá to je jen jeden mínus..kdyby byla maličko kratší bylo by lepší..Jinak neskutečně poutavý příběh ..je to strašné jak lidé mohou být zlí...hnus..Dále se kniha i zabývá adobcí děti jak je to těžké..,(smutné)..Na.mne to bylo i moc duchovní,ale i tak 5 hvězdiček.Kniha i tak stojí za to@,prostě se opakuji pan Spisovatel....

m2056
24.09.2023 3 z 5

Tahle Kniha od Mistra Kinga mě moc nesedla asi proto že mám u něj už moc nastaveno že má lepší knihy. Kniha je taková průměr tolik člověka nešokuje jako jiné.

dpxcz
11.09.2023 2 z 5

Poslechnuto jako audiokniha při různých pracech na zahradě. Jako normální knihu bych to zřejmě nedočetl ani do poloviny, ale na poslech to šlo. Asi by to chtělo psát méně knih a trochu tomu přidat na ději.

okeey
17.07.2023 3 z 5

Tato kniha bohužel patří za mě mezi slabší Kingovky, nicméně to ale neznamená, že nestojí za přečtení, to ani náhodou.
To, že se většinou děj vleče do půlky a pak příjde zlom a najednou má kniha spád, jsem u Kinga zvyklá a de facto už mě to vůbec neruší, ale tady, kdyby byla kniha o 200 stran kratší, tak by to bohužel asi nevadilo.
Nicméně! Opět originální téma i zápletka. Stephen King má vzácnou vlastnost, že dokáže psát i o ničem třeba na 100-200 stranách. Duchařiny z Kingova pera mám moc ráda, umí to zajímavě a dobře podat. Je to jeden z mála autorů, od kterého si přečtu opravdu vše, i když je to slabší kousek a v počtu jeho vydaných knih není divu, že některé jsou zkrátka slabší, tak to prostě je a je to tak správně.
Pokud vám nevadí vleklejší děj a máte rádi duchařiny, doporučuji, ale bohužel asi úplně nečekejte zázraky. Mohlo se taky samozřejmě stát, že mi to nesedlo do nálady, určitě si ji v budoucnu přečtu znovu a třeba budu mít jiný názor.

Luigi1
22.06.2023 5 z 5

Tak tohle se Kingovi povedla krásné čtení

majc
23.05.2023 5 z 5

Tahle knížka mě bavila od začátku až do konce. :)
Mike mi byl velmi sympatický, jak prožíval smrt své ženy a zaháněl zármutek, jako bych to celé prožívala s ním. Byla jsem zároveň napjatá a zvědavá, co za tím vším stojí, jaká tajemství jeho zesnulá manželka měla.
Duchové a nadpřirozeno mě hrozně děsí, takže když se tam objevili už jen první náznaky, měla jsem husinu.
Mattie a její malý puclík jsem si zamilovala. A držela jsem jim pěsti do samotného konce.
Celou dobu jsem přemýšlela, co se v tom městečku stalo, co to Jo objevila a proč to před Mikem tajila. A King nám to vše odhalí, ale až úplně na konci. Měla jsem tušení a teorie a tak jsem byla ráda, že na konci knihy je vše vysvětleno a ukázáno. Dost zajímavý.

Zároveň konec ve mně probudil takový rozpor, jestli mi má být líto někoho, kdo zažil něco otřesného, ale pak se pomstil za mě naprosto nevhodným způsobem na nevinných.

Naďa2411
15.05.2023 1 z 5

Má první kniha od tohoto spisovatele, bohužel mne tento titul v podobě aknihy nenadchnul a souhlasím s předchozími komentáři. Autor umí psát o "ničem" , děj by se vešel na pár stránek. Hororové scény a duchovno? No - snad možná pro děti základní školy.

evickakyticka
30.04.2023 5 z 5

Opětovné přečtení po 11 letech a musím se přiznat, že mě čtení tolik neuchvátilo jako poprvé. Ubrala bych jednu hvězdu. Ale od začátku. Po tolika letech a přečtených knihách si člověk nemůže pamatovat všechno. A proto jsem sáhla po tomto příběhu. Duchařina perfektní, závěr parádní, ale ten pomalý začátek a vlastně i střed knihy mi nestačil na plný počet. Příští knihu od Kinga vyberu tu, která se mi nelíbila a třeba se karta obrátí.

Zouhee
20.04.2023 2 z 5

Nechápu. Prostě nechápu, co na tom kdo vidí (resp.čte).
Kdybych to neměla ve verzi audioknihy s perfektním přednesem, a Kdybych nebyla v absolutní nouzi o jakékoli jiné čtivo (poslech), NIKDY bych to nedočetla. Jen prvních 8 hodin poslechu bylo absolutně o H...ě, jazyk průměrně dobré středoškolské eseje, nezajímavé informace podané nezajímavou formou, nezajímavý děj protkaný nezajímavými (a naprosto nedůležitými a nepodstatnými!!) detaily, napětí (kterého se tam dalo vecpat podstatně víc!) úplně odbyté, příběh bez jakéhokoli náboje. Poslouchám poslední zbývající asi 3 hodiny, a dala jsem si svazácký závazek, že to dokážu, ale opravdu se těším, až to skončí. Tohle mám být vzývaný a adorovaný autor?? Tak to tedy vskutku není. Rozhodně ne pro mě. Do dalších knih mě muže dostat jen podobně zoufalá situace bez jiné možnosti, ale určitě ji velmi pečlivě zvážím, a raději si myslím přečtu nějaký pěkně rafinovaný návod na vaflovač. Dvě hvězdy proto, že jsem jednu dávala za fakt srač..y, jenom za to, že se vůbec někdo snažil něco sepsat, a tohle bylo dlouhé, takže to dalo víc práce. Takže vlasně spíš jedna hvězda + jedna hvězda za nechutnou délku této brilantní nudy.

Peggy2711
09.04.2023 2 z 5

Brzy jsem zjistila, že je kniha zbytečně dlouhá a tak jsem k ní přistupovala, vůbec nic se nestalo, když jsem občas nějaký ten odstavec přeskočila nebo stránku jen prolétla očima. Napětí pramalé, horor v žádném případě, nějaká duchařina, ale tím, že rádoby strašidelné momenty byly rozepsány na tolika stranách, tak jsem se nedokázala ani bát. Líbilo se mi, že byl hlavní hrdina spisovatel a taky jeho románek s Mattie, který ovšem autor vyřešil pro mě dost nevhodně. Tak jsem se ujistila, že po Kingovi zase dlouho nesáhnu.

Terror
08.04.2023 4 z 5

Jsouce nezatížen přehršlí gotických i novodobých duchařských opusů, přistupoval jsem k druhému čtení Pytle kostí s dvojím vědomím. Za prvé, že mám náladu na něco mrazivého, co nepochází z tohoto světa (poslední záchvěv podobné hrůzy jsem zažil před lety o dušičkách, když jsem žánrově shlédl Conjuring) a za druhé, že nemám vůbec ponětí, o čem vlastně kniha je (Skleróza? Nebo spíš poťouchlá Róza Skelná, která navštěvuje po nocích postarší čtenáře a leje jim do vzpomínek guláš?). Každopádně jsem se těšil. A kniha mne nezklamala. Stejně, jako u většiny znovučtených Kingových knih, jsem o jednu hvězdu přidal na hodnocení. Prostě mě bavilo sledovat pohyby magnetické abecedy na dveřích lednice, poslouchat záhadné zvuky, byl jsem nadšený z hlavního hrdiny a jeho zájmu o matku samoživitelku, znovu a znovu jsem žasl nad lidským odpadem, lidskou záští a lidskou bestialitou. Rozhodně se nejedná o mistrovo vrcholné dílo, ale v poměru s produkcí kolem prolétajících rádobyspisovatelů, jde pořád o nadprůměrné řemeslo, nad kterým ukápne slina fanouška hororů a hrůzy všeobecně.

SimaX
05.04.2023 3 z 5

Audiokniha. Moje druhá kniha od Kinga. Můj náhled na Kinga se trochu zlepšil, přeci jen oproti Dračím očím je tato kniha strašidelnější. Na můj vkus zde bylo dost jmen, až jsem se ke konci lehce ztrácel, ale i tak dávám knize solidní 3*. Snad osvícení, které mám rozečtené, bude lepší.

AnnaVartasova
23.03.2023

První dvě třetiny mě bavily moc, potom už to bylo slabší. Ale potěšily mě odkazy na Nezbytné věci a Nespavost.

Janadvorackova
15.02.2023 2 z 5

Čím to je, že se autor u některých knih vůbec, ale vůbec nesnaží... Jako u téhle. Otravná předvídatelná duchařina bez napětí.

janina66
09.01.2023 2 z 5

Audiokniha.
A tato kniha byla pro mě opravdu veliká výzva. Za mě propadák a opět se mi potvrdilo, že S.King není autor pro mě.